Η αναβίωση των μικρών εφαρμογών της Microsoft για τα Windows 10 που αναπτύσσονται ξεχωριστά από το λειτουργικό και μάλιστα ως opensource, φέρνει από σήμερα για όλους αρχικά το PowerToys Run. 

Το PowerToys Run έρχεται να αντικαταστήσει τη δυνατότητα εκτέλεσης εφαρμογών στα Windows 10 με το συνδυασμό πλήκτρων Win + R, εμφανίζοντας ένα περιβάλλον που θυμίζει αρκετά το Spotlight launcer του macOS. Με την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μια αναζήτηση εφαρμογής, φακέλου ή αρχείου, η οποία μιμείται κάτω από ένα διαφορετικό περιβάλλον, την αναζήτηση που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με το Start menu των Windows 10. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να γίνει πολύ καλύτερη στο μέλλον με τη δυνατότητα δημιουργίας plugins από την opensource κοινότητα και όχι μόνο αφού μέσω του PoweToys Run θα είναι δυνατή η εκτέλεση snippets και προκαθορισμένων αναζητήσεων στο web όπως επίσης και η αναζήτηση processes ή η εκτέλεση αριθμητικών πράξεων. 

powertoysrunlauncher.gif.07f6e68fb697ecdd0479045c22044d7c.gif

Παράλληλα με το PowerToys Run, η Microsoft κυκλοφορεί δημόσια μια πρώτη έκδοση της εφαρμογής Keyboard Manager η οποία αποτελεί μέρος της συλλογής των PowerToys. Στην ουσία με την εφαρμογή οι χρήστες μπορούν να δηλώσουν διαφορετική λειτουργία σε συγκεκριμένα πλήκτρα του πληκτρολογίου, κάτι που μπορεί να φανεί σωτήριο για power users. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος που η Microsoft επανέφερε τα PowerToys στο προσκήνιο, μετά από την πρώτη τους παρουσία στα Windows 95.

remapkeyboard_both.gif.a5509307ea2855bf7865fb39f162c8c5.gif

Μια λίστα από άλλα PowerToys που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, μπορείτε να δείτε εδώ.