Μέσα σε 10 χρόνια, η Tesla έχει εξελιχθεί από αρχάρια στην πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Η εταιρία του Elon Musk από τον Ιανουάριο είχε γίνει η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις Ford και GM, με κεφαλαιοποίηση που έφτανε τα $81,39 δις δολάρια. Ωστόσο, κάποιες εταιρίες παρέμεναν μπροστά από την Tesla, κάτι που όμως άλλαξε.

Οι μετοχές της Tesla μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων την Τετάρτη, αυξήθηκαν κατά 4% στα $1.129,18, φθάνοντας σε νέο υψηλό τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται πλέον σε περίπου 208 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα 202,74 δις της Toyota. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Tesla να γίνει η πολυτιμότερη εταιρία παγκοσμίως.

Η τιμή της μετοχής της Tesla είχε προκαλέσει τη σύγχυση των αναλυτών καθώς αυτή συνέχισε να αυξάνεται πάρα κάποιες αντιπαραθέσεις και αποτυχίες της εταιρίας. Αν και ο παγκόσμιος όγκος οχημάτων της Tesla δεν συμβαδίζει με τη νέα κατάσταση της εταιρίας ως η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό δεν μείωσε την όρεξη των επενδυτών.

Η Tesla έχει σίγουρα επιταχύνει την παραγωγή και παράδοση νέων οχημάτων. Το 2019 παρήγαγε 367.500 ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή 50% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ένα ρεκόρ που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις φθηνότερου Model 3. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Toyota παράγει ετησίως 10 εκατομμύρια οχήματα.

Η Tesla έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει τη θέση της και να μην αντιμετωπίζεται ως μία παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία από τους επενδυτές. Αντιθέτως, η εταιρία προβάλει το τεχνολογικό της πρόσωπο πολύ περισσότερο. Η τιμή της μετοχής της Tesla φαίνεται επίσης να μην έχει επηρεασθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε σύγκριση με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Αν και σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή, οι επενδυτές συνέχισαν να αγοράζουν και να ωθούν την τιμή της μετοχής υψηλότερα. Τιμή η οποία θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων παράδοσης και παραγωγής του δεύτερου τρίμηνου τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπολογίζουν περίπου 72.000 πωλήσεις οχημάτων για το δεύτερο τρίμηνο.

  • Like 7