Προς το περιεχόμενο

Espresso σωστή εκχύλιση


diego-10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κάτοχος Delonghi ec685.

Χρησιμοποιώ non pressurized  κλείστρο,18gr illy αλεσμένο στα 26" εκχύλιση και πάτημα με tamper μεταλλικό (αυτό με το ελατήριο και το ξύλινο χερούλι).

Τώρα 9 στης 10 ο καφές βγαίνει το ίδιο και καλός.

Υπόψη μόλις ανοίξω τη συσκευασία του καφέ,τον βάζω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

 

Αφαλάτωση κάνω περίπου κάθε 10 κουτιά καφέ των 250gr.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

14 hours ago, Skrobo said:

Είσαι σίγουρος οτι κάνεις ακριβως τα ίδια απο θέμα προετοιμασίας και εκχύλισης; Πχ μπορεί να βάζεις καφέ στο περίπου ή να βαριέσαι να πατάς καλά τον καφέ το απόγευμα επειδη μόλις γύρισες απο την δουλειά.
Αν ναι, βεβαιώσου οτι δεν εισαι εσυ το διαφορετικό, καθώς η παλέτα σου (και γευστική και ρινική) αλλάζει μεσα στην μερα ειδικά μετα απο γεύματα. 
Δοκίμασε να κάνεις μια πλήση /γαργάδες με ανθρακούχο νερό πριν τους επόμενους καφέδες και δες αν έτσι μοιάζουν περισσότερο με τον πρώτο.

Νομίζω έχεις δίκαιο σχετικά με την προετοιμασία. Σκεπτόμενος αν κάνω κάτι διαφορετικό συνειδητοποίησα πως κάθε πρωι ανοίγω την καφετιέρα και περίπου μετά από 20 λεπτά φτιάχνω τον καφέ ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας την ανοίγω και μόλις μου δείξει ότι είναι έτοιμη η καφετιέρα φτιάχνω τον καφέ(περιμένω από πάνω).

Οπότε μάλλον είναι ξεκάθαρο πως το πρωί η καφετιέρα έχει χρόνο να ζεσταθεί ενώ μετά δεν την αφήνω.

Ευχαριστώ πολύ :) 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 μήνες μετά...

Καλησπέρα στην παρέα,

Εχω πάρει το παρακάτω σετακι
Kelmann CRM 3605 + Adler AD 4450 , ( στο εξωτερικο η μηχανη λεγεται Gemilai CRM 3605)

Καπου ανφερει ότι εχει PID…αλλα χλωμο το βλεπω γιατι δεν μου βγαινει αρκετα ζεστος ο καφες

εδώ και μια  εβδομάδα προσπαθώ να βγάλω σωστο καφε (illy) αλλα δεν μπορώ με τίποτα (εχω χαλασει μεχρι τωρα 1 κιλο + ) γενικα έχω πολύ γρήγορη εκχύλιση στα  16 -18γρ καφέ παίρνω 75-85ml καφέ στα 25 δευτερόλεπτα, με πιεση από 5 εως 7 bar

στην προτελευταία σκάλα στον μυλο  στη θέση 2 (Fine)  στα 16-17 γρ. μόνο εκεί παιρνω 50-55ml,  πίεση σωστή γύρω 10 bar εκεί έχει σώμα και  πίνετέ ο καφές…υποθετω ότι είναι το πατημα   άλλες φορές πατάω δυνατά, άλλες  λιγότερο, γενικά δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος, προσπαθώ να καταλάβω τι πάει στραβά… συμφωνα με τον εισαγωγεα θα πρεπει να κοβω στη θεση 3-5 στον μυλο  αλλα εμενα στη θέση 2 βγαινει καπωσ της προκοπης αν κόψω ποιο ψιλα 16 gr. παει πιεση 12-14 bar και περνω Ristretto ... τα φωτά σας
https://www.youtube.com/watch?v=kE6-HrsqEUU
ευχαριστω.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, mpalakis είπε

Καλησπέρα στην παρέα,

Εχω πάρει το παρακάτω σετακι
Kelmann CRM 3605 + Adler AD 4450 , ( στο εξωτερικο η μηχανη λεγεται Gemilai CRM 3605)

Καπου ανφερει ότι εχει PID…αλλα χλωμο το βλεπω γιατι δεν μου βγαινει αρκετα ζεστος ο καφες

εδώ και μια  εβδομάδα προσπαθώ να βγάλω σωστο καφε (illy) αλλα δεν μπορώ με τίποτα (εχω χαλασει μεχρι τωρα 1 κιλο + ) γενικα έχω πολύ γρήγορη εκχύλιση στα  16 -18γρ καφέ παίρνω 75-85ml καφέ στα 25 δευτερόλεπτα, με πιεση από 5 εως 7 bar

στην προτελευταία σκάλα στον μυλο  στη θέση 2 (Fine)  στα 16-17 γρ. μόνο εκεί παιρνω 50-55ml,  πίεση σωστή γύρω 10 bar εκεί έχει σώμα και  πίνετέ ο καφές…υποθετω ότι είναι το πατημα   άλλες φορές πατάω δυνατά, άλλες  λιγότερο, γενικά δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος, προσπαθώ να καταλάβω τι πάει στραβά… συμφωνα με τον εισαγωγεα θα πρεπει να κοβω στη θεση 3-5 στον μυλο  αλλα εμενα στη θέση 2 βγαινει καπωσ της προκοπης αν κόψω ποιο ψιλα 16 gr. παει πιεση 12-14 bar και περνω Ristretto ... τα φωτά σας
https://www.youtube.com/watch?v=kE6-HrsqEUU
ευχαριστω.

 

Καλώς ήρθες στο σπορ.!Γενικά οι commercial είναι πονεμένη ιστορία. Η ψιλή άλεση είναι δεδομένη άρα μην σε ενοχλεί το θέμα είναι το αποτέλεσμα. Βρες μια άλεση, σταθερό πάτημα για να πάρεις σε 24-28 sec 60ml ρόφημα.Τον Illy εγώ προσωπικά δεν τον πέτυχα όπως θα ήθελα ποτέ. Πιο πολύ lavazza ή speciality. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 6/7/2022 στις 7:30 ΜΜ, Jlaxy είπε

Κάτοχος Delonghi ec685.

Χρησιμοποιώ non pressurized  κλείστρο,18gr illy αλεσμένο στα 26" εκχύλιση και πάτημα με tamper μεταλλικό (αυτό με το ελατήριο και το ξύλινο χερούλι).

Τώρα 9 στης 10 ο καφές βγαίνει το ίδιο και καλός.

Υπόψη μόλις ανοίξω τη συσκευασία του καφέ,τον βάζω σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

 

Αφαλάτωση κάνω περίπου κάθε 10 κουτιά καφέ των 250gr.

 

 

Καλημέρα από που πήρες το non pressurized basket?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 ώρες πριν, doom26 είπε

Καλώς ήρθες στο σπορ.!Γενικά οι commercial είναι πονεμένη ιστορία. Η ψιλή άλεση είναι δεδομένη άρα μην σε ενοχλεί το θέμα είναι το αποτέλεσμα. Βρες μια άλεση, σταθερό πάτημα για να πάρεις σε 24-28 sec 60ml ρόφημα.Τον Illy εγώ προσωπικά δεν τον πέτυχα όπως θα ήθελα ποτέ. Πιο πολύ lavazza ή speciality. 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση, με 16,5-17γρ ψιλοκομμένο και πολυ πατημα  παίρνω 52γρ καφέ, που για εμενα είναι οκ αλλα μου βγαίνει αρκετά δυνατός σε γεύση. Και όπως λες δεν νομίζω να τον πέτυχω ποτέ όπως θελω, σκεφτομαι μηπως παρω καλυτερο καλαθακι όπως το VST αλλα δεν ξερω αν αξιζει για αυτή την μηχανή...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, mpalakis είπε

Σε ευχαριστώ για την απάντηση, με 16,5-17γρ ψιλοκομμένο και πολυ πατημα  παίρνω 52γρ καφέ, που για εμενα είναι οκ αλλα μου βγαίνει αρκετά δυνατός σε γεύση. Και όπως λες δεν νομίζω να τον πέτυχω ποτέ όπως θελω, σκεφτομαι μηπως παρω καλυτερο καλαθακι όπως το VST αλλα δεν ξερω αν αξιζει για αυτή την μηχανή...

