Tigris7 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δεν ειναι υποχρεωτικο απο το νομο απλα πλεον ολοι θα βαλουν μεσιτη γτ απλα ο μεσιτης "ξέρει " και ταζει εγγυημενα αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλεον ενα είδος μονοπωλίου με πλαφον μάλιστα στις τιμές. Το θεμα μου ειναι οτι οποιος θελει να ψαξει μονος του ειτε για αγορα ειτε για ενοικιο πλέον δεν μπορει να το κάνει αλλα πρεπει να παει αε μεσίτη και να του πληρωσει κ την αμοιβη. Και εκει που τρελενομαι ειναι οτι ορισμένοι το θεωρουν και φυαιολογικο καποιος να πλουτιζει μς ξενα κόλλυβα... Εχεις αναρωτηθει γιατι "ολοι" βαζουν μεσιτη ομως? Δεν σου κανει εντυπωση? Ή νομιζεις οτι ολοι αυτοι που αναφερεις,ειναι οι βλακες και εσυ ο σωστος και εξυπνος?
Adon1s Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Έρχεται την Παρασκευή το topic της εβδομάδας : " Πώς γίνομαι μεσίτης ; " ' Να γίνω μεσίτης ή τραγουδιστής ; " 2
MiDi_MiLiZ Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Η και "γιατι τοσο μενος για τους μεσιτες;" 3
Sova Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Μπορείτε εσείς που φαίνεται να έχετε κάποια εμπειρία να μας κατατοπίσετε αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσέξουμε κατα την αγορα; Κάπου ειπώθηκε ότι το σπίτι μπορεί να μην είναι τακτοποιημένο. Δηλαδή; Να είναι υποθηκευμένο ας πούμε; Ή να μην έχει τίτλο ιδιοκτησίας; Ο μεσίτης δεν οφείλει να γνωρίζει για αυτά και να προειδοποιήσει τον αγοραστή; Ο αγοραστής δεν προστατεύεται νομικά από τέτοιες περιπτώσεις;
Joshua21 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Μπορείτε εσείς που φαίνεται να έχετε κάποια εμπειρία να μας κατατοπίσετε αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσέξουμε κατα την αγορα; Κάπου ειπώθηκε ότι το σπίτι μπορεί να μην είναι τακτοποιημένο. Δηλαδή; Να είναι υποθηκευμένο ας πούμε; Ή να μην έχει τίτλο ιδιοκτησίας; Ο μεσίτης δεν οφείλει να γνωρίζει για αυτά και να προειδοποιήσει τον αγοραστή; Ο αγοραστής δεν προστατεύεται νομικά από τέτοιες περιπτώσεις; Πρέπει να βάλεις δικηγόρο να κάνει έλεγχο του ακινήτου στην πολεοδομία και έλεγχο στο υποθηκοφυλάκιο. Επίσης μηχανικό να ελέγξει το κτήριο, τυχόν αυθαιρεσίες κτλ. Ο μεσίτης όχι, δεν οφείλει να γνωρίζει τίποτα, οφείλει να προειδοποιήσει μόνο αν γνωρίζει!!! 1
Sova Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Mηχανικό; Νόμιζα πως θα χρειαστώ μόνο μεσίτη και δικηγόρο. Και μάλλον θα παίρνει πολύ χρόνο η όλη διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της αγοράς.
bill999r Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Σε μηχανικό; Νόμιζα πως θα χρειαστώ μόνο μεσίτη και δικηγόρο. Και μάλλον θα παίρνει πολύ χρόνο η όλη διαδικασία. Ενταξει συνήθως ενας δικηγόρος που ασχολείται με αγοαγοραπωλησίες θα έχει και αντιστοιχα συνεργάτες μηχανικό κ συμβολαιογραφο οποτε η τιμη θα ειναι καπως καλυτερη. Παντως πολλα ακινητα εχουν εκκρεμότητες οπως υποθηκη, εφορια, επικαρπια κτλ αλλα αυτα ελέγχονται απο τον δικηγορο ετσι κ αλλιως... Γενικα τα τακτοποιεί ολα ο δικηγόρος. Απλα ο μεσιτης θα σου παρει το 2% ...για τον κοπο του... 1
zio10 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 χρειάζεται κάποια ειδική άδεια επαγγέλματος για να γίνει κάποιος μεσίτης ή είναι εντελώς ανοιχτό?
kirileman Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Μπορείτε εσείς που φαίνεται να έχετε κάποια εμπειρία να μας κατατοπίσετε αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσέξουμε κατα την αγορα; Κάπου ειπώθηκε ότι το σπίτι μπορεί να μην είναι τακτοποιημένο. Δηλαδή; Να είναι υποθηκευμένο ας πούμε; Ή να μην έχει τίτλο ιδιοκτησίας; Ο μεσίτης δεν οφείλει να γνωρίζει για αυτά και να προειδοποιήσει τον αγοραστή; Ο αγοραστής δεν προστατεύεται νομικά από τέτοιες περιπτώσεις; Εκτός από αυτά που σου απάντησε ο μη-μεσίτης, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: Αρχικά δε πρέπει να ανησυχείς για τις όποιες αυθαιρεσίες του ακινήτου, όλα τακτοποιούνται (σχεδόν όλα). Φυσικά, εσύ μπορεί να μην επιθυμείς το διαμέρισμά σου να έχει τακτοποιημένο ούτε 1 τ.μ. γιατί έτσι αντιλαμβάνεσαι το "καθαρό" (πολεοδομικά) ακίνητο. Για να το μάθεις αυτό από τον μεσίτη, θα πρέπει να το γνωρίζει. Για να το γνωρίζει ο μεσίτης, αν δεν του το πει ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει να κάνει πολεοδομικό έλεγχο στο ακίνητο σα να είναι μηχανικός (που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι). Και μπορεί σήμερα οι νέοι μεσίτες κατά το 50% να είναι πια μηχανικοί, και πάλι όμως, αν δεν τον ενημερώσει, όπως είπα, ο ιδιοκτήτης, για την ύπαρξη αυθαιρεσιών, ο μεσίτης είναι αδύνατον να τις γνωρίζει (φαντάσου ότι πρέπει να πάει στην πολεοδομία, να βρει τα σχέδια της οικοδομικής αδείας και να κάνει αυτοψία για να είναι βέβαιος). Τί κάνω εγώ; Σε ένα από τα ραντεβού με τον ιδιοκτήτη (και στην περίπτωση των αποκλειστικών είναι από 2 έως και 4 ραντεβού μέχρι την τελική υπογραφή, άλλη μια απόδειξη για το πόσο διαφέρει η πώληση ενός ακινήτου με "απλή" -το λέει και η ίδια η λέξη" από μια αποκλειστική), φροντίζω να διαβάσω το συμβόλαιο, να δω προσεχτικά το σπίτι, να επιμείνω στο αν υπάρχουν αυθαιρεσίες και αν έχουν τακτοποιηθεί, να δω το έντυπο της τακτοποίησης, έτσι ώστε να γνωρίζω αρχικά αν το άτομο που είναι μπροστά μου είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης (μην υπογράφω με άσχετους) ή όχι και βέβαια, πόσα είναι τα συνολικά τετραγωνικά που πουλάμε! Πχ, 80 στο συμβόλαιο και 15 ο ημιυπαίθριος, σύνολο 85 τμ. Συμβαίνει συχνά οι ιδιοκτήτες να μη θυμούνται ακριβώς πόσα μέτρα αναγράφει το συμβόλαιο ή να κάνουν λάθος στην ημερομηνία κατασκευής του κτίσματος (προς τα πάνω). Πολλές φορές βλέπω αυθαιρεσίες τις οποίες ο ιδιοκτήτης δε γνωρίζει καν. "Γκούχου, γκούχου, ξέρετε αυτό το κλεισμένο μπαλκόνι χρειάζεται τακτοποίηση, αλλά δεν είναι της παρούσης". Σε ό,τι αφορά σε πιθανά νομικά βάρη του ακινήτου. Δεν είμαι ΚΑΙ δικηγόρος και δε μπορώ να κάνω έλεγχο στα υποθηκοφυλακεία, με την έννοια ότι και μέσα θα μπω οικονομικά, αλλά και δεν έχει νόημα για σένα τον αγοραστή, γιατί, ακόμα και να σε διαβεβαιώσω ότι το ακίνητο δεν έχει βάρη, με εμπιστεύεσαι; Θα πρέπει να στείλεις τον δικό σου δικηγόρο να το ελέγξει, διπλή δουλειά. Άρα, ο νομικός αλλά και ο πολεοδομικός έλεγχος είναι ευθύνη του αγοραστή, η τακτοποίηση όλων αυτών των θεμάτων ευθύνη του ιδιοκτήτη. Τη χαμαλοδουλειά την κάνει ο μεσίτης. Για την ακρίβεια, το περισσότερο τρέξιμο είναι αφού δοθεί προκαταβολή και μέχρι το συμβόλαιο όπου μετατρέπεται στο παιδί για τα θελήματα (πήγαινε πάρε αυτό από το δήμο, τρέχα στην πολεοδομία, στο συμβολαιογράφο, στον ιδιοκτήτη κλπ). Τί συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων; Εδώ ο Joshua21 έχει δίκιο. Ο ιδιοκτήτης στέλνει μια ζήτηση στον σπιτόγατο (απευθυνόμενος στους μεσίτες), οι μεσίτες επισκέπτονται το ακίνητο, το φωτογραφίζουν, του δίνουν ένα παλιόχαρτο να υπογράψει που αναγράφει μόνο τη μεσιτική αμοιβή και άντε γεια. Την επόμενη μέρα η χρυσή ευκαιρία έχει το συγκεκριμένο ακίνητο σε καμιά 10ρια διαφορετικές αγγελίες. Εκεί μην περιμένεις πολλά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απλά "μηχανές καταγραφής ακινήτων". Τα γραφεία τους λένε "ξεκινάτε να παίρνετε τηλέφωνα ιδιοκτήτες και θέλω μέχρι το τέλος της εβδομάδας να μου φέρετε 20 απλές εντολές ο καθένας". Μέσα στα 5 αυτά λεπτά της επίσκεψης (επειδή έχουν να δουν και άλλα μετά) ούτε το συμβόλαιο διαβάζουν, ούτε σε λεπτομέρειες θα μπουν με τον ιδιοκτήτη. Στην τελική, δεν τους ενδιαφέρει, χαρτάκια να μαζεύουν και να λένε στους αγοραστές "έχω 1.000 ακίνητα" (εσύ και όλα τα γραφεία της περιοχής). Αν πέσεις σε τέτοια περίπτωση, να τα περιμένεις όλα και καλό είναι όταν βλέπεις ακίνητα, να πηγαίνεις πολλές φορές και να έχεις και κάποιο φίλο μηχανικό μαζί σου για το ακίνητο που σε ενδιαφέρει πολύ. Ο δικηγόρος θα μπει όταν έχεις στα χέρια σου το συμβόλαιο το ακινήτου. χρειάζεται κάποια ειδική άδεια επαγγέλματος για να γίνει κάποιος μεσίτης ή είναι εντελώς ανοιχτό? Χρειάζεται άδεια. Επιμελητήριο, εφορία, τέβε κλπ 1
zio10 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 ^ Σ 'ευχαριστώ! Για επιμελητήρια, ΟΑΕΕ κλπ οκ λογικό. Η άδεια από που βγαίνει?
kirileman Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 ^ Σ 'ευχαριστώ! Για επιμελητήρια, ΟΑΕΕ κλπ οκ λογικό. Η άδεια από που βγαίνει? http://www.odigostoupoliti.eu/mesitis-proipothesis-askisis-epangelmatos-ke-ipochreosis/ 1
GreyHorse Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Προφανώς δεν κατάλαβες καλά, ίσως να μην ήμουν εγώ αρκετά σαφής στη διατύπωση. Το ενοικιάζεται του ιδιοκτήτη είχε ξηλωθεί από την πόρτα(εικάζω πως το έσκισε ο μεσίτης, το συνηθίζουν) και υπήρχε μόνο η αφίσα του μεσιτικού. Ο μπάρμπας μου δεν είχε καν ιδέα για την ύπαρξη της αφίσας του μεσιτικού, πίστευε ότι υπήρχε μόνο το δικό του ενοικιαστήριο. Και η χωριατοπούλα θα επικοινωνούσε απευθείας με τον ιδιοκτήτη αν είχε το τηλέφωνο του. Για να πω την αμαρτία μου, κι εγώ που είμαι άσχετος αν ερχόταν κάποιος και μου έλεγε "ανέλαβε να νοικιάσεις το ακίνητό μου και θα πληρωθείς μόνο αν μου βρεις ενοικιαστή" κι εγώ θα έσχιζα το χαρτί του και θα έβαζα δικό μου πάνω. Και αφού ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, συνταξιούχος, χωρίς δουλειά πάνω από το κεφάλι του, χωρίς υποχρεώσεις, σε απόσταση πενταλέπτου, δεν ενδιαφέρεται για το ακίνητό του, τι περιμένεις; Κρίμα που δεν ζούσα παραδίπλα να το ξέρω να τα τσεπώσω εγώ τα 250 και ας μην είμαι μεσίτης. Και πάλι όμως μην νομίζεις ότι η εμπειρία σου είναι ο κανόνας, η εξαίρεση είναι. Αλλιώς δεν θα έκλειναν τα μεσιτικά το ένα μετά το άλλο, όλοι μεσίτες θα γινόμασταν να καρπωνόμαστε 250+250 τζαμπέ λεφτά.
