Προς το περιεχόμενο

ΤΕΙ: ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση; [part II]


*evgenia*

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα σε ολους!Θα ηθελα να συμμετασχω στην συζητηση σας!Ειμαι πρωτοετης στο ΤΕΙ Αθηνας.Θα ηθελα να μαθω τελικα αν πραγματι τα ΤΕΙ ανωτατοποιηθηκαν...Και κατι αλλο!Υπαρχει κανεις εδω που να θεωρει οτι τα ΤΕΙ δεν θα επρεπε να θεωρουνται ''ανωτατη'' εκπαιδευση και γιατι?Θα ηθελα να ακουσω την αποψη σας πολυ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 233
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Ευγενια η συζητηση στην οποια θες να συμμετεχεις γινοταν πριν 4 χρονια...

 

επισης το να αποκαλουμε τα ΤΕΙ οπως πχ του Μεσολογγιου ανωτατη εκπαιδευση ειναι τουλαχιστον αστειο. Μονο εκπαιδευση δεν γινεται

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Επειδή η προηγούμενη συζήτηση χρονολογείται από το 2002, ανοίγεται αυτό το θέμα για την επικαιροποίηση του ζητήματος.

 

Καλή συνέχεια. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eνταξει συμφωνω μαζι σας για το ΤΕΙ που αναφερθηκε παραπανω,αλλα μην ξεχνατε οτι κατι τετοιο ισχυει και για καποια ΑΕΙ.Εννοειται οτι υπαρχουν ομως και αλλα τμηματα των ΤΕΙ που ειναι πολυ αξιολογα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Super Moderators

Πάντως, το προσχέδιο νόμου που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, θεωρεί τα ΤΕΙ κλάδο των ΑΕΙ, όχι διαφορετική κατηγορία ιδρυμάτων.

 

Επακριβώς, το άρθρο 2 αναφέρει (οι επισημάνσεις δικές μου):

 

Άρθρο 2

 

Διάρθρωση των Α.Ε.Ι.

 

1. α) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος, είναι τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: αα) τον πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπον, τελειωσα ΤΕΙ πληφορικης Πειραια, εκανα μεταπτυχιακο στο τμημα πληροφορικης του πανεπιστημιου Πειραια και τωρα ειμαι στο τμημα οικονομικης του πανεπιστημιου.

Επομενως νομιζω πως η κριση μου μπορει να ληφθει σοβαρα υποψιν.

Με λιγα λογια λοιπον θα πω οτι :

 

α)Στο μεταπτυχιακο συμμετειχαν 72 ατομα, κυριως απο το τμημα πληροφορικης του πανεπιστημιου. Υπαρχαν 5-6 ατομα απο το πολυτεχνειο,καμμια 20αρια απο αλλα τμηματα πληροφορικης και αλλοι 5-6 οικονομικης κατευθυνσης.

Αποφοιτοι ΤΕΙ ειμασταν 3 (2 απο το τμημα μου και μια κοπελα απο ΤΕΙ Αθηνας).

Στο τελος πηραν 10 ατομα υποτροφια. Ειμασταν και οι 3 απο το ΤΕΙ στη λιστα και μαλιστα οι 2 (Απο Πειραια) ειμασταν 1η και 3η θεση αντιστοιχα. Πολλες φορες οι συμφοιτητες μας μας συμβουλευοντουσαν και γενικα οταν ειδαν ακομα και αυτοι που μας αμφισβητουσανε οτι το κατεχουμε το ζητημα, υπηρχε αψογη συνεργασια και αλληλοσεβασμος. Το παιδι που βγηκε τριτο και ειχε ορεξη, συνεχισε μαλιστα για διδακτορικο στο πανεπιστημιο.

 

β)Στο ΤΕΙ οπως και στο τμημα ΑΕΙ που βρισκομαι τωρα δεν βλεπω καμμια διαφορα στο επιπεδο εκπαιδευσης. Στα μονα που διαφερουν ειναι ο τροπος (τεχνικο το ενα επαγγελμα, θεωρητικο το αλλο) και ισως λιγο στο επιπεδο των φοιτητων. Οσο περιεργο και να σας φαινεται η διαφορα στο επιπεδο των φοιτητων ειναι οντως πολυ μικρη παρολο που προκειται για υψηλοβαθμους μαθητες εναντι χαμηλοβαθμων. Υπαρχουν ατομα που δεν ξερουν να κανουν μια απλη γραφικη παρασταση y=αχ+b.

Και στα 2 τμηματα υπαρχουν καθηγητες που δεν εχουν ορεξη να κανουν μαθημα, καλοι καθηγητες, κακοι κτλ. Και στα 2 τμηματα υπαρχουν αντιγραφες κτλ. 100.000 ομοιοτητες μπορω να σας πω.

Νομιζει κανεις οτι αν ο καθηγητης του εχει κανει 40 διδακτορικα θα παρει καλυτερη γνωση απο εναν φοιτητη που του κανει μαθημα ενας με 2 μεταπτυχιακα? Οχι!Οπως λεω και παρακατω εξαρταται απο τον καθενα μας πως θα διαχειριστει τη γνωση - ερεθισμα που παιρνει.

 

Παιδια μη φανατιζεστε με τιτλους και μλκιες. Εμενα η εμπειρια μου ενα πραγμα μου εδειξε : Οποιοδηποτε τμημα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) μπορει να σου δωσει τα ερεθισματα για να ασχοληθεις με τη μελετη καποιας επιστημης και πτυχων αυτης. Απο εκει και περα εξαρταται αποκλειστικα απο σενα το αν θα βαλεις 10 πραγματα στο κεφαλι σου. Κανενας καθηγητης δεν προκειται να στα βαλει. Και ειμαι απο αυτους που υποστηριζω (εχοντας και πολλα παραδειγματα) οτι ενας πχ αποφοιτος του ΤΕΙ Ηπειρου στις τηλεπικοινωνιες που ασχολειται και γουσταρει αυτο που κανει, μπορει να ειναι καλυτερος απο εναν του πολυτεχνειου. Και ξερετε πολυ καλα οτι υπαρχουν ταλαντουχα ατομα που για πολλους λογους ΔΕΝ σπουδασαν ποτε κατι και εμαθαν μια επιστημη καλυτερα και απο καποιον που την εχει σπουδασει (και μιλαω ακομα και για ερευνητες, βλεπε Σακη Αρναουτογλου,μετεωρολογο της ΕΤ3)

 

Τελος να πω οτι τμηματα που εχουν δημιουργηθει για πλακα υπαρχουν εκατερωθεν (τει και αει) αλλα υπενθυμιζω οτι οποιος ενδιαφερεται για τη γνωση ακομα και απο ενα τετοιο τμημα βγαινει 1000 φορες πιο κερδισμενος απο το να μη κανει τπτ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mα γιατι θεωρεις οτι τα ΤΕΙ δεν ''αξιζουν'' να θεωρουνται ανωτατη??Πες μου τους λογους...

 

Παράδειγμα: Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και ΤΕΙ Ναυπηγικής.

 

Στο τει ναυπιγικής που λες κάνουν ένα χρόνο για να αναλύσουν ένα μάθημα που το έκανα εγώ στο πρώτο εξάμηνο... Γενικά ότι κανουν αυτοί μέσα σε τεσσερα χρόνια στο ΕΜΠ τα έχουμε κάνει σε δύο και έχουμε κάνει και πολλά άλλα φυσικά.

Το μόνο καλό που μπορω να πω είναι πως αυτοί στο ΤΕΙ ξέρουν πως είναι και ένα καράβι και ένα μηχανοστάσιο στην πράξη ενω εμείς μόνο στα χαρτια. Αλλά και πάλι η εμβάθυνση και η αναλυτικότητα των γνώσεων προκαλεί μια ΧΑΩΔΗ διαφορά..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αν εξαιρεσεις το μπαχαλο με την παιδεια το περσινο και το φετινο, το επιπεδο των περισσοτερων πανεπιστημιων ειναι μακρα υψηλοτερο απο αυτο των ΤΕΙ...

 

και συμφωνο απολυτα με τον Critter,εξαρταται καθαρα απο σενα,πολυ μικρο ρολο παιζει το τμημα/σχολη (αλλα ναι,παιζει!)

αμα αγαπας αυτο που σπουδαζεις θα πας μπροστα,παει και τελειωσε,γιατι θα εχεις ορεξη να το κανεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τωρα με τις καταληψεις και τις απεργιες σε επιασε η απορια;

 

Δεν με επιασε τωρα η απορια,παντα την ειχα.Απλα επειδη σαν πρωτοετης οφειλω να ενδιαφερομαι για το επαγγελματικο μελλον και τα δικαιωματα μου,ειπα να το επεναφερω στην επικαιροτητα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε τοτε αν πραγματι κατα τη γνωμη σας,τα ΤΕΙ δεν θα επρεπε να εντασσονται στην Ανωτατη εκπαιδευση,εγω σας φοιτητρια ''προτινω'',η διαρκεια φοιτησης να περιοριστει π.χ. στα 2 χρονια....να καταργηθει εννοειται η εξεταστικη και γενικα το διαβασμα...και εντελλει να εισαγωνται οι μελλοντικοι φοιτητες χωρις πανελλαδικες εξετασεις...Τοτε θα παραδεχτω οτι -ναι- υπαρχουν διαφορες μεταξυ ΑΕΙ και ΤΕΙ...Εφοσον το παραπανω δεν ισχυει,τιποτα δεν θα με σταματησει να πιστευω οτι ΑΕΙ και ΤΕΙ θΑ πρεπει να θεωρουνται ισοτιμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...