Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναρωτιεμαι γιατι η τιμη των καυσιμων οριζεται με 3ψηφια μετα το κομμα πχ 1.639ευρω/λιτρο ενω εχουμε σαν μικροτερη υποδιαιρεση το λεπτο?

Θα επρεπε να γραφουν πχ 1.63/λιτρο

Επεξ/σία από dmpatanis
  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στις ισοτιμίες νομισμάτων γιατί δίνουν μέχρι 5 δεκαδικά; Έχει το δολάριο και το γιεν τόσο μικρές υποδιαιρέσεις;

Επίσης το 1,639 πρέπει να γίνει 1,64 όχι 1,63. ;)

Επεξ/σία από NT1G
  • Like 2
  • Super Moderators
Δημοσ.

Αγορανομική Διάταξη 9/2004

Άρθρο 1

[...]

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων (πρατήρια) υποχρεούνται να αναγράφουν τη λιανική τιμή του κάθε είδους καυσίμου που πωλούν κατά μονάδα μέτρησης (λίτρο), τόσο στην αντλία όσο και στην αναρτημένη πινακίδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 83Α της Α.Δ. 14/1989 σε Ευρώ, υπό την μορφή δεκαδικού αριθμού με ακέραιο μέρος και 3 δεκαδικά ψηφία μετά την υποδιαστολή π.χ. 0,795 Ευρώ ή 1,032 Ευρώ αποκλειόμενης της αναγραφής μόνο σε λεπτά π.χ. 79,5 λεπτά ή 97,8 λεπτά.

• Like 8
Δημοσ.

Εγω ομως δεν μπορω να δωσω 1.659 στον βενζινοπωλη.Θα επρεπε να ειναι πιο πρωσητο για τον κοσμο οπως στα μαρκετ

• Confused 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, dmpatanis είπε

Εγω ομως δεν μπορω να δωσω 1.659 στον βενζινοπωλη.Θα επρεπε να ειναι πιο πρωσητο για τον κοσμο οπως στα μαρκετ

Α) σου απάντησαν βάσει νόμου γιατί ισχύει. Τι σημαίνει εγώ δεν μπορώ να πληρώσω και δεν είναι προσιτό? Που είναι το πρόβλημα? 

Β) στα πρατήρια πουλάνε χιλιάδες λίτρα. Ακόμα και το 0.001 για αυτά τα λίτρα στο τέλος έχει διαφορά στον ισολογισμό. Στο γάλα που παίρνεις στο σούπερ μάρκετ δεν έχει

• Like 2
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, dmpatanis είπε

Ε δώσε 1,66 τότε...

• Like 1
Δημοσ.
15 λεπτά πριν, dmpatanis είπε

Εγώ όμως δεν μπορώ να δώσω 1.659 στον βενζινοπωλη. Θα έπρεπε να είναι πιο πρωσητο για τον κόσμο όπως στα μαρκετ

Τι; 🤔

Δημοσ.

Γιατί αν πάρεις 10 λίτρα, θα πληρώσεις 16.59 και όχι 16.60. Θα μου πεις "σιγά". Σιγά, ξεσιγά, αυτή είναι η τιμή για 10 λίτρα.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, unforgiven είπε

Γιατί αν πάρεις 10 λίτρα, θα πληρώσεις 16.59 και όχι 16.60. Θα μου πεις "σιγά". Σιγά, ξεσιγά, αυτή είναι η τιμή για 10 λίτρα.

ναι τόσα θα πληρώσεις 16.59 οσα γράφει η απόδειξη.

Δημοσ.
30 λεπτά πριν, dmpatanis είπε

1. 699  είναι εδώ και νοιώθω ήδη καλύτερα που δε δινω σα κορόιδο 1.700 :P

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, dmpatanis είπε

Kαι παντα τελειωνουν σε 9 πως γινεται αυτο τυχαιο δςν νομιζω

Υπάρχει θεωρία πίσω από αυτό,

Αναφορά σε κείμενο

1. 'Charm pricing': Reduce the left digits by one.

This strategy, often called "charm pricing," involves using pricing that ends in "9" and "99."

With charm pricing, the left digit is reduced from a round number by one cent. We come across this technique every time we make purchases but don’t pay attention. For example, your brain processes $3.00 and $2.99 as different values: To your brain $2.99 is $2.00, which is cheaper than $3.00.

How is this technique effective? It all boils down to how a brand converts numerical values. In 2005, Thomas and Morwitz conducted research they called "the left-digit effect in price cognition." They explained that, “Nine-ending prices will be perceived to be smaller than a price one cent higher if the left-most digit changes to a lower level (e.g., $3.00 to $2.99), but not if the left-most digit remains unchanged (e.g., $3.60 to $3.59).”

In an experiment conducted by the University of Chicago and MIT, women's clothing was used to test the left-digit effect. First, prices were set for $34, $39 and $44. To the amazement of the researchers, the items sold best at $39 even though that price was more expensive than other options.

Επεξ/σία από NT1G
  • Like 3
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dmpatanis είπε

Συγνωμη αλλα εσυ αγοραζεις βενζινη ζητωντας λιτρα;;;Γιατι ολοι οι υπολοιποι βαζουμε 5, 10, 30 ευρω κτλ οποτε δεν εχει καποιο νοημα αυτο που λες.

• Like 7
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ακόμα και με λίτρα να το πας (πχ φουλάρισέ το) πάλι δεν έχει νόημα να ψάχνεις την υποδιαίρεση της υποδιαίρεσης!

Πχ πρόσφατα που "φούλαρα" γέμισε το υπόλοιπο του ντεπόζιτου με 31,75 λίτρα. Η τιμή ανα λίτρο ήταν 1,638ε. Με πολλαπλασιασμό βγαίνει 52,0065. Η απόδειξη λέει 52,01. Άρα γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω ήδη. Το ποσό βέβαια αμελητέο, 0,35 του λεπτού!

Οι τιμές διυλιστηρίου πάντως είναι συνήθως στα 5 δεκαδικά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...