Η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό φαίνεται πως ισχύει στην περίπτωση των Eutelsat και OneWeb με την ευρωπαϊκή και τη βρετανική εταιρεία διαχείρισης δορυφόρων να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κοντράρουν τη Starlink του Elon Musk.

Ουσιαστικά η Eutelsat ετοιμάζεται να απορροφήσει την OneWeb μέσω της έκδοσης 230 εκατ. νέων μετοχών οι οποίες θα αντικαταστήσουν εκείνες της δεύτερης. Με τον τρόπο αυτό οι 36 δορυφόροι γεωσύγχρτονης ισημερινής τροχιάς ή GEO της Eutelsat θα πλαισιώσουν τους 648 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (από τους οποίους οι 428 βρίσκονται σε λειτουργία) της OneWeb. Κεντρικός στόχος είναι η παροχή δορυφορικού Internet, με τη Starlink να έχει σαφές προβάδισμα στο χώρο ενώ από κοντά ακολουθεί και η αντίστοιχη υπηρεσία της Amazon με την ονομασία Kuiper. Η ένωση των δύο εταιρειών και των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που ήδη διαθέτου, θα προσφέρει ταχύτερες συνδέσεις με λιγότερη καθυστέρηση και γεωστατικούς δορυφόρους που έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και καλύπτουν ευρύτερες περιοχές.

Η νέα εταιρεία προβλέπεται να έχει τζίρο της τάξης των €1,2 δισ. μέσα στο επόμενο οικονομικό έτος. O Dominique D’Hinnin και η Eva Berneke, πρόεδρος και CEO αντίστοιχα της Eutelsat θα διατηρήσουν τις ίδιες θέσεις και στο νέο σχήμα, με τον Sunil Bharti Mittal της OneWeb να παίρνει ρόλο αντιπροέδρου. Όπως τόνισε ο πρώτος, «ο συνδυασμός αυτός θα επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του στόλου της OneWeb, ενισχύοντας το αναπτυξιακό προφίλ της Eutelsat. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός αυτός έχει σπουδαίες δημιουργικές προοπτικές καθώς βασίζεται σε ένα ισορροπημένο μείγμα συνεργειών τζίρου, κόστους και κεφαλαιουχικών δαπανών».

Η OneWeb ιδρύθηκε το 2012 στο Λονδίνο. Επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία έχει η Bharti Enterprises με 30%. Ακολουθούν η Eutelsat με 22,9% και η Βρετανική Κυβέρνηση με τη Softbank με 17,6% έκαστη. Μέχρι και πριν κάποια χρόνια θεωρείτο ως το αντίπαλο δέος της SpaceX, ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα από τα οποία δεν έχει καταφέρει να απεμπλακεί, δεν της έχουν επιτρέψει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες.

Το 2020 μάλιστα αναγκάστηκε να χρεωκοπήσει, πριν σωθεί από μία «ένεση» της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Bharti Enterprises του Sunil Mittal ύψους $500 εκατ. Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, αντιμετώπισε προβλήματα στην εκτόξευση δορυφόρων αφού το Κρεμλίνο ζήτησε εγγυήσεις όσον αφορά τη μη χρήση τους για στρατιωτικούς σκοπούς. Εν τέλει η OneWeb συμφώνησε προσωρινά με τη SpaceX και τη New Space India.