Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και τι διαφορά θα έχει απ' το να στρώσεις απλά ένα σεντόνι διπλωμένο;

Να 'λεγα ότι είχες ήδη υπνόσακο, να σου πω ΟΚ, αλλά να πάρεις γι' αυτό το λόγο είναι ψιλοάκυρο.

• Απαντ. 17,4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Για μένα πάρε και τώρα τον υπνόσακο.

Εμένα μου έδινε αίσθηση περισσότερης υγιεινής και μου φαινόταν πιο δροσερά να ξαπλώνω πάνω του το καλοκαίρι σε σχέση με το σεντόνι

• Like 4
Δημοσ.

Περίεργο, υποτίθεται ότι τα βαμβακερά ενδείκνυνται για τη ζέστη, όχι ο πολυεστέρας ή ό,τι άλλο είναι ο υπνόσακος, τουλάχιστον το εξωτερικό του.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, Petalidas είπε

να τον στρωνω και να κοιμαμαι απο πανω

Να, κάτι τέτοια διαβάζω εδώ μέσα, και με κάνετε κάθε φορά που είμαι ΑΥΔΜ να παρακολουθώ ο ίδιος το ξέστρωμα όλων των κρεβατιών.

Κοιμηθείτε σαν άνθρωποι! Υπάρχει ποιοτική διαφορά. Τον υπνόσακο ποτέ δεν τον συμπάθησα.

Επεξ/σία από magnam
  • Confused 1
Δημοσ.

Και γω αυτο σκεφτομουν οτι θα ναι πιο δροσερα, ουτε συ αλλος θα τον χρειαστω αργα η γρηγορα πιστευω. Αν παρω σεντονι σκεφτομαι τι να κλασει μπροστα στην σκονη κλπ που θα εχουν τα στρωματα απο κατω και 2ον δεν θα χρειαζεται στρωσιμο το κρεβατι μετα;

20 λεπτά πριν, magnam είπε

Να, κάτι τέτοια διαβάζω εδώ μέσα, και με κάνετε κάθε φορά που είμαι ΑΥΔΜ να παρακολουθώ ο ίδιος το ξέστρωμα όλων των κρεβατιών.

Κοιμηθείτε σαν άνθρωποι! Υπάρχει ποιοτική διαφορά. Τον υπνόσακο ποτέ δεν τον συμπάθησα.

Αμα ειναι να ξυπνησω με τιποτα μανιταρια στην πλατη καλυτερα να την παρω σερι την θητεια ολη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Petalidas είπε

Αμα ειναι να ξυπνησω με τιποτα μανιταρια στην πλατη καλυτερα να την παρω σερι την θητεια ολη.

Πρόσφατα ανακάλυψα πως στρατιώτες διπλανής Μονάδας δεν είχαν πάει ποτέ τους τα σεντόνια για πλύσιμο και απλά τα τίναζαν τους τελευταίους 4 μήνες. Δεν ήξερα πως πρέπει να τους μάθω και τα βασικά περί υγιεινής. Καλού κακού θα τους κάνω και ένα μάθημα σχετικά με το πώς τρώμε, ώστε να μην μου πεθάνει κανείς από ασιτία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ναι, θα ξυπνήσεις με μανιτάρια ενισχυμένα. Αλλά αν καθαρίζεις και αλλάζεις τακτικά τα σεντόνια σου, τινάζεις τις κουβέρτες, και δεν κάθεσαι πάνω στο κρεβάτι σου με την βρώμικη στολή υπ' αριθμόν 9 (κάτι το οποίο λογικά πιστεύετε πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολυθείτε - δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια μανία με αυτό), τότε μια χαρά θα είσαι. Σε τέτοια κρεβάτια έμενα για 4 χρόνια, έχω μια κάποια εμπειρία.

Συν ότι το σεντόνι είναι πολύ πιο δροσερό από τον υπνόσακο.

11 λεπτά πριν, Petalidas είπε

και 2ον δεν θα χρειαζεται στρωσιμο το κρεβατι μετα;

Willy-wonka-you-must-be-new-here.jpg

Επεξ/σία από magnam
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ.

Εντάξει τώρα, κοροϊδευόμαστε.

Τι να τινάξεις τις κουβέρτες που είναι τουλάχιστον 40 ετών;

Για κάψιμο είναι να πάνε στο διάολο.

Άσε τα στρώματα από αφρολέξ ή ό,τι είναι αυτό τέλος πάντων, που πάνω τους έχουν ιδρώσει πόσοι και πόσοι.

