Το Super Cruise της GM διατηρεί τον τίτλο του ως το καλύτερο σύστημα υποβοήθησης οδηγού.

Το σύστημα υποβοήθησης οδηγού Super Cruise της Cadillac διατήρησε την πρώτη του θέση, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Consumer Reports. Αν και το Super Cruise είχε αρχικά ξεκινήσει ως μοναδικό χαρακτηριστικό των Cadillac, η GM σχεδιάζει να το φέρει σε ακόμη 22 αυτοκίνητα έως και το τέλος του 2023.

Το Autopilot της Tesla, σύμφωνα με τη μελέτη του Consumer Reports, αναδείχθηκε δεύτερο. Η ομάδα αναφέρει ότι είδε μικρές βελτιώσεις στην απόδοση του συστήματος που διατηρεί το όχημα εντός της σωστής λωρίδας στο δρόμο, συγκριτικά με την τελευταία φορά που είχε αξιολογηθεί το σύστημα το 2018. Αυτές οι μικρές βελτιώσεις ήταν αρκετές για το Autopilot για να πάρει την πρώτη θέση στην κατηγορία Lane Keep & Performance. Η ομάδα βαθμολόγησε το Autopilot με 9/10 ενώ το Super Cruise με 8/10. Η Tesla πήρε επίσης την κορυφαία βαθμολογία αναφορικά με την ευκολία χρήσης του Autopilot.

Το Super Cruise πήρε παρ’ όλα αυτά πολύ καλύτερη βαθμολογία αναφορικά με το σύστημα παρακολούθησης οδηγών. Πιο συγκεκριμένα, πήρε 7 πόντους με το Autopilot να κερδίζει 3. Το Super Cruise χρησιμοποιεί μία κάμερα που παρακολουθεί τον οδηγό για να επιβεβαιώσει ότι έχει τα μάτια του στον δρόμο. Σε περίπτωση που δεν κοιτά τον δρόμο, το σύστημα τον ειδοποιεί με φώτα και έντονους ήχους. Αντίθετα, η Tesla χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα επάνω στο τιμόνι για να προσδιορίσει αν ο οδηγός έχει τα χέρια του επάνω σε αυτό. Όπως επισημαίνει η ομάδα πίσω από την μελέτη, το να έχει ο οδηγός τα χέρια στο τιμόνι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός κοιτάζει και τον δρόμο μπροστά.

Η ομάδα θεωρεί επίσης σωστό το γεγονός πως το Super Cruise λειτουργεί αποκλειστικά σε συγκεκριμένους αυτοκινητοδρόμους, με την GM να έχει κάνει λεπτομερείς χάρτες χιλιάδων μιλίων στις ΗΠΑ. Οι χάρτες βοηθούν το Super Cruise να κατανοεί τον δρόμο και επιτρέπει στο όχημα να ειδοποιεί τους οδηγούς εκ των προτέρων αν αυτός χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο. Η Tesla από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη χρήση του Autopilot ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές. Περιοχές που οι οδηγοί πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή για να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αποφύγουν εμπόδια ή ακόμη και να χτυπήσουν κάποιον πεζό.

Η μελέτη του Consumer Reports διαπίστωσε επίσης ότι το Super Cruise έκανε καλύτερη δουλειά στο να σταματήσει με ασφάλεια το όχημα αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί. Όταν για παράδειγμα κοιμηθεί στο τιμόνι ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως μία καρδιακή προσβολή. Σε κάθε περίπτωση, αν και η γενική κατάταξη της μελέτης καθιστά την GM πρώτη, τα αποτελέσματα ενδεχομένως να μην μειώσουν τον ενθουσιασμό των οπαδών της Tesla, καθώς αυτοί ίσως δεν αρέσκονται στο να περιορίζονται στο πώς και που θα χρησιμοποιήσουν τα συστήματα υποβοήθησης, όπως κάνει η GM.

Κανένα από τα άλλα συστήματα υποβοήθησης άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών δεν κέρδισε κάποια διάκριση. Και οι 5 κατηγορίες πήγαν είτε σε Tesla (Capabilities & Performance, Ease of use) είτε σε GM (Keeping the driver engaged, Clean when safe to use, Unresponsive Driver). Θα μπορούσαμε να πούμε πως το σύστημα που ξεχώρισε ως τρίτο ήταν το Co-Pilot 360 των Lincoln/Ford ενώ η λίστα συμπληρώθηκε με συστήματα από Audi, Hyundai, Mercedes-Benz και Subaru.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πάντως, πως όταν η ομάδα έκανε την πρώτη της μελέτη το 2018, δοκίμασε μόνο 4 συστήματα. Τώρα, υπάρχουν 17 συστήματα στην αγορά, με σχεδόν κάθε μεγάλο κατασκευαστή να προσφέρει και από ένα δείχνοντας παράλληλα πως αυτά γίνονται όλο και πιο κοινά στην αγορά.  

  • Like 1
  • Confused 1