Προς το περιεχόμενο

Espresso σωστή εκχύλιση


diego-10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μόλις τώρα, greekfragma είπε

μ αρεσει που παλευετε 2 σελιδες εφοσον ο TS χρησιμοποιεί αυτό το σκουπίδι για καφετιέρα. έχω βάλει λινκ Χοφμαν. τσάμπα χρόνο χάνετε

Δίκιο έχεις, αλλά στην αλήθεια εγώ θέλω να δω αν με αυτή τη μηχανή μπορεί να βγει κάτι έστω που να φαίνεται σαν νορμαλ εσπρέσσο! Γιατί από γεύση αν δε δοκιμάσουμε δε θα καταλάβουμε ποτέ, αλλά ίσως η θεωρία να μπορεί να βγάλει κάτι νορμάλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Just now, jimis_vts said:

Ε ναι γιατί αν η μηχανή δεν κάνει 5000€ δεν κάνεις καφέ. Και σιγά τον Hoffmann τον επιστήμονα πια. Καφέ κάνει δεν ανακάλυψε κάνα εμβόλιο 

είδες φως και μπήκες πάλι σε αντικείμενο που δε γνωρίζεις.

μη ξαναγράφουμε τα ίδια. 

το aeropress των 50ευρώ καλύτερο εσπρέσσο βγάζει από αυτή την απάτη των 300ευρώ.

σε άλλον αρέσει και ο καραβίσιος. καλά κάνει και του αρέσει. αλλά να τον βαφτίζει εσπρέσσο ενώ δεν είναι ΔΕΝ είναι αποδεκτό.

και το junk food φαγητό αποκαλείται. φαγητό όμως ΔΕΝ είναι.

  • Like 2
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, greekfragma είπε

είδες φως και μπήκες πάλι σε αντικείμενο που δε γνωρίζεις.

μη ξαναγράφουμε τα ίδια. 

το aeropress των 50ευρώ καλύτερο εσπρέσσο βγάζει από αυτή την απάτη των 300ευρώ.

σε άλλον αρέσει και ο καραβίσιος. καλά κάνει και του αρέσει. αλλά να τον βαφτίζει εσπρέσσο ενώ δεν είναι ΔΕΝ είναι αποδεκτό.

και το junk food φαγητό αποκαλείται. φαγητό όμως ΔΕΝ είναι.

Έχω ξαναγράψει σε παρόμοιο θέμα για το τσίρκο αυτό. Όταν τα μηδενίζουμε όλα και ανθρώπους ασήμαντους τους κάνουμε επιστήμονες. Καφέ κάνει και τίποτα άλλο. Και το junk food φαγητό είναι αλλά έχω φάει καλύτερα street food από κάτι εστιατόρια που σερβίρουν μια κουράδα στη μέση. Εύχομαι καλή συνέχεια, δεν θέλω να χαλάω το θέμα

Επεξ/σία από jimis_vts
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, jimis_vts said:

Έχω ξαναγράψει σε παρόμοιο θέμα για το τσίρκο αυτό. Όταν τα μηδενίζουμε όλα και ανθρώπους ασήμαντους τους κάνουμε επιστήμονες. Καφέ κάνει και τίποτα άλλο. Και το junk food φαγητό είναι αλλά έχω φάει καλύτερα street food από κάτι εστιατόρια με που σερβίρουν μια κουράδα στη μέση. Εύχομαι καλή συνέχεια, δεν θέλω να χαλάω το θέμα

έγραψα οτι το Aeropress των 50ευρώ...ξανά...50ευρώ...ξανά...50ευρώ!!! κάνει ΚΑΛΥΤΕΡΟ και πολύ κοντά στο σωστό εσπρέσσσο από μηχανές νεσπρεσσο ή τέτοιες κινεζιές των 300ευρώ. δεν μηδένισα τίποτα. ΕΣΥ τα ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΣ.

καλή συνέχεια ευχαριστούμε για τα επιστημονικά σχόλια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

λοιπον απο 11 πηγα σε 14 σε κοψιμο,παραθετω και φωτο πως ειναι πριν το πατημα και μετα το πατημα.

ο καφες βγηκε παρομοιος(χωρις κρεμα,σαν φιλτρου) και τον πεταξα.το μπισκοτο για καποιο λογο εχει πολυ μικρα κενακια επανω,λες και ο καφες ειναι χοντροκομμενος και γινεται ενα σωμα και κλωτσανε μερικοι ποροι.φενετε στο πατημενο μπισκοτο.

τα γραμαρια τρεχουν σαν τρελα με συνεπεια να μην προλαβαινω να δω σε ποσα δευτερα βγαινουν,αλλα νομιζω καπου 20-23 δευτερα στα 36 γραμμαρια αλλα η ποσοτητα που βγαζει ειναι καπου 60+

Screenshot 2022-07-01 at 4.22.39 PM.png

Screenshot 2022-07-01 at 4.22.46 PM.png

Επεξ/σία από diego-10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και πάλι.

Ο καφές που δείχνεις στις φώτο ειναι τόσο χοντροκομμένος που ο νες της Nescafe ζηλεύει τα gains του. Κατα 99% δεν φταιει η επιλογή κοψίματος αλλα το οτι ο μύλος σου δεν μπορεί να κόψει ομοιόμορφα.

Κόψε μια δόση και άπλωσε την σε μια χαρτοπετσέτα. Ιδανικά θα πρέπει όλος ο καφές να είναι ίδιος χωρίς κομμάτια. Αν έπρεπε να περιγράψω την σύσταση σε κάποιον νέο θα έλεγα οτι πρέπει να ειναι περισσότερο σαν τον ελληνικό (αν ειναι σαν τον ελληνικό δεν θα βγάλεις τίποτα γιατι θα μπουκώσει, αλλα αυτο ειναι άλλο θέμα).

Στην απίθανη περίπτωση που τα απλώσεις και σου φαίνοντε όλα ομιόμορφα, κόψε ΑΡΚΕΤΑ πιο λεπτά και ξαναπροσπάθησε. 
Αν βρείς και "σκόνη" και "κομματάκια" στο παραπάνω τεστ, η μόνη σου επιλογή ειναι ο νέος μύλος. 

Ο Hausbrandt ('η ο κάθε καφές) μπορεί να αλλάζει το αποτέλεσμα του κάφε είτε λόγο φρεσκάδας είτε λόγο ψησίματος.  Οπως και να έχει, το κόψιμο σου οπως φαίνετε απο τις φώτο ΔΕΝ ειναι σωστό. 

Επεξ/σία από Skrobo
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 λεπτά πριν, diego-10 είπε

λοιπον απο 11 πηγα σε 14 σε κοψιμο,παραθετω και φωτο πως ειναι πριν το πατημα και μετα το πατημα.

ο καφες βγηκε παρομοιος(χωρις κρεμα,σαν φιλτρου) και τον πεταξα.το μπισκοτο για καποιο λογο εχει πολυ μικρα κενακια επανω,λες και ο καφες ειναι χοντροκομμενος και γινεται ενα σωμα και κλωτσανε μερικοι ποροι.φενετε στο πατημενο μπισκοτο.

τα γραμαρια τρεχουν σαν τρελα με συνεπεια να μην προλαβαινω να δω σε ποσα δευτερα βγαινουν,αλλα νομιζω καπου 20-23 δευτερα στα 36 γραμμαρια αλλα η ποσοτητα που βγαζει ειναι καπου 60+

Screenshot 2022-07-01 at 4.22.39 PM.png

Screenshot 2022-07-01 at 4.22.46 PM.png

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, φαίνεται αρκετά χοντροκομμένος ο καφές. Θα έλεγα τερμάτισέ τον για να δεις αν θα καταφέρει να μπουκώσει τη μηχανή. Αλλά όπως είπε και ο Skrobo, αν δεν κόβει με ομοιογένεια, δε πρόκειται να πιεις σωστό καφέ, τουλάχιστον όχι με αυτούς τους κόκκους...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έκοβε ομοιομορφα αλλά βλέπω όντως ανομοια αποτελέσματα τώρα και θα το ελενξω αύριο πρωί γιατί τώρα είμαι δουλειά. Μπήκα στο τρυπάκι,Αγόρασα πολλά εξαρτήματα και πεδευτηκα πολύ. Και θα πεδευτω. Θα ρίξω και χρήμα αρκεί να την ρίχνω σε κάτι σωστό και όχι σε ένα τρυπιο κουβά και τσάμπα πετάω τα λεφτά μου. Να πάρω ένα μυλο αλλά όταν βλέπω 500-1000€ μόνο για μυλο τα θεωρώ υπερογκα πόσα. Να δώσω 400-500-600€ για όλα μαζί ναι. Μυλο-καφετιερα. Γιατί πρέπει να πουλήσω και αυτην όσο μπορέσω φυσικά.

Με τον new York κόβω 14 και βγαίνει έτσι.με αυτόν τον καφέ έκοψα με 8.5 και ανέβηκαν οι μπάρες στο μπεστ και 9.

Με hausbrandt έπαιζα στα 7.5-9 στο κόψιμο και έβγαζα πανεύκολα 9 μπάρες και καλό καιμακι.παλι ο καφές δεν ήταν αμάν και τι. Δεν είχα καλή γεύση να το απολαμβάνω όπως σε μια καλή καφετέρια. Ένας φίλος μου καλός μπαριστα με είπε ότι στην μόνη δόση θα πάρεις περισσότερα αρώματα και γεύση.

 

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω στον μυλο βάζετε κάθε φορά 18 γραμμάρια και τα κόβετε και μετά ξανά αλλά 18γρ για να είναι φρέσκος; ή βάζετε πχ 100-200γρ και κόβετε τ;  18γρ?εγώ κάνω το δεύτερο και αποτι είδα μερικές φορές το καπάκι του μυλου δεν κλείνει καλά να το στεγανοποιησει σωστά.

Επεξ/σία από diego-10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, diego-10 είπε

Να πάρω ένα μυλο αλλά όταν βλέπω 500-1000€ μόνο για μυλο τα θεωρώ υπερογκα πόσα. Να δώσω 400-500-600€ για όλα μαζί ναι. Μυλο-καφετιερα

Ε ειναι αυτό που λένε γενικά: ενας καλός μύλος με μια κακή μηχανή θα σου κάνουν μέτριο καφέ. Ενας κακός μύλος με την καλύτερη μηχανή θα σου κάνει κακό καφέ. 
Οι ηλεκτρονικοί μύλοι κάτω των 300 ευρώ ειναι λίγο πολύ όλοι το ίδιο. 300 με 500 ειναι το sweetspot για σπίτι, μετά πας σε επαγγελματικούς (που αρκετοί έχουν στα σπίτια). 

 

1 ώρα πριν, diego-10 είπε

Με τον new York κόβω 14 και βγαίνει έτσι.με αυτόν τον καφέ έκοψα με 8.5 και ανέβηκαν οι μπάρες στο μπεστ και 9.

Με hausbrandt έπαιζα στα 7.5-9 στο κόψιμο και έβγαζα πανεύκολα 9 μπάρες και καλό καιμακι

Ξεχνα τα bar. Εκτός του οτι το μανόμετρο σου μπορεί να μην δουλεύει σωστά, ειναι σχεδόν άχρηστο σαν εργαλείο, ειδικά για αρχάριους. Είτε βγάζει 7 είτε 12 bar αυτό που σε ενδιαφέρει ειναι να βγαίνει καλός καφές. Οταν είσαι χαρούμενος με όλα, τότε θα έχει νόημα να ασχοληθείς και να παίξεις με τα bar. Το βασικό αυτή την στιγμή ειναι το ratio και ο χρόνος. 

 

1 ώρα πριν, diego-10 είπε

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω στον μυλο βάζετε κάθε φορά 18 γραμμάρια και τα κόβετε και μετά ξανά αλλά 18γρ για να είναι φρέσκος; ή βάζετε πχ 100-200γρ και κόβετε τ;  18γρ?εγώ κάνω το δεύτερο και αποτι είδα μερικές φορές το καπάκι του μυλου δεν κλείνει καλά να το στεγανοποιησει σωστά.

Δεν εχω δουλέψει με την μηχανή που έχεις. Ιδανικά θες να κόβεις μόνο την δόση που θα χρησιμοποιήσεις για να ειναι όσο πιο φρέσκος γίνεται, και τον υπόλοιπο τον αποθηκευεις όσο καλύτερα μπορείς. Μετά το άνοιγμα μιας εμπορικής συσκευασίας με βαλβίδα, ο κόκκος θεωρείτε πως ειναι καλός για 10-15 μέρες. 
Οι ακριβοί μύλοι που αναφέρονται παραπάνω και κόβουν σωστά μικρές ποσότητεες (single dose grinders) αλλα και δεν κρατάνε υπόλοιπα μέσα στην μηχανή (zero retention). Το τελευταίο έχει α) το πλεονέκτημα οτι κόβεις 18g και παίρνεις 18g,  και β) οτι δεν μπερδεύετε ο καφές με υπολοίματα παλιού καφέ μου έχουν παραμείνει μέσα στον μύλο. Το δεύτερο μισό μπορείς να το πετύχεις επίσης κόβοντας και πετώνταν 2-3 γραμάρια πριν κόψεις την δόση σου, ώστε ο,τι παραμέινει στον μύλο και πέσει στην δόση να ειναι "φρέσκο"

Α by the way, τον μύλο σου καλό ειναι να τον καθαρίζεις καλά κάθε εβδομάδα.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Ε ειναι αυτό που λένε γενικά: ενας καλός μύλος με μια κακή μηχανή θα σου κάνουν μέτριο καφέ. Ενας κακός μύλος με την καλύτερη μηχανή θα σου κάνει κακό καφέ. 
Οι ηλεκτρονικοί μύλοι κάτω των 300 ευρώ ειναι λίγο πολύ όλοι το ίδιο. 300 με 500 ειναι το sweetspot για σπίτι, μετά πας σε επαγγελματικούς (που αρκετοί έχουν στα σπίτια). 

 

Ξεχνα τα bar. Εκτός του οτι το μανόμετρο σου μπορεί να μην δουλεύει σωστά, ειναι σχεδόν άχρηστο σαν εργαλείο, ειδικά για αρχάριους. Είτε βγάζει 7 είτε 12 bar αυτό που σε ενδιαφέρει ειναι να βγαίνει καλός καφές. Οταν είσαι χαρούμενος με όλα, τότε θα έχει νόημα να ασχοληθείς και να παίξεις με τα bar. Το βασικό αυτή την στιγμή ειναι το ratio και ο χρόνος. 

 

Δεν εχω δουλέψει με την μηχανή που έχεις. Ιδανικά θες να κόβεις μόνο την δόση που θα χρησιμοποιήσεις για να ειναι όσο πιο φρέσκος γίνεται, και τον υπόλοιπο τον αποθηκευεις όσο καλύτερα μπορείς. Μετά το άνοιγμα μιας εμπορικής συσκευασίας με βαλβίδα, ο κόκκος θεωρείτε πως ειναι καλός για 10-15 μέρες. 
Οι ακριβοί μύλοι που αναφέρονται παραπάνω και κόβουν σωστά μικρές ποσότητεες (single dose grinders) αλλα και δεν κρατάνε υπόλοιπα μέσα στην μηχανή (zero retention). Το τελευταίο έχει α) το πλεονέκτημα οτι κόβεις 18g και παίρνεις 18g,  και β) οτι δεν μπερδεύετε ο καφές με υπολοίματα παλιού καφέ μου έχουν παραμείνει μέσα στον μύλο. Το δεύτερο μισό μπορείς να το πετύχεις επίσης κόβοντας και πετώνταν 2-3 γραμάρια πριν κόψεις την δόση σου, ώστε ο,τι παραμέινει στον μύλο και πέσει στην δόση να ειναι "φρέσκο"

Α by the way, τον μύλο σου καλό ειναι να τον καθαρίζεις καλά κάθε εβδομάδα.  

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου με γνώσεις. Λοιπόν να πάρω ένα καλό ξύλο αλλά ποιον; μαζί με μια καφετέρια; θα βγουν 1000€? Ναι είναι πολλά. Τα σακουλακια που παίρνω είναι κιλό με βαλβίδα. Βάζω 100-200γρ στον μυλο και τα κλείνω με σακουλάκι. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης?

Στον μυλο 1000% μένουν υπολείμματα από άλλους καφέδες γιατί τα βλέπω και από κάτω έχει ένα πλαστικό που το γυρνάς και βγαίνει και το πλενεις με νερό να φανταστώ. Από πάνω έχει κάτι μεταλλικά που κουνιουνται αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω πως βγαινουν-μπαινουν ώστε να τα καθαρίσω που και εκεί είδα είχε υπολείμματα. Αν γνωρίζει κάτι κάποιος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 ώρες πριν, diego-10 είπε

λοιπον απο 11 πηγα σε 14 σε κοψιμο,παραθετω και φωτο πως ειναι πριν το πατημα και μετα το πατημα.

ο καφες βγηκε παρομοιος(χωρις κρεμα,σαν φιλτρου) και τον πεταξα.το μπισκοτο για καποιο λογο εχει πολυ μικρα κενακια επανω,λες και ο καφες ειναι χοντροκομμενος και γινεται ενα σωμα και κλωτσανε μερικοι ποροι.φενετε στο πατημενο μπισκοτο.

τα γραμαρια τρεχουν σαν τρελα με συνεπεια να μην προλαβαινω να δω σε ποσα δευτερα βγαινουν,αλλα νομιζω καπου 20-23 δευτερα στα 36 γραμμαρια αλλα η ποσοτητα που βγαζει ειναι καπου 60+

Screenshot 2022-07-01 at 4.22.39 PM.png

Screenshot 2022-07-01 at 4.22.46 PM.png

τώρα φένεται ακόμη ποιο χονδροκομμένος απο το 11..  επιμένω να πας στο 5 για αρχή...  όλοι οι μύλοι αρχίζουν να μετράνε απο το 0. όσο ποιο μεγάλο νούμερο, τόσο ποιο χονδροκομμένος ο καφές. αυτός δεν πιστεύω ότι είναι ανάποδος.. 

γύρνα τον μύλο στο 5. πέτα και 2-3 γραμμάρια γιατί θα είναι κομμένα με την παλια ρύθμηση, και ξανα προσπάθησε.

ένας θεός ξέρει πόσους καφέδες πετάξαμε και πόσα "ξύδια" ήπιαμε νόμιζοντας ότι ήταν "οξυτητες"

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, madnifestah είπε

τώρα φένεται ακόμη ποιο χονδροκομμένος απο το 11..  επιμένω να πας στο 5 για αρχή...  όλοι οι μύλοι αρχίζουν να μετράνε απο το 0. όσο ποιο μεγάλο νούμερο, τόσο ποιο χονδροκομμένος ο καφές. αυτός δεν πιστεύω ότι είναι ανάποδος.. 

γύρνα τον μύλο στο 5. πέτα και 2-3 γραμμάρια γιατί θα είναι κομμένα με την παλια ρύθμηση, και ξανα προσπάθησε.

ένας θεός ξέρει πόσους καφέδες πετάξαμε και πόσα "ξύδια" ήπιαμε νόμιζοντας ότι ήταν "οξυτητες"

 

οπως θα δεις στην αρχη ειναι χοντρο κοψιμο και οσο ανεβαινεις μικρενει,ειναι απο το user manual.

Screenshot 2022-07-02 at 1.10.23 AM.png

λοιπον εβγαλα απο τον μυλο το πλαστικο μαυρο (φωτο) και το επλυνα,φυσικα ειχε απο πριν καφε κ το ηξερα.

στο μεταλλικο μερος πρεπει να βγαινει με καποιο τροπο η να ξεβιδωσω τις 4 βιδες και να δω αν κατεβαινει ολο αυτο για να το καθαρισω ολικως.τι λετε?κοψιμο σε μια χαρτοπετσετα θα κανω αυριο να δω αν το βγαζει ομοιομορφα.

Screenshot 2022-07-02 at 1.11.46 AM.png

Screenshot 2022-07-02 at 1.12.02 AM.png

Επεξ/σία από diego-10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, diego-10 είπε

οπως θα δεις στην αρχη ειναι χοντρο κοψιμο και οσο ανεβαινεις μικρενει,ειναι απο το user manual.

Screenshot 2022-07-02 at 1.10.23 AM.png

Για να μη το κουράζουμε πολύ, πήγαινε τον μύλο στο άκρο που λέει το manual ότι είναι το πιο ψιλό που μπορεί να κόψει, κάνε pruge 5-6 γραμμάρια, και μετά κόψε τα 18γρ και δείξε μας τον κομμένο καφέ. Τράβα και μια εκχύλιση να δούμε αν θα μπουκωσει η μηχανή ή αν θα έχεις εκχύλιση στα 25 δευτερόλεπτα. Όσο κανείς μικροαλλαγές δε θα καταλάβουμε ποτέ τίποτα και απλά θα χαλάς καφέ άδικα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...