jakegate7 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 6 hours ago, isay said: Ο νομός όπως και η "επανάσταση κάποιων" δεν υφίσταται απο την ενόχληση για τη μυρωδια του τσιγάρου, αλλά απο τις μακροχρόνιες βλάβες λογω του παθητικου καπνισματος. Να στο πω με παραδειγματα διαλογων : Α: Κύριε με ενοχλεί ο καπνός απο το τσιγάρο σας Β: Στα παπαρια μου Α: Κύριε ο καπνος απο το τσιγάρο σας, θα προκαλέσει ετεροχρονισμενη βλάβη στον οργανισμο μου. Αν εσας δεν σας ενδιαφέρει ο δικος σας οργανισμος, εμενα με ενδιαφερει ο δικός μου Β: Σας καταλαβαίνω και θα το σβήσω. Ο Α στον πρώτο διάλογο ειναι ο/η κλασσικος δυσκοίλιος που θα ψάχνει κάτι να το ενοχλεί στους άλλους και η σωστη απάντηση απο τον Β ειναι "στα παπαρια μου". Ο Α στο δευτερο διάλογο εχει λογικά και αποδεδειγμένα επιχειρήματα και ο Β στα πλαίσια μιας οργανωμενης κοινωνίας, πρεπει να το σεβαστεί, ειτε εκουσια ή με επιβολή νομου Παραλαγές του πρώτου διαλογου ειναι Α: Κύριε μπορειτε να μη μιλάτε τοσο δυνατά, με ενοχλείτε Β: Στη 'μπτσα μ. Α: Κύριε με ενοχλεί το άρωμα που φοράτε, μπορειτε να πάτε έξω; Β: Μην ανησυχεις, θα αμολήσω μια βαρβάτη κλανια να καλύψει το άρωμα Πάμε τώρα να καταλάβεις το οξύμωρο της υποκρισιας στον ίδιο χώρο οπου απαγορευεται το κάπνισμα, ΑΛΛΑ επιτρεπεται το άφθονο αλκοολ. Θα αφήσω μονο τις απαιτησεις του Α, γιατί το Β ειναι αυτονοητο και πασηφανες Α: Κύριε μπορειτε να μην πιείτε αλκοολ γιατί με τη μέθη οι άνθρωποι παρεκτρέπονται και γινονται, προκλητικοί, άλογα βιαιοι εν δυναμει θανατηφοροι προς τους γυρω τους Α: Κύριε μπορειτε να μην πιείτε αλκοολ γιατί δεν θα εχετε αισθηση των κινησεων σας και μπορει να πεσετε πάνω στο αυτοκινητο μου την ώρα που οδηγω Α: Κύριε μπορειτε να μην πιειτε αλκοολ γιατί βλεπω εχετε κλειδιά αυτοκινητου και μετα να με σκοτώσετε (εν άγνοια σας) στο επομενο στενο οταν διασταυρωθουν τα αυτοκινητα μας ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, ελπιζω να καταλαβες οτι οσο χαζό ειναι το κάπνισμα, αλλο τοσο χαζο ειναι και το αλκοολ (οπως και πολλα άλλα), οποτε αν πιπτει ραβδος στο ενα πρεπει να πεσει ραβδος και στο αλλο. Ουτε το ένα, ουτε το αλλο σκοτώνουν αμεσως το διπλανο μας, αλλα και τα δυο εχουν τεραστιο ποσοστό επικινδυνοτητας προς τους συμπολιτες μας. Οταν λοιπον ένας επαναστάτης θα μου ζητήσει να σβήσω το τσιγάρο μου επειδη τον ενοχλεί, θα το κανω μονο αν και αυτός σταματήσει να πινει το ποτό που κρατα γιατί αν δεν το κάνει απλά θα τον γράψω στα παπαρια μου. Τέλος εχω την υποψία οτι δεν εχεις εικονα πόσο επικίνδυνο ειναι το αλκοολ και ποσο σοβαρές βλάβες προκαλεί και μιλω για τις άμεσες στον οργανισμο μας και οχι τις έμμεσες προς τους αλλους κατα τη μεθη. Ψάξε το λιγο και θα καταλάβεις το ολο concept. Και ξαναλεω, ΟΛΑ αυτα όντας καπνιστής και περιστασιακός ποτης, που δεν καπνιζει σε κλειστους χώρους (ουτε στο σπιτι μου) και οταν πινει δεν οδηγα (απαραβατος κανονας) και προσπαθεί να σταματήσει οταν ξεκινά η πρωτη ελαφρια ζαλη. Στην προσπαθεια σου να κανεις valid το επιχειρημα σου κανεις ενα λογικο σφαλμα . Υποθετεις οτι αυτος που