Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 ώρες πριν, skskre είπε

1η απόπειρα για κάπνισμα απέτυχε,  καθώς δεν άναψαν τα ξύλα στο δοχείο -πάνω στη σχάρα-  οπότε τα άφησα έτσι για decor.

Πρέπει να είναι πάνω στα sear plates?  Η μήπως ο πάτος θέλει τρύπες? 

Για να αρχισουν να καπνιζουν πρεπει να ζεσταθει πολυ το κουτι. Αν τα εχεις μουλιασει κιολας, θα παρει πολυ περισσοτερη ωρα μεχρι να ξεκινησει. Οποτε να ξερεις για μικρης διαρκειας ψησιμο δεν εχει ουσια να κατσεις να καπνισεις. Σε ψησιματα ανω της μισης ωρας να το κανεις αν θες.

 

 

Εγω χτες σουβλισα ενα κοτοπουλο ελευθερας, αυτο με την κιτρινη πετσα, το καλο. Εβαλα μονο λαδι εξωτερικα και ενα μειγμα απο το μπαχαρ που λεγεται chimichurri:

Spoiler

Μείγμα Τσιμιτσούρι από το #Μπαχάρ! Η λέξη Chimichurri για την Αργεντινή έχει το βάρος ενός εθνικού γαστρονομικού συμβόλου. Αναφέρεται στη σάλτσα που συνοδεύει τα περίφημα asados, τα κρέατα που ψήνονται σε ανοιχτή φωτιά, κάτι σαν τα κρητικά «αντικριστά», δηλώνει όμως και το μείγμα μπαχαρικών που συμμετέχουν στην προετοιμασία της. Στη βάση του βρίσκεται ο μαϊντανός, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη και η πάπρικα, ενώ ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε νοικοκυριού προστίθενται τσίλι, κόλιανδρος, βασιλικός. Στη μύτη επικρατεί το άρωμα της ρίγανης, του κρεμμυδιού και της καπνιστής πάπρικας, ενώ η παρουσία του σκόρδου είναι πολύ διακριτική.

155325397_3698119273567880_6481158749081

Για καπνισμα χρησιμοποιω pellet oak που ειναι πολυ πιο φθηνο απο τα κλασικα ξυλακια και διαρκει και περισσοτερη ωρα. Στην αρχη θελει αναμα με ενα καμινετο μεχρι να αρπαξει στη μια πλευρα, σβηνεις τη φλογα και αρχιζει να καπνιζει αμεσα. Αν ειναι γεματος ο σωληνας διαρκει καπου 3 ωρες, ενω τα ξυλακια κανα μισαωρο.

Χρησιμοποιησα τη σουβλα της weber που ειχα κερδισει σε μια κληρωση το Πασχα. Ενω δεν εχει αντιβαρο οπως αλλες εταιριες, δεν επαιζει καθολου στο γυρισμα, γυριζε πολυ ομαλα και ανετα τα 2+ κιλα που ηταν το κοτοπουλο.

Το μαγειρεμα πηρε γυρω στη μια ωρα και ενα τεταρτο με θερμοκρασια γυρω στους 200-220 με τους 2 ακριανους καυστηρες μονο αναμενους. Αν δεν βιαζομουν να φαω θα το εβαζα να γινει πιο αργα, αλλα βγηκε σουπερ και ετσι!

Επισης το meater εκανε φοβερη δουλεια στη σουβλα.

 

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
  • Like 5
  • Απαντ. 22,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2490

  • ilpapacha

    2190

  • sndev

    1175

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ.

Το αποτέλεσμα φαίνεται εξαιρετικό! Ταψάκι από κάτω δεν είχες σε κανένα στάδιο του σουβλίσματος;

Αυτά τα pellets ακούγονται πολύ καλή λύση. Πού τα βρίσκεις; Επιλέγεις ξύλο για άρωμα όπως και με τα ξυλάκια;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, gdeli είπε

Το αποτέλεσμα φαίνεται εξαιρετικό! Ταψάκι από κάτω δεν είχες σε κανένα στάδιο του σουβλίσματος;

Αυτά τα pellets ακούγονται πολύ καλή λύση. Πού τα βρίσκεις; Επιλέγεις ξύλο για άρωμα όπως και με τα ξυλάκια;

Οχι δεν ειχα βαλει ταψι καθολου, δεν ξερω αν χοραγε κιολας γιατι ηταν πολυ μεγαλο το κοτοπουλο.

Τα πελετ ειναι της traeger που βγαζει και καπνιστηρια που δουλευουν με πελετ μονο. Εχει πολλα "αρωματα" να διαλεξεις, δες skroutz. Οταν το πηρα περσι (ισως και προπερσι) το 10κιλο σακι (20-22€), ηθελα να παρω cherry αλλα δεν εβρισκα, οποτε πηρα oak. Aυτα τα δυο μαζι με το apple κανουν σχεδον για ολα τα κρεατα, απλα το oak εχει λιγο πιο βαρια γευση απ οτι λενε, ενω τα αλλα δυο ειναι πιο απαλα.

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
  • Like 2
Δημοσ.

Σε τι θερμοκρασία το έβγαλες; Φαντάζομαι βγήκε τέρμα ζουμερό.

Τσάμπα είναι τα πέλετ σε σχέση με τα ξυλάκια! Ωραία, θα προχωρήσω αρμοδίως!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 λεπτά πριν, gdeli είπε

Σε τι θερμοκρασία το έβγαλες; Φαντάζομαι βγήκε τέρμα ζουμερό.

Τσάμπα είναι τα πέλετ σε σχέση με τα ξυλάκια! Ωραία, θα προχωρήσω αρμοδίως!!

Θες και το καταλληλο εξαρτημα ομως https://www.amazon.de/s?k=pellet+tube&ref=nb_sb_noss_1
Σκεψου ομως οτι θα παρεις μια σακουλα πελετ και θα την κρατησεις πανω απο χρονο. Tωρα τσεκαρα και τα ειχα παρει Νοεμβριο του 19 και εχω ακομα πανω απο ενα κιλο. Οποτε σιγουρα θα μου βγαλουν 2 χρονια!

To meater χτυπησε να το βγαλω στους 72C και με την ξεκουραση εφτασε μεχρι 78C οταν το εκοψα μετα απο 8-10λεπτα, οποτε βγηκε φοβερο.

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, SagoniasSlutRos είπε

Για να αρχισουν να καπνιζουν πρεπει να ζεσταθει πολυ το κουτι. Αν τα εχεις μουλιασει κιολας, θα παρει πολυ περισσοτερη ωρα μεχρι να ξεκινησει. Οποτε να ξερεις για μικρης διαρκειας ψησιμο δεν εχει ουσια να κατσεις να καπνισεις. Σε ψησιματα ανω της μισης ωρας να το κανεις 

  Απόκρυψη περιεχομένων

 

Για καπνισμα χρησιμοποιω pellet oak που ειναι πολυ πιο φθηνο απο τα κλασικα ξυλακια και διαρκει και περισσοτερη ωρα. Στην αρχη θελει αναμα με ενα καμινετο μεχρι να αρπαξει στη μια πλευρα, σβηνεις τη φλογα και αρχιζει να καπνιζει αμεσα. Αν ειναι γεματος ο σωληνας διαρκει καπου 3 ωρες, ενω τα ξυλακια κανα μισαωρο.

Πήρε 2 ωρες να γίνουν οι Μπριζόλες δεν ήταν λίγο.

Εννοείς ότι πρέπει να τα ανάψω χειροκίνητα πρώτα και οχι με τους καυστήρες?

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, skskre είπε

Πήρε 2 ωρες να γίνουν οι Μπριζόλες δεν ήταν λίγο.

Εννοείς ότι πρέπει να τα ανάψω χειροκίνητα πρώτα και οχι με τους καυστήρες?

Αρχικα βαλε το κουτι καπνισματος πανω στους ανακλαστηρες των καυστηρων και αναψε τον καυστηρα στο φουλ να ζεσταθει και η ψησταρια αλλα και τα ξυλαρακια να αρχισουν να καπνιζουν. Οταν δεις καπνο, χαμηλωσε τη φωτια να παει στη θερμοκασια που θες και βαλε το κρεας να μαγειρευτει. 

Να ξερεις οτι μετα το σημειο που καπνιζουν αν εχεις δυνατη φωτια θα αρπαξουν φωτια, οποτε χαμηλωσε τη φωτια και ριξε λιγο νερακι ισα ισα να σβησει η φωτια και να βγαζει παλι καπνο.

Σημειωση: τα πελετ που εγραψα πριν δεν δουλευουν με τα απλα κουτια καπνισματος, θελουν τρυπες γυρω γυρω. Στα απλα κουτια μονο ξυλαρακια θελει.

  • Like 1
Δημοσ.

@SagoniasSlutRos αν στο κουτί που είναι για ξυλαράκια, αν βάλουμε δικά μας κομμάτια μικρά από ξύλο θα υπάρξει πρόβλημα? Υποθέτω ότι σίγουρα πρέπει να έχουν ξεραθεί τα κομματάκια αυτά.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, plasTOST είπε

@SagoniasSlutRos αν στο κουτί που είναι για ξυλαράκια, αν βάλουμε δικά μας κομμάτια μικρά από ξύλο θα υπάρξει πρόβλημα? Υποθέτω ότι σίγουρα πρέπει να έχουν ξεραθεί τα κομματάκια αυτά.

Δεν θα υπαρξει θεμα. Μπορεις να βαλεις και χοντρα κομματια ξυλο (wood chunks) πανω στη σχαρα και να καπνισεις. Απλα θα πρεπει να ειναι καταλληλα για καπνισμα. Για σιγουρια θα πηγαινα σε μηλια, κερασια και ολα αυτα που βγαινουν σε ξυλαρακια για αυτη τη δουλεια.

 

Δημοσ.

Νομίζω ότι πρέπει να τα μουλιάσεις πριν τα βάλεις τα ξυλαράκια. Εγώ πάντα έτσι κάνω. Τουλάχιστον 30' πριν τα βάλω για κάπνισμα.

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, gdeli είπε

Νομίζω ότι πρέπει να τα μουλιάσεις πριν τα βάλεις τα ξυλαράκια. Εγώ πάντα έτσι κάνω. Τουλάχιστον 30' πριν τα βάλω για κάπνισμα.

Aλλοι λενε μουλιασμα, αλλοι λενε οχι για πιο καθαρο καπνο. Δεν ξερω, και γω παλια τα μουλιαζα οταν ειχα καρβουνο και τα εριχνα πανω στα καρβουνα απ ευθειας. Στο smoker box θεωρω οτι απλα δυσκολευουν το να αρχισει το καπνισμα.

11 λεπτά πριν, plasTOST είπε

Έλεγα να βάλω φλούδα από Έλατο ή κερασιά, καρυδιά, κλπ.

Λέτε το έλατο να το πικρίσει ?

Πηγαινε στα πιο safe κερασια/καρυδια και δοκιμασε το ελατο σε κανα φθηνο κρεας για δοκιμη. 

  • Like 2
Δημοσ.

Εγώ έχω αγοραστά ξυλάκια και τα βάζω σε μαντεμένιο κουτί της weber, βρεμμένα όμως για 30', όπως λένε οι οδηγίες τους. Νομίζω ότι το μούλιασμα καθυστερεί την πλήρη καύση τους και έχεις περισσότερο καπνό. Γενικώς πάντα έχω την γεύση του καπνού έντονη, δεν ξέρω αν ευθύνεται το μούλιασμα ή το ξύλο αυτό καθ' αυτό.

15 λεπτά πριν, plasTOST είπε

Έλεγα να βάλω φλούδα από Έλατο ή κερασιά, καρυδιά, κλπ.

Λέτε το έλατο να το πικρίσει ?

Δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει. Για ψάξε το λίγο μήπως το χρησιμοποιούν κάπου για κάπνισμα και αυτό. 

  • Like 2
Δημοσ.
14 ώρες πριν, gdeli είπε

Εγώ χρησιμοποιώ πάντα ΕΚΟ αλλά και η Πετρογκάζ είναι πολύ καλή. 

Εγώ δεν κάνω πυρόλυση γιατί καίει και το seasoning. Αν είναι λίγο λερωμένη η σχάρα την καθαρίζω με μια ξύλινη σπάτουλα και όλα ΟΚ. Εσύ όμως έτσι κι αλλιώς θα κάνεις ξανά seasoning, οπότε μπορείς να κάνεις πυρόλυση και να τρίψεις. Μετά λαδώνεις σχάρες και συνεχίζεις με την διαδικασία του seasoning.

Παιδιά, διορθώστε με αν  κάνω λάθος, αλλά εγώ για την Weber 325 Που Έχω, ότι οι μαντεμενις σχάρες  με επικάλυψη, δεν χρειάζονται  seasoning..Μόνο κάψιμο να φύγουν τυχόν  γρασσα,  και βρωμιές,  και μετά  τρίψιμο...

Αυτό σκέφτομαι να κάνω εγώ...Τώρα όσον αφορά  τις φιάλες, έχουν διαφορά  απόδοσης  από μάρκα σε μάρκα? Εμένα στο ρυθμιστή  πίεσης  έχει θηλυκό πάσο(Όπως μαλον οι περισσότερες) θα χρειαστώ  ρακορ  λογικά?

Α, ξέχασα...Τελικά,  θα μου στείλουν,  καινούργια  ανταλλακτική  λαμαρίνα  βάσης.. Ευχαριστώ  για τις συμβουλές,  τι να κάνω 😀

  • Like 3
Δημοσ.

Νομίζω ότι όλες οι σχάρες στις καλές εταιρίες (ΒΚ, Weber, Napoleon) έχουν μια επίστρωση αλλά αφενός αυτή φθείρεται με το τρίψιμο, αφετέρου δεν είναι αντικολλητική. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να κάνεις seasoning έτσι κι αλλιώς, συν ότι έχεις μια πρόσθετη προστασία.

Για τις φιάλες έχουμε δει ορισμένοι ότι με την Coral Gas (την απλή) έχουμε λίγο μειωμένη απόδοση. Δεν είναι standard όμως αυτό, υπάρχουν αρκετοί ψήστες που δεν βλέπουν διαφορά. Εγώ είχα χρησιμοποιήσει στην παλιά μου ψησταριά και δεν έμεινα ευχαριστημένος, οπότε πλέον μόνο ΕΚΟ και Πετρογκάζ στην Ναπόλεον.

Εύχομαι να είναι όλα καλά από εδώ και πέρα με το εργαλείο που αγόρασες και να έχεις απροβλημάτιστα ψησίματα!

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...