Σιγά μην έστρωνα το δικό μου σεντόνι πάνω σε τέτοιο στρώμα. Ούτε και πάνω από το σεντόνι του στρατού θα το έστρωνα.

• Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, phanispal είπε

Εντάξει τώρα, κοροϊδευόμαστε.

Τι να τινάξεις τις κουβέρτες που είναι τουλάχιστον 40 ετών;

Για κάψιμο είναι να πάνε στο διάολο.

Άσε τα στρώματα από αφρολέξ ή ό,τι είναι αυτό τέλος πάντων, που πάνω τους έχουν ιδρώσει πόσοι και πόσοι.

Σιγά μην έστρωνα το δικό μου σεντόνι πάνω σε τέτοιο στρώμα. Ούτε και πάνω από το σεντόνι του στρατού θα το έστρωνα.

Δεν λέω πως είναι ό,τι καλύτερο, σαφώς. Αλλά δεν γίνεται να ακούω για εξανθήματα όταν κανείς δεν έχει ασχοληθεί τόσα χρόνια με αυτά. Όταν κανείς δεν πλένει τα σεντόνια και δεν τινάζει τις κουβέρτες, οι οποίες παρεμπιπτόντως πλένονται...... Σαν να αναρωτιέσαι γιατί δεν παίρνει μπροστά ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο ενώ δεν του έχεις αλλάξει μπαταρία και δεν το έχεις ανεφοδιάσει με καύσιμα για 10 χρόνια.

Έχουμε φτάσει σε σημείο να παρακαλάμε για να τηρούνται βασικά μέτρα υγιεινής. Εγώ παίρνω μόνος των Στρατιωτών μου για πλύσιμο. Επειδή εγώ προσωπικά δεν ανέχομαι την βρωμιά. Αυτοί είναι κομπλέ, δεν τους νοιάζει.

Απορώ αν είναι έτσι και στο σπίτι τους.

Επεξ/σία από magnam
  • Confused 1
Δημοσ.

Στους 9 μήνες που πήγα εγώ, μία φορά πλύθηκαν κουβέρτες, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα πάντα.

Στο Μεγάλο Πεύκο τις τινάζαμε και σχεδόν δε βλέπαμε ο ένας τον άλλον.

Επίσης το άλλο θέμα με το άραγμα των στρατιωτών στο κρεβάτι. Καλώς ή κακώς, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει χρόνος να αράξουν έστω και λίγο οι στρατιώτες.

Πού θα κάτσουν αφού δεν υπάρχουν καρέκλες, στο πάτωμα το οποίο σφουγγαρίζεται με σκέτο νερό, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για χλωρίνες; Μιλάμε σφουγγαρίζαμε με σάπιες σφουγγαρίστρες και η δυσωδία, η ξινίλα δεν αντεχόταν. Κι όταν ζητούσαμε χλωρίνες κ.λπ. παίρναμε τα τρία.

Ούτε είναι λύση να βγάζουν την παραλλαγή κάθε φορά που θέλουν να κάτσουν έστω και για ένα λεπτό.

Το μόνο ίσως που μπορούν να κάνουν, είναι να στρώνουν κανά παλιοσέντονο και να κάθονται/ξαπλώνουν πάνω του. Αλλά κι αυτό μπορεί να επιφέρει καμπάνα σε κάποιες περιπτώσεις.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ρε γαμ@το τι θα γίνει τέλος πάντως με εμάς τους στρατιωτες και τις άδειες;

Από πότε θα μπορούμε να πάρουμε προσωπική άδεια; Δύο μήνες παραμεθόριο μέσα και από ότι καταλαβαίνω δεν προβλέπεται καμία άδεια μέχρι τις 18 του μήνα, που θα μπορείς να βγεις εκτός νόμου. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει κάποια πρόβλεψη και αναφορά σε εμάς από το αρμόδιο υπουργείο;

Έχετε ακούσει τίποτα στις μονάδες σας;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 λεπτά πριν, phanispal είπε

Στους 9 μήνες που πήγα εγώ, μία φορά πλύθηκαν κουβέρτες, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα πάντα.

Στο Μεγάλο Πεύκο τις τινάζαμε και σχεδόν δε βλέπαμε ο ένας τον άλλον.

Επίσης το άλλο θέμα με το άραγμα των στρατιωτών στο κρεβάτι. Καλώς ή κακώς, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει χρόνος να αράξουν έστω και λίγο οι στρατιώτες.