Το καλαθάκι σου για τι χορητικοτητα είναι? Αν είναι για 14γρ θα υπάρχει θέμα με 16-17γρ.Πρεπει να δεις πόσο χωράει ώστε να το προσαρμόσεις αναλόγως. Αν θες να παίξεις με 17γρ θα πρέπει να έχεις 18αρι καλάθι.Για να μην ξοδεύεις τζάμπα καφέ δες αυτό που αναφέρω και μετά σε δύο δοκιμές θα βρεις και την άλεση. Το πάτημα δεν χρειάζεται να είναι δυνατο. Βάζεις μια σταθερή δύναμη ~15κιλα και με το σταθερό πάτημα διαμορφώνει την άλεση και τα γραμμάρια. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 16/12/2022 στις 6:05 ΜΜ, doom26 είπε

Το καλαθάκι σου για τι χορητικοτητα είναι? Αν είναι για 14γρ θα υπάρχει θέμα με 16-17γρ.Πρεπει να δεις πόσο χωράει ώστε να το προσαρμόσεις αναλόγως. Αν θες να παίξεις με 17γρ θα πρέπει να έχεις 18αρι καλάθι.Για να μην ξοδεύεις τζάμπα καφέ δες αυτό που αναφέρω και μετά σε δύο δοκιμές θα βρεις και την άλεση. Το πάτημα δεν χρειάζεται να είναι δυνατο. Βάζεις μια σταθερή δύναμη ~15κιλα και με το σταθερό πάτημα διαμορφώνει την άλεση και τα γραμμάρια. 

Το καλαθάκι είναι 18γρ, το έχω ψιλό βρει γενικά με 15gr ψιλοκομμένο παίρνω 50 -  53ml καφέ, με 17gr παίρνω 40ml ποιο έντονο βέβαια και σώμα και γεύση.
ένα άλλο θέμα είναι ότι δεν μπορώ να ζεστάνω την μηχανή μετα από 10 λεπτά κλείνει μονή της, και ψάχνω τρόπο ώστε να ζεστάνω τα μέταλλά πριν κλείσει.

Την βάζω να ξεκινάει την εκχύλιση χωρίς καφέ μέσα κάνα 2 φορές.  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...

Καλημέρα στην παρέα.

Με εμένα συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Εχω την dedica ec685 με unpressurised basket και bottomless portafilter.

 Η ρουτίνα μου είναι η εξής

Βάζω 15γρ καφέ στο καλαθάκι,καλό πάτημα με το tamper(κανονικό,όχι την πλαστικούρα που είχε),ζέσταμα της μηχανής για 20 λεπτά και δύο κενές εκχυλίσεις πριν την κανονική.

Το αποτέλεσμα 50γρ σε 25 δευτερα και γευστικά είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλω.

Πάμε τώρα στο παράδοξο.

Παίρνω μια συγκεκριμένη ποικιλία από coffee island.

Στην αρχή ζήτησα κόψιμο στα 2.5 όπως πρότειναν οι περισσότεροι αλλά είδα ότι ο καφές έτρεχε σχετικά γρήγορα.

Σταδιακά μείωσα το κόψιμο στο 2.1 αλλά το αποτέλεσμα που παίρνω είναι πάντα αυτό που γράφω πιο πάνω.

Και γευστικά και ποσοτικά.Δεν έχω αλλάξει τπτ στην διαδικασία παρασκευής και αυτό είναι που μου φαίνεται περίεργο.

Οτι παίρνω πάντα το ίδιο αποτέλεσμα παρ'όλο την αλλαγή στο κόψιμο του καφέ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 11 μήνες μετά...

Παλιό θέμα μεν αλλά δε νομίζω να χρειάζεται να ξεκινήσει νέο. Παρεμφερές ερώτημα:

Πήρα μια 685 delonghi και μύλο. Ψάχνω για non pressurized basket και βρίσκω από Ελλάδα αυτά:

https://www.eaparts.gr/parts/item/48341

https://www.eaparts.gr/parts/item/48751

https://www.eaparts.gr/parts/item/51148

https://www.eaparts.gr/parts/item/51336

Δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές και ποιο να προτιμήσω.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, fonzi είπε

Παλιό θέμα μεν αλλά δε νομίζω να χρειάζεται να ξεκινήσει νέο. Παρεμφερές ερώτημα:

Πήρα μια 685 delonghi και μύλο. Ψάχνω για non pressurized basket και βρίσκω από Ελλάδα αυτά:

https://www.eaparts.gr/parts/item/48341

https://www.eaparts.gr/parts/item/48751

https://www.eaparts.gr/parts/item/51148

https://www.eaparts.gr/parts/item/51336

Δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές και ποιο να προτιμήσω.

 

 

Κοιτάς να είναι συμβατό με την μηχανή σου, δηλαδή μέγεθος. Επίσης όλα δείχνουν να είναι pressurized baskets, αλλά πάρε να τους ρωτήσεις καλού κακού!

Επίσης έχουμε την ίδια μηχανή, με βάζεις σε πειρασμούς! Σατανά λολ

 

 

19 λεπτά πριν, BlackRose56 είπε

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 6/1/2024 στις 9:36 ΜΜ, fonzi είπε

Δυστυχώς δεν βρήκα κανένα non-pressurized...

Λοιπόν σε λάθος forum είμαστε, η καφετέρια πρέπει να έχει 51mm,  με βάσει αυτά που διαβάζω, ίσως κάτι τέτοιο https://www.barista.gr/co/DELONGHI-FILTER-BASKET-2-CUPS-61-5X26-5MM η https://www.eaparts.gr/parts/item/48751#img2

Επίσης δες pm, σού στέλνω ένα Link!.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Στις 22/1/2023 στις 11:03 ΠΜ, dumakos είπε

Καλημέρα στην παρέα.

Με εμένα συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Εχω την dedica ec685 με unpressurised basket και bottomless portafilter.

 Η ρουτίνα μου είναι η εξής

Βάζω 15γρ καφέ στο καλαθάκι,καλό πάτημα με το tamper(κανονικό,όχι την πλαστικούρα που είχε),ζέσταμα της μηχανής για 20 λεπτά και δύο κενές εκχυλίσεις πριν την κανονική.

Το αποτέλεσμα 50γρ σε 25 δευτερα και γευστικά είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλω.

Πάμε τώρα στο παράδοξο.

Παίρνω μια συγκεκριμένη ποικιλία από coffee island.

Στην αρχή ζήτησα κόψιμο στα 2.5 όπως πρότειναν οι περισσότεροι αλλά είδα ότι ο καφές έτρεχε σχετικά γρήγορα.

Σταδιακά μείωσα το κόψιμο στο 2.1 αλλά το αποτέλεσμα που παίρνω είναι πάντα αυτό που γράφω πιο πάνω.

Και γευστικά και ποσοτικά.Δεν έχω αλλάξει τπτ στην διαδικασία παρασκευής και αυτό είναι που μου φαίνεται περίεργο.

Οτι παίρνω πάντα το ίδιο αποτέλεσμα παρ'όλο την αλλαγή στο κόψιμο του καφέ.

 

Χαιρετώ.

εχω ακριβώς το ίδιο θέμα με την σωστή άλεση κ έχω πάθει ακριβώς το ίδιο με την coffee island!

Θα ήθελα να μου πεις που έχεις καταλήξει γιατί απ ότι βλέπω η ανάρτηση είναι 1 χρόνο πριν.

εννοειται έχω την ίδια μηχανή κ bottomless portafilter.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...