πινει ειναι αυτοματως στουπι, ειτε οδηγει, ειτε ειναι χρονια αλκοολικος με συνεπεια να επηρεασει το κοινονικο συνολο σε βαθος χρονου. Αυτος που καπνιζει ομως ξερεις οτι σε ενοχλει εκεινη την στιγμη και οτι πολυ πιθανον να σου προκαλεσει προβλημα και στο μελλον. Για μενα τουλαχιστον σαν ανθρωπο (οχι μη καπνιστη) αυτος που θα ερθει και θα μου πει με ενοχλει ο καπνος σας (προφανώς οταν λες αυτο αναφερεσαι και στην μυρωδια -που ειναι απαισια αλλα και στις επιπτωσεις στην υγεια) θα ζητουσα συγγνωμη και θα το εσβηνα. Οποιαδηποτε αλλη απαντηση καπνιζει ο διπλα, αυτος πινει ποτο (με καποια περιεργη λογικη αυτο σημαινει οτι αυτοματως θα ειναι ντιρλα σε 2 ωρες που θα φυγει) ειναι απλα δικαιολογιες για να μην βγεις απο την βολεψη σου. 4
Alexandros7474 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 1 λεπτό πριν, Apoll είπε Αγγλία μέχρι το 2007 υπήρχε ετήσια αύξηση 5% του άσθματος και πνευμονολογικών προβλημάτων στα παιδιά που χρειάζονταν νοσοκομείο. Από το 2007 που δια ροπάλου απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μόνο σε συγκεκριμένα εξωτερικά σημεία πλέον μακρυά από όλους), εντός δεκαετίας (Ιούλιος 2017) υπάρχει ετήσια (κάθε χρόνο σε σχέση με τον προηγούμενο) πτώση 18%. Ενώ στους ενήλικές, μεταξύ 2007 και 2016, η πτώση εμφραγμάτων έπεσε κατά 40%. Πήγη British Heart Foundation. Ενώ Ελλάδα, παρά τις 3 απαγορεύσεις στην 15ετία, συνεχίζουν οι εξαρτημένοι να επιβάλουν με φασισμό τον καπνό τους στους άλλους. Έλα ρε φίλε ημαρτων με την υπερβολή ......έγινε της μόδας η λέξη φασισμός και την χρησιμοποιείς όπου να ναι . 3
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Μια άλλη λύση είναι να πάει 20€ το πακέτο, αν δεν πιάσει το μέτρο να ανεβαίνει σταδιακά 30€, 50€, 80€ ++. Έτσι σε ένα μεγάλο ποσοστό η μαγκιά του καπνίσματος αναγκαστικά θα περιοριστεί. Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2018 από Επισκέπτης
adsl2+ Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Nikosmile είπε Μια άλλη λύση είναι να πάει 20€ το πακέτο, αν δεν πιάσει το μέτρο να ανεβαίνει σταδιακά 30€, 50€, 80€ ++. Έτσι σε ένα μεγάλο ποσοστό η μαγκιά του καπνίσματος αναγκαστικά θα περιοριστεί. Ποιος θ΄ αναλάβει το πολιτικό κόστος ,έπονται εκλογές . Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2018 από adsl2+
Norone92 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Εδώ μαθαίνουμε ότι για να διαμαρτυρηθεί κάποιος για τη μυρωδιά και τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου που καπνίζουν άλλοι σε κλειστό χώρο καταπατώντας τον αντικαπνιστικό νόμο, πρέπει πρώτα να κοιτάξει τον εαυτό του να είναι άψογος σε όλα, να μη χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, να τρώει ακολουθώντας το σαβουάρ βιβρ και να μην πίνει αλκοόλ ή να λέει τα ίδια και για το αλκοόλ. Σε άλλη περίπτωση είναι υποκριτής, γκρινιάρης, ξενέρωτος και ξέρω 'γω τί άλλο. Το ότι είναι ένα κακό που σαν καπνιστής το προκαλείς εσύ ο ίδιος άμεσα εκείνη τη στιγμή στους γύρω σου και ότι είναι παράνομο, δεν παίζει κανένα ρόλο. Οι άλλοι είναι λάθος, όχι εσύ. Και να τονίσω ότι προσωπικά δε με ενοχλεί η μυρωδιά του τσιγάρου και ούτε έχω κάνει ποτέ παράπονο σε κάποιον (το οποίο ίσως θα έπρεπε να κάνω γιατί δεν είμαι μόνο εγώ στο χώρο που εισπνέω τον καπνό). Αλλά η νοοτροπία και η στάση των περισσότερων καπνιστών πάνω σε αυτό το θέμα είτε εδώ μέσα είτε στην κοινωνία είναι απαράδεκτη και ακόμα ένα παράδειγμα του πόσο απαίδευτοι παραμένουμε σε πολλά θέματα. Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2018 από Norone92 8
Apoll Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 1 λεπτό πριν, Alexandros7474 είπε Έλα ρε φίλε ημαρτων με την υπερβολή ......έγινε της μόδας η λέξη φασισμός και την χρησιμοποιείς όπου να ναι . Γιατί υπερβολή φίλε μου; Που βλέπεις την υπερβολή όταν ο άλλος επιβάλει τον καπνό του στους γύρω του χωρίς την θέλησή τους, και παρά την απαγόρευση στην κείμενη νομοθεσία; Υπερβολή θα είναι να χρειάζομαι να εγώ να καλέσω τις αρχές και να κάνω καταγγελία, γιατί ο καπνιστής είναι ένας αγενής πίθηκος.(γνωρίζω ότι προσβάλω τους πιθήκους αυτή τη στιγμή) 1
Επισκέπτης Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) . Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2018 από Επισκέπτης
ELTASSOS Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 9 λεπτά πριν, Norone92 είπε Εδώ μαθαίνουμε ότι για να διαμαρτυρηθεί κάποιος για τη μυρωδιά και τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου που καπνίζουν άλλοι σε κλειστό χώρο καταπατώντας τον αντικαπνιστικό νόμο, πρέπει πρώτα να κοιτάξει τον εαυτό του να είναι άψογος σε όλα, να μη χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, να τρώει ακολουθώντας το σαβουάρ βιβρ και να μην πίνει αλκοόλ ή να λέει τα ίδια και για το αλκοόλ. Σε άλλη περίπτωση είναι υποκριτής, γκρινιάρης, ξενέρωτος και ξέρω 'γω τί άλλο. Το ότι είναι ένα κακό που σαν καπνιστής το προκαλείς εσύ ο ίδιος άμεσα εκείνη τη στιγμή στους γύρω σου και ότι είναι παράνομο, δεν παίζει κανένα ρόλο. Οι άλλοι είναι λάθος, όχι εσύ. Και να τονίσω ότι προσωπικά δε με ενοχλεί η μυρωδιά του τσιγάρου και ούτε έχω κάνει ποτέ παράπονο σε κάποιον (το οποίο ίσως θα έπρεπε να κάνω γιατί δεν είμαι μόνο εγώ στο χώρο που εισπνέω τον καπνό), αλλά η νοοτροπία και η στάση των περισσότερων καπνιστών πάνω σε αυτό το θέμα είτε εδώ μέσα είτε στην κοινωνία, είναι απαράδεκτη και ακόμα ένα παράδειγμα του πόσο απαίδευτοι παραμένουμε σε πολλά θέματα. Πολυ σωστα... και να πληρωνει φορους, να μην ψωνιζει μαυρα, να μην εκμεταλευεται τον εργοδοτη με λουφες, να μην πεταει κερατο, να κανει σερβις στον λεβητα του καθε χρονο, να πλενεται που και που, να μην παρκαρει σε θεσεις αναπηρων, να μην πεταει τα σκουπιδια του οπου να ειναι, να περναει κτεο εγκαιρα να μην εκπεμπει ρυπους και φυσικα να ειναι ασφαλισμενος, να μην ψωνιζει λαθραια, να μην σκεφτεται πως θα γλυτωσει δασμους απο ημπαιη, ναμην κατουραει αυτος η οικογενεια του στη θαλασσα, να μην καιει λαστιχα στο τζακι του, να μην λαδωνει, να πλενει τα χερια του, να μην βρωμαει..κλπ κλπ. Χ 1,000. Σημειωστε οτι ολες οι ανωτερω ιδιοτητες μαζι χ 1000 μπορουν να ειναι χαρακτηριστικες ενος και μονο ατομου, τη στιγμη που ειμαστε 10,000,000 και ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. Χμμμμ το καπνισμα ειναι μεγα θεμα οταν μπορεις να πας στο διπλανο μαγαζι, ασε που οι περισσοτεροι εχουν εξαερισμους, ειδικους χωρους η το απαγορεουν εντελως. Παιδια το εχω κοψει καταλαβαινω τους καπνιστες και αν μπορω αποφευγω αυτους τους χωρους, αντι να κανω σαν χηρα στο κρεβατι....ελεος με τον καθε νομιμοφρονα που δεν κυτταζει την καμπουρα του....ουφ το ειπα 8 ώρες πριν, crom251 είπε Το προβλημα των καυσαεριων στις πολεις προερχεται απο τα αυτοκινητα. Τα καυσαερια των ΜΜΜ ειναι μηδαμινα... Σωστα ...συν που μερικα ΜΜΜ ειναι ηλεκτρικα η εχουν φυσικο αεριο 1
adi32 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/kapnisma-prostima-eos-3-000-evro-se-pious-chorous-apagorevete-egkyklios/ Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα Spoiler Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία: Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων Στα παντός είδους κυλικεία Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων. Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους Εξαιρούνται καζίνο και νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τμ Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια. Στους χώρους αυτούς, μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρα. Πειθαρχικοί έλεγχοι και πρόστιμα για τους παραβάτες Οι ισχύοντες νόμοι προβλέπουν μία σειρά από πειθαρχικούς ελέγχους και πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία: Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας. Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. https://www.news247.gr/reportaz/kapnistirion-i-ellas.6509363.html Πλέον, το 1142 λειτουργεί ως συμβουλευτική γραμμή για τη διακοπή του καπνίσματος και όχι για καταγγελίες. Τελικα μπορουμε να κανουμε καπου καταγγελια ? Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2018 από adi32 1
Alexandros7474 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 32 λεπτά πριν, Apoll είπε Γιατί υπερβολή φίλε μου; Που βλέπεις την υπερβολή όταν ο άλλος επιβάλει τον καπνό του στους γύρω του χωρίς την θέλησή τους, και παρά την απαγόρευση στην κείμενη νομοθεσία; Υπερβολή θα είναι να χρειάζομαι να εγώ να καλέσω τις αρχές και να κάνω καταγγελία, γιατί ο καπνιστής είναι ένας αγενής πίθηκος.(γνωρίζω ότι προσβάλω τους πιθήκους αυτή τη στιγμή) Φίλε μου δεν είναι φασιστες , ούτε πίθηκοι , ούτε αγενής οι καπνιστές όπως τους χαραχτηριζεις . Είναι συνάνθρωποι σου . πηγαινε στη Καλλιδρομίου σε ένα μπαράκι που καπνίζουν να τους πεις φασιστες να δούμε την μαγκιά σου.
Norone92 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 28 λεπτά πριν, ELTASSOS είπε Πολυ σωστα... και να πληρωνει φορους, να μην ψωνιζει μαυρα, να μην εκμεταλευεται τον εργοδοτη με λουφες, να μην πεταει κερατο, να κανει σερβις στον λεβητα του καθε χρονο, να πλενεται που και που, να μην παρκαρει σε θεσεις αναπηρων, να μην πεταει τα σκουπιδια του οπου να ειναι, να περναει κτεο εγκαιρα να μην εκπεμπει ρυπους και φυσικα να ειναι ασφαλισμενος, να μην ψωνιζει λαθραια, να μην σκεφτεται πως θα γλυτωσει δασμους απο ημπαιη, ναμην κατουραει αυτος η οικογενεια του στη θαλασσα, να μην καιει λαστιχα στο τζακι του, να μην λαδωνει, να πλενει τα χερια του, να μην βρωμαει..κλπ κλπ. Χ 1,000. Σημειωστε οτι ολες οι ανωτερω ιδιοτητες μαζι χ 1000 μπορουν να ειναι χαρακτηριστικες ενος και μονο ατομου, τη στιγμη που ειμαστε 10,000,000 και ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. Χμμμμ το καπνισμα ειναι μεγα θεμα οταν μπορεις να πας στο διπλανο μαγαζι, ασε που οι περισσοτεροι εχουν εξαερισμους, ειδικους χωρους η το απαγορεουν εντελως. Παιδια το εχω κοψει καταλαβαινω τους καπνιστες και αν μπορω αποφευγω αυτους τους χωρους, αντι να κανω σαν χηρα στο κρεβατι....ελεος με τον καθε νομιμοφρονα που δεν κυτταζει την καμπουρα του....ουφ το ειπα Δε νομίζω να θεώρησε κανείς ότι όλα αυτά είναι σωστά ή περισσότερο/λιγότερο σημαντικά από κάπνισμα σε χώρους που απαγορεύεται. Ωστόσο σε αυτό το thread νομίζω το θέμα του καπνίσματος είναι αυτό που τέθηκε και για αυτό συζητάμε. Για να εκφράσει κάποιος το παράπονό του για ένα θέμα που όντως απαγορεύεται από το νόμο και επιβαρύνει την υγεία (ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα, όπως τα παραπάνω), δε σημαίνει ότι πρέπει να βάλει στην εξίσωση όλα τα υπόλοιπα θέματα που είναι άσχετα με το γεγονός. Σε άλλο θέμα που θα τεθεί το παράνομο παρκάρισμα, θα μιλήσουμε για παράνομο παρκάρισμα και όχι για κάπνισμα. Πόσες φορές όταν κρίνεις κάτι που σε ενοχλεί και απαγορεύεται, σκέφτεσαι αν έχεις εφαρμόσει όλα τα υπόλοιπα στη ζωή σου σωστά; Ππραγματική απορία χωρίς να υποθέτω κάτι. Επίσης το να υποθέτετε ότι κάποιος συγκεκριμένος κάνει ή δεν κάνει τα παραπάνω, πιο πολύ εσάς εκθέτει για το ποιες καμπούρες κοιτάτε. Αφού έχουν εξαερισμούς, να καταργηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος γιατί προφανώς ένας εξαερισμός φιλτράρει όλες τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου στο χώρο πριν αυτές φτάσουν στα πνευμόνια άλλων. Επίσης, το να επιλέγεις μέρος αναλόγως με το αν θα βρεθεί κάποιος που θα καπνίσει μέσα σε κλειστό χώρο και όχι το ανάποδο, νομίζω δείχνει το ευρύτερο πρόβλημα. Και όπως είπα και παραπάνω, προσωπικά δε με ενοχλεί αν κάποιος καπνίζει δίπλα μου. Αλλά αυτή η νοοτροπία του να γκρινιάζουμε για 1000 θέματα και ταυτόχρονα να κάνουμε του κεφαλιού μας και όταν μας λένε κάτι για αυτό να κρίνουμε και να υποθέτουμε άσχετα πράγματα για άλλους.
xaerialtwistx Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) Πραγματικά οι απαντήσεις των καπνιστών σε αυτό το θέμα είναι το λιγότερο τραγελαφικές που δε θέλουν να δεχτούν τα αυτονόητα γιατί δεν τους συμφέρει. Σαν φανατικός αντικαπνιστής που επιλέγει τους φίλους του και τις σχέσεις του με πρώτη βάση το αν αυτές καπνιζουν από το Γυμνάσιο κιόλας μιας και θεωρω πως είναι αστειο να λέει ο άλλος πως είναι φίλος σου / σε αγαπάει και παρόλα αυτά καπνίζει δίπλα σου, και σαν άτομο που κοντα στα 30 όποτε πάει για εξετάσεις ο γιατρός του δίνει συγχαρητήρια για τα αποτελέσματα (τα οποία συγχαρητήρια προέκυψαν μετά από 18 χρονια αποχης διπλα από καπνιστές και όχι σε μια νύχτα), και που κρατάει την αναπνοή του για 90'' όταν οι περισσότεροι δεν αντέχουν ούτε για 30'' (ο καλύτερος τρόπος χωρίς να πας για εξετάσεις για να δεις τι κακό έχεις κάνει στον εαυτό σου από αυτήν τη σιχαμάρα, είτε επειδη καπνιζεις είτε επειδη συναναστρέφεσε με καπνιστές), επιτρέψτε μου να πω μερικά πράγματα που κάνετε εσείς οι καπνιστές πως δεν καταλαβαίνετε. Δε δίνουμε την παραμικρή δεκάρα για το αν κάνετε κακό στον εαυτό σας όταν δε νοιάζεστε εσείς οι ίδιοι για αυτόν. Είχατε το μυαλό να θεωρήσετε καλή ιδέα το να δοκιμάσετε το κάπνισμα όταν βλέπατε ότι το 99% των ενηλικων (και όχι μονο) γυρω σας ειναι 100% εξαρτημένο, λουστείτε το τώρα και για όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Το θέμα είναι ότι είστε τόσο εξαρτημένοι που δεν αντέχετε 5 λεπτά στη στάση χωρίς αυτό, δεν αντέχετε να περπατήσετε ένα τέταρτο χωρίς αυτό, δεν αντέχετε 10 λεπτά στο διάλειμμα χωρίς αυτό, λες και θα σας σώσει τη ζωή, και κάθε φορά για αυτόν σας τον εγωισμό αναγκάζεται δεκάδες άτομα να το δέχονται στα πνευμόνια τους οι οποίοι μελλοντικά θα παρουσιάσουν προβλήματα εξαιτίας σας. Και αν νομίζετε πως επειδή κανένας δε σας λέει τίποτα δεν τον ενοχλεί κιόλας, σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια, ταλαιπωρείται άπειρο κόσμο οι οποίοι δεν εχουν το θαρρος να σας πούνε τίποτα γιατί ξέρουν πως έχουν καταντήσει να είναι η μειονότητα που επέλεξαν να μην είναι εξαρτημένοι από αυτό (έχω φίλους αντικαπνιστές οι οποίοι πλέον δε μπορούν να αντιληφθουν τη μυρωδιά επειδή στις δουλειές τους κυκλοφορούν μέσα σε τέτοιες σιχαμάρες). Έχετε τόσο γίνει ένα με αυτό που θεωρείται πως πάει το "τσιγάρο με καφέ", "τσιγάρο με φαγητό", "τσιγάρο με σεξ" (sick), "τσιγάρο με διασκέδαση", "τσιγάρο με λύπη", ενω στην πραγματικότητα απλά δεν αντέχετε πάνω από λίγα λεπτά χωρίς αυτό και για αυτό το βάζετε παντού και λέτε πως απλά "ταιριάζει". Τώρα πιο αρρωστημενο άτομο ταιριάζει το σεξ με κάτι τοσο αντιαισθητικο, σιχαμένο και βρωμερό λες και όνειρο ζωής μας ήταν η συντροφος μας να βρωμοκοπάει και να μη μας αφήσει να αναπνεύσουμε μετα από αυτό. Καπνίζετε δίπλα σε φίλους, συγγενείς, σχέσης, δε σεβεστε τίποτα και κανέναν. Όσο για τα κλασσικά παραδείγματα τύπου "για τα καυσαέρια των οχημάτων γιατί δε λέτε τίποτα;", εμείς που ούτε οδηγάμε και περπατάμε 25χλμ την ημέρα επειδη μπορούμε, ουτε καπνιζουμε, γιατι πρεπει να την πληρώνουμε διπλά; Χώρια που οι περισσότεροι οδηγοί είναι και καπνιστές οπότε λογικό να μη δινουν δεκάρα. Και στην τελική εμείς αποφεύγουμε τους κεντρικους δρομους και περπατάμε από στενά που δεν έχει ιδιαίτερη κυκλοφορία. Είμαι στη στάση προχτές, έρχεται ένας γελοίος δίπλα μου και βγάζει να καπνισει. Κλεινω επιδεικτικά τη μύτη μου το οποίο δεν τον πτοεί (αλίμονο), πάω 10 μέτρα πισω (απεναντι) που θα ειμαι μόνος μου και θα βλέπω αν ερχεται το λεωφορείο. Δεν περνάει ένα λεπτό και έρχεται άλλος γελοίος δίπλα μου ο οποίος βγάζει να