Προς το περιεχόμενο

Espresso σωστή εκχύλιση


diego-10

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 λεπτό πριν, greekfragma είπε

4 σελίδες....παρότι εκτιμώ τη βοήθεια που πάτε να του δώσετε εφόσον η μηχανή είναι ένα σκουπιδι που δε μπορεί να κρατήσει σταθερές θερμοκρασίες και πιέσεις σε αυτά τα 30-35 δευτερόλεπτα ήθελα να ξερα γιατί επιμένετε τόσο οτι μπορεί να βγάλει εσπρέσσο που να πίνεται.

στα πρώτα 10δευτερόλεπτα του πετάει 15bar με 98  βαθμούς και στα τελευταία 10δευτερόλεπτα του πετάει 8bar με 85 βαθμούς...για τέτοια σταθερότητα μιλάμε από αυτό το κινεζοκατασκεύασμα.

και σεις θέλετε να βγάλει εσπρέσσο...οκ.

φίλε συνέχισε να πετάς σακούλες καφέδες....λογικά αυτές τις μέρες η μισή σακούλα του κιλού με 30ευρώ πρέπει να έφυγε σε δοκιμές άρα 15ευρώ στα έξτρα 300 της μηχανής και καφέ δεν ήπιες ακόμα.

Γενικά θα συμφωνούσα με τα παραπάνω, αλλά κάποιες φορές ένα μέτριο αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το καθόλου αποτέλεσμα. Μπορεί να μην είναι εύκολο να δώσουν όλοι το αρχικό ποσό για την αγορά μύλου και μηχανής, οπότε για μένα η συγκεκριμένη περίπτωση είναι να καταφέρει το παιδί να πιει έστω έναν υποτυπώδη καφέ, και αφού βρει μια καθημερινότητα τότε να συζητήσουμε για καλύτερο εξοπλισμό. 

Γενικά φίλε diego-10 όπως καταλαβαίνεις με τον κόπο που έχουμε ρίξει σε αυτό το thread, η μηχανή που έχεις σωστό εσπρέσσο δε θα βγάλει ποτέ, αλλά ίσως βγάλει κάτι που να πίνεται έστω και λίγο ευχάριστα. Να πάρεις αποτέλεσμα καφετέριας το βρίσκω πολύ δύσκολο ως αδύνατο. Αν καταφέρεις να βρεις έστω κάτι που να σου αρέσει να πίνεις, έχε καλώς. Αλλά γενικά προτείνω αν σε ενδιαφέρει το σπορ του καφέ, να ξεκινήσεις από τώρα να μαζεύεις λεφτά, για να πάρεις σε λίγους μήνες κάτι πιο αξιόλογο, για να μη παιδευεσαι και εσύ και να μη κουραζόμαστε όλοι μας για να βγάλεις παπάδες από μια μηχανή που δε μπορεί να το καταφέρει. Στο γνωστό διπλανό φόρουμ Greek espresso γενικά παίζουν πολλές αγγελίες με μεταχειρισμένο εξοπλισμό, οπότε μπορείς να βρεις καλά εργαλεία σε καλές τιμές, με λίγη υπομονή και κυνήγι. Αλλιώς θα πρέπει να δώσεις λίγα παραπάνω λεφτά από τη τσέπη σου για τον ανάλογο καινούριο εξοπλισμό. Εκεί έχει και πολύ διάβασμα και για να μάθεις τεχνικές για puck prep και εκχύλισης, αλλά και για μηχανήματα.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

43 λεπτά πριν, thanasis00 είπε

Γενικά θα συμφωνούσα με τα παραπάνω, αλλά κάποιες φορές ένα μέτριο αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το καθόλου αποτέλεσμα. Μπορεί να μην είναι εύκολο να δώσουν όλοι το αρχικό ποσό για την αγορά μύλου και μηχανής, οπότε για μένα η συγκεκριμένη περίπτωση είναι να καταφέρει το παιδί να πιει έστω έναν υποτυπώδη καφέ, και αφού βρει μια καθημερινότητα τότε να συζητήσουμε για καλύτερο εξοπλισμό. 

Γενικά φίλε diego-10 όπως καταλαβαίνεις με τον κόπο που έχουμε ρίξει σε αυτό το thread, η μηχανή που έχεις σωστό εσπρέσσο δε θα βγάλει ποτέ, αλλά ίσως βγάλει κάτι που να πίνεται έστω και λίγο ευχάριστα. Να πάρεις αποτέλεσμα καφετέριας το βρίσκω πολύ δύσκολο ως αδύνατο. Αν καταφέρεις να βρεις έστω κάτι που να σου αρέσει να πίνεις, έχε καλώς. Αλλά γενικά προτείνω αν σε ενδιαφέρει το σπορ του καφέ, να ξεκινήσεις από τώρα να μαζεύεις λεφτά, για να πάρεις σε λίγους μήνες κάτι πιο αξιόλογο, για να μη παιδευεσαι και εσύ και να μη κουραζόμαστε όλοι μας για να βγάλεις παπάδες από μια μηχανή που δε μπορεί να το καταφέρει. Στο γνωστό διπλανό φόρουμ Greek espresso γενικά παίζουν πολλές αγγελίες με μεταχειρισμένο εξοπλισμό, οπότε μπορείς να βρεις καλά εργαλεία σε καλές τιμές, με λίγη υπομονή και κυνήγι. Αλλιώς θα πρέπει να δώσεις λίγα παραπάνω λεφτά από τη τσέπη σου για τον ανάλογο καινούριο εξοπλισμό. Εκεί έχει και πολύ διάβασμα και για να μάθεις τεχνικές για puck prep και εκχύλισης, αλλά και για μηχανήματα.

θα ηθελα να ευχαριστησω ολα τα παλικαρια που βοηθησαν αρκετα σε πολλους τομεις.να καταλαβω και να κατανοησω πως λειτουργει η ολη διαδικασια.οταν ξεκινω την διαδικασια ειναι χαμηλα η μπαρα με τα μπαρ,ανεβαινει λιγο και πεφτει και μολις παει να βγαλει καφε ανεβαινει αποτομα και μενει σταθερα μεχρι να τελειωσει η εκχυλιση.θα δοκιμασω και θα πειραματιστω με την υπαρχουσα μηχανη,αν δω οτι δεν μπορω να βγαλω κατι αξιοπρεπες θα παω σε κατι ανωτερο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 minutes ago, diego-10 said:

Καλησπερα στα παλικάρια του καφέ. Βγάζω σε 24 δευτερόλεπτα 38 γρ καφέ. Νομίζω είμαι καλά τι λέτε; 

βγάλε 2 φωτογραφίες με το αποτέλεσμα σε γυάλινο και πες μας αν πίνεται σε σύγκριση με έναν σωστό εσπρέσσο από σωστό μαγαζί.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, greekfragma είπε

βγάλε 2 φωτογραφίες με το αποτέλεσμα σε γυάλινο και πες μας αν πίνεται σε σύγκριση με έναν σωστό εσπρέσσο από σωστό μαγαζί.

θα βγαλω φωτο μολις ξανακανω γιατι τωρα εφυγα απο το σπιτι,3 συνεχομενους εκανα απο χτες σε καλους χρονους,ο καφες γευστικα ειναι λιγο σαν καμμενος.δεν τον απολαμβανω οσο θα ηθελα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Just now, diego-10 said:

θα βγαλω φωτο μολις ξανακανω γιατι τωρα εφυγα απο το σπιτι,3 συνεχομενους εκανα απο χτες σε καλους χρονους,ο καφες γευστικα ειναι λιγο σαν καμμενος.δεν τον απολαμβανω οσο θα ηθελα.

μάντεψε γιατί.....

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόλις τώρα, greekfragma είπε

μάντεψε γιατί.....

η καφετιερα δεν ειναι αξιοπρεπεις.μαλλον τον καιει τον καφε.εκανα εγραφφη στο γκρεκ εσπρεσο αλλα δεν μου εχει ερθει επιβεβαιωση εμαιλ μετα απο μερες.

να ρωτησω,μπορω να κανω απευθειας τετραπλη δοση καφε?πχ 36γρ μεσα στο μπασκετ και 72 εκχυλιση?

επισης τι γαλα χρησιμοποιητε για κρυο αφρογαλα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 minutes ago, diego-10 said:

η καφετιερα δεν ειναι αξιοπρεπεις.μαλλον τον καιει τον καφε.εκανα εγραφφη στο γκρεκ εσπρεσο αλλα δεν μου εχει ερθει επιβεβαιωση εμαιλ μετα απο μερες.

να ρωτησω,μπορω να κανω απευθειας τετραπλη δοση καφε?πχ 36γρ μεσα στο μπασκετ και 72 εκχυλιση?

επισης τι γαλα χρησιμοποιητε για κρυο αφρογαλα?

 

όσο πιο γρήγορα πάρεις απόφαση οτι αυτό το κινεζοκατασκεύασμα δε μπορεί να φτιάξει εσπρέσσο τόσο πιο σύντομα θα σταματήσεις να κουράζεσαι με δοκιμές και θα πιείς σωστό καφέ που δε θα είναι ούτε καμμένος ούτε νερόπλυμα ούτε ξύδι και θα σταματήσεις να πετάς μονόευρα στο νεροχύτη.

ο σωστός εσπρέσσο θέλει σταθερή πίεση και θερμοκρασία ΚΑΘΟΛΗ την εκχύλιση. για τη σταθερότητα λοιπόν ΠΡΕΠΕΙ να έχεις σοβαρή εσπρεσσιέρα με έλεγχο σε αυτά τα 2.

ανάλογα τη ποικιλία και τη φρεσκάδα του καφέ ΠΡΕΠΕΙ να εκχυλίζεις με 9bar και 94-95 βαθμούς νερού περίπου με ΜΙΚΡΕΣ αποκλίσεις.

π.χ. 8bar 92βαθμούς, 10bar 94βαθμούς...οτιδήποτε μεγαλύτερο σε απόκλιση όπως σου έγραψα για τη συγκεκριμένη κινέζικη που έχεις ΔΕΝ θα σου δώσει εσπρέσσο που να πίνεται.

Επεξ/σία από greekfragma
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 λεπτά πριν, greekfragma είπε

 

όσο πιο γρήγορα πάρεις απόφαση οτι αυτό το κινεζοκατασκεύασμα δε μπορεί να φτιάξει εσπρέσσο τόσο πιο σύντομα θα σταματήσεις να κουράζεσαι με δοκιμές και θα πιείς σωστό καφέ που δε θα είναι ούτε καμμένος ούτε νερόπλυμα ούτε ξύδι και θα σταματήσεις να πετάς μονόευρα στο νεροχύτη.

ο σωστός εσπρέσσο θέλει σταθερή πίεση και θερμοκρασία ΚΑΘΟΛΗ την εκχύλιση. για τη σταθερότητα λοιπόν ΠΡΕΠΕΙ να έχεις σοβαρή εσπρεσσιέρα με έλεγχο σε αυτά τα 2.

ανάλογα τη ποικιλία και τη φρεσκάδα του καφέ ΠΡΕΠΕΙ να εκχυλίζεις με 9bar και 94-95 βαθμούς νερού περίπου με ΜΙΚΡΕΣ αποκλίσεις.

π.χ. 8bar 92βαθμούς, 10bar 94βαθμούς...οτιδήποτε μεγαλύτερο σε απόκλιση όπως σου έγραψα για τη συγκεκριμένη κινέζικη που έχεις ΔΕΝ θα σου δώσει εσπρέσσο που να πίνεται.

ναι φιλε το καταλαβα,να παρω μια μηχανη αλλα πρεπει να εγγραφω στο σιτε πρωτα και να ψαξω μια εκτος αν παρω μια με δοσεις,καμοια με 400-500 υπαρχει που να εχει ενσωματομενο μυλο επανω?επισης αν ξερεις λυσε μου αυτες τις αποριες 

μπορω να κανω απευθειας τετραπλη δοση καφε?πχ 36γρ μεσα στο μπασκετ και 72 εκχυλιση?

επισης τι γαλα χρησιμοποιητε για κρυο αφρογαλα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

τι να το κάνεις το αφρόγαλα αν δε φτιάξεις πρώτα σωστό εσπρέσσο;

μπες διάβασε κάποια πράγματα, άλλαξε καφετιέρα και μύλο άν βρεις κάτι σε αγγελία και μετά συζητάμε και το σωστό αφρόγαλο.

μέχρι τότε πήγαινε αγόρασε κάτι τέτοιο και θα δεις τεράστια διαφορά από την κινέζικη

https://www.skroutz.gr/c/2039/mprikia-espresso.html

Επεξ/σία από greekfragma
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

χρονοι γραμμαρια σωστα.γευση πιο γλυκια και οχι καμμενη οπως πριν.

Screenshot 2022-07-05 at 3.38.36 PM.png

Screenshot 2022-07-05 at 3.38.45 PM.png

Επεξ/σία από diego-10
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 ώρες πριν, diego-10 είπε

χρωμα,καιμακι?


Κοιτα να δείς.
Ειναι πάρα πολύ ομορφό το οτι είσαι παθιασμένος με τον καφέ και θες να ασχοληθείς, και απο οτι καταλαβαίνω εισαι άτομο που τον "τρώνε τα χέρια του" και θέλει να προσπαθεί πράγματα. 

Η ενασχόληση με τον εσπρέσσο σε σοβαρό επίπεδο ειναι σχεδόν επιστήμη, και θέλει μεθοδολογία και διάβασμα. Αυτο το αναφέρω γιατι ρωτάς πράγματα σαν "36γρ μεσα στο μπασκετ και 72 εκχυλιση", που ρωτάς αν το καιμάκι ειναι καλό σε μηχανή που έχει pressurized basket, και η επιμονή σου στα bar παρα την συμβουλή όλων μας οτι και μάλλον δεν ειναι σωστά αυτα που δείχνει η μηχανή και πως δεν σου χρειάζονται σε αυτό το επίπεδο.  

Δεν τα αναφέρω για να σε αποθαρρύνω, σου εξηγώ απλά γιατι δεν είναι τόσο ευκολα τα πράγματα οταν θες να πας στο "επόμενο επίπεδο". Πχ, οταν σου ειπα οτι πρέπει να ζεστάνεις την μηχανή για κανα 20 λεπτό και σου φάνηκε παράξενο γιατι δεν το αναφέρει ο κατασκευαστής. Αν ήξερες την θεωρία, θα έπρεπε να σκεφτείς εσυ απο μόνος σου οτι "αφου για να κάνω εσπρεσσο θελω σταθερή θερμοκρασία περίπου 90 βαθμους, αν το νερό μου ειναι 90 και η υπολοιπή μηχανή κρύα, μέχρι να φτάσει στο μπισκότο και να ολοκληρωθεί η εκχύλιση θα περάσει δίπλα απο τόσα μεταλλικά μέρη που η θερμοκρασία θα πέσει στους 70, αρα δεν θα έχω σταθερά την θερμοκρασία που θέλω και άρα θα πιώ σκατά καφέ".

Αφου θες να ασχοληθείς τόσο με το hobby, θα πρέπει να κάτσεις να "διαβάσεις" (την πραγματικότητα, να δεις κανέναν βίντεο) σχετικά με το τι σημαίνει εσπρεσσο, πως γίνεται, για ποιον λόγο έχεις συγκεκριμένα ratio, τι συμβαινει με διαφορές θερμοκρασίας και πιέσης και τα σχετικα. Αυτή την στιγμή δεν μπορείς να εισαι καν σίγουρος για τους ορισμούς που χρησιμοποιείς: Οταν αναφέρεις οτι ο καφές "κάηκε", για εμένα σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Εσυ μπορεί απλα να θες να πεις οτι ο καφές ειναι πιο πικρός απο οτι πρέπει. Ο εσπρέσσο που σου αρέσει δεν ειναι υποχρεωτικό να ειναι "μαθηματικά" σωστός, αλλα θα πρέπει να μπορείς να καταλάβεις τι κάνεις και για ποιον λόγο έχεις αυτό το αποτέλεσμα ωστε να μπορείς να τον αναπαράγεις. 

Η συμβουλή μου ειναι να πάρεις μια delonghi EC 685 και να αγοράζεις κάθε εβδομάδα 250γρ αλεσμένο καφέ της ίδιας μάρκας, για να κάνεις εναν μέτριο καφέ χωρίς να το σκέφτεσαι. Οταν αποφασίσεις οτι θες να ανέβεις σε ποιότητα και έχεις την οικονομική δυνατότητα δίνεις 500+ για μια μεταχειρισμένη μηχανή και εναν μύλο. Μέχρι τότε, διαβάζεις και βλέπεις βίντεο, ωστε να είσαι έτοιμος να παίξεις οταν πάρεις την μηχανή σου (ε και λίγο παίζεις με την delonghi αν θες).

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

37 minutes ago, Skrobo said:

Η συμβουλή μου ειναι να πάρεις μια delonghi EC 685 και να αγοράζεις κάθε εβδομάδα 250γρ αλεσμένο καφέ της ίδιας μάρκας, για να κάνεις εναν μέτριο καφέ χωρίς να το σκέφτεσαι. Οταν αποφασίσεις οτι θες να ανέβεις σε ποιότητα και έχεις την οικονομική δυνατότητα δίνεις 500+ για μια μεταχειρισμένη μηχανή και εναν μύλο. Μέχρι τότε, διαβάζεις και βλέπεις βίντεο, ωστε να είσαι έτοιμος να παίξεις οταν πάρεις την μηχανή σου (ε και λίγο παίζεις με την delonghi αν θες).

Με μια delonghi παρόμοια με την EC 685 είμαι και εγώ και έχω παρατηρήσει πως ο 1ος πρωινός καφές βγαίνει πολύ γευστικός και κάθε επόμενος μέσα στη μέρα είναι πιο "καμμένος". 

Σκέφτομαι σύντομα να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο που λέτε εδώ αλλά μέχρι τότε γνωρίζουμε γιατί μπορεί να το κάνει αυτό?

Ily αλεσμένο αγοράζω από το super.

Spoiler

p.s Μη βαράτε αν ρωτάω χαζά.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Xvipes είπε

Με μια delonghi παρόμοια με την EC 685 είμαι και εγώ και έχω παρατηρήσει πως ο 1ος πρωινός καφές βγαίνει πολύ γευστικός και κάθε επόμενος μέσα στη μέρα είναι πιο "καμμένος". 

Σκέφτομαι σύντομα να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο που λέτε εδώ αλλά μέχρι τότε γνωρίζουμε γιατί μπορεί να το κάνει αυτό?

Ily αλεσμένο αγοράζω από το super.

  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

p.s Μη βαράτε αν ρωτάω χαζά.

 

Είσαι σίγουρος οτι κάνεις ακριβως τα ίδια απο θέμα προετοιμασίας και εκχύλισης; Πχ μπορεί να βάζεις καφέ στο περίπου ή να βαριέσαι να πατάς καλά τον καφέ το απόγευμα επειδη μόλις γύρισες απο την δουλειά.
Αν ναι, βεβαιώσου οτι δεν εισαι εσυ το διαφορετικό, καθώς η παλέτα σου (και γευστική και ρινική) αλλάζει μεσα στην μερα ειδικά μετα απο γεύματα. 
Δοκίμασε να κάνεις μια πλήση /γαργάδες με ανθρακούχο νερό πριν τους επόμενους καφέδες και δες αν έτσι μοιάζουν περισσότερο με τον πρώτο.

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...