Προς το περιεχόμενο

Ρυθμίσεις για Amd Κάρτες


Πέτρος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλώς ορίσατε, αγαπημένα Red Boys (and Girls, ελπίζω)! 😛

Όπως ο τίτλος μαρτυρά, ας έχουμε εδώ ένα θέμα για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την καλύτερη εκμετάλλευση των αντικειμενικά δύστροπων AMD καρτών γραφικών μας.

Το ξέρουμε καλά...για τον οποιονδήποτε λόγο, από τη σειρά R9-2xx (και κάποιες φορές και πιο πίσω) και μετά, οι κόκκινες GPUs έρχονται από το εργοστάσιο (κατ'επιλογή και εντολή της μαμάς AMD) με συνήθως υπερβολικά υψηλό και αχρείαστο Vcore (τάση στον πυρήνα της GPU), με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται γρήγορα και πολύ, και επακόλουθο να ρίχνουν συχνότητα-επιδόσεις (thermal throttling) για να κρατηθούν εντός ασφαλών ορίων θερμοκρασίας αλλά και για να μην ξεπεράσουν το μέγιστο όριο ισχύος που το vBIOS που φοράνε επιτρέπει (power throttling).

Σαν αποτέλεσμα, έχουν βγάλει (όχι αδικαιολόγητα) τη φήμη ότι είναι ζεστές-θορυβώδεις και ότι καταναλώνουν πολύ για αυτά που προσφέρουν.

Κάθε χρήστης, λοιπόν, που θέλει να πάρει το κάτι παραπάνω από το σύστημά του, ψάχνει τρόπους ώστε να μειώσει την κατανάλωση και την παραγόμενη θερμότητα της κάρτας, ώστε να περιορίσει το θόρυβο του συστήματος ψύξης, αλλά κυρίως να αυξήσει τις επιδόσεις μέσα στα περιθώρια που το ίδιο το  vBIOS προσφέρει.

Πιο απλά: Αν μειωθεί η κατανάλωση της κάρτας κατά "χ" watt, αυτά τα watt μπορούμε να τα διαθέσουμε στην αύξηση των χρονισμών και επιδόσεων της κάρτας.

Προς το παρόν, δεν θα αναλύσω περισσότερο τη λειτουργία των νέων καρτών (αφού υπεισέρχονται πολλά τεχνικά θέματα τα οποία αγνοώ), αλλά θα περάσω σε ένα πολύ απλό παράδειγμα, από την καθημερινή μου ενασχόληση.

Στο spoiler, ένας πολύ απλός μπούσουλας για βελτίωση επιδόσεων σε κάρτες Vega (κυρίως) και Polaris. Τα βασικά βήματα είναι ίδια και στις δύο περιπτώσεις, αλλά διαφέρουν ενίοτε οι επιμέρους ρυθμίσεις που κάθε κάρτα επιτρέπει να πειράξουμε.
 

Spoiler

Η κάρτα που έχω είναι μία Sapphire Vega56 Pulse (nano PCB), η οποία για διάφορους λόγους έχει πλέον "πάνω" της ένα vBIOS από XFX Vega64 (nano PCB) , αλλά διατηρεί και το κανονικό της vBIOS καθώς διαθέτει διακόπτη dual-BIOS.

Το 64ρι vBIOS δεν ξεκλειδώνει extra δυνατότητες στην κάρτα, απλά αλλάζει τα όρια στην τάση που μπορεί να δεχτεί η μνήμη της κάρτας, επιτρέποντας υψηλότερους χρονισμούς.

Η ουσία όσων γράφω παραπάνω, δεν αλλάζει.

Στον πίνακα που επισυνάπτω, φαίνεται η διαφορά της κάρτας όπως την αγόρασα, με το κανονικό της vBIOS, με μετρήσεις και αποτελέσματα σε διαφορετικά στάδια δοκιμών, μέχρι τα μέγιστα που έφτασα.