Πού θα κάτσουν αφού δεν υπάρχουν καρέκλες, στο πάτωμα το οποίο σφουγγαρίζεται με σκέτο νερό, αφού δεν υπάρχουν λεφτά για χλωρίνες; Μιλάμε σφουγγαρίζαμε με σάπιες σφουγγαρίστρες και η δυσωδία, η ξινίλα δεν αντεχόταν. Κι όταν ζητούσαμε χλωρίνες κ.λπ. παίρναμε τα τρία.

Ούτε είναι λύση να βγάζουν την παραλλαγή κάθε φορά που θέλουν να κάτσουν έστω και για ένα λεπτό.

Το μόνο ίσως που μπορούν να κάνουν, είναι να στρώνουν κανά παλιοσέντονο και να κάθονται/ξαπλώνουν πάνω του. Αλλά κι αυτό μπορεί να επιφέρει καμπάνα σε κάποιες περιπτώσεις.

Έχεις δίκιο, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Γιατί κι εγώ πέρασα από Μ. Πεύκο (1ος ΛΕ), όσο και από πολλά άλλα στρατόπεδα. Ξέρω πώς είναι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως εάν όλοι οι στρατιώτες καθ' όλα τα έτη ήταν σωστοί στα θέματα υγιεινής, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.

Για το θέμα του "αράγματος" στο κρεβάτι με την υπ' αριθμόν 9, είμαι ξεκάθαρα κατά. Έχω περάσει τόσο από το στάδιο που αναφέρεις εσύ, όσο και από το στάδιο που δεν διανοείσαι καν να ακουμπήσεις το κρεβάτι αν δεν είναι για κατάκλιση (Εύελπις). Και η ανάγκη για "άραγμα" στην δεύτερη περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη, πίστεψέ με.

Ξαναλέω, σε καταλαβαίνω. Αλλά έχοντας περάσει 4 χρόνια σε τέτοια κρεβάτια, με τέτοια σεντόνια και τέτοιες κουβέρτες, δεν μπορώ να δεχτώ κάποια πράγματα που κατά καιρούς ακούω. Είναι γεγονός πως οι κληρωτοί από τη στιγμή που κατατάσσονται ξεχνάνε τι πάει να πει υγιεινή, και το βλέπω επί χρόνια ολόκληρα αυτό, και όχι μόνο για 9 μήνες που οι περισσότεροι από εσάς υπηρετήσατε.

Αλλά δεν φταίνε οι κληρωτοί γι' αυτό. Εμείς φταίμε που δεν ρίχνουμε 5Φ για κάθε υπόνοια τέτοιας αμέλειας. Απλώς θέλω να πιστεύω πως ο στρατευμένος Έλληνας δεν χρειάζεται τον "βούρδουλα" για να ακολουθεί κάποιους κανόνες υγιεινής. Είναι μέχρι να αποδεχθώ το γεγονός πως είμαι λάθος.

Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ: Καταλαβαίνω, αλλά δεν το δέχομαι. Διότι υπό πολύ χειρότερες συνθήκες, τέτοια πράγματα δεν κάναμε. Και η ποιοτική διαφορά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Επεξ/σία από magnam
Δημοσ.

Τώρα περιμένεις από παιδιά αλλά και μεγαλύτερους, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι με το ζόρι εκεί και δε γουστάρουν καθόλου, να είναι καθ' όλα σωστοί.

Ούτε στις Ειδικές Δυνάμεις που υποτίθεται ότι πάνε συνειδητά (όση συνείδηση μπορούν να έχουν οι πιτσιρικάδες, και όχι μόνο) παίζει αυτό.

Ούτε με τις καμπάνες συμφωνώ, υπό την έννοια ότι θεωρώ πως είναι καλύτερο να αντιλαμβάνονται ότι είναι καλύτερο να το κάνουν για τους ίδιους, παρά να φοβούνται τις καμπάνες. Αλλά ΟΚ, στρατός είναι, αυτή είναι η λογική του.

Κι εγώ 1ο Λόχο ήμουν παρεμπιπτόντως.

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, phanispal είπε

Τώρα περιμένεις από παιδιά αλλά και μεγαλύτερους, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι με το ζόρι εκεί και δε γουστάρουν καθόλου, να είναι καθ' όλα σωστοί.

Ούτε στις Ειδικές Δυνάμεις που υποτίθεται ότι πάνε συνειδητά (όση συνείδηση μπορούν να έχουν οι πιτσιρικάδες, και όχι μόνο) παίζει αυτό.

