Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν υπάλληλος βγει σε αναρρωτική άδεια τότε ο εργοδότης πληρώνει:

- για τις 3 πρώτες μέρες το μισό του ποσού που αντιστοιχεί στα 3 ημερομίσθια

- για 12 μέρες το ποσό που αντιστοιχεί στα 12 ημερομίσθια ελλαττωμένο κατά το ποσό που θα εισπράξει ο υπάλληλος από το ΙΚΑ

και αυτά πληρώνονται μόνο μια φορά κατά έτος.

• Απαντ. 185
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, Curtis76 είπε

Το θέμα είναι οτι ο εργοδότης εχει ολα τα οπλα με το μερος του και ο εργαζόμενος κανενα φιλε Mechpanos. Και υπαρχουν και τα λαμογια οι συνδικαλιστές που ειναι τσιρακια και παιζουν βρωμικο παιχνίδι και αμαβρώνουν τα μοναδικά οπλα των εργαζομένων. 

Παντως και σκεφτομαι να το βαλω και σαν υπαγραφή, σαν εργαζόμενοι έχουμε πραγματικά αυτο ακριβώς που μας αξίζει.

Οι επιχειρηματίες επισης εχουν αυτο που τους αξιζει. Ειναι πολυ καλα οργανωμενοι και με τελεια αντανακλαστικά. 

Νομικά υπάρχουν δικλειδες και για τους μεν, και για τους δε. Πρακτικά και με την ανεργία στο 30% είναι έτσι όπως τα λες. Εμένα πάντα με νευριαζαν ειδικά κάτι εργοδότες που το έπαιζαν σοσιάλες, ΠΑΣΟΚάρες, ΚΚ, Συριζαρες τώρα πλέον, που ήταν οι χειρότεροι, και δώρα έτρωγαν και άδειες δεν έδιναν, για υπερωρίες ούτε λόγος όλες απληρωτες "για να σταθεί το μαγαζί" , αδηλωτοι εργαζόμενοι με μαύρα, κλπ... Και το έπαιζαν επιχειρηματίες, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και αυτοί με τα πούρα τις BMW και τις διακοπάρες τους... 

Οπότε άστα να πάνε, βγήκαμε εκτός θέματος αλλά σε γενικές γραμμές έτσι όπως τα λες είναι έξω υπάρχουν και οι σωστοί αλλά αποτελούν εξαίρεση... 

• Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, k_w_t είπε

Πηγες χαρτι μαζι με υπερηχο απο γυναικολογο οτι εισαι εγκυος?

Εαν ναι τοτε πες στο γιατρο σου να σε βγαζει σε συνεχομενες αδειες επαπειλουμενης εγκυμοσυνης...

Τοτε επειδη εισαι σε αναρρωτικη δεν ισχυει το 3μηνο...

Το πας ετσι μεχρι να γεννησεις..

Μετα αδεια λοχειας και ανατροφης τεκνου συνολο 9 μηνες..

Οταν γυρισεις θα δουλευεις -2ωρες για 6 μηνες και δεν μπορει να σε απολυσει για 12.

ΥΓ Γεννησε περσυ η γυναικα μου και τα ξερω καλα....

Δεν πήγα χαρτι...Δεν πιστευα οτι θα γίνει όλο αυτό.ρωτησα τον γιατρό μου και μου είπε οτι πρεπει να κάνω μια β Χοριακη και ενα υπερηχογραφημα για να μου δώσει ενα χαρτί αλλά θα κοστίσει περιπου 100ευρω σε αυτον..Για να πάρω άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης δεν πρεπει να μου το δώσει γιατρός του ΙΚΑ?ή και ο ιδιωτικος μου γιατρός μπορεί?

Δημοσ.

dalibr παντως υπαρχουν και χειροτερα... να εισαι γραμματεας σε γυναικολογο.... 

Αντε οταν δεις και τους πρωτους υπερηχους εκει να δεις χαρες....τα ξαναλεμε στο επομενο θεμα...

τι καροτσι θα παρεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, dalibr είπε

Δεν πήγα χαρτι...Δεν πιστευα οτι θα γίνει όλο αυτό.ρωτησα τον γιατρό μου και μου είπε οτι πρεπει να κάνω μια β Χοριακη και ενα υπερηχογραφημα για να μου δώσει ενα χαρτί αλλά θα κοστίσει περιπου 100ευρω σε αυτον..Για να πάρω άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης δεν πρεπει να μου το δώσει γιατρός του ΙΚΑ?ή και ο ιδιωτικος μου γιατρός μπορεί?

O υπερηχος πανω λεει την εβδομαδα κυησης .. Προσεχε γιατι υπολογιζετε  απο την πρωτη μερα της τελευταιας φορας που είχες περιοδο.

Δηλαδη εαν εμεινες εγκυος τον Απριλη αλλα τελευταια φορα αδιαθετησες 15 μαρτιου το μετρανε απο 15 μαρτιου...

Εκει θα εχεις θεματακι......

Επεξ/σία από k_w_t
Δημοσ.
Μόλις τώρα, aris86 είπε

κανενα θεματακι δεν εχει και δεν εχει να προσεχει τιποτα

Το λεω γιατι η ημερομηνια που επιασε δουλεια ειναι 24/3  

Μην αρχισει το αφεντικο της οτι το ηξερες και μου το εκριβες κτλ...

Δημοσ.

Το χαρτί γράφει 3 Απριλίου.

Οποτε είμαι καλά..

Σας ευχαριστώ ολους για τις απαντήσεις..Ελπίζω να βρω λύση..Τουλαχιστον ενα συμβιβασμό για να υπογραψω οτι φεύγω μονη μου αλλά να Παρω κάτι 

γιατί έτσι μένω ΚΑΙ ανασφαλιστη γιατί συμπλήρωσα όλα και όλα 50 ενσημα τώρα ΚΑΙ άνεργη γιατί δεν πρόκειται να με πάρει κανεις για δουλεια..

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Ntinaras είπε

Τυχαια μιλησα με φιλη μου απο Λιθουανια που γεννησε πριν 2 μηνες, και θα εχει αδεια μεχρι το 2020...

Που δουλευει στο μπακαλικο τις γειτονιας, ειναι η μοναδικη υπαλληλος και μονο αυτη κραταει το μαγαζι;

Ηθελα να ηξερα, εαν η γυναικα ειναι η εργοδοτης και η υπαλληλος ταυτοχρονα, οπως μια κοπελιτσα ενοιξε μινι-μαρκετ στην γειτονια μου.Θα δουλευε μεχρι να γεννηση και μετα θα αφηνε το μωρο στην μαμα γιατι θα τρεχαν ενοικια-προμηθευτες-τεβε κ.α

Δημοσ.
Μόλις τώρα, toyo73 είπε

Που δουλευει στο μπακαλικο τις γειτονιας, ειναι η μοναδικη υπαλληλος και μονο αυτη κραταει το μαγαζι;

Ηθελα να ηξερα, εαν η γυναικα ειναι η εργοδοτης και η υπαλληλος ταυτοχρονα, οπως μια κοπελιτσα ενοιξε μινι-μαρκετ στην γειτονια μου.Θα δουλευε μεχρι να γεννηση και μετα θα αφηνε το μωρο στην μαμα γιατι θα τρεχαν ενοικια-προμηθευτες-τεβε κ.α

Δουλευει σε γκισε της western union. τωρα το ποσα ατομα εχει στο καταστημα δε το ξερω, δε θα κατσω να της κανω ανακριση.

το παιδι παντως ειναι κακασχημο :P

• Like 1
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, dalibr είπε

Το χαρτί γράφει 3 Απριλίου.

Οποτε είμαι καλά..

Σας ευχαριστώ ολους για τις απαντήσεις..Ελπίζω να βρω λύση..Τουλαχιστον ενα συμβιβασμό για να υπογραψω οτι φεύγω μονη μου αλλά να Παρω κάτι 

γιατί έτσι μένω ΚΑΙ ανασφαλιστη γιατί συμπλήρωσα όλα και όλα 50 ενσημα τώρα ΚΑΙ άνεργη γιατί δεν πρόκειται να με πάρει κανεις για δουλεια..

δικαιουσαι πολλα, μην συμβιβαστεις ετσι απλα...

• Like 2
Δημοσ.
5 hours ago, dalibr said:

Καλημερα σας...

Γνωρίζει κάποιος τι μπορω να κάνω στην περιπτωση απόλυσης εγκύου..Η ιστορία έχει ως εξης

Επιασα δουλεια στις 24 Μαρτίου ως ρεσεψιον

Η σύμβαση γράφει οτι είμαι ταμίας με βασικο μισθό..

Μια μέρα μετα την ενημέρωση που εκανα της εγκυμοσύνης στην υπεύθυνη..Με φωναξε το αφεντικό να μου πει οτι με διώχνουν γιατί δεν καθαρίζω τις τουαλέτες.......Ναι τα κατρουλια στις αντρικές τουαλέτες και δουλεύω στην ρεσεψιον..Τους είπα θα τους κάνω καταγγελία και μου απάντησαν οτι θα μου κανουν και αυτοι γιατί δεν δουλεύω και καθομαι (δεν στέκει ουτε αυτό σε καταγγελία)

Με επικοινωνία που ειχα με την επιθεώρηση εργασίας μου ειπαν η απόλυση είναι άκυρη και να πάω κανονικά για δουλεια..

Φανταζεστε τι πόλεμο θα μου ανοίξουν να παω με το έτσι θέλω στην δουλειά σωστά?ποσο μάλλον στην κατάσταση που είναι αρχή και πρέπει να προσεχω..Οπότε με πολεμανε μέχρι να παραιτηθω.

Επίσης φοβαμαι...Το ενα αφεντικό ηταν αρχηγός σε τμήμα της αστυνομιας επίσης κυκλοφορανε κάτι μπραβοφατσες μαζί τους..ποιος μου λέει οτι δεν θα μου κανουν κακό για να με φοβερισουν

Συμφέρει να το ψαξω με δικηγόρους?και να τους κυνηγησω?

Επίσης Δούλευα παραπανω από 8ωρο Χωρίς να πληρωνομαι..και τα 

Βράδινα και τις Κυριακες μας τα δίνει μαυρα

Aν δεν εχεις συμβαση αοριστου χρονου υποθετω οτι μπορει απλως να μην ανανεωσει τη συμβαση σου. Χωρις να γνωριζω αν στην περιπτωση εγγυμοσυνης υπαρχει καποια προβλεψη απο το νομο περι υποχρεωτικης ανανεωσης της συμβασης ή κατι αλλο αντιστοιχο.

Αν εισαι με αοριστου, γενικα οι νομοι και τα δικαστηρια ειναι με το μερος σου, παρ'ολα αυτα θα πρεπει να εισαι ετοιμη να δεχθεις τον ψυχολογικο πολεμο που οπως φαινεται ειναι ετοιμοι να σου κανουν.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δηλ ολα τα παραπανω που συζητανε δεν ψηνοσουν να τα πεις με την επθεωρηση? Το πηγαινε πισω για δουλεια μονο διαβασαμε..

Τεσπα ο εργοδοτης τελικα τι πληρωνει για εγγυους?αν δεν πληρωνει  εφκα(ικα) κτλ ολους τους μηνες και σε πληρωνει το ικα το βασικο μισθο.τοτε ειναι χαζο να πας για συμβιβασμο-παραιτηση...

Νομιζω αν εχει καμία ιδιωτικη συμβαση τα επιδοματα πηγαινουν στο ροντο.. (γιατι διαβασα παραπανω μονο για κλαδικες αοριστου/ορισμενου χρονου) 

Επεξ/σία από kage
Δημοσ.
3 ώρες πριν, toyo73 είπε

Ελα ντε. Να παει να εργαστει σαν εργαζομενος, δεν το εχει καταλαβει ατι ειναι καλυτερα. Εχει αδεια, δωρο, σταθερο μισθο τι καλυτερο??

Επισκέπτης
Δημοσ.

Καλύτερα είναι να ρωτήσεις στην επιθεώρηση εργασίας ή σε δικηγόρο. Εδώ μέσα δεν θα βγάλεις άκρη, ενώ εμείς προφανώς και δεν γνωρίζουμε την σύμβαση που έχεις υπογράψει..

Αναφορά σε κείμενο

Σύμφωνα με τοάρθρο 15 του Νόμου 1483/84

“Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για  χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθενείας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της αποδόσεως της εργασίας της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη”. Η διάταξη αυτή αφορά και στις γυναίκες που παρέχουν εργασία όχι μόνο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά και με σύμβαση εντολής.

Με το άρθρο 20 παρ.4 του Ν.3896/10 το διάστημα του 1 έτους αυξάνεται κατά τρεις μήνες για όσες γυναίκες έκαναν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας του Ν.3655/08. Δεδομένου ότι η εξάμηνη αυτή άδεια μπορεί να ληφθεί και κατά τμήμα ή να διακοπεί, η δε διάταξη ομιλεί περί «χρήσεως», το τρίμηνο ισχύει και για τις μητέρες που πήραν λιγότερους από 6 μήνες από την άδεια αυτή.

Η κατά παράβαση αυτής επιχειρηθείσα καταγγελία από τον εργοδότη θεωρείται ως μη γενομένη και ο τελευταίος οφείλει μισθούς υπερημερίας από το χρόνο της καταγγελίας. Μάλιστα, η απαγόρευση αυτή, που επιφέρει ακυρότητα της καταγγελίας, ισχύει ανεξαρτήτως γνώσης του εργοδότη, αλλά ακόμα και ανεξαρτήτως γνώσης και της ίδιας της εγκύου περί της κατάστασης εγκυμοσύνης(βλ. ΑΠ 1291/88, ΔΕΝ 1989 σελ. 988, ΜΠΘηβών 117/93, ΔΕΝ 1995 σελ. 1199). Η ύπαρξη σπουδαίου λόγου κρίνεται κάθε φορά από το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, ως σπουδαίος λόγος θεωρούνται ένα ή περισσότερα περιστατικά τα οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κρινόμενα αντικειμενικά και κατά την καλή πίστη, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας.

Εχω την εντύπωση ότι σε προστατεύει ο νόμος για όσο καιρό είσαι έγκυος. Μετά βέβαια προφανώς και θα σε διώξει, γιατί δεν θα υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η επιθεώρηση εργασίας θα σου πει αποκλειστικά και μόνο το τί λέει ο νόμος. Το τί πραγματικά θα γίνει μετά είναι ένα άλλο θέμα που δεν τους απασχολεί. 

Το αν θα σου συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχεις εκεί μέσα είναι θέμα δικό τους, δεν μπορείς να κάνεις κάτι σε αυτό.
Είτε λοιπόν μένεις σε ένα περιβάλλον που σε φθείρει ψυχολογικά, αλλά παραμένεις για να πληρώνεσαι, είτε σηκώνεσαι και φεύγεις και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από άποψη ψυχολογικής φθοράς, αλλά εσύ ξέρεις από άνεση χρημάτων τί γίνεται. 

Όλα τα υπόλοιπα είναι τελείως θεωρητικά, το σκληρό bottom line είναι οι 2 επιλογές που ανέφερα παραπάνω. 

Έτυχε απλά να μείνεις έγκυος μόλις ξεκίνησες να δουλεύεις, κακά τα ψέματα, δεν είναι και η καλύτερη τους, ούτε του επιχειρηματία αλλά ούτε και των συναδέλφων σου που ουσιαστικά θα βγάζουν εκείνοι ένα μέρος της δουλειάς σου το διάστημα που θα λείπεις. Προφανώς υπήρχαν κάποιες ανάγκες για να γίνει η πρόσληψη. Αυτές εσύ δεν θα τις καλύπτεις, δικαιολογημένα απτη μία, απ'την άλλη αντικειμενικά ΚΑΠΟΙΟΣ πρέπει να τις καλύψει... 

Θα ήταν τελείως διαφορετικό να ήσουν ήδη κάποιο διάστημα εκεί, θα υπήρχε μία τελείως διαφορετική αντιμετώπιση, πιο ανθρωπινη. 
Τώρα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για ψυχολογικό πόλεμο.

Στην επιθεώρηση να τους πεις τί είδους σύμβαση έχεις, και να ρωτήσεις (αν είναι 3μηνη) τί ακριβώς γίνεται. 

Καλό κουράγιο, και με το καλό να έρθει το παιδάκι σου! :)

Επεξ/σία από polaki
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...