Να ξεκαθαρίσω πως σε αυτή τη γενιά καρτών (Vega, Polaris), τα τελικά νούμερα σε συχνότητα πυρήνα και τάση πυρήνα, δεν είναι αυτά που ορίζουμε στα P-states. Λόγω της υλοποίησης του oc με μια μέθοδο "dynamic boost'', με χρήση κάποιου αλγόριθμου στο vBIOS, οι τιμές που ορίζουμε είναι οι μέγιστες που μπορεί να δούμε, αλλά η ίδια η κάρτα ορίζει σε πραγματικό χρόνο την ώρα της χρήσης τις πραγματικές τιμές, ανάλογα το εκάστοτε φορτίο, τη θερμοκρασία των επιμέρους τμημάτων της, τη διαθέσιμη ισχύ κλπ.

Η μέθοδος που ακολούθησα (αρκετά έχουν αλλάξει από τότε), ήταν η ακόλουθη:

1) Ξεκίνησα με undervolting της κάρτας (μείωσα δηλαδή την τάση στον πυρήνα της), μέσω του προγράμματος Radeon Settings ( η σουίτα οδηγών της κάρτας),και συγκεκριμένα του πεδίου "Global Wattman". Κατέβαζα τα mV κατά 20 κάθε φορά μέχρι τα -100, και στη συνέχεια 10-10 ή και 5-5. Σε κάθε ενδιάμεσο βήμα έτρεχα κάποιο βαρύ bench (TimeSpy, συγκεκριμένα) για να ελέγχω σταθερότητα αλλά ταυτόγχρονα και επιδόσεις.

radeon.thumb.png.68b46bf25fb769b3984951c8006b42c0.png

(H φωτό είναι ενδεικτική για το Wattman. Κρατάμε πως επιλέγουμε στο slider "custom" για να μας ξεκλειδώσει τις ρυθμίσεις στα διάφορα πεδία)

Έφτασα μέχρι -130mV για την P7 state (η κατάσταση υψηλών επιδόσεων της κάρτας, όταν δηλαδή και λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, σε απαιτητικές εφαρμογές-παιγνίδια), πάνω από 10% μείωση δηλαδή από το κανονικό 1.2V που ήταν ρυθμισμένη η κάρτα. Εννοείται πως όταν τα mV στην Ρ7 έφτασαν σε αυτά της Ρ6, έριξα και αυτά τα τελευταία, ώστε να υπάρχει μια διαφορά περί τα 40-50mV μεταξύ τους.

Το όφελος διπλό: Λιγότερη τάση=Λιγότερη κατανάλωση (γλιτώνω από power throttling) και λιγότερη θερμότητα (γλιτώνω από thermal throttling)

Πιθανότατα, κατέβαινε ακόμα περισσότερο, αλλά ξεκίνησα να βλέπω πια κάποια μικρή πτώση επιδόσεων, δείγμα ότι ίσως η τάση της κάρτας πιθανότατα δεν επαρκούσε σε σενάρια υψηλών απαιτήσεων, αλλά ήταν αρκετή για να μην κρασάρει το παιγνίδι ή ο οδηγός.

2) Έφτιαξα ένα πιο "επιθετικό" προφίλ για τους ανεμιστήρες, ώστε να ανεβάζουν στροφές νωρίτερα και να κρατάνε γενικά την κάρτα λιγότερο θερμή, ώστε να αποφεύγω εντελώς το thermal throttling, ιδίως στα επόμενα βήματα.

Από αυτά τα δύο βήματα, ήδη στο αρχεί εμφανίζεται βελτίωση επιδόσεων (και σίγουρα είχα αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση).

3) Αύξησα τη συχνότητα της ΗΒΜ μνήμης της κάρτας. Εδώ, είναι λίγο ζήτημα τύχης και πολύ δοκιμής+λάθους.

Από το σχετικό πεδίο στο Wattman, αύξηση 20ΜΗz τη φορά, μέχρι να παρουσιαστεί αστάθεια σε κάποιο βαρύ μετροπρόγραμμα (πχ Unigine Superposition 4K. το συγκεκριμένο έχει επιπλέον το καλό ότι δείχνει χρονισμούς πυρήνα, μνήμης καθώς και θερμοκρασία της κάρτας, όση ώρα τρέχει. πολύ χρήσιμο για συγκρίσεις).

Η δική μου κάρτα, είχε μνήμη της Samsung η οποία ανεβαίνει αρκετά...μέχρι τα 950-960MHz, από τα 800 που είναι κανονικά, προσφέροντας μια σεβαστή και ''ανέξοδη" αύξηση επιδόσεων. Μόνο αρνητικό είναι πως η αυξημένη συχνότητα λειτουργίας θερμαίνει παραπάνω τη μνήμη (ο συγκεκριμένος τύπος μνήμης είναι λίγο ευαίσθητος στην αύξηση της θερμοκρασίας), οπότε χρειάζεται καλύτερη ψύξη (το βήμα 2, που λέγαμε).

Άλλες κάρτες έχουν μνήμη Ηynix, που είναι λίγο πιο δύσκολη στη διαχείρισή της.

4) Τελευταίο από τα τυπικά βήματα, core overclocking...

Πλέον οι AMD GPUs έχουν πιο πολύπλοκη λειτουργία, οπότε δεν ανεβάζεις απλά ένα slider και όλα γίνονται (έχει και από αυτό, αλλά με μέτρια αποτελέσματα).

Χρειάζονται πειραματισμοί στο Wattman (ή κάποια άλλα διαθέσιμα προγράμματα), για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα.

Χοντρικά, χρειάζεται να βρεθεί η ιδανική τομή σε Ρ6 και Ρ7 (ούτε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, ούτε πολύ μικρή), προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, αν και συνήθως ένα μικρό oc είναι εφικτό ακόμα και με το μέγιστο uv που έχουμε επιτύχει, για παραπάνω απόδοση θα χρειαστεί μια μικρότερη ή μεγαλύτερη "θυσία" του uv...θα αυξήσουμε λίγο το core voltage (σε σχέση με το ελάχιστο που πετύχαμε, όχι με το αρχικό), προκειμένου η κάρτα να λειτουργήσει πιο "ψηλά". Και πάλι, στο τέλος, κερδισμένοι είμαστε...διπλά και τριπλά, μάλιστα.

Υπάρχει και ένα 5ο βήμα, το οποίο είναι το πλέον (κατά τη γνώμη μου) προαιρετικό...η αύξηση (ή και μείωση, ενίοτε) του "Power". Χοντρικά, ορίζουμε πόση παραπάνω (ή λιγότερη) συνολική ισχύ μπορεί να έχει διαθέσιμη η κάρτα συνολικά, σε σχέση με αυτή που ορίζεται από τα mV του πυρήνα και άλλες παραμέτρους (αυτά που δεν γνωρίζω, όπως είπα).

 

Για τους κατόχους Rx2xx-Rx3xx-Fury καρτών

Spoiler

Για τις λίγο παλιότερες γενιές (Rx2xx-Rx3xx), η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη, λόγω των πολύ περιορισμένων επιλογών στις διαθέσιμες ρυθμίσεις καθώς και στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των καρτών αυτών (δεν υπάρχουν P-states, ούτε κάποιος τύπος boost ή οτιδήποτε αντίστοιχο).

Το μέγιστο oc, εξαρτάται απλά από το πόσο αντέχει κάθε κάρτα σε πυρήνα και μνήμη. Με ένα πρόγραμμα όπως το MSI AB, παίζουμε με τα διαθέσιμα sliders (core, mem, voltage, power) καθώς και με το fan profile ξέροντας εκ των προτέρων που θα κάτσει η μπίλια κάθε φορά. Ότι γράφει το slider, αυτό θα είναι και το τελικό νούμερο. Περισσότερα στο μέλλον.

Όπως και στην περίπτωση των Vega+Polaris, αφού βρούμε τα ακραία (προς τα κάτω) όρια, αποφασίζουμε αν θέλουμε να τα αφήσουμε εκεί ή να "θυσιάσουμε" μέρος των κερδών (σε κατανάλωση, θερμοκρασία και ενδεχομένως θόρυβο) προκειμένου να επιτύχουμε υψηλότερες επιδόσεις.

Η προηγούμενή μου κάρτα, μια R9-290, σε stock ρυθμίσεις έτρεχε στα 975MHz core, 1250MHz mem, κάπου 1.2V core, έφτανε τους 94 βαθμούς σε ελάχιστο χρόνο κλπ και ούρλιαζε ασταμάτητα (Ok, το σύστημα ψύξης της, παρότι custom, δεν έλεγε πολλά).

Μετά από πάρα πολλές δοκιμές για αύξηση επιδόσεων με oc, αύξηση power, κλπ,εντελώς τυχαία δοκίμασα undervolt, και πραγματικά shock και δέος...

Η κάρτα έφτασε να λειτουργεί κανονικά, κανονικότατα με -71mV στον πυρήνα από το κανονικό (με χρήση του MSI AB), χωρίς να χάνει καθόλου επιδόσεις, αλλά αντίθετα βελτιώθηκε αφού έγινε αισθητά πιο δροσερή.

Ακολούθησε oc, με τη "θυσία" που αναφέρω παραπάνω, και σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό σύστημα ψύξης που κότσαρα απάνω της:

hea11501300m31.png.cafb0373b417a84821e3f9fa994a22ed.png

Πριν το undervolt, η κάρτα με το ζόρι έφτανε στα 1040MHz, κι εκεί όχι σταθερά. Στη μνήμη δεν ήμουν και τόσο τυχερός, αφού πάνω από 1320MHz παρουσίαζε artifacts, αλλά με 512bit δίαυλο που διέθετε η συγκεκριμένη σειρά της AMD, δεν πολυχρειαζόταν.

 

Αυτά, προς το παρόν.

Περισσότερη μορφοποίηση και πληροφορίες, στη συνέχεια.

Παρακαλούνται οι κύριοι-κύριοι γνώστες να συμβάλλουν κατά το δυνατό, με οδηγίες-κόλπα-παρατηρήσεις.

Vega56.xlsx

  • Like 17
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 790
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπράβο!! 

Είμαι αναγνώστης και θέλω να διαβάζω για όλο το hardware γενικά.

Please, ας κρατήσουμε το thread καθαρό χωρίς να μιλάμε για "mine is b.........er.."  

P.S: φυσικά τα αστειάκια ελεύθερα!!  ----- Πρέπει να μετακομίσει στις κάρτες γραφικών.. 

Προς Mods... Please μην το κλειδώσετε!! 

Καλή αρχή! 

Επεξ/σία από renaxan
  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο, Πέτρο. Καλή αρχή εύχομαι, με την ελπίδα ότι θα βοηθηθούν όσοι έχουν amd κάρτες.

Επειδή δεν είμαστε μέτοχοι των εταιριών, καλό είναι να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Πού ξέρεις, μπορεί η επόμενη κάρτα να είναι κατακόκκινη.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν παίρνω καμία ευθύνη για τυχόν  καταστροφή του Hardware ή τo software

Μόνο για καλό σύστημα ψύξης 
Αλλαγή του power limit πάνω από το 50 %

Spoiler

Για να αλλάξουμε το power limit πάνω από το 50% θα χρησιμοποιήσουμε το soft power play table για να αλλάξουμε το registry . 

Βήμα 1  Δημιουργία του soft power play table .

Θα χριστούμε 2 προγράμματα .

gpu z   

 OverdriveNTool 

Με την βοήθεια από το gpu  z θα πάρουμε το bios από την GPU .

 

 

gpuz.JPG.295388692145e38165adff01324c2388.JPG

Δεξιά από το Bios Version υπάρχει το κουμπί  για το bios save . Κάνουμε αποθήκευση το bios . 

 

Ανοίγουμε το   OverdriveNTool  και με το ποντίκι πάμε εκεί που γράφει   OverdriveNTool (στην πάνω γραμμή )και με δεξί κλικ επιλέγουμε PPTable editor 

 

 ODTPPT.JPG.882a6910570e319f24bbf737848ebbbd.JPG

Στο παράθυρό που ανοίγει πάμε στο open bios file και επιλέγουμε το bios που αποθηκεύσαμε με το gpu-z  . 

1914591546_openbiosfile.JPG.24cdf47c907a06fe09e6c87de6524b3c.JPG

Στο max power target αλλάζουμε σε 100 . Μετά πατάμε save to .reg file .

Βήμα 2 . Έλεγχος του soft power play table

Στη αναζήτηση των windows γράφουμε regedit και ανοίγουμε το πρόγραμμα . 

Πηγαίνουμε στο  

 Υπολογιστής\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}

Μέσα υπάρχει φάκελος 0000 , 0001 κτλ ανάλογα την περίπτωση 

 regedit.thumb.JPG.89f65106a1d593b398a23a79395ec7ce.JPG

Αυτό που ψάχνουμε  να βρούμε είναι σε ποιόν φάκελο 0000 , 0001  έχουμε την Vega .

Στο DriverDesc θα πρέπει να γράφει radeon rx vega ή 687F:C1 . 

Πχ Βρήκαμε ότι  είναι στο 0000 η RX VEGA 

 

Ανοίγουμε το power play table που φτιάξαμε με δεξή  κλικ Ανοιγμά με και επιλέγουμε Σημειωματάριο 

1283216642_1.jpg.fc4167051bb6964697ff70437d2e27e7.jpg

Θα πρέπει ο φάκελος της Vega είναι ο ίδιος με τον φάκελό από το ppT . Στο παράδειγμά μας είναι ο φάκελος 0000 οπότε είμαστε μια χαρά .

Βήμα 3 εγκατάσταση το PPT 

1 Πριν κάνουμε εγκατάσταση το PPT απενεργοποιούμε όλα τα GPU OC από όλα τα προγράμματα .  Η GPU θα πρέπει να είναι stock . 

2 Με διπλό αριστερό κλικ κάνουμε εγκατάσταση το PPT . 

3 Κάνουμε επανεκκίνηση  

4 Μετά τη επανεκκίνηση μπαίνουμε στο WATTMAN και επιλέγουμε στο Προφίλ WATT το Προσαρμογή . 

5 Στο Όριο ενέργειας (%) πλέον μπορούμε να το  ανεβάσουμε στο 100 

 

392327392_.thumb.JPG.9fadd32e6b0dbb0994694ef8f7695d92.JPG

 

 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λίγες αλλαγές και προσθήκες ακόμα στο αρχικό post.

Επίσης, το χτεσινό σταθερό-σταθερότατό μου profile, με τη χρήση 3rd party tool (OverdriveNTool), το οποίο προσφέρει όλες τις δυνατότητες του Wattman, καθώς και κάποιες ακόμα ευκολίες.

now.png.beccc279a7d1214f46a71867521fef7c.png

Σταθερός είμαι με ακόμα χαμηλότερο SoC voltage (ακόμα και 940, πειράζοντας και τις υπόλοιπες τιμές που συμπαρασύρονται), αλλά ανεβαίνει για κάποιο λόγο πάρα πολύ η κατανάλωση της κάρτας...γύρω στα 25W παραπάνω από ότι επιτυγχάνω εδώ.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Inler είπε

Εγώ με Gigabyte Vega 56 Gaming και μνήμες hynix παίζω με τα παρακάτω με μνήμη 900mhz/900mv

Στο Metro Exodus το core clock παίζει μεταξύ 1500-1640mhz

Vega 56.jpg

Ανέβασε το power L. 50%  και βάλε ποιο επιθετικά τους ανεμιστήρες ( μπορείς να είσαι κάτω από 60C ) . Η κάρτα σου από την μάνα της είναι  αθόρυβη με θερμοκρασίες ανεβασμένες  . Δοκίμασε στο core 1692 / 1130 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, IoaZ είπε

Ανέβασε το power L. 50%  και βάλε ποιο επιθετικά τους ανεμιστήρες ( μπορείς να είσαι κάτω από 60C ) . Η κάρτα σου από την μάνα της είναι  αθόρυβη με θερμοκρασίες ανεβασμένες  . Δοκίμασε στο core 1692 / 1130 

Το έχω έτσι και το fan 1700-1750rpm για να είναι σχετικά αθόρυβο το σύστημα...Αν δώσω +50% δεν παρατηρώ αύξηση επιδόσεων στα benches αντε 2% το πολύ και η κατανάλωση ανεβαίνει +30-35W

Δεν έχω σκοπό να κάνω overclock απλά ψάχνω το συνδυασμό undervolt/επιδόσεων/ησυχίας/θερμοκρασιών

Επεξ/σία από Inler
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Inler είπε

Αυτό που λες ή να μειώσω το P7 σε 1622mhz;

Δοκίμασε και τα δύο, και δες ποιο σενάριο σου δίνει καλύτερο συνδυασμό επιδόσεων, κατανάλωσης και θορύβου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...