Η δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση χαρακτήρισε το ποσό αποζημίωσης "αδιανόητα υψηλό"

Το 2018, η Tesla ενέκρινε πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον Ίλον Μασκ, απόφαση η οποία βοήθησε στην εκτόξευσή του στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Τώρα, δικαστής στο Ντέλαγουερ έκρινε άκυρη τη συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και του διευθύνοντα συμβούλου της, χαρακτηρίζοντας το ποσό αποζημίωσης "αδιανόητα υψηλό" και άδικο προς τους μετόχους της εταιρίας. Τη σχετική αγωγή, επί της οποίας αποφάνθηκε το δικαστήριο είχε καταθέσει ο Ρίτσαρντ Τορνέτα, μέτοχος της εταιρίας. Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, η Tesla κατηγορούταν για παραβίαση των υποχρεώσεών της έναντι των μετόχων της, καθώς είχε εγκρίνει ένα πακέτο το οποίο ενίσχυε σε άδικο βαθμό την περιουσία του διευθύνοντα συμβούλου της.

Η δικαστής Κάθλιν Μακόρμικ αναφέρει στην απόφασή της ότι ο Μασκ "διατηρούσε στενότατους δεσμούς" με τα στελέχη της εταιρίας που είχαν αναλάβει τη διαπραγμάτευση του επίμαχου πακέτου για λογαριασμό της Tesla, το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι "δεν υπήρχε ουδεμία ουσιώδης διαπραγμάτευση ως προς τους όρους του σχεδίου". Η δικαστής επισημαίνει επίσης ότι ο Μασκ διατηρούσε ποσοστό 21,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, όταν έγινε η σχετική διαπραγμάτευση. Το γεγονός αυτό του προσέφερε "κάθε κίνητρο προκειμένου να ωθήσει την Tesla σε επίπεδα ραγδαίας ανάπτυξης" καθώς έτσι προσέβλεπε σε κέρδη της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων για κάθε 50 δισεκατομμύρια αύξησης της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας.

"Παρασυρμένο από τη ρητορική περί 'διαρκούς ενίσχυσης' ή ενδεχομένως θαμπωμένο από την προσωπικότητα του Μασκ, το διοικητικό συμβούλιο δεν έθεσε ποτέ το ερώτημα που μεταφραζόταν σε 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια: Ήταν το σχέδιο αυτό έστω απαραίτητο προκειμένου να διατηρήσει η Tesla το Μασκ στη θέση του και να πετύχει τους στόχους της;" αναφέρει η δικαστής στο κείμενο της απόφασής της. Όπως επισημαίνει στο σκεπτικό της η δικαστής Μακόρμικ, ο Τορνέτα δικαιίως ζήτησε την "ακύρωση" της επίμαχης απόφασης, διατάσσοντας έτσι την Tesla και τους μετόχους της να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου και να ακυρώσουν τη συμφωνία. Η πλευρά του Μασκ, πάντως, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση.

Ο Μασκ προχώρησε στην πώληση μέρους των μετοχών που διατηρούσε στην Tesla, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter, που πλέον ονομάζεται Χ, στο διάστημα που μεσολάβησε από την έγκριση του πακέτου. Στην παρούσα φάση, κατέχει περίπου το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Tesla, αν και πρόσφατα δήλωσε ότι στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή του στο 25% ώστε να αισθάνεται έτοιμος να τη μετατρέψει σε πρωταγωνιστικό παράγοντα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.

Απαντώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Μασκ έγραψε στο Χ: "Σε καμία περίπτωση μην εγκαθιστάτε την έδρα της εταιρίας σας στο Delaware". Παράλληλα, δημοσίευσε ψηφοφορία ζητώντας από τα άτομα που τον ακολουθούν να ψηφίσουν κατά πόσο θα έπρεπε η Tesla να μεταφέρει την έδρα της στο Τέξας, εκεί όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.

  • Like 2