Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλησπερα, υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο προγραμμα για να βάλω φωτοβολταϊκά; σε πολυ κατοικία εντός Αττικής είναι κάποιος που έχει βάλει; είναι 3 διαμερίσματα ίδιας οικογένειας, ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντ. 1,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά. Το σπίτι ήρθε πακέτο με 4kw ΦΒ πάνω απο το κεφάλι μου σε ταράτσα οικοδομής
Αυτά απλά υπάρχουν εκεί και πρέπει απο ότι μου είπε ο εργολάβος να μιλήσω με τον εγκαταστάτη τους για να αξιοποιηθούν. 

Χονδρικά απο ένα γείτονα με παρόμοιο arrangement έμαθα οτι υπάρχει ένα τέλος ±450 ευρώ για τη ΡΑΕ και ο εγκαταστάτης θέλει άλλα 500 ευρώ για τη χαρτούρα. Πόσο γμσιάτικα είναι αυτά και πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η διαδικασία; Το ρωτάω γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν δει διάφορα τα μάτια μου (πχ 500 ευρώ για σου κάνει λογιστής αίτηση 5Γ που είναι τρια κλικ και τρία έγγραφα) και διάφορα αλλα τέτοια.

Όσον αφορά τη διαδικασία και δεδομένου οτι δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κίνηση...

1. Είναι στην περίπτωση μου μονόδρομος το  net metering? 
  2. Ποιά η διαφορά με το net billing?
  3. Δεδομένου οτι είμαι σε πολυκατοικία υπάρχει τρόπος και λόγος(Ανεξαρτήτως κόστους) να μπεί μπαταρία; ΜΟ κατανάλωση έχω 200-250kwh το μήνα.
  4. Μόλις έκανα νέα σύμβαση παροχής ρεύματος με τη δεδδηε και είμαι σε διαδικασία επιλογής παρόχου. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ή τα ΦΒ είναι εντελώς αυτόνομη σύμβαση και άσχετα απο τον πάροχο σου;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Έχω μαύρα μεσάνυχτα απο τα διαδικαστικά και οποιαδήποτε πληροφορία θα βοηθήσει ιδιαίτερα.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, klainmaingr είπε

Καλησπέρα παιδιά. Το σπίτι ήρθε πακέτο με 4kw ΦΒ πάνω απο το κεφάλι μου σε ταράτσα οικοδομής
Αυτά απλά υπάρχουν εκεί και πρέπει απο ότι μου είπε ο εργολάβος να μιλήσω με τον εγκαταστάτη τους για να αξιοποιηθούν. 

Χονδρικά απο ένα γείτονα με παρόμοιο arrangement έμαθα οτι υπάρχει ένα τέλος ±450 ευρώ για τη ΡΑΕ και ο εγκαταστάτης θέλει άλλα 500 ευρώ για τη χαρτούρα. Πόσο γμσιάτικα είναι αυτά και πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η διαδικασία; Το ρωτάω γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν δει διάφορα τα μάτια μου (πχ 500 ευρώ για σου κάνει λογιστής αίτηση 5Γ που είναι τρια κλικ και τρία έγγραφα) και διάφορα αλλα τέτοια.

Όσον αφορά τη διαδικασία και δεδομένου οτι δεν έχει γίνει ακόμα κάποια κίνηση...

1. Είναι στην περίπτωση μου μονόδρομος το  net metering? 
  2. Ποιά η διαφορά με το net billing?
  3. Δεδομένου οτι είμαι σε πολυκατοικία υπάρχει τρόπος και λόγος(Ανεξαρτήτως κόστους) να μπεί μπαταρία; ΜΟ κατανάλωση έχω 200-250kwh το μήνα.
  4. Μόλις έκανα νέα σύμβαση παροχής ρεύματος με τη δεδδηε και είμαι σε διαδικασία επιλογής παρόχου. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω ή τα ΦΒ είναι εντελώς αυτόνομη σύμβαση και άσχετα απο τον πάροχο σου;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Έχω μαύρα μεσάνυχτα απο τα διαδικαστικά και οποιαδήποτε πληροφορία θα βοηθήσει ιδιαίτερα.

Έχουν μπει νόμιμα; Το ψάξατε;

Δημοσ.
Just now, Doubt said:

Έχουν μπει νόμιμα; Το ψάξατε;

Είναι νέα κατασκευή και ήρθαν κυριολεκτικά πακέτο στο συμβόλαιο και στο καταστατικό. Δεν το έψαξα παραπάνω απο αυτό αλλα έχει τρια σετ. Ένα για μένα και το γείτονα και ένα για τα κοινόχρηστα.

Γνωρίζοντας τον εργολάβο υπάρχει 0% περίπτωση να έκανε κάτι παράνομο όσο ήταν ακόμα εμπλεκόμενος στην κατασκευή.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 31/7/2025 στις 10:02 ΜΜ, klainmaingr είπε

Είναι στην περίπτωση μου μονόδρομος το  net metering? 

Το net metering εχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα απο πέρσι. 

Οποιος πρόλαβε έβαλε...

Δεδομένου οτι είμαι σε πολυκατοικία υπάρχει τρόπος και λόγος(Ανεξαρτήτως κόστους) να μπεί μπαταρία; ΜΟ κατανάλωση έχω 200-250kwh το μήνα.

Φυσικά και μπορείς να βαλεις μπαταρία. 

Η μπαταρία και ο Ινβερτερ ή ο φορτιστής ηλεκτρικού οχήματος έτσι και αλλιώς θα μπουν σε δικο σου χώρο.  Οποτε δεν ενδιαφέρει καθόλου τους υπόλοιπους τι θα έχεις. 

τα ΦΒ είναι εντελώς αυτόνομη σύμβαση και άσχετα απο τον πάροχο σου;

Σωστά. 

Για τα Φ/Β θα εχεις νέο ξεχωριστό συμβόλαιο με ΔΕΔΔΗΕ (τα 460€) και νέο ξεχωριστό συμβόλαιο με τον πάροχο....

• Like 1
Δημοσ.
20 hours ago, andreas1gr said:

Φυσικά και μπορείς να βαλεις μπαταρία. 

Και να ρίξω την παραγόμενη ενέργεια βοηθητικά στο σπίτι χωρίς να ασχοληθώ με billing και παρόχους; Ποιά είναι η σειρά των πραγμάτων εκεί; Η πρέπει να τα αφιερώσω σε ένα πράμα μόνο;

20 hours ago, andreas1gr said:

Για τα Φ/Β θα εχεις νέο ξεχωριστό συμβόλαιο με ΔΕΔΔΗΕ (τα 460€) και νέο ξεχωριστό συμβόλαιο με τον πάροχο....

Το οποίο έχει κάποια σχέση/σύνδεση με το σταθερό 12μηνο που θα κάνω ή είναι εντελώς άσχετα όπου πληρώνουν Χ ποσό ανα παραγόμενη kwh; Αυτό γίνεται με παρόχους τύπου προτεργια κτλ ή με τη δεδδηε την ίδια; Υπάρχουν άλλα τιμολόγια ανα εταιρία στο billing; Πχ κάποιοι που πληρώνουν παραπάνω;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, klainmaingr είπε

Και να ρίξω την παραγόμενη ενέργεια βοηθητικά στο σπίτι χωρίς να ασχοληθώ με billing και παρόχους; Ποιά είναι η σειρά των πραγμάτων εκεί; Η πρέπει να τα αφιερώσω σε ένα πράμα μόνο;

Το οποίο έχει κάποια σχέση/σύνδεση με το σταθερό 12μηνο που θα κάνω ή είναι εντελώς άσχετα όπου πληρώνουν Χ ποσό ανα παραγόμενη kwh; Αυτό γίνεται με παρόχους τύπου προτεργια κτλ ή με τη δεδδηε την ίδια; Υπάρχουν άλλα τιμολόγια ανα εταιρία στο billing; Πχ κάποιοι που πληρώνουν παραπάνω;

Το συμβόλαιο ειναι καταρχήν με τον ΔΕΔΔΗΕ για 25 χρόνια....

Επίσης δευτερο συμβόλαιο με τον οποιονδήποτε πάροχο που θα αναλάβει να κάνει τον συμψηφισμό στις πόσες kwh παρήγαγες-πούλησες- αυτο καταναλωσες κλπ κλπ...

Εγω έχω net metering. 

1 ώρα πριν, klainmaingr είπε

Το ιδανικό είναι το εξής...

Παράγεις και προσπαθείς να εχεις το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκατανάλωσης...

Δηλαδή να εχεις όλες τις μεγάλες καταναλώσεις την ώρα που παράγεις ρεύμα,  το οποίο ειναι και 100% Δωρεάν. 

Πχ δεν θα βαλεις ηλεκτρικό θερμοσιφωνα στις 10 το βράδυ,  αλλα στις 12 το μεσημέρι...

Δεν θα βαλεις τον ηλεκτρικό φουρνο στις 8 το πρωί που εχεις μικρή παραγωγή αλλα μετά τις 11...

Το ίδιο με το πλυντήριο και όλες τις ενεργοβόρες συσκευές...

Αν βάλεις μπαταρία που να φορτίζει αποκλειστικά απο φ/β μπορείς να φτάσεις την αυτο κατανάλωση πολύ ψηλά...

Πχ για εμένα...

Εχω τα φ/β πεντε μήνες...

Με τις παραπάνω παραχωρήσεις και με μπαταρία,  έφτασα να έχω 98% κατανάλωση αποκλειστικά απο Φ/Β - μπαταρία...

Αν πχ βάλεις και έξυπνες συσκευές ή έξυπνες μπρίζες, μπορείς βλέποντας live την παραγωγή σου, να ενεργοποιείς απο απόσταση τις ενεργοβόρες συσκευές, αυξάνοντας τον ταυτοχρονισμό...

SmartSelect_20250803_122417_KOSTAL Solar App.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

6.000kwh/έτος 

με 50% ταυτοχρονισμό έχουμε 3000*0,07= €210/έτος σε ρυθμιζόμενες

με 100% δηλαδή θα πλήρωνε κάποιος €210 λιγότερο το έτος!

αν γίνονται όλα αυτόματα καλώς

Τώρα να βλέπω παραγωγή για να ανοίγω καταναλώσεις απομακρυσμένα προσωπικά δεν θα το κάνω! 

Άλλαξα κάποια αυτόματα πράγματα αλλά μέχρι εκεί.

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, invisiblesurfer είπε

Γιατί να μην το αυτονομήσεις πλήρως;

Βγάλε κοστολόγιο για 6.000kWh/έτος με αυτονομία 7 μέρες για να σου απαντήσεις.

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, teodor_ch said:

Βγάλε κοστολόγιο για 6.000kWh/έτος με αυτονομία 7 μέρες για να σου απαντήσεις.

Δειτε τη SAFETEC και επίσης βιντεάκια στο YT, οι τιμές για μπαταρίες και inverters έχουν πέσει πολύ 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, invisiblesurfer είπε

Δειτε τη SAFETEC και επίσης βιντεάκια στο YT, οι τιμές για μπαταρίες και inverters έχουν πέσει πολύ 

Εγώ δεν έχω απορία. Εσύ ρώτησες. 

Απο το έχουν πέσει οι τιμές στο να στηθεί ένα σύστημα και να μήν χρειάζεται γεννήτριες και να βγάλει τα χρήματα του στην πορεία χωρίς να ασχοληθεί ο ιδιοκτήτης ή αν ασχοληθεί να κοστολογηθούν οι εργατοώρες του έχει μεγάλη απόσταση.

ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει βγάλει εδώ μέσα κοστολόγιο και χρόνο απόσβεσης τέτοιας επένδυσης για νοικοκυριό με 2 παιδιά. 

Το 99% στα βιντεάκια λένε μπούρδες. Όλοι είναι για να click/views και ακόμα χειρότερα για να πουλήσουν και μετά να αρχίσουν τα "ναί αλλά...." και να προσθέτει το κορόιδο μπαταρίες και πανέλα.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Τί εννοείς? Βάζεις αυτόνομο γιατί το γουστάρεις και όχι για οικονομία?

Όλα για τα χρήματα δεν γίνονται? 

Δημοσ.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ:

https://www.powergame.gr/energygame/1040401/stin-priza-ta-balkonia-pote-erchontai-ta-plug-in-fotovoltaika-stin-ellada/

"η αγορά αναμένει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών, ενδεχομένως μέσα στον Σεπτέμβριο."

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...