Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια και περιμένω την ψησταριά να έλθει, θα ήθελα να ρωτήσω για το πρώτο κάψιμο. 

Ο κατασκευαστής λέει να μπει στην μαντεμένια σχάρα λάδι αβοκάντο ή πίτουρου ριζιού και κάτι τέτοια. Που να τα βρώ αυτά τα εξωτικά λάδια ??? Πως γίνεται σωστά το πρώτο κάψιμο ? 

  • Απαντ. 22,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2490

  • ilpapacha

    2190

  • sndev

    1175

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ.
4 ώρες πριν, costas_ είπε

Μια και περιμένω την ψησταριά να έλθει, θα ήθελα να ρωτήσω για το πρώτο κάψιμο. 

Ο κατασκευαστής λέει να μπει στην μαντεμένια σχάρα λάδι αβοκάντο ή πίτουρου ριζιού και κάτι τέτοια. Που να τα βρώ αυτά τα εξωτικά λάδια ??? Πως γίνεται σωστά το πρώτο κάψιμο ? 

Ενα απλό λάδι χρειάζεται αγαπητέ, σπορελαιο καλύτερα που δε μυρίζει. Μη κολλάς σε ο,τι μπούρδα γράφουν. 

Δημοσ.
7 ώρες πριν, SagoniasSlutRos είπε

Με ζυμάρι από σούπερ μάρκετ μην περιμένεις πολλά. Καλύτερα να την κάνεις στον φούρνο. Γιατί δεν ξέρω καν αν θα μπορείς να την μεταφέρεις πάνω στο καυτό ταψί ή την πέτρα.

Βάζω την πέτρα να κάψει στην ψησταριά. Εντωμεταξύ το ζυμαρι το στρώνω στο σκεύος σαν και αυτο που πόσταρα και την ετοπιμάζω εκει την πίτσα. Στη συνέχεια βαζω μαζι με το σκευος πάνω στην πλάκα και ψηνω κανονικά. Μια χαρά βγαίνει η πίτσα, απλά ψαχνω για ορθογωνιο σκευος που να αντεχει σε υψηλες θερμοκρασίες.

  • Like 1
Δημοσ.

Weber spirit 310 . Την έχω ούτε μήνα ψήνω 2-3 φορές την εβδομάδα. Πρώτη φορά υγραέριο , ξεκίνησα με μπεργκερς (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), καλαμάκια χοιρινα -κοτοπουλο και λουκάνικα, πήγα σε ψάρια τσιπούρα κιλού, λαυράκια και φαγκρι  και χθες και σήμερα έκανα flat iron steak (the mart 500g) πολύ καλό ! Και σήμερα ακολούθησα από εδώ το TriTip πάλι από the mart (2 κομμάτια του κιλού). Αφαιρεσα το πολύ λίπος από τα κομμάτια , seasoning με γλυκιά πάπρικα, μαύρο πιπέρι, σκόρδο σκόνη, αλάτι χοντρό, δύο ώρες ψυγείο , μισή ώρα εκτός ψυγείου. 300 βαθμούς ζεσταμα searing 3 λεπτά φουλ όλα με να κλειστό καπακι η κάθε πλευρά και μετά έμμεσο ψήσιμο μέχρι τους 61-62 βαθμούς. ΦΟΒΕΡΟ  (χρειάζομαι μαχαίρια για πιο λεπτές φέτες στο κόψιμο ) . Βάζω φωτό με το φλατ αιρον στεηκ και μετά με το τριτιπ

Βίντεο

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODU4MTQ3MDAzMjUzMjc4?igshid=1qmp27fo9qzw6&story_media_id=2429957782171092770_482196779

IMG-f5b4d46596db43149d2cf5e33a2ffd31-V.jpg.0fca98f4cca089d46e498bdb56914067.jpg

IMG-12361dced1e0e45bca644b520c7c4b88-V.jpg.dd961c1c3d658a4fb5389d6e90314073.jpg

IMG-1421171c10da83a558152c5fe09961d2-V.jpg.7b2c428680683dc8576a7d368cf04058.jpg

IMG-b8746d188c2335d01083e67b4fa65370-V.jpg.8581ad0503bba2c7eaa48947bd6b375a.jpg

IMG-22a360445c12e29791d460a5fc780604-V.jpg.9fbf93d8216a54b66e4eb303748beefa.jpg

IMG-d943fdc83d7d893b7887438fa48cc08d-V.jpg.9eaf4787fab9949c7fa80105397c3e2e.jpg

  • Like 15
Δημοσ.
1 ώρα πριν, gsisr είπε

σαν πολύ να το τρίμαρες ή κάνω λάθος; 

η αλήθεια είναι πως άλλοι λένε να μην τριμάρεις καθόλου κατά τα άλλα έβγαλα κυρίως το καπάκι λίπους απο το ένα κομμάτι (καθώς το άλλο δεν είχε αντίστοιχο καπάκι έτσι χοντρό χοντρό , μήπως ξέρει κανείς τον λόγο ? ) 

34 λεπτά πριν, slk200gr είπε

ποσο περιπου κρατησε το εμμεσο ψησιμο?

Επειδή παράλληλα είχα σε άμεσο ψήσιμο καλ. κοτόπουλα, πατάτες ψητές και ανοιγόκλεινα κάποιες φορές το καπάκι βλέπω από το ιστορικό 14:20 - 14:55 μέχρι να φτάσει στους 61-62. Υποθέτω θα έφτανε πιο σύντομα στη θερμοκρασία (ας μας πουν και οι πιο έμπειροι ?) 

  • Like 1
Δημοσ.

Καλησπέρα,

το cast iron protector σπρει της Weber το δουλεύει κανείς; 

https://www.amazon.co.uk/Weber-Cast-Iron-Protector-Black/dp/B0813X3KLB/ref=psdc_4295648031_t3_B00QSH7MMI

Αξίζει ή είναι υπερτιμημένο; εννοώ αν κάνει την δουλειά που κάνει και το ηλιέλαιο που βάζουμε, δεν έχει νόημα αγοράς.

Ευχαριστώ.

  • Like 1
Δημοσ.

Παιδιά ψάχνω ψεκαστηρι λαδιού να πατάει σε σπρέι το λάδι για να βάζω στη σχάρα όποτε χρειάζομαι. 

Είχα ένα του jumbo που πέταγε νερό σε σπρέι, αλλά το λάδι σε ευθεία γραμμή. Μου πρότεινε κάποιος από εδώ ένα άλλο από jumbo, το πήρα σήμερα και πάλι τα ίδια. Το λάδι το πετάει σε ευθεία γραμμή, οπότε είναι άχρηστο. Αυτό πήρα σήμερα:

https://www.e-jumbo.gr/kouzina/apothikefsi-organosi-trofimon/apothikefsi-elies-ladi/docheia-ladiou-sprei/docheio-ladiou-sprei-170-ml._161669/

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

Παιδιά ψάχνω ψεκαστηρι λαδιού να πατάει σε σπρέι το λάδι για να βάζω στη σχάρα όποτε χρειάζομαι. 

Είχα ένα του jumbo που πέταγε νερό σε σπρέι, αλλά το λάδι σε ευθεία γραμμή. Μου πρότεινε κάποιος από εδώ ένα άλλο από jumbo, το πήρα σήμερα και πάλι τα ίδια. Το λάδι το πετάει σε ευθεία γραμμή, οπότε είναι άχρηστο. Αυτό πήρα σήμερα:

https://www.e-jumbo.gr/kouzina/apothikefsi-organosi-trofimon/apothikefsi-elies-ladi/docheia-ladiou-sprei/docheio-ladiou-sprei-170-ml._161669/

Αυτά τα έχω 9 μήνες, άψογο, https://www.amazon.de/gp/product/B088GYT9SS/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s01?ie=UTF8&psc=1

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

Παιδιά ψάχνω ψεκαστηρι λαδιού να πατάει σε σπρέι το λάδι για να βάζω στη σχάρα όποτε χρειάζομαι. 

Είχα ένα του jumbo που πέταγε νερό σε σπρέι, αλλά το λάδι σε ευθεία γραμμή. Μου πρότεινε κάποιος από εδώ ένα άλλο από jumbo, το πήρα σήμερα και πάλι τα ίδια. Το λάδι το πετάει σε ευθεία γραμμή, οπότε είναι άχρηστο. Αυτό πήρα σήμερα:

https://www.e-jumbo.gr/kouzina/apothikefsi-organosi-trofimon/apothikefsi-elies-ladi/docheia-ladiou-sprei/docheio-ladiou-sprei-170-ml._161669/

Εχεις pm

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγώ αγόρασα χθες ετούτο εδώ από το Leroy. Πολύ καλό και οικονομικό

IMG-20201030-205320.jpg

Επεξ/σία από costas_
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 27/10/2020 at 21:25, Xorxhs! said:

pizza project ξανα.

Εχω πετρα ψησιματος αλλά δεν τα παω καλά με δικά μου ζυμαρια οπότε παιρνω έτοιμα απο σουπερμαρκετ. Όλα ομως ειναι ορθογώνια σε σχέση με τη στρόγγυλη πέτρα που έχω.

