Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, zoranb είπε

Γράφει κάπου πώς γίνονται μαλακά κ δεν το βλέπω;

Δεν λέω καλός ο Περετζίκης αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Για τη συγκεκριμένη συνταγή ενώ το λέει στην αρχική παράγραφο ότι παραδοσιακά γίνονται στην κατσαρόλα μετά σου λέει βάλτα στο φούρνο!!!

Λοιπόν η πεθερά μου τα έφτιαχνε πάντα στην κατσαρόλα και έτσι τα φτιάχνουμε και εμείς και γίνονται πεντανόστιμα. 

Και όχι, το ρύζι πρέπει να έχει λίγο "δόντι" στο κέντρο για να μην λασπώσει, καθώς θα βράσει ξανά για πολλή ώρα μαζί με τα καλαμαράκια, τα οποία δεν τα γεμίζουμε εντελώς, αλλά μέχρι τη μέση γιατί μαζεύουν. Γίνονται σχεδόν μισά στο μέγεθος!

Πολλοί τα βάζουν σε σόδα, αλλά εμείς δεν τα βάζουμε. Το δοκιμάσαμε μία φορά, βάλαμε τα μισά και τα άλλα όχι. Δεν είδαμε διαφορά στο πόσο μαλακά ήταν!

Γενικά το καλαμάρι ή θα το μαγειρέψεις λίγη ώρα σε δυνατή φωτιά, δηλαδή τηγάνισμα ή ψήσιμο ή πολλή ώρα σε σιγανή, δηλαδή βράσιμο.

Αν το βάλεις φούρνο, όπως λέει ο Περετζίκης, θα πρέπει να είναι σε γάστρα, δηλαδή σκεπασμένο και να σιγοψηθεί πολλή ώρα!

  • Like 1
  • Απαντ. 4,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
43 λεπτά πριν, Invader είπε

...δε ψάχνεις συνταγή ή τεχνική για τα καλαμάρια αλλά κάποιον να σου τα μαγειρέψει.

Μπηχτή... όπως κ νάχει πάντως σε ευχαριστώ.

Δημοσ.

Καλημέρα Συμφορουμίτες!

Είπα φέτος να φτιάξω τη παραδοσιακή Λαγάνα για τη Καθαρά Δευτέρα, οπότε χτες έκανα κάποιες δοκιμαστικές, για να δω τι παίζει. Σαν γεύση βγήκαν καλές, αλλά έχω ένα θέμα. Μου βγήκαν αρκετά λεπτές (σε φάση focaccia, φανταστείτε).

Η συνταγή που ακολούθησα ήταν του Άκη (μεγάλη η χάρη του :) ). Έκανα τα πάντα κατά γράμμα. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται παραπάνω χρόνο να τις αφήσω να φουσκώσουν, μετά το άπλωμα στο ταψί. Ο Άκης λέει 15 λεπτά.

Έχετε κανένα τιπ για έναν aspiring λαγανοποιο?

Δημοσ.
38 λεπτά πριν, peterinio είπε

Καλημέρα Συμφορουμίτες!

Είπα φέτος να φτιάξω τη παραδοσιακή Λαγάνα για τη Καθαρά Δευτέρα, οπότε χτες έκανα κάποιες δοκιμαστικές, για να δω τι παίζει. Σαν γεύση βγήκαν καλές, αλλά έχω ένα θέμα. Μου βγήκαν αρκετά λεπτές (σε φάση focaccia, φανταστείτε).

Η συνταγή που ακολούθησα ήταν του Άκη (μεγάλη η χάρη του :) ). Έκανα τα πάντα κατά γράμμα. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται παραπάνω χρόνο να τις αφήσω να φουσκώσουν, μετά το άπλωμα στο ταψί. Ο Άκης λέει 15 λεπτά.

Έχετε κανένα τιπ για έναν aspiring λαγανοποιο?

