Η Tesla ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία της παραγωγής και των παραδόσεων ηλεκτρικών οχημάτων της για το 2023, σημειώνοντας μια ακόμα εξαιρετική ετήσια επίδοση. Ωστόσο, η κινεζική ανταγωνίστριά της BYD βρίσκεται πλέον σε επικίνδυνη απόσταση από αυτήν.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία του Elon Musk παρήγαγε 1,846 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα το περασμένο έτος και παράδωσε συνολικά 1,809 εκατομμύρια μονάδες, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες παραδόσεις του 2022 κατά ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 38%. Από αυτά, 494.989 ηλεκτροκίνητα οχήματα παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2023, ενώ 484.507 μονάδες παραδόθηκαν προς τους καταναλωτές εντός του ίδιου τριμήνου.  

Αρχικά η Tesla είχε προβλέψει πως θα πραγματοποιούσε πωλήσεις της τάξης των 2 εκατομμυρίων οχημάτων για το σύνολο του 2023, ωστόσο αναθεώρησε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο προς τα κάτω κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής της για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2023 τον περασμένο Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών αναφορικά με τις επιδόσεις της στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Ειδικότερα, η Tesla κατασκεύασε συνολικά 476.777 μονάδες των δημοφιλέστερων μοντέλων της Model 3 και Model Y κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου και παρέδωσε 461.538 από αυτές στην αγορά. Σε αυτόν τον αριθμό παραδόσεων περιλαμβάνονται φυσικά και οι πωλήσεις της ανανεωμένης έκδοσης Highland του Model 3 που για την ώρα δεν είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elon Musk είχε προβλέψει σε προηγούμενο τρίμηνο πως το μοντέλο Model Y θα καταφέρει σύντομα να γίνει το δημοφιλέστερο αυτοκίνητο σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο η εταιρεία δεν παρείχε ανάλυση των μεμονωμένων πωλήσεων μεταξύ των δύο best seller μοντέλων της στη σχετική ανακοίνωσή της.  

Οι υπόλοιπες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που ανήλθαν σε 18.212 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2023 για την Tesla αφορούσαν τα λιγότερο δημοφιλή μοντέλα της σειράς Model S και Model X. Δεν δόθηκαν ακόμα στη δημοσιότητα αντίστοιχα στοιχεία πωλήσεων για το ηλεκτρικό φορτηγό της εταιρείας με την ονομασία Cybertruck, που έφτασε στα χέρια των πρώτων τυχερών.

Η Tesla έχει γίνει δέκτης μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη σειρά ηλεκτρικών οχημάτων της, ειδικά γύρω από το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Autopilot, το οποίο έχει τεθεί υπό την εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ αλλά και σε διάφορες άλλες χώρες. Οι πωλήσεις της εταιρείας σίγουρα ωφελήθηκαν και από αρκετές μειώσεις τιμών που εφαρμόστηκαν στα ηλεκτρικά της οχήματα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, το Model 3 και το δημοφιλές Model Y είδαν την τιμή τους να μειώνεται πιο πρόσφατα στα 38.990 δολάρια και 45.990 δολάρια αντίστοιχα.  

Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες αγορές για την Tesla αποτελεί η Κίνα, ωστόσο εκεί η εταιρεία του Musk έρχεται πλέον αντιμέτωπη με έναν ιδιαίτερα ισχυρό ανταγωνισμό από την ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνητων BYD. Συγκεκριμένα, η τελευταία ανακοίνωσε εντυπωσιακές πωλήσεις 3,02 εκατομμυρίων ηλεκτροκίνητων οχημάτων συνολικά για το 2023. Από αυτά, τα 1,6 εκατομμύρια ήταν πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ τα υπόλοιπα 1,4 εκατομμύρια αφορούσαν υβριδικά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια πως τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της BYD διατίθενται στην κινεζική αγορά σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα μοντέλα της αμερικανικής Tesla.

  • Like 1