Ψάχνω κατι σαν και αυτό https://www.amazon.co.uk/Lakeland-Bakeware-Stick-Perforated-Crisper/dp/B00VAAK2HU/ref=pd_sbs_86_4/262-9095271-4466125?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B00VAAK2HU&pd_rd_r=5edc43db-1265-43f6-8f9e-b21ca48d1f0c&pd_rd_w=Po859&pd_rd_wg=OCfLY&pf_rd_p=b9bf232d-9a8a-4c7d-aa9d-641c0995d3a2&pf_rd_r=07BVGRY58156WKEH2KH2&psc=1&refRID=07BVGRY58156WKEH2KH2

για να το βάζω πανω απο την πέτρα στο ψήσιμο.

Έχετε καποιο να προτείνετε να αντεχει σε ψηλότερες θερμοκρασίες απο 240 ?

Αρχηγε έχω κάποιες συμβουλες αν επιτρέπεις
1) αν βαλεις σκευος πανω απο πετρα, ΝΑΙ μεν βολευει στην προετοιμασία της πιτσας στον παγκο και στο βαλε βγαλε, αλλα τοτε δεν εχει πολυ νοημα η πετρα. Πρέπει να ακουμπησεις (conduction heat transfer) και οχι να εχεις απόσταση εστω και τα χιλιοστα του σκευους και του αερα αναμεσα στις τρυπες (convection heat transfer). Τοτε τι την εχεις τη πέτρα?
Η λογική ολη της ιταλικης πίτσας ειναι "να την τρομάξεις-όχι να την ψήσεις" σε οσο πιο αποτομη ισχυρή θερμοκρασία. Αν πχ ψηνεις σε γκαζι μπορεις να πάρεις ένα καπακι που "συγκεντρωνει τη ζέστη (προσποιείται το φουρνάκι). Δες:https://www.amazon.de/-/en/Moesta-BBQ-10509-PizzaCover-Flex-Adjustable/dp/B074NZZ6CH/

2) Αν επιμένεις σε σκέυος, το ακριβότερο αλλα και καλυτερο υλικο ήταν ειναι και θα ειναι το ανοξειδωτο που εχουν ολες ανεξαιρετως οι επαγγελματικες κουζίνες. Θελεις SS 304 18/10 foodgrade, που μπορεις είτε να φτιαξεις σε σιδηρουργό είτε να αγορασεις πχ απο αμαζον. Χιλιαδες επιλογες θα κρατησει μια ζωη. Μπορεις να βαλεις χιαστι πλεγμα ή solid πατο ότι θες!

3) αν επιμένεις σε παραλληλογραμο μεγεθος πίτσας δοκιμασε αυτην την πέτρα (την εχω-ενθουσιασμενος) https://www.amazon.de/-/en/Dolce-Mare-Pizza-Stone-High-Quality/dp/B07MDWMCTN/
επειδη ο κορδιεριτης (υλικο πετρας πιτσας) εχει απο τη μια πλευρα μαύρη επιστρωση και δεν κολλαει το ζυμαρι ουτε αποροφά λαδίλες. πλενεις ησυχάζεις.

4) Μια χαρα ζυμαρι σπιτικο μπορεις να κανεις. Μεχρι και οι μυλοι αγιου γεωγιου εχουν βγαλει πακετακι ετοιμο με μαγια και με ολα (και βεβαια υπαρχουν χιλιαδες ακόμα συνταγες). Την 2η 3η φορα θα το κανεις κουκλα- μην το φοβάσαι

5) απο "επαγγελματιες" θα μαθεις πως τα ετοιμα ζυμαρια βιομηχανιας συχνά θέλουν στοφα. Ρωτα γκουγκλαρε τι ειναι η στοφα. Θελει φουρνακι ειδικο στους 45-50C να φουσκωσει να του παρει την υγρασια. και μετα μεταφορα στον κυρίως φουρνο. Ομοιως θελουν και πολλες σφολιατες. Μπορεις να "προσποιηθεις" τη στοφα στον ηλεκτρικο σου φουρνο (οχι καλα αλλα εστω), μετα να φορτωσεις την πιτσα σου και μετα χωσιμο στον καυτο φουρνο. (απο ξαδέρφη πρωην γενικη διευθυντρια εταιρίας στο χώρο -που βγαζει φρεσκες (οχι κατεψυγμενες) ζυμες πιτσας μεταξυ αλλων προϊοντων-ονομα δεν λεω-δεν εχει νοημα)

Καλά ψησιματα

Επεξ/σία από Elderman_19730
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...