Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) είναι ευκολότερα στη συντήρηση από τα αντίστοιχα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), λόγω των λιγότερων κινούμενων μερών στα EV.

 

Ωστόσο, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Consumer Reports (CR) υποδηλώνουν το αντίθετο. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα EV είναι λιγότερο αξιόπιστα κατά μεγάλο βαθμό από τα παραδοσιακά οχήματα.

Η ετήσια έρευνα αξιοπιστίας αυτοκινήτων του CR, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 330.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, αποκαλύπτει ότι τα EV είχαν 79% περισσότερα προβλήματα αξιοπιστίας από ό,τι τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα. Τα plug-in υβριδικά οχήματα (PHEV) είχαν ακόμη χειρότερες επιδόσεις, με 146% περισσότερα προβλήματα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Από την άλλη πλευρά, τα μη plug-in υβριδικά είχαν 26% λιγότερα προβλήματα από τα οχήματα εσωτερικής καύσης.

Τα PHEV βρέθηκαν να έχουν τις περισσότερες πιθανές προβληματικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκινητήρων, μιας μπαταρίας έλξης υψηλής τάσης και θεμάτων φόρτισης, εκτός από τις 17 προβληματικές περιοχές που είναι κοινές για όλα τα οχήματα. Τα υβριδικά έχουν 19 πιθανές προβληματικές περιοχές, ενώ τα EV έχουν μόνο 12, καθώς δεν διαθέτουν εξαρτήματα όπως κινητήρες εσωτερικής καύσης, συστήματα τροφοδοσίας καυσίμου ή κιβώτια ταχυτήτων.

CleanShot2023-12-02at17_59.18@2x.jpg.831e072e9b20a3151f00ce4a97e77579.jpg

Τα περισσότερα παράπονα για την αξιοπιστία των EV αφορούσαν τους ηλεκτροκινητήρες, τη φόρτιση και τα προβλήματα της μπαταρίας. Το CR συμβουλεύει τους πιθανούς αγοραστές EV να αποφεύγουν τα ολοκαίνουργια οχήματα κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας τους, καθώς τα EV είναι ακόμη σχετικά νέα στην κύρια αγορά και οι κατασκευαστές εξακολουθούν να εξομαλύνουν τα προβλήματα.

Παρά την πολυπλοκότητά τους, τα υβριδικά οχήματα συνεχίζουν να υπερτερούν τόσο των EV όσο και των οχημάτων εσωτερικής καύσης όσον αφορά την αξιοπιστία. Αυτό αποδίδεται στην ωριμότητα της υβριδικής τεχνολογίας και στην αξιοπιστία των αυτοκινητοβιομηχανιών που προσφέρουν αυτά τα οχήματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία του CR φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με μια προηγούμενη έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι τα EV και τα PHEV είχαν κόστος συντήρησης περίπου το μισό από εκείνο ενός οχήματος ICE. Ωστόσο, αυτή η αντίθεση εξηγείται από το γεγονός ότι η προηγούμενη μελέτη επικεντρώθηκε στο κόστος και όχι στην αξιοπιστία, και πολλές επισκευές για τα EVs και PHEVs καλύπτονταν από τις εγγυήσεις.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ανά κατασκευαστή, η Tesla, παρά τα πολυάριθμα αναφερόμενα προβλήματα, κατέλαβε τη μεσαία θέση στη συνολική αξιοπιστία. Τα κινητήριά της συστήματα κρίθηκαν αξιόπιστα, αλλά σημειώθηκαν προβλήματα με το αμάξωμα, τη βαφή/εξοπλισμό και τα συστήματα κλιματισμού. Τα Μοντέλα 3 και Y, οι δύο κύριες προτάσεις της Tesla, βρέθηκαν να έχουν μέτρια αξιοπιστία σύμφωνα με τα στοιχεία του CR.

Σε γενικές γραμμές, οι ασιατικοί ΟΕΜ κατασκευαστές κυριαρχούν στο άνω μέρος του πίνακα αξιοπιστίας, αν και η Mini, η Porsche και η BMW μπήκαν επίσης στην πρώτη δεκάδα. Όπως σημειώνεται, η Tesla αναφέρθηκε στο μέσο της κατάταξης, μαζί με άλλες εγχώριες μάρκες όπως η Buick, η Ram, η Cadillac, η Chevrolet και η Dodge.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα έγιναν προοδευτικά χειρότερα. Η Ford βρίσκεται στην 22η θέση συνολικά και πολλές από τις καλύτερες πωλήσεις της, όπως το F-150 και το Bronco, υποφέρουν από αξιοπιστία κάτω του μέσου όρου. Το ίδιο ισχύει για το F-150 Lightning και το υβριδικό F-150. 

Τελευταία στην κατάταξη ήρθε η Chrysler, η οποία πήρε ξεχώρισε  για το λιγότερο αξιόπιστο όχημα συνολικά, το υβριδικό Pacifica.

  • Like 2