Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ξερει κανεις πως να κανω φακες? Εχω δοκιμασει απειρες φορες και ποτε δεν πηζουν. Ξετσουτσουριάζονται, φαινεται ενα φυτρο στις περισσοτερες και ειναι παπαριασμενες και νερουλες. Τι κανω λαθος? Εχω δοκιμασει να πεταω το νερο ή να το κρατάω, να βαζω λαδι στην αρχη ή στο τελος, να βαζω ντοματα ή πελτέ, να βαζω κυβο ή αλάτι, να τις σιγοβραζω με ή χωρις καπάκι, κλπ.

Μου αρέσουν πολύ αλλά πάντα τις κάνω σκατά και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Εχω δοκιμάσει συνταγές του ιντερνετ και των πακετων, τις ακολουθω κατα γραμμα και παλι βγαινουν χαλια μαυρα οι φακες. Εχω απλη κατσαρολα (οχι χυτρα) και συνηθως σε 20-30 λεπτα εχουν γινει ετσι οπως λεω, ξεφτουρλιασμενες και νερουλιαρικες. Καμια ιδεα?

Δημοσ.

Θα συμπληρώνεις λίγο λίγο το νερό και θα τις παρακολουθείς.Μην βάζεις απ την αρχή πολύ νερό...αυτό είναι το μυστικό...τα υπόλοιπα βάλτα με όποια σειρά θες...

Εγώ βάζω και μια πατάτα μέσα...να τις κάνει πιο χυλομένες...

  • Like 1
Δημοσ.

Ξερει κανεις πως να κανω φακες? Εχω δοκιμασει απειρες φορες και ποτε δεν πηζουν. Ξετσουτσουριάζονται, φαινεται ενα φυτρο στις περισσοτερες και ειναι παπαριασμενες και νερουλες. Τι κανω λαθος? Εχω δοκιμασει να πεταω το νερο ή να το κρατάω, να βαζω λαδι στην αρχη ή στο τελος, να βαζω ντοματα ή πελτέ, να βαζω κυβο ή αλάτι, να τις σιγοβραζω με ή χωρις καπάκι, κλπ.

Μου αρέσουν πολύ αλλά πάντα τις κάνω σκατά και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Εχω δοκιμάσει συνταγές του ιντερνετ και των πακετων, τις ακολουθω κατα γραμμα και παλι βγαινουν χαλια μαυρα οι φακες. Εχω απλη κατσαρολα (οχι χυτρα) και συνηθως σε 20-30 λεπτα εχουν γινει ετσι οπως λεω, ξεφτουρλιασμενες και νερουλιαρικες. Καμια ιδεα?

Λοιπόν αν κ μαγειρεύω με το μάτι τετοια φαγητά θα προσπαθήσω να σου δώσω όσο πιο ακριβείς αναλογίες μπορώ.

Υλικά

3/4 του πακέτου φακές(περιπου 400 γρ)

3 μέτρια κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2(ή 3) σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

μισό(+ κατι ψιλα) ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κουτακι τοματαδα (προτιμώ τη χαρτινη συσκευασία  500 γρ κύκνος)

μια μετρια πατατα κομμένη σε μικρά κυβάκια

2-3 δαφνόφυλλα

ελαιόλαδο

πιπερι ,αλάτι κατα βούληση

 

Εκτέλεση

1)Σε μια κατσαρόλα σε άφθονο νερό βαζεις τις καθαρισμένες απο πετραδακια φακές και τις αφήνεις μεχρι να βρασει το νερό 5 λεπτά(εναλλακτικά τις έχεις βαλει να μουλιαζουν απο το βράδυ)

2)Τις στραγγίζεις σε σουρωτηρι .Στεγνώνεις τη κατσαρόλα απο τα νερά και ρίχνεις ελαιολαδο ισα που να καλυφθεί ο πάτος της (1/3 του δάκτυλου).

3)Σε δυνατή φωτια τοποθετεις τη κατσαρόλα και μολις κάψει το λάδι ρίχνεις το κρεμμυδι ,το σκόρδο και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο μισό αφήνοντας τα να "καραμελώσουν-χρυσισουν" ελαφρα. Τα ανακατευεις τακτικά να μη σου καουν κ κολλήσουν.

4)Ριχνεις τις φακές και τα κυβακια πατάτας και τα αφήνεις να τσιγαριστούν κι αυτά για 3-4 λεπτά πάντα ανακατεύοντας τακτικά.

5)Προσθέτεις τη τοματάδα ,γεμιζεις το αδειο κουτι της με νερό το ανακινεις να ξεπλυθεί κ το ρίχνεις κι αυτό. 

6)Ρίχνεις μαιντανούς και μπαχαρικά. και κλείνεις το καπάκι, το αφήνεις να σιγοβράζει σε μέτρια θερμοκρασία για 1+ ώρα τουλάχιστον ανακατευοντας ανα διαστήματα κ ελεγχοντας αν χρειάζεται να προσθέσεις κι άλλο νερό. Θα είναι έτοιμη οταν δεις το χύλωμα που τόσο σ'αρεσει...Την δευτερη μέρα είναι ακόμη πιο νόστιμες κ χυλωμένες.Προσθετεις αν θες κ εξτρα ελαιολαδο στο τέλος.

Προσοχή!Μη βάλεις εξτρα νερο αν δεν ειναι ετοιμες να σου κολλήσουν στο πάτο..(υπερβαλλω λιγο για να σου δωσω να καταλάβεις οτι σκοπος σου ειναι να βαλεις οσο λιγοτερο νερο μπορεις)λιγο λιγο νερό θα βάζεις και θα το αφηνεις να το τραβάνε πριν ξαναπροσθεσεις.

 

Υ.Γ Αυτος ο τροπος μαγειρεματος δεν ενδεικνυται αν ακολουθείς υγιεινή διατροφή μιας και με τοσα τσιγαρισματα + 500 χρονια βρασιμο αν ειχαν κατι να σου δώσουν ...δεν μενει τιποτα. Αλλά αν σε ενδιαφερει απλα η γευση τοτε ολα καλά..βγαίνουν εγγυημένα τούμπανο...!!

Δημοσ.

Ενδιαφερουσα παραλλαγη για τις φακες, ειναι να προσθεσεις πλιγουρι, λιαστη ντοματα και μπαλσαμικο.

Το πλιγουρι θα βοηθησει και στο χυλωμα που θες. Η λιαστη και το μπαλσαμικο θα σου δωσουν ενα πιο γλυκο αποτελεσμα.

Δημοσ.

Δεν ξερω αν το ξερετε αλλα επειδη ειμαι λιγο ντεμπελακος ωρες ωρες εχω βρει εδω και αρκετους μηνες που το δοκιμαζω οτι πολλα φαγητα της κατσαρολας γινονται πολυ ευκολα στον φουρνο, βαζεις ολα τα υλικα χυμα βαζεις νερο και ανακατευεις καθε 15-20 λεπτα.

 

Απλα μπορει να θελει λιγο παραπανω χρονο, 

  • Like 1
Δημοσ.

Εβλεπα στον υπνο μου οτι εφτιαχνα φακες με λιγο λιγο το νερο και επηξαν τελεια... Μωρε αμα τις βρασω μια ωρα δεν θα ειναι φουλ παπαρε? Εδω 20-30 λεπτα τις βραζω και εχουν διαλυθει. Στο μισο ειναι η θερμοκρασια, θελει πιο λιγο ε?

Δημοσ.

Εβλεπα στον υπνο μου οτι εφτιαχνα φακες με λιγο λιγο το νερο και επηξαν τελεια... Μωρε αμα τις βρασω μια ωρα δεν θα ειναι φουλ παπαρε? Εδω 20-30 λεπτα τις βραζω και εχουν διαλυθει. Στο μισο ειναι η θερμοκρασια, θελει πιο λιγο ε?

http://astropedia.gr/fakes

 

Πρόσεχε στη δουλειά! :P

  • Like 1
Δημοσ.

Την βοήθειά σας!!

 

Έχω βαρεθεί να 'μαγειρεύω' τα ίδια και τα ίδια (έβαλα το μαγειρεύω σε εισαγωγικά γιατί δεν θεωρώ ότι ξέρω, είμαι άσχετη και δεν μ'αρέσει η μαγειρική, το κάνω από ανάγκη για να μην πεθάνω της πείνας).

Μήπως ξέρει κανείς σας κάποιο βιβλιαράκι μαγειρικής ΑΛΛΑ για νουμπάδες; Να έχει εικόνες, αναλυτικά τα steps της συνταγής, να μην έχει περίεργη ορολογία...να μην έχει συνταγές γκουρμέ αλλά νορμάλ καθημερινά πράματα, εύκολες συνταγές.

Δημοσ.

Τόσα sites-blogs όλα δύσκολες συνταγές έχουν; Ο Jamie Oliver δεν έχει βγάλει κάτι με γρήγορες-εύκολες συνταγές; Αλλιώς κάνε αυτό που λέει ο Anorymoys, τα πετάς όλα σε ένα ταψί :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...