Προς το περιεχόμενο

Τέλος εποχής για το Netscape Navigator


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο θρυλικότερος web browser, το πρόγραμμα που βοήθησε στην εξάπλωση του παγκόσμιου ιστού από τα πρώτα βήματα του, φτάνει στο τέλος και η ανάπτυξη του σταματάει επίσημα από τη 1η Φεβρουαρίου 2008.

 

O Netscape Navigator, μια δημιουργία του Marc Andreessen, γνώρισε πρωτοφανή απήχηση στα μέσα της δεκαετίας του 90 όταν και κατείχε περισσότερο από το 90% της αγοράς ενώ τώρα η εγκατεστημένη βάση του υπολογίζεται περίπου στο 0.6%.

 

Με την εμφάνιση του Internet Explorer της Microsoft και την ενσωμάτωση του στα Windows, ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα για τη Netscape η οποία κατηγόρησε

τη Microsoft για μονοπωλιακή τακτική. Ο συμβιβασμός και τα οφέλη για τη Netscape δεν άλλαξε κάτι για το συνεχές μειωμένο μερίδιο αγοράς κάτι που οδήγησε στην εξαγορά της Netscape το 1998 από το μεγαλύτερο ISP της Αμερικής, την AOL.

 

Αν και η AOL ξεκίνησε άμεσα την ανάπτυξη νέων εκδόσεων με εξελιγμένα χαρακτηριστικά, αρκετοί προγραμματιστές του Navigator μετακινήθηκαν στο ίδρυμα Mozilla και βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη του FireFox που αποτελεί το σημαντικότερο αντίπαλο του Internet Explorer μέχρι σήμερα.

 

Οι παλιές εκδόσεις του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της AOL ενώ μετά τη 1η Φεβρουαρίου δε θα κυκλοφορήσουν άλλες ενημερώσεις ασφαλείας. Μάλιστα η AOL προτρέπει τους χρήστες του Netscape Navigator να μεταπηδήσουν στο Mozilla Firefox που θα κυκλοφορήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2008 τη τρίτη επίσημη έκδοση του.

 

Source.png Πηγή: BBC News

Link.png Site: Netscape Navigator

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

δεν τον προλαβα για να τον χρησιμοποιησω σε ιντερνετ αλλα θυμαμαι το pc που ειχα με windows 95 ειχε τον Netscape μεσα και ειχα βρει τη χαρα μου πειραζα συνεχεια ρυθμισεις κλπ (3η δημοτικου τοτε :P)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο browser που με έμπασε στο Internet. Όσοι τον είχαν χρησιμοποιήσει εκείνα τα... αρχαία χρόνια σίγουρα κάτι θα αισθανθούν. Αλλά από την άλλη μην ξεχνάμε ότι από το open source του Navigator ουσιαστικά ξεπήδησε το mozilla project, οπότε η παράδοση της Netscape συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

Και έχει δρόμο ακόμα μέχρι να θάψει -επιτέλους!- τον Explorer.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

η πρώτη μου επαφή με το ιντερνετ ήταν απο τα εργαστήρια της σχολής μου και ήταν με Netscape navigator.

Η αλήθεια είναι οτι δεν μου άρεσε καθόλου. Απο τότε που πήρα pc δικό μου χρησιμοποιούσα ΙΕ μεχρί που βγήκε ο firefox.

Αλλά αποτελεί μέρος της ιστορίας του web browsing και είναι κρίμα που σταματά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

:devil: Σιγά τον Browser.... Μόνο σε κάτι απαρχαιωμένα Pc τον είχα χρησιμοποιήσει πριν πολλά χρόνια και δεν μου άρεσε καθόλου.Μια φορά ακόμα αναγκάστηκα να τον χρησιμοποιήσω γιατί δεν δούλευε ο IE και τον σιχάθηκά μια για πάντα.Happy Firefox user
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί να είχε πάντα τα κουσούρια του, αλλά σκεφτείτε το επίπεδο των browsers εν έτει 1995 (ή '96 που τον πρωτοχρησιμοποιήσα εγώ). Τότε ήταν έτη φωτός μπροστά.

 

Το αν αργότερα (για διάφορους λόγους) έμεινε ολόκληρα... parsec πίσω, αυτό είναι άλλη ιστορία. Και δεν ευθύνεται μόνο η Netscape. Όπως και να' χει, το "μωρό" του Communicator (βλ. Firefox) έμαθε από τα στραβά του μπαμπά και προχωράει ακάθεκτο. Κάτι βγήκε από την όλη ιστορία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικά έμεινε αρκετά πίσω από τις εξελίξεις και τώρα αναζητούνται λύσεις...

 

βασικα αφου σταματα η λειτουργια του τι λυσεις να αναζητηθουν...

 

21century έχεις καμία συγγένεια με την Ελενα Ράπτη;Ρωτάω, γιατί συνεχώς απαντάς με τετριμένες κλισέ μπούρδες..ΚΟΦΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

 

Ο Netscape ήταν ο πρώτος μου φυλλομετρητής στο πρώτο μου pc,αλλά για κάποιο λόγο που δεν θυμάμαι τώρα, τον άφησα και χρησιμοποιούσα τον IE μέχρι που ανακάλυψα Firefox και Opera.

Πριν λίγα χρόνια τον ξαναέβαλα αλλά με απογοήτευσε και τον παράτησα.

Κρίμα πάντως.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

με πιασε ενα ριγος μολις το διαβασα. Μην λέτε σιγα το προγραμμα και τετοια εν ωρα κηδειας δεν κάνει

δεκαετια 90 ηταν ο νουμερο 1 browser (suite με newsgroups, απο κει επερνα τις πρωτες βοηθειες πριν το insomnia, και email client) ολοκληρωμενο προγραμμα. Μετα ο IE εγινε πιο γρηγορος μαλλον το κανανε επιτηδες οι developers του windows , αφου ολα ειναι κλειδωμενα εκει πρπει να του κανανε σαμποταζ του netscape. Οποτε σιγα σιγα θυμαμαι και πολλα παιδια που ηξερα περναγανε στον ΙΕ. Τωρα οι ιδιοι πηγανε στον firefox

 

... οταν γύριζε ο φάρος ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...