PC_MAGAS Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Πλέον τα data είναι αναπόσπαστο κομμάτι όταν κάνεις business.Ακόμα πχ. και στο libre office db ή στην Access να κάνεις μια βάση για το πελατολόγιό σου αυτό είναι σημαντικό να την φυλάς σαν τα μάτια σου. Έτσι κρατάς backup. Όμως υπάρχει μια πιθανότητα να να χαθούν τα δεδομένα έστω μικρή.Σε περίπτωση που χάσατε δεδομένα στην καριέρα σας πόσο σας κόστισε; Πως προέκυψε; Πόσο σημαντικά ήταν; Μπορέσατε να τα επαναφέρετε έστω να τα δημιουργήσετε ξανά; Αν ναι πόσες εργατοώρες σας πήρε;
stelios18120 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δεν χάνω δεδομένα γιατί κάνω 3 διαφορετικά backup να έχω το κεφάλι ήσυχο Μ παίρνει χρόνο αλλά ποτέ δεν έχασα κάτι. Παντα ήσυχος και ήρεμος. 5
gokuthelegend Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και η ηθική βλάβη που μπορεί να πάθεις από την απώλεια των δεδομένων, που φυσικά αυτό δεν μετριέται με χρήματα. Πρόσφατα μια κυρία που είναι επαγγελματίας φωτογράφος μου έφερε έναν σκληρό δίσκο με χιλιάδες φωτογραφίες από γάμους και βαφτίσια, ο οποίος δίσκος είχε καταστραφεί. Όμως καταλαβαίνετε δεν μπόρεσε να παραδώσει τις φωτογραφίες και πιθανώς να έπαθε ηθική βλάβη. Την παρέπεμψα σε αυτές τις εταιρίες που κάνουν ανάκτηση δεδομένων (που πληρώνεις 3ψήφιο νούμερο σε ευρώ μόνο για να δουν τον σκληρό και να βγάλουν γνωμάτευση) αλλά δεν μου απάντησε αν κατάφερε να κάνει κάτι. Προφανώς μιλάμε για απώλεια δεδομένων σε επαγγελματίες, στα επαγγελματικά τους δεδομένα. Τώρα αν σου κάηκε ο σκληρός στο σπίτι που τον είχες φορτωμένο με όλες τις ταινίες, ε εντάξει, δεν έγινε και τίποτα σοβαρό, θα ρίξεις μερικές χριστοπαναγίες και μετά θα τελειώσει η υπόθεση. 2
soteras Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Προσωπικά έχω nas server που τραβαει συνεχεις αντιγραφα και σε αλλους 4 δισκους που συνδεοονται μονο οταν πρεπει.Μια φορά τα έχασα και έρηξα μάυρο δάκρυ αλλά μύρο δάκρυ
PC_MAGAS Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και η ηθική βλάβη που μπορεί να πάθεις από την απώλεια των δεδομένων, που φυσικά αυτό δεν μετριέται με χρήματα. Πρόσφατα μια κυρία που είναι επαγγελματίας φωτογράφος μου έφερε έναν σκληρό δίσκο με χιλιάδες φωτογραφίες από γάμους και βαφτίσια, ο οποίος δίσκος είχε καταστραφεί. Όμως καταλαβαίνετε δεν μπόρεσε να παραδώσει τις φωτογραφίες και πιθανώς να έπαθε ηθική βλάβη. Την παρέπεμψα σε αυτές τις εταιρίες που κάνουν ανάκτηση δεδομένων (που πληρώνεις 3ψήφιο νούμερο σε ευρώ μόνο για να δουν τον σκληρό και να βγάλουν γνωμάτευση) αλλά δεν μου απάντησε αν κατάφερε να κάνει κάτι. Προφανώς μιλάμε για απώλεια δεδομένων σε επαγγελματίες, στα επαγγελματικά τους δεδομένα. Τώρα αν σου κάηκε ο σκληρός στο σπίτι που τον είχες φορτωμένο με όλες τις ταινίες, ε εντάξει, δεν έγινε και τίποτα σοβαρό. Σαφώς μιλάμε για εππαγγελματικά. Ρωτό επειδή έχω μια ιδέα για insurance ψηφιακών δεδομένων που θέλω να υλοποιήσω σε hackathon. Και γι αυτό θέλω εάν η ιδέα μου έχει αξία σαν end product.
fylatos Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2016 Crashplan και 2 external hdds σε διαφορετικά μέρη για backup.
PC_MAGAS Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Μέλος Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Crashplan και 2 external hdds σε διαφορετικά μέρη για backup. Φίλε δεν μιλάμε για backup μιλάμε εάν έχουμε χάσει ήδη τα δεδομένα και αυτό έχει οικονομική επίπτωση. Ακόμη και στο backup μπορεί το backup να γίνεται σε μη λειτουργικό μέσο πχ. χαλασμένος δίσκος. Ακόμη μπορεί να υππάρχουν περιπτώσεις όπως πχ. σε ένα site να έχει assets σε ένα CDN και η εταιρεία του CDN να σκάσει κανόνι. Και μιλάμε ότι έχει terabytes data σε CDN. Η εταιρεία CDN εάν έχει ασφαλίσει τς data θα μπορεί να δίνει και αποζημείωση δια μέσου ασφαλιστικής.