Ούτε με τις καμπάνες συμφωνώ, υπό την έννοια ότι θεωρώ πως είναι καλύτερο να αντιλαμβάνονται ότι είναι καλύτερο να το κάνουν για τους ίδιους, παρά να φοβούνται τις καμπάνες. Αλλά ΟΚ, στρατός είναι, αυτή είναι η λογική του.

Κι εγώ 1ο Λόχο ήμουν παρεμπιπτόντως.

Σαφώς και δεν περιμένω να γουστάρουν τις σκοπιές και να ανυπομονούν για τα περίπολα, αλλά η υγιεινή είναι κάτι το προσωπικό, κάτι το οποίο κάνουν για τους εαυτούς τους. Το γεγονός πως κατατάχθηκαν υποχρεωτικά, δεν σχετίζεται κατ' εμέ με την καθαριότητα και την ατομική υγιεινή.

Σε αυτό με τις τιμωρίες συμφωνώ εν μέρει. Σημασία έχει το να μάθει ο Στρατιώτης και να διορθώσει τα όποια λάθη. Γι' αυτό και τις αποφεύγω εάν μπορώ, ή τουλάχιστον είμαι ευφάνταστος/εναλλακτικός όσον αφορά αυτές. Αλλά σαφώς και δεν πρέπει να υπάρχει η πεποίθηση πως βασιλεύει η ατιμωρησία. Σε υπηρεσιακά θέματα δεν συγχωρείται τίποτα.

Π.χ. μου έχει τύχει Πομάκος Στρατιώτης να μην ξέρει πώς να ξυρίζεται. Δεν είχε ξαναδεί ξυραφάκι. Σαφώς και δεν μπορώ να τον τιμωρήσω για κάτι τέτοιο. Γενικότερα, για σφάλματα που έγιναν κατά λάθος είμαι κάπως διαλλακτικός. Αλλά για σφάλματα που έγιναν συνειδητά και ηθελημένα, πέφτει πέλεκυς. Το να μην εκτελείς ορθά την υπηρεσία σου (συνειδητά και ηθελημένα - καταλαβαίνεις τι εννοώ), όχι μόνο θα το τιμωρήσω, αλλά θα επιδιώξω και την μέγιστη δυνατή ποινή.

Τι ειδικότητα; Αμφίβιος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το να κάτσουν με την παραλλαγή πάνω στο κρεβάτι, είναι κάτι τόσο απλό, γίνεται τόσο μηχανικά, που δε νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν.

Άσε που δεν είμαι και σίγουρος ότι είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα πια.

Λες και όλος ο λόχος μοσχοβολάει και η μόνη παραφωνία είναι οι παραλλαγές στο κρεβάτι.

Εγώ προσωπικά δεν έχω πεισθεί ότι φταίνε οι παραλλαγές και τα άρβυλα που έχουν κοριούς τα κρεβάτια.

Θεωρώ ότι ακόμα και όταν γίνονται καθαριότητες, είναι αυτό που λέμε «όσα βλέπει η πεθερά». Στην πραγματικότητα υπάρχει βρώμα. Βρώμα που δε φεύγει έτσι απλά.

Και δε θεωρώ ότι είναι δουλειά των στρατιωτών να μάθουν να κάνουν σοβαρή γενική καθαριότητα, όπως κάνει π.χ. η νοικοκυρά στο σπίτι της που έχει το χρόνο της, τα σύνεργά της και τέλος πάντων το κάνει για την οικογένειά της ή ένα συνεργείο καθαρισμού που πληρώνεται γι' αυτό.

Ούτε θεωρώ ρεαλιστικό σε ένα λόχο π.χ. 20 ατόμων να υπάρξει απόλυτη συνεννόηση και να μην υπάρξει ούτε ένας που θα δημιουργεί πρόβλημα στο θέμα της υγιεινής.

Αμφίβιος ναι, Γ' ΜΑΚ και 13 ΛΔΒ.

Επεξ/σία από phanispal
Δημοσ.
12 ώρες πριν, magnam είπε

Έχεις δίκιο, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Γιατί κι εγώ πέρασα από Μ. Πεύκο (1ος ΛΕ), όσο και από πολλά άλλα στρατόπεδα. Ξέρω πώς είναι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως εάν όλοι οι στρατιώτες καθ' όλα τα έτη ήταν σωστοί στα θέματα υγιεινής, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη.

Για το θέμα του "αράγματος" στο κρεβάτι με την υπ' αριθμόν 9, είμαι ξεκάθαρα κατά. Έχω περάσει τόσο από το στάδιο που αναφέρεις εσύ, όσο και από το στάδιο που δεν διανοείσαι καν να ακουμπήσεις το κρεβάτι αν δεν είναι για κατάκλιση (Εύελπις). Και η ανάγκη για "άραγμα" στην δεύτερη περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη, πίστεψέ με.

Ξαναλέω, σε καταλαβαίνω. Αλλά έχοντας περάσει 4 χρόνια σε τέτοια κρεβάτια, με τέτοια σεντόνια και τέτοιες κουβέρτες, δεν μπορώ να δεχτώ κάποια πράγματα που κατά καιρούς ακούω. Είναι γεγονός πως οι κληρωτοί από τη στιγμή που κατατάσσονται ξεχνάνε τι πάει να πει υγιεινή, και το βλέπω επί χρόνια ολόκληρα αυτό, και όχι μόνο για 9 μήνες που οι περισσότεροι από εσάς υπηρετήσατε.

Αλλά δεν φταίνε οι κληρωτοί γι' αυτό. Εμείς φταίμε που δεν ρίχνουμε 5Φ για κάθε υπόνοια τέτοιας αμέλειας. Απλώς θέλω να πιστεύω πως ο στρατευμένος Έλληνας δεν χρειάζεται τον "βούρδουλα" για να ακολουθεί κάποιους κανόνες υγιεινής. Είναι μέχρι να αποδεχθώ το γεγονός πως είμαι λάθος.

Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγηθώ: Καταλαβαίνω, αλλά δεν το δέχομαι. Διότι υπό πολύ χειρότερες συνθήκες, τέτοια πράγματα δεν κάναμε. Και η ποιοτική διαφορά ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Πρώτο ποστ σου με το οποίο συμφωνώ απόλυτα εδώ, και έχω νομίζω την εξήγηση, μετά από 7 μήνες θητείας:

Οι περισσότεροι στο στρατό αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά την ανάγκη να υπάρξει υγιεινή που θα πηγάζει από τους ίδιους. Όσοι πάνε στα 18, είχαν πριν τη μαμά. Όσοι πάνε στα 22-23 και είχαν σπουδάσει εκτός πόλης καταγωγής (γιατί οι υπόλοιποι παρέμειναν με τη μαμά) τότε έμειναν μόνοι τους σε ένα σπίτι τουλάχιστον 20τ.μ., το οποίο είτε καθαριζόταν τελείως πλημμελώς (αν καθαριζόταν ποτέ), είτε το καθάριζε κι αυτό η μαμά όποτε πήγαινε. Για αυτές τις δύο κατηγορίες, όταν ξαφνικά βρίσκονται σε μία δουλειά εκ φύσεως λεριάρικη, και με 2τμ (αντί 20) για κάθε άνθρωπο, η καθαριότητα είναι ένα βάναυσο μαρτύριο που επιβάλλεται από έναν ανώτερο ξένο.

Οι μόνοι που έχουν μάθει να καθαρίζουν και πηγάζει από μέσα τους η ανάγκη για βασική υγιεινή, είναι όσοι έχουν ήδη δικό τους νοικοκυριό (συνήθως και μεγάλης ηλικίας και μόρφωσης για στρατό), ή όσοι κατ' εξαίρεση μεγάλωσαν σε λίγο περισσότερο "προτεσταντικά" σπίτια, τα οποία επέβαλαν την ατομική ευθύνη που αρνείται να επιβάλει η ελληνορθοδοξία θεωρώντας ότι όλα πηγάζουν από και προσβλέπουν σε έναν πρωτόγονο κοινοτισμό (ή μετακοινοτισμό της φιλιππινέζας και του μουσακά για τα πιο ευκατάστατα στρώματα των πόλεων). Αυτές οι δύο κατηγορίες είναι ελάχιστος κόσμος, που δεν αρκεί να κάνει τη διαφορά.

Κατακλείδα, πρέπει οι διοικητές να σηκώσετε το κομμάτι της προτεσταντικής ηθικής που σας αναλογεί και να ρίξετε επιτέλους εκείνα τα 5φ σε όσους σφουγγαρίζουν ό,τι βλέπει η πεθερά, σφουγγαρίζουν χωρίς να έχουν σκουπίσει, πλένουν τουαλέτες ψεκάζοντάς τις απλά με νερό, ξαπλώνουν με παραλλαγές στα κρεβάτια, παρατάνε αρβύλες σε θαλάμους και κάνουν ένα μπάνιο το μήνα. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, κι άλλη μία ιστορία ευθυνοφοβίας και νεοελληνικού ωχαδερφισμού.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...