Μόλις το 2016, η εταιρία διατυμπάνιζε πως τα αυτοκίνητά της σύντομα θα κυκλοφορούσαν χωρίς παρέμβαση ανθρώπου

Το 2019, η Tesla συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δολάρια διαφημίζοντας τα σχέδιά της να έχει δημιουργήσει μέσα στον επόμενο χρόνο στόλο ενός εκατομμυρίου ρομποτικών ταξί. Όμως, ήδη από την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για το τρίτο τρίμηνο του 2019, ο Ίλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, άρχισε να υπαναχωρεί σε σχέση με κάποιους από αυτούς τους ισχυρισμούς. Παρόμοια διευκρίνηση 

Κατ' αρχάς, στο πλαίσιο εκείνης της ενημέρωσης, ο Μασκ ξεκίνησε λέγοντας πως η "πλήρης" έκδοση του "City Streets" στην ουσία σήμαινε πως το λογισμικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, όχι πως θα μπορούσε στην πράξη να κατευθύνει ένα αυτοκίνητο χωρίς τη συνδρομή ανθρώπου. Ένα χρόνο αργότερα, σε έγγραφα τα οποία κατέθεσε στη ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνια, η Tesla ανέφερε πως "Επομένως, η τελική έκδοση του City Streets θα συνεχίσει ως σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης Κατηγορίας 2". Σύμφωνα με την αποδεκτή ορολογία σχετικά με τα επίπεδα αυτόνομης οδήγησης, ένα πλήρως αυτόνομο όχημα κατατάσσεται στην Κατηγορία 5. Η Κατηγορία 2 σημαίνει απλά πως η εταιρία παρέχει κάποια λειτουργία υποβοήθησης, όμως ο οδηγός απαιτείται να είναι διαρκώς προσηλωμένος στην οδήγηση.

Στα τέλη Απριλίου, η Tesla κατέθεσε τα αποτελέσματα τριμήνου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορών. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες διατυπώσεις σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση, οι οποίες δεν υπήρχαν σε προηγούμενα έγγραφα. Στην ενότητα "παράγοντες επισφάλειας", η Tesla αναφέρει τα εξής:

"Για παράδειγμα, αναπτύσσουμε τεχνολογίες αυτόνομης και υποβοηθούμενης οδήγησης οι οποίες βασίζονται σε οπτικούς αισθητήρες, αντίθετα με εναλλακτικές τεχνολογίες υπό ανάπτυξη οι οποίες απαιτούν επιπροσθέτως και άλλους, πλεονάζοντες αισθητήρες. Δεν είναι βέβαιο πως οι όποιες σταδιακές μεταβολές στο συγκεκριμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στα οχήματά μας με την πάροδο του χρόνου δεν θα οδηγήσει σε αρχικές λειτουργικές διαφορές σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές ή ότι θα αποδώσουν τα αναμενόμενα μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπουμε ή ακόμη και καθόλου".

Με άλλα λόγια, η Tesla θεωρεί πως το ερώτημα κατά πόσο θα μπορέσει να παρουσιάσει ένα πραγματικά αυτόνομο όχημα είναι πλέον περισσότερο προβληματικό από ό,τι παλαιότερα.

Αντικειμενικά, πολλοί από τους κινδύνους που περιγράφονται σε έγγραφα αυτού του είδους είναι απίθανο να πραγματωθούν. Από την άλλη, ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι σημαντικός, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, η συγκεκριμένη επιφύλαξη δεν αφορά εξωγενείς παράγοντες. Οι περισσότεροι παράγοντες που περιγράφονται στο έγγραφο είναι εξωγενείς -ρυθμιστικά ζητήματα, κρατικά ζητήματα, ζητήματα που αφορούν διαθεσιμότητα ανταλλακτικών κτλ. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος, όμως, έχει να κάνει με τη βασική τεχνολογία της Tesla, μια τεχνολογία την οποία διαθέτει προς πώληση εδώ και πέντε χρόνια. Ο κίνδυνος, δηλαδή, έχει να κάνει με το αν θα καταφέρει να προσφέρει λειτουργίες τις οποίες έχει ήδη πουλήσει.

Για παράδειγμα, στην ανάλογη ενότητα των εγγράφων της Microsoft, όλοι οι παράγοντες επισφάλειας που περιγράφονται αφορούν τον ανταγωνισμό. Η Microsoft δεν παραθέτει κανέναν παράγοντα που να αφορά στο αν θα μπορέσει να παρουσιάσει το λογισμικό που έχει υποσχεθεί, ανακοινώσει ή πουλήσει. Η πλησιέστερη αναφορά σε ζήτημα απόδοσης έχει να κάνει με τον κίνδυνο να διαθέσει προϊόντα με ελαττώματα, όχι στην αδυναμία της να διαθέσει ένα προϊόν.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός πως αυτές οι διατυπώσεις εμφανίζονται τώρα για πρώτη φορά. Ενδεχομένως αυτό να δείχνει απλά μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης της νομικής ομάδας της Tesla. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός πως, καθώς αναπτύσσεται το λογισμικό, ο αριθμός των οριακών καταστάσεων αυξάνεται. Είναι πιθανό αυτές οι καταστάσεις να πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των σεναρίων στα οποία εμπλέκεται το όχημα. Ένα όχημα Κατηγορίας 4 μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένους χώρους υπό ορισμένες συνθήκες, δημιουργώντας ένα άκρως ελεγχόμενο πλαίσιο. Ένας πλήρως αυτόνομο όχημα, όμως, μπορεί να βρεθεί πολύ ευκολότερα σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ενδεχομένως, ο αρχικός ενθουσιασμός για τη δημιουργία ενός οχήματος Κατηγορίας 5 να οφειλόταν κυρίως σε μια παρεξήγηση ως προς τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Τώρα που το πρόγραμμα έχει ωριμάσει, έχουν προκύψει αναπόδραστα σχεδιαστικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν πολύ πιο συγκεκριμένα εμπόδια στην Tesla. Ενδεχομένως η ομάδα των μηχανικών να είχε αρχικά ένα όραμα για το τι ήθελε να πετύχει. Όμως η πραγματικότητα των διαρκώς αυξανόμενων οριακών καταστάσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα σύγχρονα οδικά δίκτυα βασίζονται όχι μόνο στη λογική αλλά και σε κοινωνικούς δείκτες, ωθεί την ομάδα στο να καλύψει τα νώτα της.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί η σημερινή είδηση. «Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, υπερεκτιμά τις δυνατότητες του προηγμένου συστήματος υποβοήθησης οδήγησης» δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Autopilot στο California Department of Motor Vehicles. Το σχόλιο προήλθε από ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε η νομική ομάδα διαφάνειας PlainSite, η οποία έλαβε τα έγγραφα από ένα δημόσιο αίτημα εγγραφής.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία είναι σαφής. Από το 2016 μέχρι το 2019, η πλήρης αυτονομία απείχε ένα βήμα. Σύντομα θα ήμαστε σε θέση να πατήσουμε ένα πλήκτρο και να έρθει μόνο του το αυτοκίνητό μας από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες για να μας παραλάβει, εντοπίζοντας σταθμούς ανεφοδιασμού στη διαδρομή. Από τα τέλη του 2019, η Tesla όλο και περισσότερο υπαναχωρεί από το συγκεκριμένο ισχυρισμό. Πλέον, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που κατέθεσε προ ημερών στις ρυθμιστικές αρχές, υπάρχει περίπτωση να μην πραγματώσει ποτέ το συγκεκριμένο στόχο.

 

  • Like 2