Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά μην νιώθετε ενοχές και κοιτάξτε πρώτα την πάρτη σας. Οι εργοδότες σας βλέπουν αναλώσιμους και έτσι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζετε και εσείς. Μην σας πιάνουν ρομαντισμοί σε αφεντικά που σας χρωστάνε λεφτά ή δεν βάζουν ένσημα κτλπ.

Αν σου συμπεριφέρεται κάποιος σωστά τότε εσύ είσαι υποχρεωμένος με τη σειρά σου να το ανταποδίδεις. Αν είναι όμως κανάς μαλάκας ( που είναι και το πιο πιθανο) τότε κάνεις όσο πιο χοντρά μπορείς το abuse. Αν είσαι γυναίκα δεν του λες τίποτα για εγκυμοσύνες και φέρνεις χαρτιά γιατρών για να έχεις συνέχεια άδεια. Αν δεν σε προστάτευε ο νόμος άλλωστε αυτός θα σε έδιωχνε από την πρώτη μέρα που θα μάθαινε πως κυοφορείς. Η πλάκα είναι πως κάτι τέτοια ζώα μετά πάνε και σχολιάζουν στο καφενείο ή στο διαδίκτυο για την υπογεννητικότητα.

https://sepolia.net/epikairotita/7631-neo-kroysma-se-alysida-kafe-apolysi-egkyou-ston-8o-mina-tis

https://www.efsyn.gr/arthro/afentika-stohopoioyn-egkyoys-ena-aishro-kathimerino-fainomeno

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/arnoyntai-na-epanaproslavoyn-apolymeni-egkyo-se-foyrno-sto-peristeri

Με μια πρόχειρη αναζήτηση βλέπει κανείς τι τραβάνε οι καημένες που θέλουν να γίνουν μανάδες. Μην τους λυπάστε, οι εργοδότες αν μπορούσαν μέχρι και τα νεφρά του υπαλλήλου θα πούλαγαν. Νηματοθέτρια τους κάνεις καταγγελία/μήνυση και φυσικά λες στους πάντες, από τους γείτονες μέχρι το κάθε μέλος στο ινσομνια το ονομα της επιχείρησης.

• Like 1
  • Thanks 2
  • Sad 1
  • Απαντ. 185
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, BritGreek said:

Είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει για οτιδήποτε θα επηρεάσει την εργασιακή της σχέση και το επαγγελματικό κομμάτι που αναλαμβάνει, έτσι ώστε η επιχείρηση να έχει το δικαίωμα επιλογής. Διαφορετικά, αν μιλάμε για νευραλγικές θέσεις, στην ουσία υφίσταται ζήτημα διαφυγόντων κερδών λόγω μη αποδοτικότητας του εκάστοτε υπαλλήλου αν γνώριζε ότι δεν θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα για τα οποία προσελήφθη. 

Ψιλο-off-topic, αλλά σε quotάρω πάλι γιατί με έτρωγε λίγο αυτό που γράφεις και το σκάλισα λίγο ρωτώντας το λογιστή και τη δικηγόρο μου.

Μιλώντας πάντα για το τι είναι νόμιμο και αφήνοντας στην άκρη το ηθικό του πράγματος, ο Άρειος Πάγος έχει καταλήξει ότι είναι άκυρη η απόλυση της εγκύου ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν το γνώριζε (ΑΠ 1291/88) ή ακόμα κι αν η ίδια η έγκυος δεν το γνώριζε τη στιγμή της απόλυσης (ΑΠ 242/02). Αυτό σε δεύτερη φάση σημαίνει ότι κατά τη στιγμή της πρόσληψης, η έγκυος δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον εργοδότη της για το ότι είναι έγκυος και αφού προσληφθεί κανονικά ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα να την απολύσει για το διάστημα της προστασίας της. Με λίγα λόγια η έγκυος δεν απολύεται, τελεία και παύλα.

Από την άλλη όμως, στον ΑΚ (νομίζω τα άρθρα 140, 145, 288 και 388 είναι τα σχετικά, μπορεί να κάνω και λάθος) είναι εξίσου σαφές ότι όχι απλά μία σύμβαση είναι άκυρη εάν έχει προηγηθεί πλάνη/απάτη, αλλά ο θιγμένος μπορεί να ζητήσει ακόμα και αποζημίωση για τη ζημιά που του προκλήθηκε. Για παράδειγμα ο εργοδότης προσλαμβάνει μια κοπέλα για να καλύψει μια θέση, η κοπέλα του αποκρύπτει ότι είναι έγκυος (αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλάνη ή απάτη) και μόλις υπογράφεται η σύμβαση αρχίζει να παίρνει αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η θέση για την οποία προσλήφθηκε. Με λίγα λόγια, η πλάνη μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της σύμβασης, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να έρθει σε αντίθεση με την προστασία της μητρότητας.

Ψιλά γράμματα, μόνο ο ΑΠ μπορεί να τα ξεχωρίσει, αλλά είναι από δύσκολο έως απίθανο να φτάσει υπόθεση του είδους εκεί.

Επεξ/σία από Malthador
Δημοσ.

Γεια σας σκόπευα να παω αύριο όπως μου είπε η επιθεώρηση και μόλις μου στάλθηκε μήνυμα από την υπεύθυνη να μην κάνω το κόπο γιατί έχει γίνει ηδη η απόλυση μου απο χθες...

Συγνώμη αλλά επειδή δεν μς έχουν απολύσει ποτε δεν πρεπει να υπογράψω κάτι?

Εγώ απάντησα απλα οτι η απολυση είναι άκυρη οπως μου ειπαν στην επιθεώρηση και οτι πρεπει να έρθω κανονικά για δουλεια και μου λέει "πράξε όπως νομίζεις"

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πας κανονικά στη δουλειά. Δε δέχεσαι καμία απολύτως απόλυση. Χτυπάς κανονικά κάρτα-παρουσιολόγια κλπ και ξεκαθαρίζεις τα πράγματα είτε με το καλό και μόνη σου είτε με το κακό και παρέα από την επιθεώρηση εργασίας και το εργατικό κέντρο. Αρκετά με το κάθε καθίκι που το παίζει εργοδότης και πίνει το αίμα του κόσμου. 

Επεξ/σία από paylidis
  • Like 6
  • Thanks 1
Δημοσ.

Απόλυση με μηνύματα και μπλα μπλα δεν ισχύει.Μόνο γραπτώς,για να είσαι εντάξει με τον νόμο και να πράξεις ανάλογα.

Δημοσ.

Ειναι λογικο ο εργοδοτης να σε αντιμετωπιζει με εντονη καχυποψια οταν λιγες εβδομαδες αφου σε εχει προσλαβει, και λογικα για τουριστικη σεζον, δηλαδη με συγκεκριμενες και φανταζομαι αυξημενες απαιτησεις, του ξεφουρνιζεις μιε εγκυμοσυνη. Ειναι και υποπτος ο χρονος της συγκυριας, πως να το κανουμε.

Απο την αλλη, εαν οντως ειναι αγνωστο και τυχαιο γεγονος, προφανως η συμπεριφορα του εργοδοτη ειναι απαραδεκτη. Ο νομος καλυπτει την μητροτητα, αρκει οπως σου ειπαν και παραπανω να εμφανιζεσαι στην δουλεια σου, μην νομιζεις ομως οτι και η εργοδοσια δεν εχει "οπλα", και ειναι θεμα και οικονομικο.

Δεν γνωριζουμε και ποιες ειναι οι προθεσεις σου, να εκμεταλλευτεις πληρως και ασυδοτα ολο το προστατευτικο πλαισιο του νομου, οπως προτεινουν κατι ανοητοι εδω, ή εχεις διαθεση συμβιβασμου, υπο την εννοια οτι σκοπευεις να δουλεψεις για οσο το επιτρεπει η κατασταση σου. 

Δημοσ.

Απολυση ανευ υπογραφων δεν υπαρχει. Στο λενε για να μην εμφανιστεις στη δουλεια και να εχουν λογο να σε διωξουν νομιμα.

Δημοσ.

Τι ενοεις ? Απολυση χωρις προτερη ενημερωση? Σαφως και υπαρχει αλλα και παλι θα πρεπει να υπογραψεις χαρτια.

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, agrio.imeros είπε

Είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει;

Ναι αλλα συνήθως προϋποθέτει να μην πας στην δουλειά. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Malthador είπε

Ψιλο-off-topic, αλλά σε quotάρω πάλι γιατί με έτρωγε λίγο αυτό που γράφεις και το σκάλισα λίγο ρωτώντας το λογιστή και τη δικηγόρο μου.

Μιλώντας πάντα για το τι είναι νόμιμο και αφήνοντας στην άκρη το ηθικό του πράγματος, ο Άρειος Πάγος έχει καταλήξει ότι είναι άκυρη η απόλυση της εγκύου ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν το γνώριζε (ΑΠ 1291/88) ή ακόμα κι αν η ίδια η έγκυος δεν το γνώριζε τη στιγμή της απόλυσης (ΑΠ 242/02). Αυτό σε δεύτερη φάση σημαίνει ότι κατά τη στιγμή της πρόσληψης, η έγκυος δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον εργοδότη της για το ότι είναι έγκυος και αφού προσληφθεί κανονικά ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα να την απολύσει για το διάστημα της προστασίας της. Με λίγα λόγια η έγκυος δεν απολύεται, τελεία και παύλα.

Από την άλλη όμως, στον ΑΚ (νομίζω τα άρθρα 140, 145, 288 και 388 είναι τα σχετικά, μπορεί να κάνω και λάθος) είναι εξίσου σαφές ότι όχι απλά μία σύμβαση είναι άκυρη εάν έχει προηγηθεί πλάνη/απάτη, αλλά ο θιγμένος μπορεί να ζητήσει ακόμα και αποζημίωση για τη ζημιά που του προκλήθηκε. Για παράδειγμα ο εργοδότης προσλαμβάνει μια κοπέλα για να καλύψει μια θέση, η κοπέλα του αποκρύπτει ότι είναι έγκυος (αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλάνη ή απάτη) και μόλις υπογράφεται η σύμβαση αρχίζει να παίρνει αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η θέση για την οποία προσλήφθηκε. Με λίγα λόγια, η πλάνη μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της σύμβασης, πράγμα που μπορεί με τη σειρά του να έρθει σε αντίθεση με την προστασία της μητρότητας.

Ψιλά γράμματα, μόνο ο ΑΠ μπορεί να τα ξεχωρίσει, αλλά είναι από δύσκολο έως απίθανο να φτάσει υπόθεση του είδους εκεί.

Κι εγώ έχω δικηγορική εταιρεία που συνεργάζομαι και λογιστήριο. Σωστά σου τα είπαν οι δικοί σου συνεργάτες. Άρα συμφωνούμε. Αν μπορεί όμως ο εργοδότης να αποδείξει ότι υπήρξε δόλος, δηλαδή απόκρυψη μιας κατάστασης που δυσχεραίνει/εμποδίζει την παροχή έργου από τον εργαζόμενο έτσι ώστε να επιλεγεί από τον εργοδότη. Αν εγώ ψάχνω ένα άτομο να καλύψει μια καίρια θέση, δω πολλούς και επιλέξω εκείνο, στην περίπτωσή μας γυναίκα και η θέση της είναι νευραλγική ή δυσκολεύομαι λόγω εποχής ή προσόντων να την αντικαταστήσω έγκαιρα χωρίς να ζημιώνεται η επιχείρησή μου, τότε στην ουσία με έχει γελάσει και έχω χάσει χρήματα χωρίς να ευθύνομαι αφού αποκρύφθηκε αυτή η λεπτομέρεια. Εκεί, λοιπόν, σου λέω με βεβαιότητα ότι θα δικαιωθώ όταν γίνει προσφυγή. Μιλάω πάντα για νεοπροσλαμβανόμενη υπάλληλο και για ζήτημα που θα προκύψει εντός ολίγων ημερών από την έναρξη της εργασιας της. Έχει συμβεί σε πολλούς αυτό και δεν είναι κάτι σπάνιο.

2 ώρες πριν, Vasivouzoukos είπε

Παιδιά μην νιώθετε ενοχές και κοιτάξτε πρώτα την πάρτη σας. Οι εργοδότες σας βλέπουν αναλώσιμους και έτσι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζετε και εσείς. Μην σας πιάνουν ρομαντισμοί σε αφεντικά που σας χρωστάνε λεφτά ή δεν βάζουν ένσημα κτλπ.

Αν σου συμπεριφέρεται κάποιος σωστά τότε εσύ είσαι υποχρεωμένος με τη σειρά σου να το ανταποδίδεις. Αν είναι όμως κανάς μαλάκας ( που είναι και το πιο πιθανο) τότε κάνεις όσο πιο χοντρά μπορείς το abuse. Αν είσαι γυναίκα δεν του λες τίποτα για εγκυμοσύνες και φέρνεις χαρτιά γιατρών για να έχεις συνέχεια άδεια. Αν δεν σε προστάτευε ο νόμος άλλωστε αυτός θα σε έδιωχνε από την πρώτη μέρα που θα μάθαινε πως κυοφορείς. Η πλάκα είναι πως κάτι τέτοια ζώα μετά πάνε και σχολιάζουν στο καφενείο ή στο διαδίκτυο για την υπογεννητικότητα.

https://sepolia.net/epikairotita/7631-neo-kroysma-se-alysida-kafe-apolysi-egkyou-ston-8o-mina-tis

https://www.efsyn.gr/arthro/afentika-stohopoioyn-egkyoys-ena-aishro-kathimerino-fainomeno

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/arnoyntai-na-epanaproslavoyn-apolymeni-egkyo-se-foyrno-sto-peristeri

Με μια πρόχειρη αναζήτηση βλέπει κανείς τι τραβάνε οι καημένες που θέλουν να γίνουν μανάδες. Μην τους λυπάστε, οι εργοδότες αν μπορούσαν μέχρι και τα νεφρά του υπαλλήλου θα πούλαγαν. Νηματοθέτρια τους κάνεις καταγγελία/μήνυση και φυσικά λες στους πάντες, από τους γείτονες μέχρι το κάθε μέλος στο ινσομνια το ονομα της επιχείρησης.

Αυτό το πράγμα που τσουβαλιάζεις όλους τους εργοδότες και θεωρείς δεδομένο ότι το πιο πιθανό είναι ο εργοδότης να είναι όπως τον περιγράφεις, εμένα με θυμώνει αρκετά γιατί είμαι σωστός και, πίστεψέ με, το προσπαθώ πάρα πολύ.Όσο για τις συμβουλές που δίνεις στην κοπέλα για τα χαρτιά, να ξέρεις ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι μικρός, και οι εταιρείες μιλούν μεταξύ τους. Ακόμα και οι ανταγωνιστές. Δεν έχω προσλάβει ποτέ κανέναν χωρίς συστατική από τους προηγούμενους εργοδότες ή απευθείας επικοινωνία μαζί τους και το ξεκαθαρίζω στα interviews. Πάντα όμως. Αν, κούφια η ώρα, το χρειαστεί μια έγκυος, εννοείται ότι θα πάει χαρτιά γιατρών, γιατί πάνω απ'όλα είναι η υγεία της και του παιδιού που έχει μέσα της. Αλλά το σκόπιμο, είναι εξαπάτηση και δείχνει έλλειψη εντιμότητας. Τον σωστό υπάλληλο πρέπει να είναι ηλίθια μια επιχείρηση για να μην του φερθεί σωστά τηρώντας τουλάχιστον τα νόμιμα.  

Επεξ/σία από BritGreek
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ok καλά τα όσα ακούστηκαν αλλά να θέσω και εγώ μια περίπτωση για το ηθικό του θέματος.

Έστω ότι κατά την πρόσληψη δεν υπάρχει καμία εγκυμοσύνη. Και την 2η μέρα πλακώνεται η εργαζόμενη με τον άντρα της σε you know what και την 3η μέρα πάει στον εργοδότη με την βεβαίωση εγκυμοσύνης από τον γιατρό και ζητάει άδειες κλπ. Αυτό τώρα είναι σωστό με το καλημέρα να προκύπτουν ζητήματα ενώ δεν έχει προλάβει καλά καλά να μάθει την δουλειά ακόμα;

Δύσκολο ζήτημα γενικά. Εγώ δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν εργοδότη για δυσαρέσκεια ακόμα και αν δεν προκύψει με το καλημέρα η εγκυμοσύνη. Κανονικά άδειες επιδόματα κλπ έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος και όχι να επιβαρύνεται ο εργοδότης με ένα απρόβλεπτο και τεράστιο οικονομικό ζήτημα που δεν μπόρεσε να δει να έρχεται

Επεξ/σία από cthulhucarbide
Επισκέπτης
Δημοσ.

Φιλενάδα κατ αρχήν καλή λευτεριά . Να πάνε όλα καλά .

Σε συμβουλεύω να πας σε εργατολόγο για να χειριστεί την υπόθεση . Θα δικαιωθείς σίγουρα όχι μόνο για την απόλυση .

Αξιζει μην τον αφήσεις . 

Δημοσ.

Διάβασα μόνο την 1η σελίδα, εγώ έχω να σχολιάσω το εξής. Η επιθεώρηση όπως είπε δεν μπορεί και απαγορεύεται να απολυθεί έγκυος γυναίκα από εργοδότη. Και της είπαν να πάει κανονικά στην δουλειά της.

Το θέμα είναι τώρα τι θα κάνει η γυναίκα απ' την στιγμή που ο εργοδότης αρνηθεί να την πληρώσει, ουσιαστικά υπάρχει τρόπος να αναγκάσει τον εργοδότη να πληρώσει; 

Δημοσ.

Ολο αυτό το σκηνικό στήθηκε γιατί είπες οτι εισαι Εγκυος, σκέφτηκε ο κλασσικός ελληνάρας"δηλαδή τώρα θα κάθεται απο τον χ εως τον ψ μήνα και εγώ θα πληρώνω?", τίποτα πάς στην δουλειά κανονικά και εάν πεί οτιδήποτε του κάνεις και μία καταγγελία. Καλό είναι να ρωτήσεις και έναν εργατολόγο για τα διαδικαστικά.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...