Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 λεπτά πριν, xristos1277 είπε

Γνωρίζει κάποιος?

Ονομαστική τιμή ειναι η απόδοση σε θέρμανση αν δουλεύει 100% το κλιματιστικό με εξ.θερμοκρασια στους 7C εξ.θερμοκρασια και επιθυμητή 20C μέσα.

Τα inverter έχουν δυνατότητα να παίξουν για ένα χρονικό διάστημα και πάνω από 100% και υπό κάποιες συνθήκες.Αυτη η απόδοση είναι η μέγιστη απόδοση του κλιματιστικόυ,πάλι σε 7C και με 20C επιθυμητή. 

Κυρίως την ονομαστική κοιτάμε.

Επεξ/σία από Rnd1978
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, rbx1000 είπε

Την ονομαστικη.

Μας ενδιαφέρει να μας καλύπτει στις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η οικία μας.

Η ονομαστική είναι στους 7 εξωτερική και 20 εσωτερική.

Άρα θέλουμε το capacity table πχ να δω ότι αν θέλω μέσα 22 και έξω πχ 2 , θα με καλύψει.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

https://www.skroutz.gr/s/16611709/Haier-Tundra-Green-AS35TACHRA-1U35BEEFRA.html

https://www.skroutz.gr/s/14708830/Haier-Tundra-Green-AS35TABHRA-1U35BEFFRA.html

Αυτά κοιτάζω.εχω το πρώτο κ χρειάζομαι ένα δεύτερο κυρίως για θέρμανση.

Το tachra που έχω έχει ισχύ στη θέρμανση 12000 ενώ το tabhra 14000.

Όπως κ ένα daikin που είναι δωδεκάρι μεν αλλά στο εύρος στην θέρμανση λέει 16000.

Δουλεύει σαν 14αρι το haier ή 16αρι ας πούμε το daikin ή καμμία σχέση;

Επεξ/σία από xristos1277
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, xristos1277 είπε

Όπως κ ένα daikin που είναι δωδεκάρι μεν αλλά στο εύρος στην θέρμανση λέει 16000.

Δουλεύει σαν 14αρι ή 16αρι ας πούμε το daikin ή καμμία σχέση;

Στην Haier Ελλάδας έχει το tabhra

https://www.haieraircondition.gr/klimatistika/tundra-green#tech-specs

Μήπως το άλλο είναι παραεισαγωγη;

Δημοσ.

Το tachra το πρώτο δηλαδή το πήρα από media το Νοέμβριο στην Black Friday.

Δεν ξέρω να σου πω φιλε μου.

Βασικά το πήρα επειδή εδώ είχα διαβάσει ότι τα πηγαίνουν καλά στο ινβερτάρισμα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
58 λεπτά πριν, liakjim είπε

Μας ενδιαφέρει να μας καλύπτει στις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η οικία μας.

Η ονομαστική είναι στους 7 εξωτερική και 20 εσωτερική.

Άρα θέλουμε το capacity table πχ να δω ότι αν θέλω μέσα 22 και έξω πχ 2 , θα με καλύψει.

Το ερωτημα του ανθρωπου ηταν 'αν ενα κλιματιστικο γραφει ονομαστικη 12000 και μεγιστη 16000 τι ειναι 12αρι η 16αρι?'
Σε λιγο θα αρχισουμε να τους στελνουμε για ταχυρρυθμα θερμοδυναμικης πριν αγορασουν κλιματιστικο.

Επεξ/σία από rbx1000
Δημοσ.

Αυτό ακριβώς ήθελα να ρωτήσω φίλε μου.αν δουλεύει σαν 12αρι ή σαν 14αρι..τουλάχιστον στην θέρμανση όπου εκεί γίνεται η διαφοροποιήση στα νούμερα.

Κοιτάζω μόνο την ονομαστική κ τέλος ή όσο μεγαλύτερο εύρος τόσο πιο αποδοτικό?

Είναι για εξοχικό για μια στο τόσο χρήση.

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, rbx1000 είπε

Το ερωτημα του ανθρωπου ηταν 'αν ενα κλιματιστικο γραφει ονομαστικη 12000 και μεγιστη 16000 τι ειναι 12αρι η 16αρι?'
Σε λιγο θα αρχισουμε να τους στελνουμε για ταχυρρυθμα θερμοδυναμικης πριν αγορασουν κλιματιστικο.

Για αυτό οι μισοί λένε ότι τους βγήκε μικρό και οι άλλοι μισοί ότι τους βγήκε μεγάλο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
37 λεπτά πριν, xristos1277 είπε

Αυτό ακριβώς ήθελα να ρωτήσω φίλε μου.αν δουλεύει σαν 12αρι ή σαν 14αρι..τουλάχιστον στην θέρμανση όπου εκεί γίνεται η διαφοροποιήση στα νούμερα.

Αν ειναι για μια στο τοσο και ξερεις οτι ο χωρος καλυπτεται απο 12αρι κοιτα μονο την ονομαστικη.
Αν δεν εισαι σιγουρος για τα btu τσεκαρε με αυτο https://www.elith.gr/calc/index.php

Επεξ/σία από rbx1000
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, xristos1277 είπε

Να κοιτάξεις ονομαστική ισχύ, τα scop και να δεις ότι τα kw στις δύο ζώνες, θερμή και μέση είναι διαφορετικά, με τη θερμή αρκετά χαμηλότερα από τη μέση. Η μέγιστη τιμή στη θέρμανση, αλλά και στην ψύξη, καλό είναι να μην αποτελεί μπούσουλα για την αγορά. Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες, το κλιματιστικό δουλεύει σε full capacity και δεν παράγει έργο οικονομικά και αυξάνει την πιθανότητα βλάβης. 

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 ώρες πριν, xristos1277 είπε

Παιδιά καλησπέρα. Επειδή δεν γνωρίζω, σε ένα κλιματιστικό ας πούμε 12000, ποιο χαρακτηριστικό κοιτάω για την θέρμανση ας πούμε που με ενδιαφέρει.η ονομαστική τιμή λειτουργίας αναφέρει 11260 ενώ στο εύρος λειτουργίας για την θέρμανση πάντα ,αναφέρει 16111..ποιό από τα δύο κοιτάζω?την ονομαστική ή το εύρος?

H ονομαστική απόδοση στη θέρμανση είναι η εγγυημένη απόδοση του κλιματιστικού σε συνθήκες 20-21 βαθμούς μέσα στο χώρο και 7 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία . Όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία σε όλα τα κλιματιστικά μειώνεται η απόδοση τους σε btu/h . Το επόμενο που σε ενδιαφέρει είναι το SCOP . Όσο πιο μεγάλος ο συντελεστής αυτός τόσο πιο οικονομικό σε λειτουργία του κλιματιστικό . 

3 ώρες πριν, liakjim είπε

Στην Haier Ελλάδας έχει το tabhra

https://www.haieraircondition.gr/klimatistika/tundra-green#tech-specs

Μήπως το άλλο είναι παραεισαγωγη;

Δύο 12άρια έχουν στην αγορά απο την ίδια σειρά με διαφορές στην ονομαστική απόδοση στην θέρμανση, στο scop ,στο SEER, στο θόρυβο στη μεγάλη σκάλα , στην απόδοση στους -7 βαθμούς και αλλάζει και ο συμπιεστής  !  Δεν είναι παραεισαγωγή . Τα έχει στο link που ποσταρες !

3 ώρες πριν, xristos1277 είπε

Δουλεύει σαν 14αρι το haier ή 16αρι ας πούμε το daikin ή καμμία σχέση;

Ναι ακριβώς . Άλλο η εμπορική κατηγορία άλλο η  ονομαστική απόδοση τους .  Μπορεί ένα κλιματιστικό να θεωρείται 12 άρι γιατί βγάζει ονομαστική περίπου 12000 btu/h στην ψύξη αλλά στην θέρμανση μπορεί να βγάζει 13000 btu/h ή 14000 btu/h ή και 16000 btu/h .
To tabhra είναι 14άρι στην θέρμανση  και 12άρι στην ψύξη . 

Επεξ/σία από Dare-Devil
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@rbx1000 και @xristos1277

Πάμε σε ένα παράδειγμα ως προς γιατί η ονομαστική δεν μας καλύπτει ως πληροφορία.

Ας πούμε ότι έρχεται ένας φίλος και λέει:

"θέλω ένα κλιματιστικό 24άρι για ένα εξοχικό, θα δουλεύει μόνο όταν πηγαίνω εκεί" .

Ωραία λέμε εμείς, "για τρέξε το εργαλείο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ"

"Παιδιά μου έβγαλε 7KW απώλειες, δλδ 23884btus" .

΄Έρχεται λοιπόν ο @liakjim και λέει "πάρε το SRK71ZR-S, είναι τούμπανο, έχει ονομαστική 27.297btus και εύρος  6.824~36.851btus, θα σε καλύψει σίγουρα!!! "

Το βάζει ο φίλος όλο χαρά ότι θα τον καλύψει σίγουρα.

Πάει λοιπόν στο εξοχικό για ΣΚ και το βράδυ η θερμοκρασία πάει στο μηδέν. Το βάζει στους 20.

Το κλιματιστικό όμως ζορίζεται και δεν ανεβάζει θερμοκρασία.

"Οι λαλάκες στο ινσόμνια με πήραν στον λαιμό τους. Ή μήπως φταίει ο ψυκτικός;; Ή μήπως μου πούλησαν χαλασμένο μηχάνημα;;;".

Τίποτα από όλα αυτά ή πιο σωστά , το πρώτο.

Απλά το μηχάνημα αν πάμε στο capacity table θα δούμε ότι στους μηδέν εξωτερική , μας δίνει 6.12KW ή 20882btus δλδ δεν επαρκεί να καλύψει τις απώλειες:

Inked6e90306eacdc95f02f1d2ca59e4d66b9_LI.jpg.4f4ec7213896249c759a7e1884d07461.jpg

Έρχεται στο forum και λέει "είστε άχρηστοι".

Λέει ο @guzel : "εμ δεν πήρες το Shorai το 24άρι , έχει 8KW ονομαστική , ιαπωνικό , twin rotary κτλ,".

Ξηλώνει ο φίλος το Mitsu και βάζει το Shorai.

Πάει τον επόμενο ΣΚ στο εξοχικό, πάει πάλι μηδέν. Το Shorai δεν ανεβάζει με τίποτα. Ισα ίσα είναι χειρότερα....

"Αχ θα τρελαθώ, τόσα λεφτά τσάμπα...".

Έλα όμως που το Shorai στους μηδέν βγάζει μόλις 5.6KW....

Inkedimageproxy-php-LI.jpg

Αν όμως είχε ψαχτεί σωστά ή αν ρώταγε επαγγελματία, θα είχε αγοράσει πχ το Haier Tundra Green AS68TEBHRA/1U68REFFRA.

Και θα ήταν κουλ και θα έσκαγε όχι μόνο κοντά στο μηδέν αλλά ακόμα και με -7 μιας και το συγκεκριμένο μηχάνημα δίνει 8.2KW στους 2C και 7.9KW στους -7C.

Γιατί;

Annotation-2020-01-25-205046.png

Ή θα μπορούσε να πάει στο Fujitsu ASYG24KLCA που δίνει 8.72KW στους μηδέν.

Inked3a59733533cd81ee2414ef9cc9a94081_LI.jpg.92210147f579078a41a943e74d4e1ef9.jpg

Άρα δεν πάμε με ονομαστική, ούτε με εύρος αλλά με capacity table για τις θερμοκρασίες μέσα που θέλουμε και για τις εξωτερικές που θα αντιμετωπίσουμε.

Αν δεν τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά (που σιγά μη θέλει πτυχίο θερμοδυναμικής για να διαβάσουμε 2 νούμερα σε έναν πίνακα), ρωτάμε έναν επαγγελματία, αλλιώς μπορεί και να κρυώσουμε. 

Επεξ/σία από liakjim
  • Like 14
  • Thanks 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...