Στην συνταγη για λαγανα που εχει δεν βλεπω να λεει 15 λεπτα.

Εχει μια χωρις μιξερ που λεει 20 με 30 λεπτα  φουσκωμα οταν τις απλωσεις στο ταψι και μια με μιξερ που λεει αντιστοιχα 20.

Συν βεβαια το αρχικο φουσκωμα που εχεις κανει.

Προσωπικα θεωρω ειναι λιγο αυτο που λεει, ενα μισαωρο με 40 λεπτα ειναι ιδανικο.

  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, peterinio είπε

Καλημέρα Συμφορουμίτες!

Είπα φέτος να φτιάξω τη παραδοσιακή Λαγάνα για τη Καθαρά Δευτέρα, οπότε χτες έκανα κάποιες δοκιμαστικές, για να δω τι παίζει. Σαν γεύση βγήκαν καλές, αλλά έχω ένα θέμα. Μου βγήκαν αρκετά λεπτές (σε φάση focaccia, φανταστείτε).

Η συνταγή που ακολούθησα ήταν του Άκη (μεγάλη η χάρη του :) ). Έκανα τα πάντα κατά γράμμα. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται παραπάνω χρόνο να τις αφήσω να φουσκώσουν, μετά το άπλωμα στο ταψί. Ο Άκης λέει 15 λεπτά.

Έχετε κανένα τιπ για έναν aspiring λαγανοποιο?

To φούσκωμα της ζύμης δεν γίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο κάθε φορά. Γι' αυτό συνήθως λένε στο περίπου πόση ώρα αλλά συμπληρώνουν μέχρι να διπλασιαστεί, καθώς παίζει ρόλο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η υγρασία, η μαγιά, το αλεύρι κ.λπ.

Αλλά η λαγάνα παραδοσιακά ήταν λεπτή και όχι ιδιαίτερα αφράτη και φουσκωτή, όπως την κάνουν τα τελευταία χρόνια καθώς ήταν "άζυμος άρτος", δηλαδή χωρίς προζύμι ή μαγιά!

  • Like 3
Δημοσ.
7 ώρες πριν, peterinio είπε

Καλημέρα Συμφορουμίτες!

Είπα φέτος να φτιάξω τη παραδοσιακή Λαγάνα για τη Καθαρά Δευτέρα, οπότε χτες έκανα κάποιες δοκιμαστικές, για να δω τι παίζει. Σαν γεύση βγήκαν καλές, αλλά έχω ένα θέμα. Μου βγήκαν αρκετά λεπτές (σε φάση focaccia, φανταστείτε).

Η συνταγή που ακολούθησα ήταν του Άκη (μεγάλη η χάρη του :) ). Έκανα τα πάντα κατά γράμμα. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται παραπάνω χρόνο να τις αφήσω να φουσκώσουν, μετά το άπλωμα στο ταψί. Ο Άκης λέει 15 λεπτά.

Έχετε κανένα τιπ για έναν aspiring λαγανοποιο?

Την αφήνεις να φουσκώσει όσο χρειαστεί. Καλο θα έιναι να την βάλεις στο πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού , ειδικά τωρα χειμώνα. 

Ερώτηση: σου βγήκε τραγανή απ εξω ;  

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, CONAN_ είπε

Ερώτηση: σου βγήκε τραγανή απ εξω ;  

Έβαλα 2 λαγάνες στον φούρνο ταυτόχρονα, στον αέρα. Την μια την έβγαλα στα 15 λεπτά, ήταν επαρκώς ψημένη αλλά μαλακή. Την άλλη την άφησα 5 λεπτάκια παραπάνω και βγήκε πιο τραγανή. Έχω ακούσει ότι πρέπει να τις ψεκάσεις με νερό μόλις βγουν για να γίνουν πιο τραγανες

Επεξ/σία από peterinio
Δημοσ.
3 ώρες πριν, peterinio είπε

Έχω ακούσει ότι πρέπει να τις ψεκάσεις με νερό μόλις βγουν για να γίνουν πιο τραγανες

Αυτό το έχω ακούσει και διαβάσει πολλές φορές και για το ψωμί, αλλά από προσωπική πείρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Το ψεκάζουμε ελαφρά το ψωμί, που ψήνουμε συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια, όχι για να γίνει τραγανό, αλλά ακριβώς για το αντίθετο!

