Τεράστιες αλλαγές στην ελεύθερη χρήση περιεχομένου στο Internet αναμένεται να φέρει η υπερψήφιση χθες της «Οδηγίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ενιαία Ψηφιακή αγορά» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 448 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ (65%), 197 να την καταψηφίζουν (28%) ενώ απόντες ήταν 28 ευρωβουλευτές. 

Σε μια προσπάθεια να επικαιροποιήσει το πλαίσιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στη σύγχρονη εποχή, η νέα οδηγία συναντά τεράστιες αντιδράσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως το Facebook, την Apple, την Amazon και τη Google, οι οποίοι θεωρούν ότι «θα πληγεί η ελεύθερη ροή πληροφοριών και δεδομένων». Από την άλλη, αποτελεί θρίαμβο για εκδότες, καλλιτέχνες και φωτογραφικά πρακτορεία που θα δικαιούνται μέρος των χρημάτων που κερδίζουν οι μηχανές αναζήτησης και τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το προϊόν της εργασίας τους.

Δύο από τα 24 συνολικά άρθρα είναι αυτά που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αφού φέρουν τους κολοσσούς αυτούς επίσημα πλέον στη θέση του εκδότη με τις αντίστοιχες ευθύνες περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Το πρώτο είναι το Άρθρο 11 για το οποίο έχει επικρατήσει η ονομασία «Link Tax». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, κάθε εταιρεία, μικρή ή μεγάλη, θα κληθεί να καταβάλλει κάποιο χρηματικό αντίτιμο σε εκδότη ή εταιρεία media από τη στιγμή που θα προχωρήσει σε αναδημοσίευση όχι μόνο ενός άρθρου της αλλά και μερικών λέξεων της. Στα παραδείγματα αναφέρεται η αναδημοσίευση άρθρων που πραγματοποιούνται μέσα από μηχανές αναζήτησης (πχ Google) και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (πχ Facebook, Twitter).

Αντίστοιχα στο Άρθρο 13 προβλέπεται η θέσπιση των «upload filters» («φίλτρων για τις αναρτήσεις»), σύμφωνα με το οποίο οτιδήποτε «ανεβαίνει» σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα από τους χρήστες της θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τους κατόχους της για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτοφανές αφού ήδη δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το YouTube χρησιμοποιούν παρόμοια φίλτρα για περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες του. Για το άρθρο αυτό, Facebook και Google προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, αναφέροντας ότι θα απαγορευτεί μεταξύ άλλων τη δημοσίευση memes στο διαδίκτυο, των μικρών διασκεδαστικών δηλαδή animation, κάτι που δεν ισχύει σύμφωνα το EUForCreators, με το διακύδευμα να είναι πολύ μεγαλύτερο για εταιρείες αυτού του μεγέθους. 

graphs.jpg.72103742519682a1372c875770e38913.jpg

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα και τις προεκτάσεις του, μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

InsideStory