Sova Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Λαμβάνω υπ'όψιν τα σχόλιά σας, ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι δεν εμπιστεύομαι κανέναν, αλλά ήλπιζα ο μεσίτης να είναι νομικά υποχρεωμένος να αναρτά και προωθεί ακίνητα κατόπιν εγγράφων που πιστοποιούν ότι αυτά είναι πλήρως τακτοποιημένα. Μπορεί να επανέλθω για τις συμβουλές σας τώρα που σας βρήκα 1
kirileman Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Λαμβάνω υπ'όψιν τα σχόλιά σας, ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι ότι δεν εμπιστεύομαι κανέναν, αλλά ήλπιζα ο μεσίτης να είναι νομικά υποχρεωμένος να αναρτά και προωθεί ακίνητα κατόπιν εγγράφων που πιστοποιούν ότι αυτά είναι πλήρως τακτοποιημένα. Μπορεί να επανέλθω για τις συμβουλές σας τώρα που σας βρήκα Η πολεοδομική τακτοποίηση δεν είναι υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη, παρά μόνο λίγο πριν το συμβόλαιο, όταν και ο συμβολαιογράφος ζητάει τη βεβαίωση νομιμότητας από μηχανικό. Αν δεν τακτοποιηθεί, δε γίνεται συμβόλαιο. Το να ζητάς ως υποψήφιος αγοραστής να βλέπεις ακίνητα που έχουν ήδη τακτοποιηθεί, δεν έχει νόημα (κανείς ιδιοκτήτης δε θα το κάνει, παρά μόνο αφού πάρει προκαταβολή και είναι σίγουρος, όσο μπορεί να είναι κανείς σίγουρος, ότι βρήκε αγοραστή). 1
bill999r Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Φιλε sova η συμβουλη μου ειναι να βρεις εναν αξιοπιατο δικηγόρο εξειδικευμένο σε αγοραπωλησίες και μετα να προχωρήσεις προσεκτικά στην ανεύρεση ακινήτου. Αυτο θα γινει αναγκαστικα μέσω μεσιτη. Μην πιστέψεις ουτε το χαρηκα που θα σου πει. Μολις καταλαβει οτι σε ενδιαφέρει θα σου αραδιάσει ενα σωρο ψέματα για το ποσοι πολλοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμενο ακίνητο, οτι ο ιδιοκτήτης δεν εχει αναγκη και δεν προκειται να ριξει την τιμη παρα πολυ( πιστεψε με για να το πουλαει εχει αναγκη και θα την ριξει αρκετα την τιμη μιας κ στις μερες δεν πωλειται τιποτα) και αλλα εφανταστα επιχειρήματα για τα πλεονεκτήματα του ακινητου. Εσυ κανε την προσφορα σου κ μην κάνεις το λαθος να λαβεις υποψιν σου οτιδηποτε σου πει. Μην πιεστεις άλλωστε δεν μπορεις να φανταστείς ποσα σπιτια υπαρχουν κ τι παζαρι γινεται. Εχω δει ακινητο να αρχιζει απο 85.000 στην περιοχή του καρεα κ πλεον μετα απο 11μηνες να το δινει 30.000 συζητήσιμη.... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα