Προς το περιεχόμενο

Espresso σωστή εκχύλιση


diego-10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην παρέα.

Έχω μια μηχανή BlitzHome® BH-CMM5 1620W 20Bar.

Και έχω δοκιμάσει διάφορους καφέδες(Lavazza,New York,hausbrandt) με διπλη δόση στα 18γρ πάντα. Στους πιο πολλούς καφέδες δεν ανεβαίνουν τα bar στα 9,σπάνια ανεβαίνουν. Στον hausbrandt ανεβαίνουν στα 9 μπαρ πιο εύκολα στα περισσότερα.Η εκχύλιση από την ώρα που βγαίνει η πρώτη σταγόνα καφέ μέχρι την τελευταία  σταγόνα κάνει περίπου 15-19 δευτερόλεπτα. Που κανονικά πρέπει να πάει στα 25-30 δευτερόλεπτα.

Δοκιμασα λεπτότερο κόψιμο και πάλι τα ίδια. Μπορεί να μου πει κάποιος τι κάνω λάθος; ωστε να πάρω σωστο εσπρεσο σε σώμα,σωστά μπαρ και σωστά δευτερόλεπτα?

ΥΓ. Έχω όλα τα εξαρτήματα. ζυγαριά,δαχτυλίδι,ισονεμητη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Την ώρα την μετράς απο την στιγμή που πατάς το κουμπί ή απο οταν αρχίσει να τρέχει; 
Channeling έχεις; βεβαιώσου οτι πατάς τον καφέ σωστά

Γενικά, οπως λες, οταν η εκχύλιση ειναι γρήγορη κόβεις πιο λεπτά τον καφέ / βάζεις μεγαλύτερη δόση.  Την μηχανή που αναφέρεις δεν την ξέρω αλλα την βρίσκω 280 ευρώ στο ιντερνετ. Αμφιβάλω για το πόσο καλή ειναι, αν μπορεί να κρατήσει σταθερή πίεση και θερμοκρασία ή ακομα και αν το μανόμετρο της δουλευει σωστά.

Edit: Α, και βεβαιώσου οτι βάζεις ακριβώς την δόση που θές στο group. Το οτι αλέθεις 18g δεν σημαινει οτι δεν θα κρατήσει και 0.5-2g ο μύλος. 

Εdit edit: Α ναι, ειναι rebrand της μηχανής που ειχε κάνει review ο Hoffman. Ειναι σκουπίδι. 
 

Επεξ/σία από Skrobo
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δε πρόκειται να πιεις σωστό εσπρέσσο με αυτό το σκουπίδι που δυστυχώς πέταξες 300ευρώ.

https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&v=271509970640687

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

41 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Την ώρα την μετράς απο την στιγμή που πατάς το κουμπί ή απο οταν αρχίσει να τρέχει; 
Channeling έχεις; βεβαιώσου οτι πατάς τον καφέ σωστά

Γενικά, οπως λες, οταν η εκχύλιση ειναι γρήγορη κόβεις πιο λεπτά τον καφέ / βάζεις μεγαλύτερη δόση.  Την μηχανή που αναφέρεις δεν την ξέρω αλλα την βρίσκω 280 ευρώ στο ιντερνετ. Αμφιβάλω για το πόσο καλή ειναι, αν μπορεί να κρατήσει σταθερή πίεση και θερμοκρασία ή ακομα και αν το μανόμετρο της δουλευει σωστά.

Edit: Α, και βεβαιώσου οτι βάζεις ακριβώς την δόση που θές στο group. Το οτι αλέθεις 18g δεν σημαινει οτι δεν θα κρατήσει και 0.5-2g ο μύλος. 

Εdit edit: Α ναι, ειναι rebrand της μηχανής που ειχε κάνει review ο Hoffman. Ειναι σκουπίδι. 
 

 Σε ευχαριστω για την απαντηση σου,τι ειναι το Channeling?το καλαθακι που βαζω στο γκρουπ αν εννοεις ναι εχω.εχω κανει ενα σωρο λεπτομεριες και παταω παντα σχεδον ιδια.18γρ βαζω παντα,το μετραω μεσα σε ενα δοχειο ειδικο και μετα το αναποδογυριζω στο γκρουπ.δηλαδη δεν μετραω πριν το κοψιμο στα σπυρια.τοσο χαλια ειναι η μηχανη?εχω δοκιμασει ενα σωρο καφεδες και πολυ δυσκολα παιρνω 9 μπαρες και καλο αποτελεσμα,ποια ειναι μια ευκολη και καλη μηχανη καφε?

41 λεπτά πριν, greekfragma είπε

δε πρόκειται να πιεις σωστό εσπρέσσο με αυτό το σκουπίδι που δυστυχώς πέταξες 300ευρώ.

https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&v=271509970640687

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου,ποια ειναι μια ευκολη και καλη μηχανη καφε?

τωρα η μονη λυση ειναι η αλλαγη καφετεριας?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, greekfragma είπε

καλό διάβασμα.

 

σε ευχαριστω για την απαντηση σου,θα το διαβασω,εσυ εχεις να προτεινεις καποια προσωπικα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, diego-10 είπε

 Σε ευχαριστω για την απαντηση σου,τι ειναι το Channeling?το καλαθακι που βαζω στο γκρουπ αν εννοεις ναι εχω.εχω κανει ενα σωρο λεπτομεριες και παταω παντα σχεδον ιδια.18γρ βαζω παντα,το μετραω μεσα σε ενα δοχειο ειδικο και μετα το αναποδογυριζω στο γκρουπ.δηλαδη δεν μετραω πριν το κοψιμο στα σπυρια.τοσο χαλια ειναι η μηχανη?εχω δοκιμασει ενα σωρο καφεδες και πολυ δυσκολα παιρνω 9 μπαρες και καλο αποτελεσμα,ποια ειναι μια ευκολη και καλη μηχανη καφε?

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου,ποια ειναι μια ευκολη και καλη μηχανη καφε?

τωρα η μονη λυση ειναι η αλλαγη καφετεριας?

Channeling ειναι οταν το νερό βρίσκει ενα δρόμο (ενα κανάλι) μικρότερης αντίστασης στον πεπιεσμένο καφέ, και περνάει το περισσότερο απο εκεί, με αποτέλεσμα η εκχυλιση να γινει πιο γρήγορα (αφου δεν υπάρχει αντίσταση) και να πάρεις ελάχιστο μερος απο τις γεύσεις και αρώματα (αφου το περισσότερο νερο δεν έρχεται σε επαφή με τον καφέ). Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι αν δεν εχει πατηθεί σωστά ο καφές (ειδικά στην περιφέρια του γκρουπ, αν βλέπεις κενά ή ραγίσματα) ή αν έχει πατηθει πολύ / ειναι πολυ λεπτα αλεσμένος σε συνδιασμό με υψηλη πίεση (δεν μπορεί να περάσει ο καφές, η πίεση δυναμώνει και ανοίγει ενα κανάλι). Το τελευταίο  σενάριο ειναι και ο λόγος που κάποιες φορές μπορεί να σου έχει τύχει να πατήσεις καφέ, να μην βγάλει τίποτα, και να πετάξει τα πάντα στην αποχέτευση. Η διαφορά ειναι οτι η πίεση δεν κατάφερε να δημιουργήσει ενα κανάλι για να σου βγάλει νεροζούμι.

Το καλάθι που βάζεις στο γρουπ σε ενδιαφέρει μόνο για την δόση και αν ειναι pressurized ή οχι. Ενα ευκολο τεστ ειναι να το σηκώσεις στο φώς και να δεις αν φαίνονται 10δες τρύπες ή μονο 1-2. Τα pressurized basket ειναι για να έχεις πάντα ενα μέτριο αποτέλεσμα με μέτριους έως κακούς καφέδες. Αν θες να πετύχεις κάτι αξιόλογο πρέπει να πας σε κανονικό. 

Το κόψιμο το κάνεις σωστά, αυτο ήθελα να πω.

Για να απαντήσω στο μηχανή καλή, πρέπει να ξερω πόσο θες να ασχοληθείς (απο οτι βλέπω σε αρέσει το hobby) και πόσα λεφτά θες να δώσεις. Συνήθως ξεκινάμε απο 350+ για μια μεταχειρισμένη Gaggia και εναν μύλο delonghi που θα τον hackαρεις για να κόβει πιο λεπτά. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Channeling ειναι οταν το νερό βρίσκει ενα δρόμο (ενα κανάλι) μικρότερης αντίστασης στον πεπιεσμένο καφέ, και περνάει το περισσότερο απο εκεί, με αποτέλεσμα η εκχυλιση να γινει πιο γρήγορα (αφου δεν υπάρχει αντίσταση) και να πάρεις ελάχιστο μερος απο τις γεύσεις και αρώματα (αφου το περισσότερο νερο δεν έρχεται σε επαφή με τον καφέ). Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι αν δεν εχει πατηθεί σωστά ο καφές (ειδικά στην περιφέρια του γκρουπ, αν βλέπεις κενά ή ραγίσματα) ή αν έχει πατηθει πολύ / ειναι πολυ λεπτα αλεσμένος σε συνδιασμό με υψηλη πίεση (δεν μπορεί να περάσει ο καφές, η πίεση δυναμώνει και ανοίγει ενα κανάλι). Το τελευταίο  σενάριο ειναι και ο λόγος που κάποιες φορές μπορεί να σου έχει τύχει να πατήσεις καφέ, να μην βγάλει τίποτα, και να πετάξει τα πάντα στην αποχέτευση. Η διαφορά ειναι οτι η πίεση δεν κατάφερε να δημιουργήσει ενα κανάλι για να σου βγάλει νεροζούμι.

Το καλάθι που βάζεις στο γρουπ σε ενδιαφέρει μόνο για την δόση και αν ειναι pressurized ή οχι. Ενα ευκολο τεστ ειναι να το σηκώσεις στο φώς και να δεις αν φαίνονται 10δες τρύπες ή μονο 1-2. Τα pressurized basket ειναι για να έχεις πάντα ενα μέτριο αποτέλεσμα με μέτριους έως κακούς καφέδες. Αν θες να πετύχεις κάτι αξιόλογο πρέπει να πας σε κανονικό. 

Το κόψιμο το κάνεις σωστά, αυτο ήθελα να πω.

Για να απαντήσω στο μηχανή καλή, πρέπει να ξερω πόσο θες να ασχοληθείς (απο οτι βλέπω σε αρέσει το hobby) και πόσα λεφτά θες να δώσεις. Συνήθως ξεκινάμε απο 350+ για μια μεταχειρισμένη Gaggia και εναν μύλο delonghi που θα τον hackαρεις για να κόβει πιο λεπτά. 

το μπισκοτο το κανω πρωτα ενα ανακατεμα με ενα εξαρτημα που εχει 3 βεργες σαν βελονες,μετα με ισονεμητη  να ισιωσει και μετα με το πατητηρι,και βγαινει πολυ καλο χωρις ραγισματα.εμενα ειναι non pressurized basket, με τις πολλες τις τρυπες.παντα μου βγαινει καφες αλλα τωρα με τον καφε new york δεν μαρεσει το αποτελεσμα και δεν εχει κρεμα ο εσπρεσο.αν παω σε φουλ αυτοματη μηχανη και δωσω λεφτα,θα παρω το αποτελεσμα που θελω? η να παω σε δυαδα Gaggia και εναν μύλο delonghi?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, diego-10 είπε

το μπισκοτο το κανω πρωτα ενα ανακατεμα με ενα εξαρτημα που εχει 3 βεργες σαν βελονες,μετα με ισονεμητη  να ισιωσει και μετα με το πατητηρι,και βγαινει πολυ καλο χωρις ραγισματα.εμενα ειναι non pressurized basket, με τις πολλες τις τρυπες.παντα μου βγαινει καφες αλλα τωρα με τον καφε new york δεν μαρεσει το αποτελεσμα και δεν εχει κρεμα ο εσπρεσο.αν παω σε φουλ αυτοματη μηχανη και δωσω λεφτα,θα παρω το αποτελεσμα που θελω? η να παω σε δυαδα Gaggia και εναν μύλο delonghi?

Ολες οι φουλ αυτόματες ειναι με pressurized basket, καθως η δουλειά τους ειναι να βγάζουν εναν μέτριο καφέ για κάποιον που δεν θέλει να ασχοληθεί. 
Ειναι ο λόγος που ρώτησα πόσο θες να ειναι hobby ή οχι. Εγω κανώ 3-4 λεπτά να φτιάξω εναν εσπρεσσο το πρωί, και αυτο αν μου βγουν καλά οι χρόνοι και αποφασίσω να μην κάνω δεύτερο. Κάποιος άλλος μπορεί απλα να θέλει να πατήσει ενα κουμπί για να πιει εναν καφέ και να ανοίξει το μάτι του.

Για το "δεν εχει κρέμα" βεβαιώσου οτι ειναι σχετικά φρέσκος ο καφές απο θέμα ψησίματος (και κοψίματος αλλα εσυ εχεις μύλο). Η κρέμα ειναι παράγωγο των αερίων που απευθερώνει ο καφές κατά την εκχύλιση και χάνονται οσο οξυδώνεται ο καφές στον αέρα. Η Mokka ειναι μια απο τις λίγες εταιρίες που πουλάνε φρέσκο καφε, μπορείς να πάρεις καφέ που ψήθηκε κυριολεκτικά την προηγούμενη μέρα. 

Δεν ξέρω πόσα λεφτά θές να δώσεις. Νομίζω οτι μια Gaggia με εναν φθηνό μύλο (είτε χειροκίνητο είτε hackαρισμένο αυτόματο) ειναι καλή για αρχή. Μετά αναβαθμίζεις τον μύλο σου σε κάτι αξιόλογο, και μετα πάς σε καλή μηχανή. 
 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω παι

5 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Ολες οι φουλ αυτόματες ειναι με pressurized basket, καθως η δουλειά τους ειναι να βγάζουν εναν μέτριο καφέ για κάποιον που δεν θέλει να ασχοληθεί. 
Ειναι ο λόγος που ρώτησα πόσο θες να ειναι hobby ή οχι. Εγω κανώ 3-4 λεπτά να φτιάξω εναν εσπρεσσο το πρωί, και αυτο αν μου βγουν καλά οι χρόνοι και αποφασίσω να μην κάνω δεύτερο. Κάποιος άλλος μπορεί απλα να θέλει να πατήσει ενα κουμπί για να πιει εναν καφέ και να ανοίξει το μάτι του.

Για το "δεν εχει κρέμα" βεβαιώσου οτι ειναι σχετικά φρέσκος ο καφές απο θέμα ψησίματος (και κοψίματος αλλα εσυ εχεις μύλο). Η κρέμα ειναι παράγωγο των αερίων που απευθερώνει ο καφές κατά την εκχύλιση και χάνονται οσο οξυδώνεται ο καφές στον αέρα. Η Mokka ειναι μια απο τις λίγες εταιρίες που πουλάνε φρέσκο καφε, μπορείς να πάρεις καφέ που ψήθηκε κυριολεκτικά την προηγούμενη μέρα. 

Δεν ξέρω πόσα λεφτά θές να δώσεις. Νομίζω οτι μια Gaggia με εναν φθηνό μύλο (είτε χειροκίνητο είτε hackαρισμένο αυτόματο) ειναι καλή για αρχή. Μετά αναβαθμίζεις τον μύλο σου σε κάτι αξιόλογο, και μετα πάς σε καλή μηχανή. 
 

εγω παιρνω καφε σε σακουλακι ενος κιλου συνηθως,βαζω λιγο στην καφετερια και το αλλο το κλεινω το σακουλακι και βαζω λαστιχακι να μην παιρνει αερα.

ο σκοπος ειναι να παω απευθειας σε κατι αξιοπρεπες και να μην αγορασω κατι,πουλησω ξανα αγορασω.

πινω συνηθως φρεντο εσπρεσο και φρεντο καπουτσινο,εχω αφρπγαλιερα και το μπατζετ ειναι 300-400-500 μαξ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, diego-10 είπε

εγω παι

εγω παιρνω καφε σε σακουλακι ενος κιλου συνηθως,βαζω λιγο στην καφετερια και το αλλο το κλεινω το σακουλακι και βαζω λαστιχακι να μην παιρνει αερα.

ο σκοπος ειναι να παω απευθειας σε κατι αξιοπρεπες και να μην αγορασω κατι,πουλησω ξανα αγορασω.

πινω συνηθως φρεντο εσπρεσο και φρεντο καπουτσινο,εχω αφρπγαλιερα και το μπατζετ ειναι 300-400-500 μαξ.

E το τι ειναι αξιοπρεπές και ποσο σε καλύπτει ειναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο και αλλάζει. Εγω μια Barista pro αγόρασα πέρυσι και σκέφτομαι να την αλλάξω γιατι δεν μου "κάθεται" καλά. Κάτι δεν μου κολλάει.

Αν πας στο thread που έδωσε πιο πάνω ο greekfragma θα βρέις απόψεις για εξοπλησμό. 
 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

27 λεπτά πριν, Skrobo είπε

E το τι ειναι αξιοπρεπές και ποσο σε καλύπτει ειναι διαφορετικό σε κάθε άνθρωπο και αλλάζει. Εγω μια Barista pro αγόρασα πέρυσι και σκέφτομαι να την αλλάξω γιατι δεν μου "κάθεται" καλά. Κάτι δεν μου κολλάει.

Αν πας στο thread που έδωσε πιο πάνω ο greekfragma θα βρέις απόψεις για εξοπλησμό. 
 

Πήγα στο thread και τα διαβάζω. Αλλά ο καθένας γράφει διάφορα 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, diego-10 είπε

Δοκιμασα λεπτότερο κόψιμο και πάλι τα ίδια.

απο την ώρα που πατάς το κουμπί, πόσα γραμμάρια ρόφιμα πέρνεις σε 30 δεύτερα;

 

Επεξ/σία από madnifestah
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, madnifestah είπε

απο την ώρα που πατάς το κουμπί, πόσα γραμμάρια ρόφιμα πέρνεις σε 30 δεύτερα;

 

θα δωσω απαντηση αυριο πρωι,με τον καφε new york δυσκολα ανεβαινουν οι μπαρες,κρεμα επανω πολυ δυσκολα,με hausbrandt με συγκεκριμενο κοψιμο επαιρνα ευκολα 9 μπαρ και σωμα.το σωστο ειναι απο την ωρα που παταω το κουμπι ή απο την ωρα που βγαινει η πρωτη σταγονα?

Επεξ/σία από diego-10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...