Προς το περιεχόμενο

Η Amiga γίνεται 30 ετών


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια, η Commodore, παρουσίαζε στη Νέα Υόρκη με κάθε επισημότητα, την Amiga 1000 η αλλιώς A1000, το πρώτο μοντέλο μιας σειράς υπολογιστών που έμεινε στην ιστορία για τις δυνατότητες του.

Αν και υπολογιστές που έγραψαν τη δική τους ιστορία όπως o Apple II και το TRS-80 Model 100, προηγήθηκαν της κυκλοφορίας του, εντούτοις η Amiga 1000 θεωρείται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που απευθυνόταν σε όσους θέλανε να ασχοληθούν με multimedia για εύκολη δημιουργία animation, γραφικών και μουσικής, σε λογικό κόστος.

 

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της A1000 συναντάμε τον 16bit επεξεργαστή της Motorola, το μοντέλο 6800, χρονισμένο στα 7 MHz (ναι MHz) και ο οποίος συνοδευόταν από ένα εξελιγμένο σύστημα γραφικών και ήχου το οποίο χάριζε τις εξελιγμένες multimedia δυνατότητες στον υπολογιστή. Παράλληλα το λειτουργικό σύστημα, το AmigaOS 1.0, διέθετε δυνατότητες preemptive multitasking, και χωρούσε σε μόλις 512KB μνήμης.

 

Την κυκλοφορία της Amiga 1000, ακολούθησαν μερικά ακόμα δημοφιλή μοντέλα της σειράς, με αποκορύφωμα την Amiga 500, με έμφαση πάντα στο gaming κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία κλασσικών βιντεοπαιχνιδιών όπως Lemmings, Worms, Cannon Fodder και πολλά άλλα.

 

 

Link.png Site: Amiga 30
Link.png Site: Wikipedia- Amiga 1000

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 126
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Amiga 500 το όνειρο κάθε παιδιού να το αποκτήσει ,τις εποχές εκείνες ........σε δύο φατρίες είχαν χωριστεί τότε .....οι του amiga 500 ,και οι του amstrad 6128....επικές μάχες για το ποιο σύστημα έχει τα καλύτερα games.

  • Like 11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Amiga 500 το όνειρο κάθε παιδιού να το αποκτήσει ,τις εποχές εκείνες ........σε δύο φατρίες είχαν χωριστεί τότε .....οι του amiga 500 ,και οι του amstrad 6128 Atari ST ....επικές μάχες για το ποιο σύστημα έχει τα καλύτερα games.

 

fixed

  • Like 23
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο στα παιδιά του insomnia. Πολύ ευχάριστη έκπληξη η αναφορά στα 30 χρόνια Amiga. Μια διορθωσουλα μόνο, ο επεξεργαστής ήταν ο 68000 και όχι 6800. Μπράβο και πάλι.

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

την εχω εδω διπλα μου, στο πανω ραφι της βιβλιοθηκης. Μολις ξεκλεψω λιγο χρονο απο τις χαζομαρες που κανω θα τη συνδεσω στην ΤV

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"θεωρείται ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής που απευθυνόταν σε όσους θέλανε να ασχοληθούν με multimedia για εύκολη δημιουργία animation, γραφικών και μουσικής, σε λογικό κόστος"

 

Κόστιζε 1450 λίρες αγγλίας, στη δε ελλάδα πάνω από 450.000 δρχ. (το 1985).

Δηλ. το κόστος της μόνον λογικό δεν ήταν.

Όποιος ήταν επαγγελματίας και έπρεπε να κάνει σοβαρή δουλειά αγόραζε ένα πραγματικό workstation που είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες (αλλά ήταν και αρκετά πιο ακριβό).

Η Amiga μπροστά στα workstations της εποχής ήταν ένα ημίμετρο, κάτι σαν "workstation για το σπίτι".

Κόστιζε πανάκριβα για τον χομπίστα και δεν αποτελούσε τη λύση για έναν επαγγελματία του χώρου καθώς υπολειπόταν πολύ σε hardware και λογισμικό από τα αληθινά workstations.

Τα ίδια και ο atari ST - με την διαφορά ότι εκείνος ήταν αρκετά φτηνότερος....

 

-

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Amiga 500 το όνειρο κάθε παιδιού να το αποκτήσει ,τις εποχές εκείνες ........σε δύο φατρίες είχαν χωριστεί τότε .....οι του amiga 500 ,και οι του amstrad 6128 Atari ST....επικές μάχες για το ποιο σύστημα έχει τα καλύτερα games.

Έετσι!

BTW το εικονiζόμενο Monitor ΣΚΥΛΙ, το έχω και το χρησιμοποιώ παντού, ακόμα και τωρα λόγω των composite RCA/AV inputs, πόσες ώρες είχα περάσει μπροστά απο αυτό το μηχάνημα (και το μόνιτορ βεβαίως βεβαίως) χαζεύοντας αυτά τα απίστευτα demo που έφτιαχνε η τότε Ελληνική και Ξένη σκηνη και παιχνίδια σαν αυτά στο video, Rick Dangerous, Cannon Fodder, Micromachines, Dune, Monkey Island, lemmings, Knights of the round, Prehistoric, Lotus, Pang, Toki Monkey, Rainbow Islands, POP, SWoS κτλ κτλ κτλ...

 

Πάω να παίξω πάλι, εμπνεύστηκα :P

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Amiga 500, αγορασμενη 170.000δρχ το 1987 απο παραεισαγωγη απο το Πλαισιο στη Στουρναρη (αναμεσα σε κατι στυλο γραφιδες μολυβια κλπ).....ααχχχ....

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το παράξενο είναι ότι το ποντίκι που είχε δεν χάλασε ποτέ, το τροφοδοτικό ΟΚ, παίζει ακόμα αν το βάλω στο ρεύμα, απροβληματιστη λειτουργία, απλά και ουσιαστικά παιχνίδια, εθιστικα φουλ, χωρίς να ψάχνεσαι για updates, patches ,fixes, compatibility issues klp klp.

,πηρα την Amiga 500 το 1988, το 1990 έβαλα ακόμα 512kb ram (με το real time clock παρακαλώ) 500+ δισκέτες, ούτε καν σκέψη για HDD, ή modem αν και υπήρχαν, ένα δεύτερο floppy ζηλευα πάντα (df1: στο workbench 1.3) και ήμουν αρχοντας μέχρι που βγήκανε τα windows'95, οπότε και άλλαξα πλατφόρμα.

Μετα επήλθε το...χάος !

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Amiga μέχρι το 1993 ήταν το κορυφαίο personal computer για desktop video και multimedia.Μαλστα συγκρινόταν άνετα με τα workstations της εποχης(ελέω Video Toaster) απόδειξη πως πολλές ταινίες και σειρές δημιουργήθηκαν με την βοήθειά της.(Babylon,Seaquest κλπ).Οσο για τα games εκεί άφησε εποχή.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...