Και όντως μία φορά που ψέκασα τα δύο ψωμιά και τα άλλα δύο όχι, αυτά που δεν ψεκάστηκαν ήταν πιο τραγανά!

Δημοσ.
Στις 13/3/2021 στις 10:19 ΜΜ, zoranb είπε

Γράφει κάπου πώς γίνονται μαλακά κ δεν το βλέπω;

Υπάρχουν τα γνήσια καλαμάρια και τα θράψαλα.

Αν έβαλες θράψαλα θα είναι σκληρά.Τα θράψαλα ότι και να τους κάνεις θα σου γίνουν σκληρά. Αν βάλεις γνήσια καλαμάρια θα λειώνουν στο στόμα. Βέβαια τα γνήσια καλαμάρια ειδικά τούτες τις μέρες θα έχουν την τριπλάσια τιμή από τα θράψαλα.

Δημοσ.
20 ώρες πριν, CONAN_ είπε

Την αφήνεις να φουσκώσει όσο χρειαστεί. Καλο θα έιναι να την βάλεις στο πιο ζεστό δωμάτιο του σπιτιού , ειδικά τωρα χειμώνα. 

Ερώτηση: σου βγήκε τραγανή απ εξω ;  

αν βαλεις σοδα στην ζυμη, η κορα θα σου βγει πιο τραγανη. Τα ψεκασματα με νερο δεν κανουν τιποτα απολυτως.

Επισκέπτης
Δημοσ.

Smoothie.

Επιστροφή στη διατροφή

IMG_20210315_183957_copy_1200x1600.jpg

  • Moderators
Δημοσ.

Στραγγιστο γιαουρτι, Sriracha και αλατοπιπερο θα δουλεψει σαν συνδυασμος για dip/sauce? Εχω βρει συνταγες με lime και λεμονια (συν τα παραπανω) αλλα τετοια ωρα τετοια λογια :lol:

  • Moderators
Δημοσ.

Λοιπον για να απαντησω στον εαυτο μου κυριως for future reference, λετουργει ο συνδυασμος. Βασικα οχι μονο λειτουργει, αλλα το αποτελεσμα ειναι σουπερ! 

1 Γιαουρτι
2 κουταλιες της σουπας Sriracha 
Λιγος μαιντανος ψιλοκομμενος 

Και το  εβαλα και σε αραβικη πιττα με ζαμπον/τυρι κλπ και ειναι μουρλια!

  • Like 2
Δημοσ.
51 λεπτά πριν, stormrain είπε

Λοιπον για να απαντησω στον εαυτο μου κυριως for future reference, λετουργει ο συνδυασμος. Βασικα οχι μονο λειτουργει, αλλα το αποτελεσμα ειναι σουπερ! 

1 Γιαουρτι
2 κουταλιες της σουπας Sriracha 
Λιγος μαιντανος ψιλοκομμενος 

Και το  εβαλα και σε αραβικη πιττα με ζαμπον/τυρι κλπ και ειναι μουρλια!

Καλη ιδεα ,απλα συνδιασμος  γιαουρτι και τυρι (κιτρινο προφανως)δεν μου πολυαρεσει οποτε απλα το αφηνω εκτος.

  • Like 2
Δημοσ.

Γνωρίζει κανείς τα καμινέτα ζαχαροπλαστικής με υγραέριο λειτουργούν;;;

Το ρωτάω γιατί έχω ένα κοινό καμινέτο υγραερίου να ξέρω αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε ζαχαροπλαστική.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...