Ένα υποβρύχιο σκάφος πέντε ατόμων που υποτίθεται ότι θα εξερευνούσε τα συντρίμμια του Τιτανικού εξαφανίστηκε το πρωί της Κυριακής, πυροδοτώντας μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Το σκάφος, με την ονομασία Titan, ανήκει στην OceanGate, μια εταιρεία που πραγματοποιεί αποστολές σε μεγάλα βάθη της θάλασσας για ερευνητές και τουρίστες. Το Titan είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και τιτάνιο και έχει αρκετό αέρα για 96 ώρες. Ωστόσο, αυτό που έχει σοκάρει πολλούς ανθρώπους είναι το γεγονός ότι το σκάφος κατευθύνεται με ένα απλό ασύρματο gamepad της Logitech και συγκεκριμένα το F710. Η πληροφορία αποτέλεσε μέρος περσινού ρεπορτάζ του CBS, με την αντίδραση του δημοσιογράφου να είναι ενδεικτική.

Η OceanGate ισχυρίζεται ότι το Titan διαθέτει προηγμένα συστήματα φωτισμού, σόναρ, πλοήγησης και βίντεο, αλλά η κύρια συσκευή ελέγχου του είναι ένα φτηνό και γενικό χειριστήριο παιχνιδιών που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush (ένας από τους αγνοούμενους), δήλωσε ότι χρησιμοποιούν το gamepad για τη λειτουργία του όλου σκάφους και ότι βασίζονται σε πολλά έτοιμα εξαρτήματα για το υποβρύχιό τους. Ανέφερε επίσης ότι συνεργάζονται με την Boeing και τη NASA για την ανάπτυξη καίριων εξαρτημάτων του σκάφους.

Σε παλιότερο tweet του, ο Rush είχε αναφέρει ότι το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο με φάρο εντοπισμού έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους διασώστες να το βρουν, είτε στον πυθμένα του ωκεανού είτε όταν βγει στην επιφάνεια. Το υποβρύχιο είναι επίσης κλειδωμένο από έξω, οπότε όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό θα χρειαστούν διασώστες για να τους βγάλουν έξω, ακόμη και όταν φτάσει στην επιφάνεια, χρησιμοποιώντας μία από τις διάφορες διαθέσιμες μεθόδους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που gamepads χρησιμοποιούνται για σοβαρούς σκοπούς, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τα χρησιμοποιεί για τον έλεγχο των περισκοπίων υποβρυχίων και των φωτονικών ιστών ενώ και η The Boring Company τα χρησιμοποιεί για να κατευθύνει τα γιγαντιαία γεωτρύπανα. Τα gamepads είναι ευέλικτα, άνετα και οικεία στη χρήση, αλλά είναι επίσης επιρρεπή σε δυσλειτουργίες και παρεμβολές, ειδικά όταν είναι ασύρματα. Δεν είναι σαφές αν το gamepad είχε κάποια σχέση με την εξαφάνιση του Titan, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αξιοπιστία του υποβρυχίου της OceanGate.

  • Like 1
  • Confused 3
  • Sad 3