Προς το περιεχόμενο

Σε λειτουργία το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο της Google που συνδέει Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη


Snoob

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators

O τεχνολογικός κολοσσός, σε συνεργασία με τη SubCom, προχώρησε προ λίγων ημερών στη σχετική ανακοίνωση για τη λειτουργία του καλωδίου Ντυνάν.

Η Google ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο, το οποίο πήρε το όνομά του από το νομπελίστα Ερρίκο Ντυνάν, ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, στα μέσα του 2018. Αρχικά, ο προγραμματισμός προέβλεπε τη λειτουργία του καλωδίου, το οποίο εκτείνεται από τη Βιρτζίνια μέχρι τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού, μέσα στο 2020, όμως πέρα από τις εγγενείς προκλήσεις της τοποθέτησης ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ δύο ηπείρων, οι υπεύθυνοι του προγράμματος πιθανότατα δεν είχαν προβλέψει τις επιπλοκές που θα προκαλούσε η πανδημία. 

Το καλώδιο, μήκους σχεδόν 6.400 χιλιομέτρων, έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 250 terabits το δευτερόλεπτο, ή αλλιώς θα μπορούσε να μεταφέρει "το σύνολο του ψηφιοποιημένου περιεχομένου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου τρεις φορές το δευτερόλεπτο" (αν και μήπως η αναφορά στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως μέτρο αποτύπωσης του όγκου των δεδομένων έχει αρχίσει να φαντάζει κάπως απαρχαιωμένη, πλέον;) Αντίθετα με κάποια παλαιότερα καλώδια, το Ντυνάν χρησιμοποιεί 12 ζεύγη οπτικών ινών, συνδυασμένα με μια σειρά τεχνολογικών καινοτομιών με άξονα τη μεγιστοποίηση του εύρους ζώνης, προκειμένου να πιάσει αυτή την απόδοση.

"Η Google είναι ταγμένη στην κάλυψη της ραγδαία αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και διαδικτυακό περιεχόμενο, ζήτηση η οποία συνεχίζεται αμείωτη", δήλωσε ο Μαρκ Σόκολ, ανώτατο στέλεχος του Τομέα Υποδομών του Google Cloud. "Μέσα από την προσφορά ασύγκριτης χωρητικότητας και ταχύτητας μετάδοσης, το Ντυνάν θα βοηθήσει τους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στο περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει και θα υποστηρίξει μία από τις πλέον δημοφιλείς διαδικτυακές διαδρομές, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης του Google Cloud. Το Ντυνάν συνιστά ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, η πραγμάτωση του οποίου δεν θα είχε καταστεί εφικτή χωρίς τις εργώδεις προσπάθειες τόσο της SubCom, όσο και των εργαζομένων, συνεργατών και προμηθευτών της Google, οι οποίοι ξεπέρασαν πλήθος προκλήσεων όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να καταστήσουν το συγκεκριμένο σύστημα, πραγματικότητα".

gcp_subsea_cable.max-1000x1000-1.png

Καθώς το Ντυνάν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, το επόμενο καλώδιο της Google που θα ενεργοποιηθεί θα είναι το Γκρέις Χόπερ, το οποίο θα συνδέει τη Νέα Υόρκη με την Ευρώπη, καταλήγοντας στο Μπιλμπάο, στην Ισπανία, και το Mπιούντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Google, και πάλι σε συνεργασία με τη SubCom, ανακοίνωσε την τοποθέτηση αυτού του νέου καλωδίου τον περασμένο Ιούλιο. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2021 και θα διαθέτει συνολικά 16 ζεύγη οπτικών ινών.

Επιπλέον, η Google προχωρά στην κατασκευή του καλωδίου Εκουιάνο, το οποίο θα ενώνει τη Νότια Αφρική με την Πορτογαλία. Ο προγραμματισμός προβλέπει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου καλωδίου αργότερα μέσα στο 2021.

Πέρα από τα ιδιόκτητα αυτά καλώδια, η Google μετέχει επίσης σε μια σειρά συνεταιρισμών, στο πλαίσιο των οποίων οι μετέχοντες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κατασκευάσουν υποθαλάσσια καλώδια.

edgepoint.png


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

 

1 ώρα πριν, Makatsoras είπε

πως ειχα την αισθηση οτι για αυτην την δουλεια εχουμε τους δορυφορους...

μπορει να εκανα λαθος.

Bandwidth - latency - θόρυβος στο σήμα εξαιτίας ατμοσφαιρικών συνθηκών οι 3 λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούμε υποθαλάσσια καλώδια. 

  • Like 21
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 λεπτά πριν, kotronas είπε

Tο καλό θα είναι να ταξιδεύουμε μέσω αυτών των καλωδίων στο κοντινό Μέλλον.

Όπως μεταφέρονται τα πόκεμον 😆

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, cambo99 είπε

Αυτοί ένωσαν με καλώδιο 2 ηπείρους και εμείς παλεύουμε με wifi ανάμεσα σε 2 δωμάτια!!! 😋

Εσυ εισαι καλα, εγω παλευω να βαλω adsl εδω και 3 μηνες

  • Like 1
  • Sad 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, basilis_k6 said:

εγω πότε θα έχω 30ms με server της αμερικής και δεν θα τρώω headshot πίσω απο τοιχους?

Αν καταφέρεις να στείλεις φως σε ευθεία και απευθείας στον server της Αμερικής χωρίς ενδιάμεσους routers κλπ, ή βρεις κάτι να ταξιδεύει πιο γρήγορα από το φως, ίσως τα καταφέρεις. :P

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Makatsoras είπε

πως ειχα την αισθηση οτι για αυτην την δουλεια εχουμε τους δορυφορους...

μπορει να εκανα λαθος.

Οχι μπορει, σιγουρα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, bahamut_zero είπε

Αυτα τα καλωδια ειναι στον πατο του ωκεανου; Ειναι Σε καποιο βαθος;

και πως γινεται η συντηρηση; 

Εχουν προσλάβει ψάρια να κάνουν αυτή την δουλειά.

Αυτές οι καλωδιώσεις έχουν ανθεκτική μόνωση/περίβλημα και έχουν προυπολογισμένα χρόνια ζωής , όταν έρθει η ώρα τους θα αποσυρθούν.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 2
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 minutes ago, TheMerchant said:

Και εμείς εδώ έχουμε τον ΟΤΕ που για μερικά χλμ μας λέει ότι "χάνονται" τα 20Mbps  απο τα 24Mbps λόγω απόστασης 

Παντού έτσι δουλεύει το DSL, δεν σου το λέει ο ΟΤΕ εδώ μόνο. «Μερικά χιλιόμετρα» είναι μεγάλη απόσταση για το DSL. Εκτός αν νομίζεις ότι τα υποθαλάσσια καλώδια λειτουργούν σε DSL. 

  • Like 1
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...