Η εταιρεία που έπαιξε εξίσου καθοριστικό ρόλο -μαζί με την OpenAI- στη φρενίτιδα που έχει κυριεύσει κάθε πτυχή του τεχνολογικού κλάδου σήμερα με τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη βρέθηκε στο στόχαστρο της εταιρείας Groq και του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της AMD, Scott Herkelman.

Τόσο η αντίπαλος εταιρεία Groq όσο και ο Scott Harkelman κατηγόρησαν δημοσίως την NVIDIA, που πρόσφατα ξεπέρασε τα $2 τρις σε αποτίμηση, ότι λειτουργεί με λογική «μονοπωλιακού καρτέλ» έχοντας την αγορά των κέντρων δεδομένων στο χέρι της και ελέγχοντας την προσφορά.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Groq, Jonathan Ross, ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους πελάτες της NVIDIA από τον χώρο των κέντρων δεδομένων διστάζουν ακόμη και να συναντηθούν με ανταγωνιστές κατασκευαστές «επιταχυντών» τεχνητής νοημοσύνης υπό το φόβο ότι η NVIDIA θα προβεί σε αντίποινα καθυστερώντας την εκτέλεση των αποστολών των GPUs που έχουν ήδη παραγγείλει. Και αυτό, παρά τους ισχυρισμούς της NVIDIA ότι προσπαθεί να κατανέμει δίκαια την προσφορά της εν μέσω σημαντικών ελλείψεων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει, σύμφωνα με τον Jonathan Ross.

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει περισσότερο από όσο περιμένατε καθώς η NVIDIA συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο με πελάτες σε κέντρα δεδομένων, OEMs (Original Εquipment Manufacturers), AIBs (Add-in-Board Partners), μεταπωλητές και τον Τύπο. Έμαθαν από τo GPP να μην θέτουν το παραμικρό γραπτώς. Απλώς δεν αποστέλλουν μετά την παραγγελία ενός πελάτη. Είναι το καρτέλ των GPU και ελέγχουν όλη την προμήθεια» δήλωσε ο πρώην Senior Vice President και General Manager του τμήματος AMD Radeon, Scott Herkelman στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Τα σχόλια αναφέρονται στο πρόγραμμα συνεργατών NVIDIA GeForce (GPP, GeForce Partners Program) από το 2018, το οποίο εγκαταλείφθηκε μετά από αντιδράσεις για τις απαιτήσεις αποκλειστικότητας. Η αναφορά του Scott Herkelman υποδηλώνει ότι η NVIDIA συνέχισε παρόμοιες πρακτικές αποφεύγοντας ωστόσο τις γραπτές συμφωνίες.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal άφησε επίσης να εννοηθεί ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Google και η Amazon αναπτύσσουν τους δικούς τους επιταχυντές AI αλλά τους υποβαθμίζουν ως ανταγωνιστικά προϊόντα στην προσφορά της NVIDIA. Και αυτό υποδεικνύει περαιτέρω ένα περιβάλλον όπου η NVIDIA θεωρείται ότι ελέγχει την πρόσβαση σε τεχνολογίες-κλειδιά για την ανάπτυξη AI.

Η NVIDIA αποτελεί σήμερα βασικό τροφοδότη περίπου του 80% της ανάπτυξης AI παγκοσμίως, γεγονός που της δίνει απίστευτη επιρροή στη στρατηγική αυτή τεχνολογία. Οι κατηγορίες των Jonathan Ross και Scott Herkelman υποδηλώνουν ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει επιθετικά τη θέση της στην αγορά για να προστατεύσει την κυριαρχία της. Η NVIDIA δεν έχει απαντήσει επίσημα στις τελευταίες κατηγορίες. Άρθρα, δημόσιες κατηγορίες και αναφορές πάντως έχουν ρίξει λάδι στη φωτιά με εικασίες για αντι-ανταγωνιστικές ή μονοπωλιακές πρακτικές την ώρα που οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως προσπαθούν να ελέγξουν την ολοένα και αυξανόμενη δύναμη και επιρροή των τεχνολογικών κολοσσών στην αγορά. Η NVIDIA πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για να γίνει περισσότερο διαφανής στις πρακτικές που ακολουθεί στην κατανομή των προμηθειών της σε πελάτες, για να διαπιστωθεί αν ευνοεί ορισμένους πελάτες έναντι άλλων με βάση τις σχέσεις τους με ανταγωνιστές.

  • Like 2
  • Confused 1
  • Haha 3