Exeliktikos Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Καλησπέρα. Ήθελα να αναφερθώ στο πρόβλημα της χρήσης των greeklish από τους ανθρώπους σήμερα.. (και φυσικά η αφορμή δεν ήταν άλλη από τον εαυτό μου) Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ greeklish , όταν πριν από χρόνια ανακάλυψα το κόσμο του online gaming. Ήταν ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να γράφω αυτό που ήθελα. Σιγά σιγά όμως, η συνεχή χρήση, άρχισε να έχει σοβαρή επίπτωση στην ορθογραφία μου. Γιατί αυτή η λογική της γρήγορης γραφής, οδηγούσε στο να χρησιμοποιούνται οποιοιδήποτε σχετικοί με την έννοια που ήθελα χαρακτήρες και όχι αυτοί που έπρεπε. Όταν το πρόβλημα έγινε μεγάλο, ευτυχώς είπα στον εαυτό μου. "δεν γίνεται να συνεχίσεις έτσι και να είσαι τόσο ανορθόγραφος" Και εκεί, ξεκίνησα όπου γράφω (skype, facebook , mail , sms) να χρησιμοποιώ ελληνικά. Και όχι "πρόχειρα ελληνικά" αλλά σωστά, με τόνους και όλα τους! Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά αυτό που είδα ήταν ότι απέδωσε.. σιγά σιγά απέδωσε. Το δυστυχές όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων σήμερα, τα greeklish τα έχουν κάνει κανόνα. Και πέραν του ότι είναι δυσανάγνωστα , κατά τη γνώμη μου, προκαλούν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη των νέων. Η ορθογραφία μπορεί να μην φαίνεται εκ πρώτης όψης, αλλά είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Αυτά ήθελα να πω, σχετικά με την δική μου εμπειρία και να ακούσω στη συνέχεια τις δικές σας σκέψεις και προβληματισμούς. 10
CROM271 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Εγω παντως το τελευταιο διαστημα (1-2 χρονια ή και παραπανω) βλεπω πως τα greeklish τεινουν να εξαφανιστουν. Παιχνιδια κλπ δεν παιζω. Εκει ισως να υπαρχουν ακομα... Σε forum παντως, σε facebook, ακομα και σε σχολια σε διαφορα site ή στο youtube πολυ σπανια βλεπεις greeklish πλεον... Η τακτικη που ακολουθησαν τα πιο πολλα site (οπως και το insomia) για απαγορευση των greeklish εχει αποδωσει καρπους... Δεν ειναι πλεον προβλημα τα greeklish θεωρω... 8
sargio01 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 M' αρέσει να διαβάζω ορθογραφημένα μηνύματα (sms και facebook). Αντίστοιχη συζήτηση με την ιδιαιτερότητα όμως του αν είναι δυνατή η αποδοχή των greeklish, έχει ξαναγίνει στο insomnia στο παρακάτω link. Αξίζει πιστεύω να ρίξεις μια ματιά... http://www.insomnia.gr/topic/485050-greeklish-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/
gokuthelegend Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Και στο δικό μου blog έχω περιορίσει τα greeklish, όσοι μου στέλνουν μηνύματα τρώνε ένα ωραιότατο άκυρο. Αν ήταν πριν 10-15 χρόνια που τα περισσότερα προγράμματα δεν είχαν πλήρη υποστήριξη Ελληνικών, θα το ψιλοαγνοούσα (αν και εγώ ακόμη και τότες δεν χώνεψα τα greeklish), αλλά την σημερινή εποχή δεν δικαιολογούνται κάποιοι να γράφουν greeklish. 1
gdriver Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Εγω παντως το τελευταιο διαστημα (1-2 χρονια ή και παραπανω) βλεπω πως τα greeklish τεινουν να εξαφανιστουν. Παιχνιδια κλπ δεν παιζω. Εκει ισως να υπαρχουν ακομα... Σε forum παντως, σε facebook, ακομα και σε σχολια σε διαφορα site ή στο youtube πολυ σπανια βλεπεις greeklish πλεον... Η τακτικη που ακολουθησαν τα πιο πολλα site (οπως και το insomia) για απαγορευση των greeklish εχει αποδωσει καρπους... Δεν ειναι πλεον προβλημα τα greeklish θεωρω... φίλε μου συμφωνώ σε όλα αυτά που λές. αλλά έχω μία ένσταση για το φατσοβιβλίο. οι περισσότεροι που βλέπω εκεί μέσα το όνομα τους το έχουν γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες ακόμα και άνθρωποι πρεσβύτερης ηλικίας. επίσης να σε ενημερώσω πως μέχρι πρότεινως, στο blog των λιωμένων για διαδικτυακές προβολές ταινιών ΣΧΕΔΟΝ όλα τα σχόλια για τις ταινίες είναι με αυτό το γλωσσικό υποπροϊόν. άσχετο αυτό με το μνμ σου. έχω γνωστούς που ακόμα σε μνμτ μέσω κινητού γράφουν ακόμα με λατινικούς χαρακτήρες και όταν τους ρωτάω γιατί το κάνουν αυτό δίνουν πληρωμένη απάντηση. ''με βολεύει''
CROM271 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Κοιτα το ονομα στο facebook και εγω στα λατινικα το εχω. Δεν θεωρω ομως πως το εχω γραμμενο στα greeklish, αλλα στα αγγλικα. Για το blog που λες δεν εχω αποψη μιας και δεν το παρακολουθω. Ισως να συμβαινει αυτο που λες. Εγω παντως σε site γενικοτερα πολυ σπανια (εως ποτε...) βλεπω greeklish πλεον. Ακομα και στο gazzetta να κοιταξεις, σε ενα αθλητικο site, σχεδον ολα τα σχολια στα ελληνικα ειναι...
gdriver Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Κοιτα το ονομα στο facebook και εγω στα λατινικα το εχω. Δεν θεωρω ομως πως το εχω γραμμενο στα greeklish, αλλα στα αγγλικα. Για το blog που λες δεν εχω αποψη μιας και δεν το παρακολουθω. Ισως να συμβαινει αυτο που λες. Εγω παντως σε site γενικοτερα πολυ σπανια βλεπω greeklish πλεον. Ακομα και στο gazzetta να κοιταξεις, σε ενα αθλητικο site, σχεδον ολα τα σχολια στα ελληνικα ειναι... ναι σίγουρα. έχει βελτιωθεί πάρα πολύ αυτό το κακό . δεν είναι το χάλι που ήταν κάποτε. συμφωνώ απολύτως.
poten159 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Το προβλημα ειναι μεγαλο ακομα στις νεαρες ηλικιες και εχει αρκετες και σημαντικες επιπτωσεις, οχι μονο στην ορθοφραφια αλλα και γενικοτερα στην χρηση και γνωση της γλωσσας και του γραπτου λογου σε καθημερινο επιπεδο (ακομα ισως και εννοιολογικο). Μαζι με καποια ακομα φαινομενα οπως το συνδρομο αποσπασης προσοχης (πχ) που εχει γιγαντωθει πλεον σε σχεση με τα προηγουμενα χρονια, θελει ιδιαιτερη προσοχη αν και πραγματι υπαρχουν σημαδια αλλαγης.
michael92 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει περιοριστεί η χρήση τους.
CROM271 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Βασικα εγω οπως το βλεπω στα site, στα forum κλπ το προβλημα εχει σχεδον εξαλειφθει... Δεν ξερω τι παιζει με τα παιχνιδια. Εκει ισως να παιζει πολυ greeklish ακομα. Ισως να βολευει εκει μιας και μιλας γρηγορα και με ατομα οχι μονο ελληνες αλλα και ξενους και ετσι δεν βολευει να αλλαζεις καθε λιγο την γλωσσα... 1
mary Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Μπράβο σου topic starter που ξυπνησες και το διορθωσες και γραφεις ελληνικά γιατι οντως εχει μεγαλες επιπτωσεις στην ορθογραφία. Τωρα γενοκότερα, ναι εχουν εξαλειφθεί τα greeklish αλλά δυστυχως παραμένουν απο κάποιους και υποψιαζομαι πως ειναι απο ατομα που δυστυχως εχουν χασει τη μπαλα με την ορθογραφια και δε θελουν να αρχισουν να γραφουν με ελληνικούς χαρακτήρες...
gdriver Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Μπράβο σου topic starter που ξυπνησες και το διορθωσες και γραφεις ελληνικά γιατι οντως εχει μεγαλες επιπτωσεις στην ορθογραφία. Τωρα γενοκότερα, ναι εχουν εξαλειφθεί τα greeklish αλλά δυστυχως παραμένουν απο κάποιους και υποψιαζομαι πως ειναι απο ατομα που δυστυχως εχουν χασει τη μπαλα με την ορθογραφια και δε θελουν να αρχισουν να γραφουν με ελληνικούς χαρακτήρες. και λόγω πολιτικών πεποιθήσεων επίσης. αλλά αυτό είναι πολύ απαγορευμένο και επικίνδυνο πλοκάμι.
Timonkaipumpa Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Το ευτύχημα είναι ότι κάποιος (επιτέλους) παραδέχεται ότι ήταν ανορθόγραφος, προσπάθησε και το διόρθωσε. Δεν έκατσε να χρησιμοποιεί ένα κάρο δικαιολογίες όπως "είμαι δυσλεκτικός", "γράφω πιο γρήγορα", "δεν έχει σημασία, αφού καταλαβαινόμαστε" κ.α. Απλή, κοινή λογική. Δεν μπορούσε να γράφει ορθογραφημένα (για οποιοδήποτε λόγο), σεβάστηκε τον εαυτό του και τους αναγνώστες του, τα "έβαλε κάτω", το κατάφερε και μπορεί και γράφει ορθογραφημένα (=σωστά και με τόνους). Αυτό είναι τόσο δύσκολο να το κάνουν όλοι δαύτοι που βιάζουν ό,τι λέξη βρουν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν με γραπτό λόγο; Είναι τόσο δύσκολο, δεδομένου ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ SITE και άρα υπάρχει ένα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, να βάλουν ορθογράφο (τουλάχιστον) ; 2
Exeliktikos Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2013 Συμφωνώ πάντως ότι τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί το πρόβλημα, και εννοείται ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στα φόρουμ κλπ που τα έχουν απαγορεύσει. Στα παιχνίδια και ειδικά στα Online υπάρχει το πρόβλημα, ττου ότι δεν μπορείς να γράψεις με ελληνικούς χαρακτήρες. Και από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, όπως είχε ξεκινήσει και με εμένα. Το θέμα είναι... να καταλάβεις οτι έχεις πρόβλημα.. να δεις απο τι οφείλεται και να δεις τι μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα