Η εφαρμογή βιντεοδιασκέψεων ήταν το επίκεντρο αρνητικών συζητήσεων τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας της ασφάλειάς που προσφέρει.

Αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end στους χρήστες που χρησιμοποιούν τη δωρεάν έκδοση Zoom, πλέον αναφέρει πως όλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν προστασία AES 256 GCM, χωρίς όμως να καλύπτονται οι υπηρεσίες chat. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε να εξισορροπήσει την ασφάλεια με τη δυνατότητα να λογοδοτεί σε όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή για ανήθικους ή σκοτεινούς σκοπούς. Το Zoom τώρα λέει ότι έχει βρει τι πρέπει να κάνει για να επιτύχει αυτόν τον στόχο και να προχωρήσει το project.

Η εταιρία ισχυρίζεται ότι έχει λάβει σχόλια από οργανισμούς προστασίας των πολιτικών ελευθεριών, εμπειρογνώμονες ασφαλείας αλλά και την κυβέρνηση ώστε να διαμορφώσει τη νέα πορεία δράσης της. Το Zoom θα απαιτήσει από τους δωρεάν χρήστες να υποβληθούν σε μία διαδικασία επαλήθευσης των στοιχείων τους για να ενεργοποιηθεί η κρυπτογράφηση.

Όλοι οι χρήστες του Zoom θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την κρυπτογράφηση AES 256 GCM ως προεπιλογή.

Βέβαια δεν ξεκαθαρίζει ποια πρωτόκολλα θα είναι διαθέσιμα. Η κρυπτογράφηση end-to-end προκαλεί κάποια προβλήματα, όπως στα PSTN ή SIP τηλέφωνα, οπότε οι χρήστες θα πρέπει να απενεργοποιούν την κρυπτογράφηση όπου απαιτείται.

Αν και η επαλήθευση των στοιχείων δείχνει να είναι μία επιπλέον ταλαιπωρία για τους χρήστες, είναι μικρό το κακό μπροστά στις ασφαλείς συνομιλίες. Με το Zoom να έχει ισχυρή θέση ανάμεσα στα λογισμικά τηλεδιασκέψεων, τα θέματα ασφάλειας είχαν προκαλέσει αρκετούς πονοκεφάλους στους χρήστες που το χρησιμοποιούσαν. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι χρήστες πλέον θα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση end-to-end, κάτι που βέβαια έπρεπε να ήταν μέρος του αρχικού λογισμικού.