Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 hour ago, tsioulak said:

αλλα ακομη και (λεμε τωρα) το νουμερο (1,5 τρις παγκοσμιως) να ειναι σωστο, δεν νομιζω να υπερβαινει το νουμερο απο τους διαφορους φορων των τσιγαρων, η ερευνα το μετρησε αυτο (το οποιο μετριεται πολυ πιο ευκολα και με πολυ μεγαλυτερη ακριβεια) ή ηταν εκτος θεματος τα εσοδα που αποφερει το καπνισμα;

Θέλει ελάχιστο googling για να δεις ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων καπνού (πλην Κίνας που είδα εγώ) κάνει συνολικό τζίρο χοντρικά 800 δις. Προφανώς τα κέρδη από φορολογία είναι σημαντικά λιγότερα από το τζίρο.

• Απαντ. 369
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, Pleo είπε

Το οποίο προκύπτει από τη μείωση του καπνίσματος ή από την αλλαγή δίαιτας;

Καταλαβαίνεις ότι είναι ζαριά αυτό που λες πάντως.

Σε πολιτειες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος στην Αμερική. Καταλαβαίνεις ότι λες ότι σου κατέβει

• Like 4
Δημοσ.
26 λεπτά πριν, Nikosmile είπε

image.png.465b2d93a0928bf7ad361442e12d4eb8.png

Ειδες ποσο κοντα ειναι τα ποσα; 1,6 εξοδα και 1,2 εσοδα και μαλιστα απο πηγες που δεν τους πολυ συμφερει το καπνισμα. Με κανει εντυπωση ειναι η αληθεια οτι ειναι αρνητικο το αποτελεσμα, μπορει βεβαια να εχει πεσει και λιγο μαγειρεμα στα εξοδα (δυσκολα να εχει πεσει μαγειρεμα στα εσοδα, εκτος και αν δεν εχουν προσθεσει κανα ΦΠΑ στα εσοδα)  ή να δειχνει καποιο αλλο προβλημα στον τομεα της υγειας ή μπορει να κανω και λαθος οτι τα εσοδα-εξοδα του καπνισματος ειναι θετικα παντου (στην Ελλαδα ειναι σιγουρα, μονο και μονο τα ποσα των εσοδων να δεις, 1,2 δις δολλαρια το 2007 σε πληθυσμο 12 εκατομμυριων στο Ontario του Καναδα και 3,5 δις ευρω το 2017 στα 10 εκατομμυρια στην Ελλαδα).

10 λεπτά πριν, gsolidak είπε

Σε 1.5 χρόνο είχαν 30% μείωση των εμφραγμάτων που είναι η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου.... Τι δεν καταλαβαίνεις;

Πρωτον, δεν ειμαι γιατρος αλλα μου κανει πολυ μπαρουφα το νουμερο αυτο, 30% μειωση θανατων λογω εφραγματων σε 1,5 χρονο; και εξαιτιας της διακοπης ή μειωσης του καπνισματος; σε 1,5 χρονο; δεν μου καθεται με τιποτα.

Δευτερον, εστω οτι ισχυει αυτο που λες, τι σχεση εχει η μειωση εξοδων για την υγεια με την μειωση θανατων απο εφραγματα λογω καπνισματος; στην καλυτερη δεν εχει καμια σχεση, στην χειροτερη σου προσθετει εξοδα.

7 λεπτά πριν, defacer είπε

Θέλει ελάχιστο googling για να δεις ότι η παγκόσμια αγορά προϊόντων καπνού (πλην Κίνας που είδα εγώ) κάνει συνολικό τζίρο χοντρικά 800 δις. Προφανώς τα κέρδη από φορολογία είναι σημαντικά λιγότερα από το τζίρο.

Α ναι; επειδη εδω στην Ελλαδα τα εσοδα απο την φορολογια των τσιγαρων ειναι κανα 85% του τζιρου. Και γιατι εβγαλες την Κινα απ εξω;

• Confused 1
Δημοσ.
1 minute ago, tsioulak said:

Δευτερον, εστω οτι ισχυει αυτο που λες, τι σχεση εχει η μειωση εξοδων για την υγεια με την μειωση θανατων απο εφραγματα λογω καπνισματος; στην καλυτερη δεν εχει καμια σχεση, στην χειροτερη σου προσθετει εξοδα.

Το γεγονός ότι έχεις αυτή την ειλικρινή απορία είναι καταδικαστικό για όποιον θέλει να σου απαντήσει.

Η φάση δεν ξέρω τίποτα αλλά με αυτά που ακούω και ότι στροφές πάρει το μυαλό εκείνη την ώρα βγάζω συμπέρασμα (δεν το λέω ως κάτι κατακριτέο) μπορεί να σε πάει only so far. Αν κάποιος δεν ξέρει πως λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει την απορία "πώς είναι δυνατόν αν θες να μη σε βρει ο ιός να μολύνεις ο ίδιος τον εαυτό σου με εμβόλιο", δε μπορείς να κάνεις συζήτηση μαζί του με αυτό το υπόβαθρο. Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να σε πιστέψει γιατί έτσι.

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, gsolidak είπε

Σε πολιτειες που εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος στην Αμερική. Καταλαβαίνεις ότι λες ότι σου κατέβει

Μάλλον εσύ λες ό,τι σου κατέβει, κοινώς δεν γνωρίζεις να μας πεις τη σύνδεση μεταξύ των δύο με στοιχεία. Απλά πήρες στην τύχη μια εφαρμογή, πήρες και ένα νούμερο και κατέληξες ότι η μείωση προήλθε λόγω του νόμου. Δεν αρκεί. Πρέπει να τα συνδέσεις και τα δυο με αποδείξεις. Την ίδια περίοδο μπορεί να μειώθηκε το ποσοστό λίπους στα μπέργκερ και εξ' αυτού να είχες λιγότερα εμφράγματα.

Δηλαδή λες ό,τι νά 'ναι.

Επεξ/σία από Pleo
  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ.
7 minutes ago, tsioulak said:

Α ναι; επειδη εδω στην Ελλαδα τα εσοδα απο την φορολογια των τσιγαρων ειναι κανα 85% του τζιρου. Και γιατι εβγαλες την Κινα απ εξω;

1. Α ναι. Έχεις αντίρρηση; Θες να δώσουμε πηγές;

2. Citation needed.

3. Γιατί την έβγαζε έξω η πηγή που βρήκα. Υποθέτω ο λόγος είναι πως η πηγή μου είναι "Δυτική", και η Κίνα είναι παραδοσιακά σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού σε πάρα πολλούς τομείς της αγοράς για Δυτικές επιχειρήσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

H τελευταία έρευνα έγινε το 2014 και η επόμενη έχει προγραμματιστεί για το 2019 με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται το 2020.

Είμαστε πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καπνιστών κάτω από 20 τσιγάρα ημερησίως στους άντρες, και σχεδόν στον ίδιο μέσο όρο για τις γυναίκες.

Εκεί που είμαστε πρώτοι είναι στους καπνιστές άνω των 20 τσιγάρων ημερησίως. Πηγή Eurostat, δεν βρήκα κάτι πιο αξιόπιστο.

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tobacco_consumption_statistics

Επεξ/σία από Pleo
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, Pleo είπε

Μάλλον εσύ λες ό,τι σου κατέβει, κοινώς δεν γνωρίζεις να μας πεις τη σύνδεση μεταξύ των δύο με στοιχεία. Απλά πήρες στην τύχη μια εφαρμογή, πήρες και ένα νούμερο και κατέληξες ότι η μείωση προήλθε λόγω του νόμου. Δεν αρκεί. Πρέπει να τα συνδέσεις και τα δυο με αποδείξεις. Την ίδια περίοδο μπορεί να μειώθηκε το ποσοστό λίπους στα μπέργκερ και εξ' αυτού να είχες λιγότερα εμφράγματα.

Δηλαδή λες ό,τι νά 'ναι.

Είμαι γιατρός οπότε έχω διαβάσει σε ιατρικά paper αυτά που λέω. 

Είναι χαμένος χρόνος αλλά έστω ότι προσπαθώ να σου εξηγήσω. τι να σου εξηγήσω ότι σε μία Μελέτη παρατήρησης μετά από την εφαρμογή του καπνιστικου του νόμου είδαν μείωση 30% των εμφραγμάτων. σε γειτονική Πολη που δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος δεν παρατηρήθηκε τέτοια μείωση. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το να κάνεις διπλή-τυφλή μελέτη που είναι ανέφικτη. Αλλά τώρα τα επιχειρήματα τύπου περιεκτικότητα λίπους του burger είναι για τα πανηγύρια.

Υπάρχει μία παροιμία βέβαια ότι η βλακεία είναι ανίκητη

Οπότε καλό βράδυ και συνέχιζε να καπνίζεις

• Like 6
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, defacer είπε

1. Α ναι. Έχεις αντίρρηση; Θες να δώσουμε πηγές;

2. Citation needed.

3. Γιατί την έβγαζε έξω η πηγή που βρήκα. Υποθέτω ο λόγος είναι πως η πηγή μου είναι "Δυτική", και η Κίνα είναι παραδοσιακά σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού σε πάρα πολλούς τομείς της αγοράς για Δυτικές επιχειρήσεις.

Δεν ζεις Ελλαδα οποτε δεν σε κακιζω που δεν τα ξερεις καλα τα πραγματα, αλλα ασε εμενα που ζω στην Ελλαδα και στην μια απο τις δυο μου δουλειες αγοραζω και πουλαω τσιγαρα να ξερω κατι παραπανω. Το λοιπον, 26% ΕΦΚ, 24% ΦΠΑ και 1,65€ παγιος φορος (αλλο ειδος ΕΦΚ) ανα 20 τσιγαρα βγαζει (χοντρικα) κανα 85% φορους επι της τελικης τιμης.

Τι να πω; μπορει αλλες χωρες να μην εχουν τοσο πολυ φορο στα τσιγαρα.

Ο λογος που ρωτησα για την Κινα ειναι επειδη η ερευνα που δωθηκε προηγουμενως για το παγκοσμιο κοστος στην υγεια λογω καπνισματος ειχε συμπεριλαβει την Κινα (μιας και μιλουσε για το 97% του πληθυσμου του πλανητη).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, gsolidak είπε

Είναι χαμένος χρόνος αλλά έστω ότι προσπαθώ να σου εξηγήσω. τι να σου εξηγήσω ότι σε μία Μελέτη παρατήρησης μετά από την εφαρμογή του καπνιστικου του νόμου είδαν μείωση 30% των εμφραγμάτων. σε γειτονική Πολη που δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος δεν παρατηρήθηκε τέτοια μείωση. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το να κάνεις διπλή-τυφλή μελέτη που είναι ανέφικτη. Αλλά τώρα τα επιχειρήματα τύπου περιεκτικότητα λίπους του burger είναι για τα πανηγύρια.

Πρώτον δεν είμαι καπνιστής. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο biased είσαι σε σχέση με αυτά που διαβάζεις. Γιατρός κι αν είσαι στατιστικολόγος δεν είσαι. Πολύ περισσότερο δεν έχεις ιδέα για το πως και αν συνδέονται αυτά τα δυο. Συνδέονται σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' όσο θα ήθελες να συνδέονται. Πρέπει να φέρεις αποδείξεις, αλλιώς η παρατήρηση που λες είναι η ίδια για τα πανηγύρια. Κοινώς μας έχεις πει ότι το μπουζούκι είναι όργανο όπως και ο αστυνομικός, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Αν δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις, δεν πειράζει. Καταλαβαίνουμε οι υπόλοιποι. Βάλε και την έρευνα που κατέληξε στους αριθμούς αυτούς που επικαλείσαι.

Επεξ/σία από Pleo
  • Sad 1
Δημοσ.
4 minutes ago, tsioulak said:

Δεν ζεις Ελλαδα οποτε δεν σε κακιζω που δεν τα ξερεις καλα τα πραγματα, αλλα ασε εμενα που ζω στην Ελλαδα και στην μια απο τις δυο μου δουλειες αγοραζω και πουλαω τσιγαρα να ξερω κατι παραπανω. Το λοιπον, 26% ΕΦΚ, 24% ΦΠΑ και 1,65€ παγιος φορος (αλλο ειδος ΕΦΚ) ανα 20 τσιγαρα βγαζει (χοντρικα) κανα 85% φορους επι της τελικης τιμης.

Τι να πω; μπορει αλλες χωρες να μην εχουν τοσο πολυ φορο στα τσιγαρα.

Ο λογος που ρωτησα για την Κινα ειναι επειδη η ερευνα που δωθηκε προηγουμενως για το παγκοσμιο κοστος στην υγεια λογω καπνισματος ειχε συμπεριλαβει την Κινα (μιας και μιλουσε για το 97% του πληθυσμου του πλανητη).

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η καραμέλα του δε ζεις στην Ελλάδα. Αν είναι δυνατόν κρατήστε την για θέματα που όντως έχει ουσία, όπως πχ αν στέλνω τα παιδιά μου σχολείο σε άλλη χώρα αλλά έχω άποψη για τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά σχολεία.

Τα νούμερα που λες δεν τα αμφισβητώ, και μερσί που τα έδωσες, αλλά δε νομίζω ότι ισχύει το να βάλεις το ΦΠΑ εκεί μέσα σε μια τέτοια ανάλυση. Εκτός αν θες να ισχυριστείς ότι τα λεφτά που ο κόσμος δεν θα τα πάρει σε τσιγάρα θα τα κάνει κλειστή κατάθεση στην τράπεζα.

Ακόμα κι αν διπλασιάσεις την αξία της αγοράς λόγω Κίνας (που απλά δεν παίζει κατά την άποψή μου, μπορεί οι Κινέζοι να είναι πολλοί αλλά το κόστος κινέζικου τσιγάρου κατά μέσο όρο δεν το βλέπω και πολύ συγκρίσιμο με δυτικού τσιγάρου), πάλι τα νούμερα βγαίνουν.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Pleo είπε

Πρώτον δεν είμαι καπνιστής. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο biased είσαι σε σχέση με αυτά που διαβάζεις. Γιατρός κι αν είσαι στατιστικολόγος δεν είσαι. Πολύ περισσότερο δεν έχεις ιδέα για το πως και αν συνδέονται αυτά τα δυο. Πρέπει να φέρεις αποδείξεις, αλλιώς η παρατήρηση που λες είναι η ίδια για τα πανηγύρια. Κοινώς μας έχεις πει ότι το μπουζούκι είναι όργανο όπως και ο αστυνομικός, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι.

Αν δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις, δεν πειράζει. Καταλαβαίνουμε οι υπόλοιποι.

Την αιτιολογία δεν μπορούμε να την αποδείξουμε μόνο συσχέτιση μπορούμε να βρούμε προφανώς. αλλά γιατί να άλλαξε κάτι άλλο σε αυτές τις πολείς αυτό τον ένα μιση χρόνο. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί ζημιές. Το φορτίο της μείωσης του τσιγάρου στον πληθυσμό δεν ξέρεις πόσο θα είναι σε κάθε μέρος. Όμως με τον αντικαπνιστικό νόμο μειώνεται πάρα πολύ το παθητικό κάπνισμα που ισοδυναμεί με μισό πακέτο τσιγάρα. επίσης οι καπνιστές επειδή χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής τους συνειδητοποιούν το πόσο εξαρτημένοι είναι και είτε μειώνουν αναγκαστικά το φορτίο καπνίσματος ή το σταματάνε. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει τεράστια ζημιά. Χοντρικά μειώνει το μέσο όρο ζωής 10 χρόνια που είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Τώρα αν πάρεις πίσω τα 10 χρόνια σε ενάμιση χρόνο ή σε 10 χρόνια ή σε 20 δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία... Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που όμως δεν είναι χώρος κατάλληλος το φόρεμα αυτό η ανάπτυξει κανείς. για παράδειγμα η αγγειοσύσπαση των αγγείων αναστρέφεται σχετικά γρήγορα. 

Οπότε για να απαντήσουμε στις φλυαρίες σου. ότι το τσιγάρο κάνει κακό είναι αποδεδειγμένο χίλιες φορές

Από την άλλη το πόσο ακριβώς γρήγορα θα αναστραφεί αυτό την απαγόρευση του καπνίσματος και σε ποιο χρόνο υπάρχουν κάποιες μελέτες παρατήρησης αλλά τελικά ίσως δεν έχει και τόση σημασία.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, gsolidak είπε

Την αιτιολογία δεν μπορούμε να την αποδείξουμε μόνο συσχέτιση μπορούμε να βρούμε προφανώς. αλλά γιατί να άλλαξε κάτι άλλο σε αυτές τις πολείς αυτό τον ένα μιση χρόνο. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί ζημιές. Το φορτίο της μείωσης του τσιγάρου στον πληθυσμό δεν ξέρεις πόσο θα είναι σε κάθε μέρος. Όμως με τον αντικαπνιστικό νόμο μειώνεται πάρα πολύ το παθητικό κάπνισμα που ισοδυναμεί με μισό πακέτο τσιγάρα. επίσης οι καπνιστές επειδή χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής τους συνειδητοποιούν το πόσο εξαρτημένοι είναι και είτε μειώνουν αναγκαστικά το φορτίο καπνίσματος ή το σταματάνε. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει τεράστια ζημιά. Χοντρικά μειώνει το μέσο όρο ζωής 10 χρόνια που είναι πολύ μεγάλο νούμερο. Τώρα αν πάρεις πίσω τα 10 χρόνια σε ενάμιση χρόνο ή σε 10 χρόνια ή σε 20 δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία... Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που όμως δεν είναι χώρος κατάλληλος το φόρεμα αυτό η ανάπτυξει κανείς. για παράδειγμα η αγγειοσύσπαση των αγγείων αναστρέφεται σχετικά γρήγορα. 

Οπότε για να απαντήσουμε στις φλυαρίες σου. ότι το τσιγάρο κάνει κακό είναι αποδεδειγμένο χίλιες φορές

Από την άλλη το πόσο ακριβώς γρήγορα θα αναστραφεί αυτό την απαγόρευση του καπνίσματος και σε ποιο χρόνο υπάρχουν κάποιες μελέτες παρατήρησης αλλά τελικά ίσως δεν έχει και τόση σημασία.

Μη μου λες για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου προσπαθώντας να δομήσεις επιχείρημα δια της επικλήσεως στην αυθεντία σου (γιατρός) ή πετώντας τυχαία νούμερα. Είναι γνωστά αυτά. Άλλο σε ρώτησα και δεν απαντάς. Σε ρώτησα για τη μελέτη που συνοδεύει τα στατιστικά. Και φυσικά δεν απάντησες.

Για να καταλάβεις πόσο μεγάλη κοτσάνα έχεις αμολήσει περί αντικαπνιστικού νόμου και πόσο αυτό συνδέεται στο ποσοστό που θα ήθελες με τα λιγότερα καρδιακά επεισόδια, δεν θα σου τραβήξω αμέσως τώρα το χαλί κάτω από τα πόδια.

Θα στο τραβήξω τώρα: Για πες μας λοιπόν αφού με νόμο τα πράγματα είναι καλύτερα, πως και δεν είναι καλύτερα εδώ; Σου θυμίζω ότι και στην Ελλάδα έχουμε αντικαπνιστικό νόμο εδώ και σχεδόν 10 χρόνια.

Όπως βλέπεις, είναι άλλο πράγμα να νομίζεις κάτι και άλλο πράγμα να έχεις το μυαλό να το υποστηρίξεις. Πρέπει να σκέφτεσαι καθαρά. Κάτι που εσύ απέτυχες να κάνεις.

Επεξ/σία από Pleo
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 λεπτά πριν, gsolidak είπε

Γιατρε μου ειναι λογικο σε τοσο μικρο διαστημα να βελτιωνεται η υγεια των ανθρωπων?...απο περιορισμο του καπνισματος?...οχι αποκλεισμο διοτι στη λουφα η παρανομα ολο και θα ριχναν καμμια τζουρα στο σπιτι αμαξι εκδρομη ψαρεμα κηπο κλπ...οποτε δηλαδη αν κοπει εντελως το καπνισμα παντου σε 18 μηνες δεν θα εχουμε καρδιο θανατους απο καπνισμα?...χμμμ καπου κανω λαθος, που ομως?....... Υγ δεν καπνιζω εδω και 17 μηνες. Το εκοψα μαζι με ποτα και ντρογκια.cold turkey..

Επεξ/σία από ELTASSOS
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tsioulak είπε

Ειδες ποσο κοντα ειναι τα ποσα; 1,6 εξοδα και 1,2 εσοδα και μαλιστα απο πηγες που δεν τους πολυ συμφερει το καπνισμα. Με κανει εντυπωση ειναι η αληθεια οτι ειναι αρνητικο το αποτελεσμα, μπορει βεβαια να εχει πεσει και λιγο μαγειρεμα στα εξοδα (δυσκολα να εχει πεσει μαγειρεμα στα εσοδα, εκτος και αν δεν εχουν προσθεσει κανα ΦΠΑ στα εσοδα)  ή να δειχνει καποιο αλλο προβλημα στον τομεα της υγειας ή μπορει να κανω και λαθος οτι τα εσοδα-εξοδα του καπνισματος ειναι θετικα παντου (στην Ελλαδα ειναι σιγουρα, μονο και μονο τα ποσα των εσοδων να δεις, 1,2 δις δολλαρια το 2007 σε πληθυσμο 12 εκατομμυριων στο Ontario του Καναδα και 3,5 δις ευρω το 2017 στα 10 εκατομμυρια στην Ελλαδα).

Μόνο λόγια και φλυαρία είσαι και χάθηκες στα μαθηματικά. Το κόστος είναι 1,6 +4,4 + 500.000 Hospital Days και τα έσοδα 1,2. Το κόστος λοιπόν του καπνίσματος υπερβαίνει κατά 500% τα έσοδα χωρίς μάλιστα να υπολογίσουμε τις 500.000 Hospital Days.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...