Προς το περιεχόμενο

AMD Ryzen 7 7700X και Ryzen 9 7950X Review


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση των νέων επεξεργαστών της AMD, ήρθε η σειρά των άλλων δύο μοντέλων που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση «together we advance_PCs», στα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε. 

Πρόκειται για τα μοντέλα Ryzen 7 7700X και Ryzen 9 7950X, που ανήκουν στην οικογένεια επεξεργαστών Ryzen 7000, οι οποίοι βασίζονται στην 4η γενιά της αρχιτεκτονικής Zen.

Όπως και οι Ryzen 5 7600X και Ryzen 9 7900X που έχουμε ήδη δοκιμάσει, έτσι και τα μοντέλα Ryzen 7 7700X και Ryzen 9 7950X διαθέτουν νέα συσκευασία Land-Grid Array και κατασκευάζονται με μέθοδο FinFET 5nm (TSMC Ν5), με τους επεξεργαστές, και τη νέα πλατφόρμα της AMD να παρέχουν υποστήριξη στο νέο πρότυπο διασύνδεσης PCIe 5.0 (τόσο για κάρτες γραφικών και μονάδες αποθήκευσης) όσο και στη μνήμη DDR5 SDRAM.

Αυτή τη φορά δεν πρόκειται να επεκταθούμε στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα AM5 της AMD (όσοι θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά μπορείτε να επισκεφτείτε το σχετικό review που έχει ήδη αναρτηθεί στη σχετική ενότητα). Να αναφέρουμε απλώς, ότι οι νέοι επεξεργαστές τοποθετούνται στη νέα βάση ΑΜ5, με τους ακροδέκτες πλέον να βρίσκονται στο 1718-pin LGA socket. Να επαναλάβουμε ότι η νέα πλατφόρμα AM5 προσφέρει υποστήριξη στον νέο τύπο μνήμης DDR5 SDRAM, αλλά υποστηρίζει και το πρότυπο PCI Express Gen.5 παρέχοντας έως και 24 PCIe 5.0 lanes.

image.jpeg.41779f5f8af33660b5e0aa5472ce1f64.jpeg

Οι νέοι επεξεργαστές AMD Ryzen 7000-series έρχονται με τα νέα chipsets AMD X670E, X670, B650 και B650E (όπου «E» είναι Extreme). Το X670 Extreme προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες overclocking και παρέχει υποστήριξη στη μνήμη DDR5 SDRAM και στο πρότυπο PCIe 5.0 για NVMe M.2 PCIe SSDs και κάρτες γραφικών. Το X670 παρέχει τα παραπάνω αλλά η υποστήριξη για κάρτες γραφικών PCIe 5.0 είναι προαιρετική. Η διαφορά μεταξύ των B650 και B650E είναι ότι ενώ το B650E υποστηρίζει τόσο το PCIe Gen5 για κάρτες γραφικών (προαιρετικά) και μέσα αποθήκευσης, το απλό B650 υποστηρίζει μνήμη DDR5 αλλά η υποστήριξη στο PCIe 5.0 τόσο για τα νέα SSDs όσο και για τις κάρτες γραφικών είναι προαιρετικά.

Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κόστος της πλατφόρμας είναι το βασικό πρόβλημα, πιθανόν επειδή οι κατασκευαστές μητρικών έχουν συμπεριλάβει και την εκτεταμένη υποστήριξη των μητρικών στην τιμή τους.

Κατά τα άλλα οι επεξεργαστές είναι πολύ καλοί, με υψηλές επιδόσεις και με δυνατότητα να αποδώσουν κοντά στις μέγιστες επιδόσεις τους ακόμα και με περιορισμό της κατανάλωσής τους ή με χρήση μέτριας ψύκτρας. Αυτό έχει αποδειχθεί από δοκιμές που έχουν γίνει από διάφορα τεχνολογικά σάιτ. Το μόνο οι 95 βαθμοί που αν και είναι πιο πολύ ψυχολογικό και σε καταστάσεις full load, σίγουρα θα είναι άβολο για πολύ κόσμο.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

34 λεπτά πριν, techon1 είπε

Τρομερά απογοητευτικοί επεξεργαστές.

Αν διαβασες όλο το άρθρο και τα γραφήματα και δεν το λές ειρωνικά ,χμμμμ Χιουστον εχουμε πρόβλημα.

Για το κόστος χαλαρώστε ρε παιδιά , κάθε νεα πλατφορμα το έχει αυτο , πάντα έτσι γινόταν.

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, sabrewulf είπε

Τι εννοεί προαιρετικά?

10 λεπτά πριν, panoskatos είπε

Ειναι το μοναδικό πράγμα που κ εγω δεν κατάλαβα . 

Αν κατάλαβα καλά την απορία σας και εφόσον δεν κάνω λάθος, οι κατασκευαστές μητρικών θα επιλέγουν τον βαθμό στον οποίο θα υποστηρίζουν το PCIe 5.0 στις οικονομικότερες πλατφόρμες με τα 670, 650/E chipsets.

https://www.amd.com/en/chipsets/am5

Επεξ/σία από john_dr
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κλασσικα μπαινω και διαβαζω απο φαν εως hater σχολια, ποτε θα λειτουργησουμε ως καταναλωτες και οχι σαν πορωμενοι δεν αντιλαμβανομαι...

  • Like 3
  • Thanks 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 λεπτά πριν, forgotten είπε

κλασσικα μπαινω και διαβαζω απο φαν εως hater σχολια, ποτε θα λειτουργησουμε ως καταναλωτες και οχι σαν πορωμενοι δεν αντιλαμβανομαι...

Ποιους καταναλωτές εννοείς; Αυτούς που γκρινιάζουν για τις τιμές κάθε χρόνο νομίζοντας ότι το έξτρα performance και features κάθε χρόνο πρέπει να είναι τζάμπα ή αυτοί που καταλαβαίνουν λίγο-πολύ πως λειτουργεί η τεχνολογία;

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ειδα καποιες τιμες απο μητρικες B650 και ολες ειναι πανω απο 200 δολαρια δηλαδη Ελλαδα παιζει να ξεκινανε απο τα 230-250€ και δεν εχουν ολες pci-e 5.0 απο οτι καταλαβα.
Τελικα τοσο καιρο ηταν η κακια Intel με τις πανακριβες μητρικες ή καποιοι αγοραζαν "αρχαιες" μητρικες 4ετιας με pci-e 3.0 και νομιζαν οτι το να πουλας μητρικες του 50ρικου ηταν στρατηγικη της AMD για το καλο μας;

Επεξ/σία από BlurayMoviesGreece
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω τι να πω, αν και στήριξα την amd με 2 ryzen συστήματα μάλλον θα πάω intel στο επόμενο,ο 13700k που είναι στο επίπεδο τιμής του 7700x θα είναι με 16 πυρήνες (8e/8p) και μπορώ να βρω φθηνότερη μητρική,το socket δεν με ενδιαφέρει γιατί κάποιος που αγοράζει με σκοπό να κρατήσει το σύστημα 5ετία θα αλλάξει μητρική στο επόμενο έτσι και αλλιώς.

  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστούμε για το review!

Μια κριτική ας μου επιτραπεί πάντως, ότι καλύτερα ο 12900K να μην περιλαμβανοταν στο τεστ καθώς υπό αυτές τις συνθήκες που συμπεριληφθεί δίνει λάθος εντυπώσεις σε κάποιον που θα στήριζε τη γνώμη του αποκλειστικά σε αυτό το review.

Κατά τα άλλα είναι μια χαρά οι Ryzen αλλά πάσχουν στο κομμάτι του κόστους.

Κατά την γνώμη μου για να προσέγγιζαν καν μια σύσταση τους απέναντι σε Intel μοντέλα ήθελαν οριζόντια μείωση στο κόστος των motherboards της τάξης του 30%.

Το Microcenter στην Αμερική το είδε αυτό από day one (έχει και μια άλφα εμπειρία σαν αλυσιδα) και γιαυτό άρχισε να χαρίζει μαζί κιτακια μνήμης για να τους σπρώξει.

Τα δε B650 έρχονται με λειαν υποβαθμισμενα χαρακτηριστικά και ποιοτητα κατασκευης που σε καμια περιπτωση δε θυμιζει το παραλληλο Β550 εναντι Χ570 που η σειρα Β ηταν στην πραγματικοτητα αναβαθμισμενη.

Τωρα παιρνεις Β ποιοτητα και φαίνεται στο 650... θα δειτε και περισσότερα σε λιγες μερες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...