Η αποκάλυψη του ηλεκτρικού τράκτορα Semi πριν από μερικές μέρες από τον CEO της Tesla, δεν συνοδεύτηκε και από την αποκάλυψη της τιμής του.

Η επίσημη εκτίμηση της εταιρείας στην ιστοσελίδα για τον τράκτορα είναι ότι θα στοιχίζει περίπου $150 χιλιάδες και $180 χιλιάδες αντίστοιχα για τις εκδόσεις 300-mile και 500-mile, αρκετά λιγότερα χρήματα από όσα προέβλεψαν εμπειρογνώμονες και αναλυτές.

 

Η πλουσιότερη σε εξοπλισμό Founder’s Series θα στοιχίζει περίπου $200 χιλιάδες επίσης. Αν πάρουμε το 500-mile μοντέλο των $180 χιλιάδων είναι περίπου $60 χιλιάδες ακριβότερο από έναν πετρελαιοκίνητο τράκτορα.

 

Το Tesla Semi ωστόσο πρόκειται σύμφωνα με εκτιμήσεις της Tesla να έχει λειτουργικό κόστος κατά 20% χαμηλότερο από έναν πετρελαιοκίνητο τράκτορα αφού όπως λέει η γνωστή εταιρεία ο ιδιοκτήτης του πετρελαιοκίνητου φορτηγού θα έχει ξοδέψει στο ένα εκατομμύριο μίλια περίπου $250 χιλιάδες περισσότερα χρήματα (λειτουργικά έξοδα κ.λπ).

 

Η εμπειρία επίσης οδήγησης θα είναι αναβαθμισμένη για τον οδηγό χάρη στην ύπαρξη του χαρακτηριστικού Enhanced Autopilot (υποστηρίζεται αυτόματη διατήρηση λωρίδας, προειδοποίηση αποχώρησης λωρίδας και αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης), το οποίο βεβαίως βελτιώνει την ασφάλεια και των άλλων οδηγών και οχημάτων. Επίσης διαθέτει ειδικούς αισθητήρες για την ανίχνευση τυφλών σημείων, σύστημα αποτροπής “διπλώματος” νταλίκας ή και της εκτροπής του φορτηγού κ.ά. Αφήστε την εκπληκτική επιτάχυνση που διαθέτει με τα 0 έως στα 97 χλμ./ώρα να έρχονται μέσα σε 20 δευτερόλεπτα αν διαθέτει νταλίκα φορτωμένη με 36 τόνους φορτίο (χωρίς φορτίο, τα 0-97 χλμ./ώρα έρχονται σε 5 δευτερόλεπτα!).

 

Ελάχιστοι κατάφεραν να προβλέψουν τη τιμή του Tesla Semi, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μίας μπαταρίας 1MWh που είναι περίπου $100 χιλιάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ιστοσελίδας Electrec, για να καταφέρει η Tesla να προσφέρει τόσο ανταγωνιστική τιμή θα πρέπει είτε να έχει στα χέρια της κάποια νέα τεχνολογία ή κάποιους άλλους άσσους στο μανίκι που δεν γνωρίζουμε.

 

Link.png Site: Engadget