mkp Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δεν χάνω δεδομένα γιατί κάνω 3 διαφορετικά backup να έχω το κεφάλι ήσυχο Μ παίρνει χρόνο αλλά ποτέ δεν έχασα κάτι. Παντα ήσυχος και ήρεμος. έτσι ακριβός, 3 διαφορετικά backup επιβάλετε, ένα στον χώρο εργασία, ένα στο σπίτι, και έναν εξωτερικό σκληρό κριμένο κάπου, με αυτήν την τακτική άντε να χάσεις δεδομένα μιας ημέρας. 1
The_Judas Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Γι' αυτό χρειάζονται πολλαπλά backup. Εδώ βοηθάει πολύ το cloud. Στον προσωπικό μου υπολογιστή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι οι φωτογραφίες, που τις αποθηκεύω σε cloud με κρυπτογράφηση και κωδικό για ασφάλεια. Τα υπόλοιπα εκατοντάδες giga από ταινίες-μουσική δεν καίγομαι και να τα χάσω, παρόλο που είναι ταλαιπωρία να τα ξανακατεβάσω. Στην δουλειά κάνω backup σε nas και σε cloud και σε εξωτερικό δίσκο.
e-tic Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Όπως είπαν και παραπάνω, 3 διαφορετικά backup, με 3 διαφορετικούς τρόπους/μέσα τα οποία ελέγχονται ανά 6μηνο για βεβαίωση της ακεραιότητάς τους. Μου έχει τύχει να μου στείλουν δίσκους για ανάκτηση οι οποίοι ήταν κατεστραμμένοι (φωτογράφοι οι χρήστες, όπως και παραπάνω). Τους έστειλα και εγώ σε εταιρεία ανάκτησης, οι φωτογράφοι πληρώσανε περίπου €700 και μάθανε με τον δύσκολο τρόπο την αξία του backup. Ο ένας που δεν την έμαθε, έχασε πάλι τα δεδομένα του (τα ίδια που του είχαν ανακτήσει) αλλά αυτή τη φορά ήταν "τυχερός" καθώς τα βρήκα softwarικά, χωρίς όμως το folder structure (20.000 φωτογραφίες χύμα σε έναν φάκελο). Δύο φίλοι μου έιχαν φέρει τους δίσκους όπου ο καθένας είχε φωτογραφίες των παιδιών τους, απο τη γέννηση εώς τώρα (~3 χρόνια φωτογραφικό υλικό). Κανείς δεν είχε κάνει backup και το υλικό δεν μπορούσε να ανακτηθεί με software. Του ενός ο δίσκος καταστράφηκε τελείως (πτώση) και ήταν αδύνατη η ανάκτηση ακόμα και απο εταιρεία. Τώρα έχει ένα κενό στις αναμνήσεις του γιού του...
LongTom Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Όλα όσα έχουν σημασία για τις μπίζνες είναι στο γκομπιούτερ της δουλειάς και κατά συνέπεια στο intranet της εταιρείας.Δεν ανεβάζω τίποτα στο δικό μου γκομπιούτερ από άποψη φακέλων-αρχείων. Στο δικό μου γκομπιούτερ μόνο κανά 2 φάκελοι έχουν σημασία(με αντίγραφα συμβολαίων/πτυχία κ.ο.κ.) και αυτά είναι στο σύννεφο και σε 2 σκληρούς... Εάν χαθεί κάτι θα μου κοστίσει χρόνο να το ξαναβρώ(κάποια πράματα δεν τα έχει πχια ο θείος), όχι χρήματα.
zio10 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Τραγικοί οι φωτογράφοι που αναφέρθηκαν πάντως! Στην ερώτηση, δεν θα σκάσω κιόλας αν χάσω τα αρχεία μου, δεν έχω και κάτι τόσο σπουδαίο! 1
Haldol Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Για εμένα δεν υφίσταται "μη αυτοματοποιημένο backup", ενώ προτάσεις τύπου "αντιγραφή σε 3 διαφορετικά μέρη τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα" τις θεωρώ χάσιμο χρόνου που δε προσφέρει τίποτε άλλο πέρα από μία ψευδαίσθηση ασφάλειας. Για να μιλήσουμε για backup, θεωρώ δεδομένα δύο πράγματα: 1) Αυτόματη λήψη στιγμιοτύπων. 2) Redundancy, ή αλλιώς, η ύπαρξη 2+ στιγμιοτύπων. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να έχει τα σημαντικά του αρχεία σε κάποια cloud υπηρεσία συνδεδεμένη με τοπικό μηχάνημα (synced). Εάν θέλει να διαθέσει λίγο περισσότερα χρήματα, αυτό το "τοπικό μηχάνημα" θα μπορούσε να είναι ένας NAS με RAID1. Πάντως χειροκίνητο copy-paste σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους όποτε το θυμόμαστε, δεν είναι "backup" σε καμία περίπτωση. Είναι απλά ένα κλικ καλύτερο απ' το να μην κάνεις απολύτως τίποτα. 2
Super Moderators paredwse Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Super Moderators Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Επειδή στην εργασία μου τα πάντα σκανάρονται και αποθηκεύονται (και κρατάω και versioning αρχείων) και επεξεργάζομαι ευαίσθητες πληροφορίες εταιρειών και φυσικών προσώπων, η απώλεια δεδομένων (αν παρ'ελπίδα συνέβαινε) θα ήταν ανυπολόγιστης αξίας. Για το λόγο αυτό, κρατάω δύο διαφορετικά backup: α. Cloud-based, με αυτόματο sync από το τοπικό μηχάνημα. β. Ένα Synology NAS με κρυπτογραφημένο RAID1 2ΤΒ+2ΤΒ.
Tigran Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Δημοσ. 20 Σεπτεμβρίου 2016 Cloud και τέλος. Δεν υπάρχει λόγος ούτε για 2-3-4 backup ούτε τίποτα.10$ το μήνα έχει στο Google Drive το 1TB. Είναι γελοίο το ποσό. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα