Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος τι λέει ο νόμος αλλά έχω την εντύπωση πως υπάρχουν εξαιρέσεις για να το πω μπακάλικα "εκεί που παίζει ρόλο λόγω της φύσης της εργασίας". Π.χ. αν με πάει ο άλλος στο δικαστήριο επειδή τον απέρριψα για ρεσεψιονίστ λόγω του ότι μοιάζει με το Freddy Krueger θα δικαιωθώ, ενώ αν κάνω το ίδιο για σκαφτιά (και κάπως αποδειχτεί) θα δικαιωθεί ο εργάτης.

Δηλαδή αν κάποιος έχει πολλά τατουάζ και piercing*, θα τον απορρίψεις για receptionist και αυτό δεν είναι ρατσιστικό;

http://fresh-tattoos.com/wp-content/uploads/2016/09/63374.jpg

http://www.tattoostime.com/images/366/extreme-tribal-face-tattoo.jpg

• Απαντ. 144
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο (υπάρχουν σχετικές έρευνες) ότι οι όμορφοι άνθρωποι έχουν περισσότερες επιτυχίες (και επαγγελματικές και όχι μόνο).

Ο εγκέφαλός μας είναι έτσι δομημένος έτσι ώστε να είμαστε biased προς τους ομορφότερους... αυτό θα το δεις και σε δίκες όπου αν ο/η εγκληματίας είναι όμορφος/η, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να πάρει πιο ευνοική ποινή.

Λάθος-ξελάθος (είναι όντως ρατσιστικό να παίρνουμε αποφάσεις με βάση την ομορφιά), έτσι εξελίχθηκε ο homo sapiens. Θες να το πεις sexual selection για να διαιωνίζονται τα γονίδια των ομορφότερων ανθρώπων εις βάρος των λιγότερο προικισμένων; Συμβαίνει όμως και δεν βλέπω τρόπο να αλλάξει σύντομα.

Όσο έχεις εσύ παράδειγμα ανθρώπου που του αρέσει να δουλεύει οχταωράκι οικειοθελώς ενώ έχει εκατομμύρια στην τράπεζα.

Αλλο να έχεις υπάλληλο την Βασιλειάδου και άλλο την κουλιανου.. Συμφωνώ.

Όλοι ψάχνουν όμορφες - όμορφους σε βιτρίνα μαγαζί, για κάνα λογιστή ας είναι κ χάλια ποιος νοιάζεται;

Δημοσ.

Το όλο point μου είναι πως η έκφραση "οι γυναίκες δε θέλουν να σηκώνουν κιβώτια" είναι σεξιστική, γιατί ούτε και οι άντρες το θέλουν. Βλέπεις πώς στους άντρες αντί για "θέλουν" ξαφνικά λέμε "δεν έχουν πρόβλημα";

Πάρτο αλλιώς: οι άνδρες είναι πιο δεκτικοί στο να κάνουν βαριές δουλειές.

Κανείς π.χ. δεν θέλει να πάει να δουλέψει σε οικοδομή. Στατιστικά όμως θα βρεις περισσότερους άνδρες από ότι γυναίκες.

Αλλο να έχεις υπάλληλο την Βασιλειάδου και άλλο την κουλιανου.. Συμφωνώ.

Όλοι ψάχνουν όμορφες - όμορφους σε βιτρίνα μαγαζί, για κάνα λογιστή ας είναι κ χάλια ποιος νοιάζεται;

Εδώ είναι το γαμώτο όμως. Το bias με βάση την εξωτερική εμφάνιση είναι ρατσισμός.

Ρατσισμός δεν είναι μόνο το «είσαι μαύρος, άρα δεν μου κάνεις». Υπάρχουν και όμορφοι μαύροι, πιο όμορφοι από λευκούς. Και αυτό ρατσισμός είναι εις βάρος των λιγότερο προικισμένων.

Αν το δεχόμαστε αυτό ως φυσιολογικό, τότε παραδεχόμαστε τις αδυναμίες του ανθρώπινου εγκεφάλου που υφίστανται στο 99,999% του πληθυσμού. Ιδανικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά έτσι είναι.

• Like 1
Δημοσ.

Κανείς π.χ. δεν θέλει να πάει να δουλέψει σε οικοδομή. Στατιστικά όμως θα βρεις περισσότερους άνδρες από ότι γυναίκες.

Εδώ είναι το γαμώτο όμως. Το bias με βάση την εξωτερική εμφάνιση είναι ρατσισμός.

Ρατσισμός δεν είναι μόνο το «είσαι μαύρος, άρα δεν μου κάνεις». Υπάρχουν και όμορφοι μαύροι, πιο όμορφοι από λευκούς. Και αυτό ρατσισμός είναι εις βάρος των λιγότερο προικισμένων.

Αν το δεχόμαστε αυτό ως φυσιολογικό, τότε παραδεχόμαστε τις αδυναμίες του ανθρώπινου εγκεφάλου που υφίστανται στο 99,999% του πληθυσμού. Ιδανικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά έτσι είναι.

Έτσι το φτιάξαμε εμείς.. Δυστυχώς.

Δημοσ.

Ο άντρας είναι αναγκασμένος να κάνει σκληρές δουλειές επειδή κρίνεται από αυτό. Το επάγγελμα του, το εισόδημα του και γενικότερα το πόσο ελέγχει τη ζωή του τον κάνει πιο σεβαστό γενικότερα, και πιο ελκυστικό προς τις γυναίκες. Από την άλλη καμία γυναίκα δεν χάνει πόντους κοινωνικά επειδή εργάζεται σε φαστφουντάδικο για παράδειγμα. Θα κριθεί περισσότερο από την εμφάνιση της και από το γεγονός ότι είναι γυναίκα, και μπορεί να ανέβει κοινωνικά βασισμένη σε αυτά. 

Είναι διαφορετικές οι πιέσεις προς τα δύο φύλα και διαφορετική η αντιμετώπιση μας προς αυτά, όσο "αντισεξιστές" η "αντιρατσιστές" και να θέλουμε να λεγόμαστε. 

• Like 1
Δημοσ.

Ο άντρας είναι αναγκασμένος να κάνει σκληρές δουλειές επειδή κρίνεται από αυτό. Το επάγγελμα του, το εισόδημα του και γενικότερα το πόσο ελέγχει τη ζωή του τον κάνει πιο σεβαστό γενικότερα, και πιο ελκυστικό προς τις γυναίκες. Από την άλλη καμία γυναίκα δεν χάνει πόντους κοινωνικά επειδή εργάζεται σε φαστφουντάδικο για παράδειγμα. Θα κριθεί περισσότερο από την εμφάνιση της και από το γεγονός ότι είναι γυναίκα, και μπορεί να ανέβει κοινωνικά βασισμένη σε αυτά.

Είναι διαφορετικές οι πιέσεις προς τα δύο φύλα και διαφορετική η αντιμετώπιση μας προς αυτά, όσο "αντισεξιστές" η "αντιρατσιστές" και να θέλουμε να λεγόμαστε.

Οι γυναίκες ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις... Όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Δημοσ.

Λέω ότι στην πράξη δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί κάτι τέτοιο ούτε να διακριθούν οι διακρίσεις ας πούμε! Αν κάποιος δεν θέλει να προσλάβει άντρα για μια θέση ή άσχημο ή με παραπάνω κιλά ή με σχιστά μάτια θα πει ότι προτίμησε κάποιον άλλον για οποιοδήποτε λόγο. Επειδή είναι φίλος του, επειδή τον συμπάθησε, τον πίστεψε κλπ.

Και πάλι λες "αφού δεν ελέγχεται άρα δεν πρέπει να ελέγχεται", πράγμα το οποίο είναι λογικά τελείως λάθος για δύο λόγους: α) το αν ελέγχεται ή όχι άσε να το αποφασίσουμε όλοι μαζί και β) non sequitur.

Σου έχω ήδη απαντήσει λεπτομερώς σ' αυτό το "δεν ελέγχεται" vs "δεν πρέπει να ελέγχεται", δε νομίζω ότι θα κερδίσουμε τίποτα επαναλαμβάνοντας τα ίδια.

Δηλαδή αν κάποιος έχει πολλά τατουάζ και piercing*, θα τον απορρίψεις για receptionist και αυτό δεν είναι ρατσιστικό;

Ρατσιστικό ή σεξιστικό ή διάφορα άλλα πράγματα δεν είναι σίγουρα. Αν το καλύτερο επιχείρημα που σου έχει μείνει εναντίον της θέσης μου είναι πως υποστηρίζω το δικαίωμα του εργοδότη να μη βάλει βιτρίνα κάποιον που έχει extreme εμφάνιση, νομίζω ότι δεν είναι η δική μου θέση αυτά που προκαλεί γέλιο.

Φυσικά, επειδή οι άντρες στατιστικά είναι από τη φύση τους πιο δυνατοί σωματικά. Βεβαίως παίζουν και άλλοι (σεξιστικοί) παράγοντες, όπως ο εξής:

Βρείτε τις διαφορές στο πόσο ευχάριστα και απροβλημάτιστα θα περνάει τη μέρα του στην οικοδομή αυτός και πόσο αυτή. Προσωπικά και γω δε θα ήθελα να δουλεύω σε ένα χώρο όπου με βλέπουν σα ζουμερό κρέας χωρίς να δίνω τέτοιο δικαίωμα.

Καταλαβαίνεις ότι, κρίνοντας αυστηρά και μόνο το συγκεκριμένο σχόλιο, πιο σεξιστής πεθαίνεις έτσι;

• Like 1
Δημοσ.

Καταλαβαίνεις ότι, κρίνοντας αυστηρά και μόνο το συγκεκριμένο σχόλιο, πιο σεξιστής πεθαίνεις έτσι;

Τα παράπονα σου κάνε τα στον Θεό και στο ανθρώπινο είδος φίλε μου, όχι σε εμένα. Εγώ απλά σου μεταφέρω τι παρατηρώ γενικότερα γύρω μου.  :D 

• Moderators
Δημοσ.

Και να προσθεσω στο σχόλιο του defacer οτι κατι γιδια αντρες πυ τρεχουν πισω απο τα νιαμου φταινε για αυτο. Αν εσυ και ο καθε εσυ δεν ητανε μουνοδουλος να πηγαινε σε μπαρ/εστιατορια/μαγαζια με ρουχα κτλ επειδη η πωλητρια εχει βυζαρες και μπορει να γινει κατι καποια στιγμη ε τοτε δεν θα ηταν η εμφανιση που ανεβαζει κοινωνικα τη γυναικα. Επισης οι αντρες φταινει 100% για το οτι γινεται αυτο

• Like 1
Δημοσ.

Και να προσθεσω στο σχόλιο του defacer οτι κατι γιδια αντρες πυ τρεχουν πισω απο τα νιαμου φταινε για αυτο. Αν εσυ και ο καθε εσυ δεν ητανε μουνοδουλος να πηγαινε σε μπαρ/εστιατορια/μαγαζια με ρουχα κτλ επειδη η πωλητρια εχει βυζαρες και μπορει να γινει κατι καποια στιγμη ε τοτε δεν θα ηταν η εμφανιση που ανεβαζει κοινωνικα τη γυναικα. Επισης οι αντρες φταινει 100% για το οτι γινεται αυτο

Το πήγατε αλλού παίδες. Και οι άντρες και οι γυναίκες συμπεριφέρονται καλύτερα στις γυναίκες.

Μόνο γυναίκες έχω δει πχ να βάζουν τα κλάματα στη δουλειά και να δείχνουν όλοι κατανόηση. Άμα βάλω εγώ τα κλάματα αύριο στη δουλειά, πιστεύετε ότι την επόμενη μέρα θα συνεχίσουν να με σέβονται και να με παίρνουν στα σοβαρά οι άντρες και οι γυναίκες συνάδελφοι; Άμα κάποια συνάδελφος με γούσταρε, πιστεύετε ότι θα συνέχιζε να νιώθει το ίδιο; Ούτε καν... σε ψυχίατρο θα με έστελναν :D

• Like 4
Δημοσ.

Γέλιο προκαλούν οι social justice warriors και τα double standards.

Εφόσον παραδέχεσαι ότι οι άνδρες έχουν πιο δυνατό μυικό σύστημα (κάτι που βιολογικά επηρεάζεται από την τεστοστερόνη), άρα είναι σε θέση να σηκώνουν πιο εύκολα κιβώτια, δεν ξέρω γιατί το κουράζουμε. Και οι γυναίκες έχουν καλύτερη ενσυναίσθηση. Δεν έκανε κανείς φασαρία για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών.

Και οι Αφρικανοί είναι καλύτεροι δρομείς λόγω μυοσκελετικής δομής (κι εδώ υπάρχουν έρευνες). Οι Ιάπωνες/Ασιάτες μεγάλα μυαλά.

Σε όλα τα παραπάνω θα βρεις και εξαιρέσεις (π.χ. γυναίκα bodybuilder και άντρα τσιλιβίθρα). Και φυσικά η γυναίκα bodybuilder δεν θα πάει να δουλέψει σε αποθήκη...

Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί λόγω βιολογικών παραγόντων για τους οποίους δεν ευθυνόμαστε πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά μέσα στην κοινωνία. Υπάρχουμε για να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, όχι για να γίνουμε 100% κλώνοι (μπορεί βέβαια να γίνει κάποτε με την γενετική μηχανική, δεν το αποκλείω).

It takes two to tango. Όντως, πολλοί άνδρες είναι πεινασμένοι για σεξ και όντως πολλές γυναίκες το εκμεταλλεύονται αυτό.

Είναι σαν να λέμε «αν κανείς δεν πήγαινε να δουλέψει για €500, οι εργοδότες δεν θα ήταν σε θέση ισχύος». Ουτοπικό σενάριο.

• Like 6
Δημοσ.

Και να προσθέσω ότι υπάρχουν και γυναίκες που πάνε στο τάδε κατάστημα επειδή έχουν βάλει στις πωλήσεις τον δίμετρο μοντέλο με το θεληματικό πηγούνι. Θα τις πείτε "πεόδουλες" ή εκεί δεν λέτε τίποτα;

Δημοσ.

Δεν είμαι σίγουρος τι λέει ο νόμος αλλά έχω την εντύπωση πως υπάρχουν εξαιρέσεις για να το πω μπακάλικα "εκεί που παίζει ρόλο λόγω της φύσης της εργασίας". Π.χ. αν με πάει ο άλλος στο δικαστήριο επειδή τον απέρριψα για ρεσεψιονίστ λόγω του ότι μοιάζει με το Freddy Krueger θα δικαιωθώ

Aν σε πάει ο άλλος στο δικαστήριο θα αρχίσεις τα ποιηματάκια περί προσόντων, απολαβών, ωραρίων και δε συμμαζεύεται. Έτσι και παραδεχτείς ότι δεν τον προσέλαβες γιατί είναι άσχημος δε θα προλάβεις ούτε ένσταση να κάνεις.

• Like 2
Δημοσ.

Μόνο γυναίκες έχω δει πχ να βάζουν τα κλάματα στη δουλειά και να δείχνουν όλοι κατανόηση. Άμα βάλω εγώ τα κλάματα αύριο στη δουλειά, πιστεύετε ότι την επόμενη μέρα θα συνεχίσουν να με σέβονται και να με παίρνουν στα σοβαρά οι άντρες και οι γυναίκες συνάδελφοι; Άμα κάποια συνάδελφος με γούσταρε, πιστεύετε ότι θα συνέχιζε να νιώθει το ίδιο; Ούτε καν... σε ψυχίατρο θα με έστελναν :D

Αν βάλεις τα κλάματα στη δουλειά εγώ προσωπικά θα σε πάρω το ίδιο σοβαρά και θα σε σέβομαι το ίδιο όπως κι αν ήσουν γυναίκα συνάδελφος. Με το οποίο δεν εννοώ το σεξιστικό "α την καημενούλα δεν το έχει", εννοώ "η ψυχολογία του συναδέλφου γαμήθηκε και δεν ξέρω τι άλλο πρόβλημα μπορεί να τον έχει χτυπήσει, πάμε να του μιλήσουμε και να τον στηρίξουμε".

Αν η συνάδελφος σταματούσε να σε γουστάρει επειδή είχες ένα breakdown και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για τους άντρες, θα έλεγα ότι η συνάδελφος (ή όποιος σκέφτηκε το σενάριο αν δεν είναι πραγματικό) δυστυχώς έχει να κάνει πολλή δουλειά ακόμα πάνω στην ωριμότητά της. Προσωπικά υπήρξαν φορές που έκλαψα στην αγκαλιά της κοπέλας μου, υπήρξαν φορές που έκλαψα στην αγκαλιά φίλης μου, και υπήρξε και περίπτωση που ήθελα να κλάψω μπροστά στους φίλους μου και μου φαινόταν "απρεπές" μέχρι που σκέφτηκα you know what, θέλω να κλάψω, είναι φίλοι μου, ποιός με εμποδίζει; Οι σεξιστές που πιστεύουν ότι το άντρα δεν πρέπει να κλαίει;

Και έκλαψα, και οι φίλοι μου με στήριξαν, και γίναμε όλοι μας καλύτεροι από ότι είμασταν πριν κλάψω.

Ίσως να μπορείς να βγάλεις κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα απ' αυτό.

Γέλιο προκαλούν οι social justice warriors και τα double standards.

[...]

Μπορεί να είμαστε διαφορετικοί λόγω βιολογικών παραγόντων για τους οποίους δεν ευθυνόμαστε πάντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά μέσα στην κοινωνία. Υπάρχουμε για να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, όχι για να γίνουμε 100% κλώνοι (μπορεί βέβαια να γίνει κάποτε με την γενετική μηχανική, δεν το αποκλείω).

Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο πέρα του συνέχισε να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου δικαιολογώντας το σεξισμό επειδή δε σου έκανα τη χάρη να θεωρήσω το extreme παρουσιαστικό κατάλληλο για mainstream βιτρίνα.

Συνέχισε ακόμα να τον κρύβεις πίσω από τον αχυράνθρωπο "δεν είμαστε κλώνοι".

Φυσικά δεν είμαστε κλώνοι, απλά μερικοί απο μας ενδιαφερόμαστε να μην είμαστε και προκατηλειμμένοι.

Και να προσθέσω ότι υπάρχουν και γυναίκες που πάνε στο τάδε κατάστημα επειδή έχουν βάλει στις πωλήσεις τον δίμετρο μοντέλο με το θεληματικό πηγούνι. Θα τις πείτε "πεόδουλες" ή εκεί δεν λέτε τίποτα;

Είναι αγαπημένο σας σπορ να προσπαθείτε να αποδείξετε ότι όσοι βγαίνουμε να μιλήσουμε κατά του σεξισμού είμαστε "ανάποδοι σεξιστές" έτσι; Δεν είσαι βέβαια ο πρώτος, σε πρόλαβε ο άλλος με το στρατό.

Ευτυχώς ή δυστυχώς για σένα, προσωπικά δε θα πω κανέναν μουνόδουλο και καμία πεόδουλη γι' αυτή την τρομερή συμπεριφορά που περιγράφεις. Αλλά αν έλεγα τον έναν, ναι θα έλεγα και την άλλη.

Κι αν ακόμα δεν το έκανα αυτό και ήμουν εδώ ανάποδα σεξιστής, θα έλεγες άραγε σα συμπέρασμα πως πρέπει να το βελτιώσω, ή ότι αφού κάπου είμαι λάθος είμαι παντού λάθος και ο,τι έχω πει δε μετράει;

Ο καθένας μέσα του ξέρει την απάντηση.

Aν σε πάει ο άλλος στο δικαστήριο θα αρχίσεις τα ποιηματάκια περί προσόντων, απολαβών, ωραρίων και δε συμμαζεύεται. Έτσι και παραδεχτείς ότι δεν τον προσέλαβες γιατί είναι άσχημος δε θα προλάβεις ούτε ένσταση να κάνεις.

Όπως είπα, δεν είμαι σίγουρος. Αν βρω χρόνο θα το ψάξω και θα επανέλθω.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...