Προς το περιεχόμενο

Πρώην σχεδιαστές της Apple ισχυρίζονται ότι η εταιρεία ξέχασε “τις θεμελιώδεις αρχές του καλού σχεδιασμού”


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δύο πρώην σχεδιαστές της Apple έγραψαν ένα άρθρο στο Co.Design στο οποίο μεταξύ άλλων, ασκούν κριτική πάνω στην νέα σχεδιαστική κατεύθυνση της εταιρείας, ισχυριζόμενοι ότι τοποθετεί την κομψότητα και την οπτική απλότητα πάνω από την κατανόηση και την ευκολία χρήσης.

Ο Bruce Tognazzini, που ήταν ο 66ος υπάλληλος της Apple και ο συγγραφέως των πρώτων κατευθυντήριων γραμμών ανθρώπινης διεπαφής της εταιρείας καθώς και ο Don Norman, αρχιτέκτονας εμπειρίας χρήσης της Apple από το 1993 έως στο 1996 δεν συγκράτησαν τις σκέψεις τους στο άρθρο τους.

 

Η Apple καταστρέφει το design” έγραψαν οι δύο πρώην σχεδιαστές, κατακρίνοντας τον πρώην εργοδότη τους ότι αντάλλαξε τις θεμελιώδεις αρχές του σχεδιασμού που κάποτε κατείχε, για μία μινιμαλιστική προσέγγιση. “Τώρα, παρόλο που τα προϊόντα πράγματι είναι ακόμα πιο όμορφα από παλαιότερα, αυτή η ομορφιά έχει μεγάλο αντίτιμο. Έχουν εξαφανιστεί οι θεμελιώδεις αρχές του καλού σχεδιασμού” γράφουν.

 

Επίσης άσκησαν κριτική στην Apple για πράγματα όπως είναι η απουσία ενός πλήκτρου καθολικής αναίρεσης (universal undo) ή ενός πλήκτρου επιστροφής (back button), σαν αυτό που υπάρχει στο Android ή στα Windows Phone, την ύπαρξη πολλών “κρυφών” gesture-based menus και την προώθηση της οπτική απλότητας πάνω από τις δοκιμές ευχρηστίας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές ανθρώπινης διεπαφής στους developers. “Η Apple έχοντας στόχο την ομορφιά, δημιούργησε τόσο λεπτές και μικρές γραμματοσειρές που σε συνδυασμό με την χαμηλή αντίθεση είναι αδύνατο για πολλούς ανθρώπους να διαβάσουν” ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά και δυσνόητες χειρονομίες που είναι δύσκολο ακόμα και για έναν developer να τις θυμάται ενώ πολλοί χρήστες αγνοούν την ύπαρξη τους.

 

"Το καλό design θα πρέπει να είναι ελκυστικό, ευχάριστο και υπέροχο στη χρήση. Αλλά η υπέροχη χρήση, απαιτεί η συσκευή να είναι κατανοητή και να συγχωρεί. Θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιες βασικές αρχές στην ψυχολογία, που δημιουργούν ένα αίσθημα κατανόησης, ελέγχου και ευχαρίστησης” γράφουν, και συμπληρώνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα discoverability και feedback, το κατάλληλο mapping, η δυνατότητα να αναιρείς κ.ά.

 

Πάντως, οι Bruce Tognazzini και Don Norman δεν έμειναν μόνο στον Apple, αλλά κατέκριναν και άλλες εταιρείες ή περιβάλλοντα χρήσης (όπως την Google και το Android) που ακολουθούν το παράδειγμα της, με αποτέλεσμα οι προγραμματιστές να ξεχνούν τις θεμελιώδεις αρχές του καλού σχεδιασμού και να βιάζονται, χωρίς να καταλαβαίνουν τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα τους.

 

Αν και οι δύο σχεδιαστές παραδέχονται ότι η Apple έχει επιτύχει στο να κάνει ελκυστικές οπτικά τις συσκευές της, η όμορφη εμφάνιση λειτουργεί “με πυροσβεστικό τρόπο” σε κάποια πιθανά παράπονα των χρηστών. “Το προϊόν είναι όμορφο! Και διασκεδαστικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν οι άνθρωποι έχουν δυσκολίες να κατηγορούν τον εαυτό τους. Καλό αυτό για την Apple. Κακό για τον πελάτη”.

 

Link.png Site: TheVerge

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 111
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Η Apple έχοντας στόχο την ομορφιά, δημιούργησε τόσο λεπτές και μικρές γραμματοσειρές που σε συνδυασμό με την χαμηλή αντίθεση είναι αδύνατο για πολλούς ανθρώπους να διαβάσουν

Oh please... Πως να τους πάρω στα σοβαρά όταν πετάνε κάτι τέτοια; Όχι μόνο δεν είναι δύσκολα στο διάβασμα αλλά και πολύ καλύτερα όποια άλλη συσκευή έχω διαβάσει, η SF γραμματοσειρά που έβγαλε στο iOS 9 είναι καταπληκτική. 

@Questioner Στο άρθρο λέει πως κατακρίνουν και android αλλά βλέπω σταμάτησες να διαβάζεις στο "Apple".

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνω απόλυτα. Βρίσκω το iOS σχεδιαστικά ξεπερασμένο, δυσνόητο, κακόγουστο, κιτς, καγκούρικο και κλαρινογαμπρίτικο. Απο την άλλη το Touchwiz είναι πλεον πανέμορφο, καλαίσθητο, σύγχρονο, κατανοητό και κυρίως πανάλαφρο! Δεν την βλέπω καλά την Apple αν συνεχίσει να επιμένει σε αυτο το γραφικό περιβάλλον...

  • Like 8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@Questioner Στο άρθρο λέει πως κατακρίνουν και android αλλά βλέπω σταμάτησες να διαβάζεις στο "Apple".

 

Από προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι το android είναι πολύ πιο user friendly από το iOS. Γι αυτό εξάλλου πολλά features του Android έχουν μεταφερθεί και στο iOS.

 

Οπότε ένα σχόλιο για το Android σε θέμα της Apple μόνο flame μπορεί να δημιουργήσει. Και μάντεψε, το έκανες εσύ.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μόνο fail στον σχεδιασμό είναι το magic mouse 2

 

Πραγματικά απορώ γιατί δεν το βάλανε στα πλάγια αφού υπάρχει χώρος;  Φυσικά για να λέμε και του στραβού το δίκιο σε 2 ώρες φορτίζει μπαταρία που αντέχει 2 ΜΗΝΕΣ οπότε αν μέσα σε 2 μήνες δεν μπορείς να αποχωριστείς το ποντίκι σου για 2 ώρες τότε μάλλον δεν σου φταίει η apple :D

 

 

 

Από προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι το android είναι πολύ πιο user friendly από το iOS.

Σταματάω να διαβάζω εδώ και δεν κάνω καν τον κόπο να απαντήσω περαιτέρω. 

  • Like 21
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πάμπολλες λύσεις έχουν προταθεί τόσο για GUIs όσο και hardware accessories. Η χρηματοδότηση και το marketing είναι το πρόβλημα. Ελάχιστες από τις καταπληκτικές ιδέες περνάνε στην παραγωγή και ίσως σε κάποια εξέλιξη.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"...απουσία ενός πλήκτρου καθολικής αναίρεσης (universal undo) ή ενός πλήκτρου επιστροφής (back button), σαν αυτό που υπάρχει στο Android ή στα Windows Phone...."

 

πόσες φορές το ψάχνω όταν έχω συσκευή ios στα χέρια μου....

 

τουλάχιστον στα τελευταία Updates έβαλαν ένα μικρό back όταν πάς από μια εφαρμογή σε άλλη.... π.χ. αν από messenger πατήσεις link και ανοίξει ο safari...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

..."ισχυριζόμενοι ότι τοποθετεί την κομψότητα και την οπτική απλότητα πάνω από την κατανόηση και την ευκολία χρήσης".

 

Να προσθέσω και πάνω από τη λειτουργικότητα· βλέπε iphone 4 antennagate και iphone 6s bendgate.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...