καπνίσει. Κάθομαι σε σκαλοπάτια, περνάει ο άλλος με τη σιχαμάρα στο χέρι ακριβως στο ύψος της μύτης μου. Προχωράω στο πεζοδρόμιο, κλασσικά ένας εγωιστής μπροστα μου και καπνιζει και βεβαια ο καπνός εχει εξαπλωθει σε όλο το πεζοδρόμιο πισω του και θα αναγκαστει να το εισπνευσει όποιος περάσει από εκει. Επιταχυνω να τον προσπερασω γρηγορα κλεινοντας τη μυτη μου, να τελειωνει το μαρτυριο μερικές ανάσες νωρίτερα. Τον προσπερναω, σε λίγα δευτερολεπτα άλλος καπνιστής μπροστά μου. Δυστυχώς δεν υπάρχει σωτήρια. Αρχιστε να σεβεστε τους γύρω σας επιτέλους, δεν είστε μόνοι σας στον κόσμο, επιλέξατε να εξαρτηθείτε, σπιτάκι σας και με κλειστά παράθυρα, εμείς οι λίγοι που καταφεραμε να εχουμε γερα πνευμόνια και απαίδευτη μύτη απλά υποφέρουμε από τα 30 μετρα. 8 ώρες πριν, isay είπε Ο νομός όπως και η "επανάσταση κάποιων" δεν υφίσταται απο την ενόχληση για τη μυρωδια του τσιγάρου, αλλά απο τις μακροχρόνιες βλάβες λογω του παθητικου καπνισματος. Να στο πω με παραδειγματα διαλογων : Α: Κύριε με ενοχλεί ο καπνός απο το τσιγάρο σας Β: Στα παπαρια μου Α: Κύριε ο καπνος απο το τσιγάρο σας, θα προκαλέσει ετεροχρονισμενη βλάβη στον οργανισμο μου. Αν εσας δεν σας ενδιαφέρει ο δικος σας οργανισμος, εμενα με ενδιαφερει ο δικός μου Β: Σας καταλαβαίνω και θα το σβήσω. Ο Α στον πρώτο διάλογο ειναι ο/η κλασσικος δυσκοίλιος που θα ψάχνει κάτι να το ενοχλεί στους άλλους και η σωστη απάντηση απο τον Β ειναι "στα παπαρια μου". Ο Α στο δευτερο διάλογο εχει λογικά και αποδεδειγμένα επιχειρήματα και ο Β στα πλαίσια μιας οργανωμενης κοινωνίας, πρεπει να το σεβαστεί, ειτε εκουσια ή με επιβολή νομου Παραλαγές του πρώτου διαλογου ειναι Α: Κύριε μπορειτε να μη μιλάτε τοσο δυνατά, με ενοχλείτε Β: Στη 'μπτσα μ. Α: Κύριε με ενοχλεί το άρωμα που φοράτε, μπορειτε να πάτε έξω; Β: Μην ανησυχεις, θα αμολήσω μια βαρβάτη κλανια να καλύψει το άρωμα Πάμε τώρα να καταλάβεις το οξύμωρο της υποκρισιας στον ίδιο χώρο οπου απαγορευεται το κάπνισμα, ΑΛΛΑ επιτρεπεται το άφθονο αλκοολ. Θα αφήσω μονο τις απαιτησεις του Α, γιατί το Β ειναι αυτονοητο και πασηφανες Α: Κύριε μπορειτε να μην πιείτε αλκοολ γιατί με τη μέθη οι άνθρωποι παρεκτρέπονται και γινονται, προκλητικοί, άλογα βιαιοι εν δυναμει θανατηφοροι προς τους γυρω τους Α: Κύριε μπορειτε να μην πιείτε αλκοολ γιατί δεν θα εχετε αισθηση των κινησεων σας και μπορει να πεσετε πάνω στο αυτοκινητο μου την ώρα που οδηγω Α: Κύριε μπορειτε να μην πιειτε αλκοολ γιατί βλεπω εχετε κλειδιά αυτοκινητου και μετα να με σκοτώσετε (εν άγνοια σας) στο επομενο στενο οταν διασταυρωθουν τα αυτοκινητα μας ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ, ελπιζω να καταλαβες οτι οσο χαζό ειναι το κάπνισμα, αλλο τοσο χαζο ειναι και το αλκοολ (οπως και πολλα άλλα), οποτε αν πιπτει ραβδος στο ενα πρεπει να πεσει ραβδος και στο αλλο. Ουτε το ένα, ουτε το αλλο σκοτώνουν αμεσως το διπλανο μας, αλλα και τα δυο εχουν τεραστιο ποσοστό επικινδυνοτητας προς τους συμπολιτες μας. Οταν λοιπον ένας επαναστάτης θα μου ζητήσει να σβήσω το τσιγάρο μου επειδη τον ενοχλεί, θα το κανω μονο αν και αυτός σταματήσει να πινει το ποτό που κρατα γιατί αν δεν το κάνει απλά θα τον γράψω στα παπαρια μου. Τέλος εχω την υποψία οτι δεν εχεις εικονα πόσο επικίνδυνο ειναι το αλκοολ και ποσο σοβαρές βλάβες προκαλεί και μιλω για τις άμεσες στον οργανισμο μας και οχι τις έμμεσες προς τους αλλους κατα τη μεθη. Ψάξε το λιγο και θα καταλάβεις το ολο concept. Και ξαναλεω, ΟΛΑ αυτα όντας καπνιστής και περιστασιακός ποτης, που δεν καπνιζει σε κλειστους χώρους (ουτε στο σπιτι μου) και οταν πινει δεν οδηγα (απαραβατος κανονας) και προσπαθεί να σταματήσει οταν ξεκινά η πρωτη ελαφρια ζαλη. Εντελώς άκυρο το παράδειγμα σου και μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει το "με ενοχλεί ο καπνός". Με ενοχλεί ο καπνός σημαίνει πως πνίγομαι, δε μπορώ να αναπνευσώ / δε μου έχεις αφησει οξυγονο να αναπνευσω. Στα παπάρια σου; Απλά επιβεβαιώνεις το 99.9% των καπνιστών που είναι στα παπάρια του. Καταλαβαινεις τι σημαίνει να σου αναβει το ζωο διπλα σου τσιγάρο, και κυριολεκτικά να δακρύζεις επειδη είσαι σε κλειστό χώρο και δεν υπάρχει σπιθαμή καθαρού οξυγονου να την εισπνευσεις και αν τολμήσεις να εισπνευσεις με τον καπνό να σε περιτρυγιριζει απλά επειδή χρειαζόμαστε οξυγόνο για να ζήσουμε, θα πνιγείς; Αν καταλαβαινες τι σιχαμαρα μυρίζεις ισως μπορουσες να ερθεις στη θεση ενος αντικαπνιστή αλλα ειναι προφανες οτι εχεις καταστρεψει την οσφρηση σου και δεν εχεις την παραμικρή ιδέα. Δεν είναι μόνο το μακροχρόνιο κακό (που χτίζεται λίγο λίγο κάθε μέρα οπότε ουσιαστικά δεν είναι μακροχρόνιο, απλά μακροχρόνια θα το καταλάβεις εσύ). Επεξ/σία 16 Δεκεμβρίου 2018 από xaerialtwistx 6 2
panosk1 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Μετά από 18 χρόνια καπνιστής ,όταν το έκοψα πριν 1 χρόνο κατάλαβα ποσό ενοχλητικό ήταν για τους γύρω μου. Πλεον μου βρωμάει παρα Πολυ και καταλάβαινω όσους από τους μη καπνιστές φίλους μου με βρίζανε . Παραυτα αν θέλω εγώ η η παρέα να πάω σε ένα μαγαζί δεν θα σκεφτώ το αν καπνίζουν η όχι αλλά το αν μου αρέσει το μαγαζί. Το πρόβλημα είναι ότι ποτέ το αυτονόητο δε ισχύει για την Ελλάδα ,κανονικα δεν θα έπρεπε κανένας να τσακώνεστε για το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους ,εφόσον υπάρχει νόμος απαγόρευσης θα έπρεπε να τηρείται και το βάρος να πέφτει στο κατάστημα-ιδιοκτήτη και όχι ο πελάτης να κάνει τον τροχονόμο. 3
ELTASSOS Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Στις 8/12/2016 στις 2:16 ΜΜ, johnyboy είπε Η κατάσταση είναι απελπιστική, μέχρι και το σώβρακο βρωμάει κάπνα. Αυτο ειναι υποπτο....μην βγαζεις τα ρουχα σου και το σωβρακο βαλτο σε μια σακουλα χοντος. Και το προβλημα πααααεεειι
DYEL Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, Nikosmile είπε Μια άλλη λύση είναι να πάει 20€ το πακέτο, αν δεν πιάσει το μέτρο να ανεβαίνει σταδιακά 30€, 50€, 80€ ++. Έτσι σε ένα μεγάλο ποσοστό η μαγκιά του καπνίσματος αναγκαστικά θα περιοριστεί. πάντα υπάρχουν παράπλευροι τρόποι να πάρει κανείς την ουσία της αρεσκείας του,οποιαδήποτε και να είναι αυτή 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις