Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
17 ώρες πριν, hp8 είπε

το καλύτερο ασφαλιστικό  για ένα σύστημα βεβιασμένης που κάθε βλάβη πιάνει μπιπ Ο άλλος πάει και βάζει Sonoffια  γιατί βαριέται να σηκώσει το διακόπτη του πίνακα 

Δεν το βάζεις το sonoff (αν αυτό εννοείς) γιατί βαριέσαι να σηκώσεις τον διακόπτη ,Αλλά για οικονομία . Ας πούμε εγώ που έχω βάλει είναι για δύο λόγους , πρώτον το έχω προγραμματίσει να κλείνει μετά από 45 λεπτά όταν ανοίξει, και δεύτερον αν το ξεχάσω καμία μέρα να το κλείσω απομακρυσμένα . Θα ήθελα να ελέγχω και την κατανάλωση αλλά επειδή έχω μεσολάβηση ρελε ισχύος, δεν μου καταγράφει 

• Απαντ. 9,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Καλησπέρα, θα γίνει αντικατάσταση ηλιακού μέσω εξοικονομω που βρίσκεται σε σκεπή με βάση.Για τον νέο ηλιακο να προτιμήσω κεραμοσκεπης ή ταράτσας όπως είναι τώρα (θεωρώ ως άσχετη),από άποψη απόδοσης και ασφάλειας και λειτουργικότητα?Ευχαριστώ όποιον γνωρίζει να με κατατοπίσει!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο ηλιακός (συλλέκτης + μπόιλερ) είναι ο ίδιος και απλά διαφοροποιείται η βάση του, αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε επίπεδη επιφάνεια (π.χ. ταράτσα ) ή σε κεκλιμένη (π.χ. κεραμοσκεπή).

Το πλεονέκτημα της βάσης σε κεραμοσκεπή είναι ότι ακολουθεί την κλίση αυτής και δεν εξέχει σαν γκουμούτσα, δίδοντας μια καλαίσθητη εγκατάσταση που δεν χτυπά στο μάτι. Στον αντίποδα συνήθως η κλίση είναι μικρή, έως το πολύ 20-30°, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση τους χειμερινούς μήνες.

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Ο ηλιακός (συλλέκτης + μπόιλερ) είναι ο ίδιος και απλά διαφοροποιείται η βάση του, αν πρόκειται να τοποθετηθεί σε επίπεδη επιφάνεια (π.χ. ταράτσα ) ή σε κεκλιμένη (π.χ. κεραμοσκεπή).

Το πλεονέκτημα της βάσης σε κεραμοσκεπή είναι ότι ακολουθεί την κλίση αυτής και δεν εξέχει σαν γκουμούτσα, δίδοντας μια καλαίσθητη εγκατάσταση που δεν χτυπά στο μάτι. Στον αντίποδα συνήθως η κλίση είναι μικρή, έως το πολύ 20-30°, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση τους χειμερινούς μήνες.

Άρα λοιπόν όταν είναι κεραμοσκεπης είναι πιο ξαπλωτος ας το πούμε έτσι και έχει καλύτερη απόδοση?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξαπλωτός αλλά με μειωμένη απόδοση σε σχέση με την κλασσική ψηλότερη βάση ταράτσας.

Τον χειμώνα για βέλτιστη απόδοση θέλουμε η κλίση των συλλεκτών να είναι μεγάλη (50°-60°) ενώ αντίθετα το καλοκαίρι μικρότερη (20°-30°). Επειδή όμως οι βάσεις είναι σταθερές και δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κλίση ανά εποχή, οι κατασκευαστές τις εγκαθιστούν στις 40°-45° που είναι βέλτιστη μέση ετήσια απόδοση. Ωστόσο οι βάσεις στέγης έχουν σαφώς μικρότερη κλίση με αποτέλεσμα μικρότερη ετήσια απόδοση και ιδιαίτερα χαμηλότερη τον χειμώνα.

Επεξ/σία από jkoukos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις 20/10/2024 στις 9:27 ΜΜ, sonikk είπε

Το είχα ψάξει το θέμα κάποτε με τους ηλιακούς με σωληνες κενού.

Στις 24/10/2024 στις 3:26 ΜΜ, haris_216 είπε

Νομίζω ότι τα έχουμε ξαναπεί για τους συλλέκτες κενού. Να επαναλάβω όμως (πάντα γενικά μιλώντας και όχι για συγκεκριμένη εταιρία/μοντέλο)

Θα σας παραθέσω την δικιά μας εμπειρία από 4μελη οικογένεια με 20 σωλήνες κενού και βαρέλι 180 λίτρα μετά από 12χρόνια . Ο ηλιακός βρίσκεται σε σπίτι έξω από την θεσσαλονίκη , βλέπει νότο , αλλά δεν είναι στην καλύτερη θέση . Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τουλάχιστον 5 δηλαδή , μισή ώρα να έβγαζε ήλιο , και να έβρεχε την υπόλοιπη ημέρα υπήρχε αρκετό ζεστό νερό για μπάνιο και να πλένεις πιάτα . Αρκετά εντυπωσιακό μας είχε φανεί οτι με τόση μικρή ηλιοφάνεια μπορούσε να ζεστάνει το νερό ακόμα και μέρες που θα είχε συννεφιά . Με τα χρόνια η απόδοση έπεσε , έπεσε σίγουρα ένα 20-30% αλλά δεν έγινε καμία συντήρηση στα 12 χρόνια .

Το μεγάλο ζήτημα ήταν το από τον Μάιο χρειαζόταν σκέπασμα , και μέσα στις κάψες του καλοκαιριού από το 1,80 μήκος της σωλήνας αφήναμε 10 εκατοστά να τις χτυπάει ο ήλιος , αυτό αρκούσε για να διατηρεί το νερό ζεστό , βασικά σε σημείο βρασμού , όπου έκαψε και την τζιβα που είχε η βρύση της κουζίνας .Οπότε περίπου 3-4 φορές κάθε χρόνο χρειαζόταν επίσκεψη για καλύψεις τις σωλήνες είτε στο μισό , είτε σχεδόν ολόκληρες , είτε όταν έμπαινες ο Οκτώβρης να το αφαιρέσεις τελείως  .

Αλλάχτηκαν μέσα στα χρόνια 3-4 βαλβίδες εκτόνωσης γιατί τις πρώτες φορές που δεν ξέραμε άνοιγαν συχνά και με τα άλατα που έπιαναν δεν έκλειναν καλά και υπήρχαν διαρροές . Φτάσαμε στο σήμερα , όπου υπήρχε διαρροή στο βαρέλι , αρκετά πρησμένο σε 2-3 σημεία , και όπως εντόπισα στις 20 θέσεις που είχες για τις σωλήνες , στις 2 θέσεις υπήρχε μια μικρή διαρροή (αστοχία βαρελιού) .

Αφαιρέθηκαν όλες οι σωλήνες , οι περισσότερες στο κάτω μέρος είναι ασημί, όπως στην εικόνα που παραθέτω , με εξαίρεση την μία που δεν διατήρησε το κενό της και πέρασε νερό μέσα στην σωλήνα κενού , 2-3 αφαιρώντας έπρεπε να σπάσει η χάλκινη μύτη και να μείνει στο βαρέλι , γιατί στην ουσία η θερμοαγώγιμη πάστα με το θυλικό και το αρσενικό έγιναν ένα σώμα .  Αν δεν κάνω λάθος 15 σωλήνες , είναι ακέραιες , και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά . Αυτό που πιστεύω έπρεπε να γίνει ήταν να βγαίνουν οι σωλήνες ας πούμε 6 κάθε μήνα μέσα στο μαίο -ιούνιο- ιούλιο και να μένει ο ηλιακός με 2-3 πχ μέσα στο καλοκαίρι, παρά να το σκεπάζουμε . Αυτό σκέφτομαι οτι είναι καλύτερη λύση γιατί έτσι θα ανανεώνεται κάθε χρόνο η θερμοαγώγιμη πάστα που μπαίνει στην χάλκινη μύτης της σωλήνας κενού και στο θηλυκό του βαρελιού με αποτέλεσμα την καλύτερη απαγωγή της θερμότητας . 

Η μια λάμπα που έσπασε μιας και είχα την περιέργεια και την μελέτησα , αποτελείται από 2 σωλήνες η μια μέσα στην άλλη , όπου ενώνονται στο πάνω μέρος , και στο κάτω δεν υπάρχει επαφή μεταξύ τους αλλά μόνο μια μεταλλική βάση που τις κρατάει σε απόσταση την μια από την άλλη. Από το κάτω σημείο πρέπει να γίνεται η αφαίρεση του αέρα , και όντως η λάμπα που έσπασε δεν είχε αυτό το ασημί χρώμα στην μύτη της(βλέπε φωτογραφία) . Η εσωτερική σωλήνα έχει στο εξωτερικό της κάτι σαν βάψιμο , όπου από την εσωτερική της πλευρά έχει το χρώμα του χαλκού , ενώ από το εξωτερικό πολύ σκούρο μπλε. Η εξωτερική σωλήνα είναι όλη διάφανη , οπότε αυτό το χρώμα που βλέπουμε από τις σωλήνες είναι της εσωτερικής . Στο εσωτερικό της εσωτερική σωλήνας , υπάρχει αέρας καθώς και η χάλκινη ραβδος , που έρχεται σε επαφή με κάτι φυλλα αλουμινίου , όπου αυτά μεταφέρουν την θερμότητα στην ράβδο. Όταν αφαιρέσαμε τις σωλήνες , όλες γινόταν να τις ακουμπήσεις εξωτερικά  , αλλά η χάλκινη ράβδος ήταν σίγουρα πάνω από 70-80 βαθμούς . Στην ουσία όλο το φως που πέφτει πάνω στην σωλήνα κενού περνάει από εξωτερική σωλήνα , το κενό , και καθώς η εσωτερική είναι πολύ σκούρη στο χρώμα απορροφάει όλο το φως δεν ακτινοβολεί κάποιο πίσω . Όλο αυτή η ενέργεια , παγιδεύεται στην εσωτερική σωλήνα , τα φύλλα αλουμινίου λειτουργούν σαν ψύκτρες υπολογιστή , οπότε απορροφάνε αυτά την θερμότητα και την μεταβιβάζουν στην χάλκινη ράβδο. Από ότι διάβασα η χάλκινη ράβδος έχει και αυτή υγρό μέσα που εξατμίζεται και μεταφέρεται προς τα πάνω , δηλαδή στην χάλκινη μύτη. Στην ουσία η χάλκινη ράβδος , είναι σας τις ψύκτρες/ vapor pipes που έχουμε στα κινητά , στα λάπτοπ μας για αυτό χρειάζεται κ η θερμοαγώγιμη πάστα στην μύτη της . 

Οπότε μιας και το βαρέλι έχει διαρροή , αναγκάστηκα να ψάξω να βρω την μάρκα . Φυσικά ο εισαγωγέας έχει κλείσει εδώ και 10 χρόνια , και από οτι είδα στην αγορά υπάρχουν 1-2 εταιρίες που εισάγουν ηλιακούς με σωλήνες κενού σήμερα . Το συμπέρασμα μου είναι οτι μιλάμε για κινέζικα προϊόντα με που πριν 10-15 χρόνια τα εισάγαγε ο καθένας. Ψάχνοντας για το τι να κάνω , έχω καταλήξει στην επιλογή να αντικαταστήσω στο βαρέλι με κόστος τα 550€ με αυτό τον 150 λίτρων με 16 σωλήνες κενού αντι αυτό που είχα 180 λίτρων με 20 σωλήνες. Το κόστος για αγορά σωλήνας κενού είναι 15€ οπότε θα γίνει και αγορά 2-3 σωλήνων για να υπάρχει και κάποια εφεδρική για το μέλλον . Σε σχέση με του συμβατικούς το κόστος από προσφορές που πήρα ήταν 850+ και ανεβαίνανε . Δεν λέω οτι είναι 550 μόνο για ένα βαρέλι είναι φθηνό , αλλά θεωρώ στην περίπτωση μου μιας και έχω την βάση ήδη έτοιμη στα κεραμίδια, και πάνω από 10 σωλήνες λειτουργικές το κόστος θα είναι πιο μικρό σε σχέση με έναν συμβατικό που θα θέλει και βάση , αλλά ισως καινούργιες βάσεις στα κεραμίδια. Γνωρίζοντας πλέον κάποια πράγματα παραπάνω για του ηλιακούς κενού , αν γίνεται αλλαγή της πάστας και αλλάζει και η αντίσταση μαγνησίου , θεωρώ οτι θα αντέξει παραπάνω από 12 χρόνια που άντεξε τώρα . Το υπάρχον βαρέλι , δεν έχει καν καποια τρύπα για να αλλάξει η αντίσταση μαγνησίου , αν κιόλας διαθέτει . 

Αυτά είχα να πω , όποια γνώμη και απορία ευπρόσδεκτες.

image.png

Επεξ/σία από tzepelvas
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 13/5/2025 στις 8:22 ΠΜ, stefanidisg είπε

Δεν το βάζεις το sonoff (αν αυτό εννοείς) γιατί βαριέσαι να σηκώσεις τον διακόπτη ,Αλλά για οικονομία . Ας πούμε εγώ που έχω βάλει είναι για δύο λόγους , πρώτον το έχω προγραμματίσει να κλείνει μετά από 45 λεπτά όταν ανοίξει, και δεύτερον αν το ξεχάσω καμία μέρα να το κλείσω απομακρυσμένα . Θα ήθελα να ελέγχω και την κατανάλωση αλλά επειδή έχω μεσολάβηση ρελε ισχύος, δεν μου καταγράφει 

για το πρωτο αυτο ειναι δουλεια του θερμοστατη Για το δευτερο οκ Αλλωστε ο καθενας κανει οτι θελει αφου αυτος πληρωνει

Δημοσ.

Καλησπέρα. Έκανα μια μέτρηση σήμερα. 6 το πρωί μετράω στη βρύση 41 βαθμούς. 4 το μεσημέρι μετράω 72. Μέγιστη σήμερα 20 βαθμούς. Ελάχιστη τη προηγούμενη νύχτα 13 και μια μέρα πριν όλη μέρα συννεφιά και βροχές. Θεωρείται οκ σαν απόδοση; nobel classic 200/3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...