Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 29/1/2023 στις 1:41 ΜΜ, kostasgr78 είπε

Έχει κανείς εμπειρία από τα ηλεκτρικά ποδήλατα της GIANT;

Τι θελεις να μαθεις ;

• Thanks 1
  • Απαντ. 1,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Καλησπερα, ειπα να ρωτησω εδω γιατι μετα απο μια αναζητηση στο ιντερνετ δεν εβγαλα ακρη.

Υπαρχει δυνατοτητα στην Ελλαδα να κανουμε register ενα diy ηλεκτρικο ποδηλατο ως μηχανακι και να χει πινακιδες ασφαλεια κλπ? Φτιαχνω ενα ηλεκτρικο 1500w απο 600w που ειναι τωρα, που ουσιαστικα θα γινει αντιστοιχο με 50cc 2hp μηχανακι και θελω αν γινεται να ειμαι νομιμος στο δρομο γιατι οταν εισαι σε ηλεκτρικο ποδηλατο ειδικα δε σε βλεπει κανεις και δεν υπολογιζουν την ταχυτητα σου, εχω κινδυνεψει ηδη πολλες φορες με 25-30 χμ/ωρα, δε θελω να μπλεξω εγω κι απο πανω αν με τρακαρουν...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχουν πολυ καλη ποιοτητα και αξιοπιστια απλα το προβλημα ειναι οτι οταν μετα απο καποια χρονια χαλασει το οτιδηποτε, θα το πληρωσεις πανακριβα και οταν γινει αυτο, μονο η Giant θα μπορει να το επισκευασει και αν το μοντελο εχει καταργηθει (κατι που το κανουν ανα καποια χρονια) την εβαψες διοτι οι μπαταριες και τα controller ειναι χωνευτα στον σκελετο οποτε ειναι custom κατασκευες. Προσωπικα θα επελεγα μια μαρκα που δεν φοραει custom πραγματα ωστε να μπορω να το επισκευασω ειτε μονος ειτε σε πολλα καταστηματα.

Το κριτηριο καποιου οταν αγοραζει το οτιδηποτε, ειτε ειναι λαπτοπ, ποδηλατο, αμαξι, διαστημοπλοιο ειναι οτι οταν χαλασει αν θα μπορει να το φτιαξει. Δεν υπαρχουν πραγματα που δεν χαλανε και οταν γ ινει αυτο πρεπει να μπορεις να το φτιαξεις. Μου εχουν φερει απειρες φορες 3-4 συγκεκριμενες εταιριες που φορανε τετοια  custom πραγματα και ο μονος τροπος να φτιαχτει ειναι να μπουν εξωτερικα controller, μπαταρια, αναλογα τι εχει χαλασει.

Ελπιζω να σε καλυψα.

Επεξ/σία από LeVeL1
  • Thanks 2
Δημοσ.

Με το "κινούμε ηλεκτρικά"  ο καθένας δικαιούται επιδότηση για 1 όχημα ότι κι αν είναι αυτό;

Δηλαδή αν κάποιος θέλει και ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ηλεκτρικό ποδήλατο πρέπει να διαλέξει, έτσι;

Δημοσ.
10 ώρες πριν, duckino είπε

Με το "κινούμε ηλεκτρικά"  ο καθένας δικαιούται επιδότηση για 1 όχημα ότι κι αν είναι αυτό;

Δηλαδή αν κάποιος θέλει και ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ηλεκτρικό ποδήλατο πρέπει να διαλέξει, έτσι;

Ακριβως.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 7/2/2023 στις 6:32 ΜΜ, LeVeL1 είπε

Εχουν πολυ καλη ποιοτητα και αξιοπιστια απλα το προβλημα ειναι οτι οταν μετα απο καποια χρονια χαλασει το οτιδηποτε, θα το πληρωσεις πανακριβα και οταν γινει αυτο, μονο η Giant θα μπορει να το επισκευασει και αν το μοντελο εχει καταργηθει (κατι που το κανουν ανα καποια χρονια) την εβαψες διοτι οι μπαταριες και τα controller ειναι χωνευτα στον σκελετο οποτε ειναι custom κατασκευες. Προσωπικα θα επελεγα μια μαρκα που δεν φοραει custom πραγματα ωστε να μπορω να το επισκευασω ειτε μονος ειτε σε πολλα καταστηματα.

Το κριτηριο καποιου οταν αγοραζει το οτιδηποτε, ειτε ειναι λαπτοπ, ποδηλατο, αμαξι, διαστημοπλοιο ειναι οτι οταν χαλασει αν θα μπορει να το φτιαξει. Δεν υπαρχουν πραγματα που δεν χαλανε και οταν γ ινει αυτο πρεπει να μπορεις να το φτιαξεις. Μου εχουν φερει απειρες φορες 3-4 συγκεκριμενες εταιριες που φορανε τετοια  custom πραγματα και ο μονος τροπος να φτιαχτει ειναι να μπουν εξωτερικα controller, μπαταρια, αναλογα τι εχει χαλασει.

Ελπιζω να σε καλυψα.

Ευχαριστώ πολύ για την ανάλυση και το χρόνο σου!

Συμφωνώ κι εγώ στην επισκευασιμότητα ενός προϊόντος, χωρίς να κρέμεσαι από κλειστά συστήματα. Δεν έχω μελετήσει καθόλου ως τώρα τις λύσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το να είναι ένα ποδήλατο επισκευάσιμο μόνο από τον κατασκευαστή, σίγουρα είναι πολύ πιο ακριβό.

Τί κατασκευαστές και μοντέλα προτείνεις πάνω στο κριτήριο που θέτεις;

• Like 1
Δημοσ.
Στις 7/2/2023 στις 10:02 ΜΜ, duckino είπε

Για τον ίδιο κύκλο επιδότησης, δεν γνωρίζω αλλά για διαφορετικούς, ισχύει το παρακάτω καθώς μου το απάντησαν επίσημα και έψαξα και το βρήκα και στο ΦΕΚ. Αν κάποιος πήρε ebike στον πρώτο κύκλο (π.χ. εγώ), στον δεύτερο κύκλο δεν μπορεί να επιδοτηθεί ξανά το ίδιο όχημα αλλά μπορεί να επιδοτηθεί οποιοδήποτε άλλο όχημα (μηχανάκι ή αυτοκίνητο).

Στις 7/2/2023 στις 12:38 ΠΜ, dimitris_kart είπε

Καλησπερα, ειπα να ρωτησω εδω γιατι μετα απο μια αναζητηση στο ιντερνετ δεν εβγαλα ακρη.

Υπαρχει δυνατοτητα στην Ελλαδα να κανουμε register ενα diy ηλεκτρικο ποδηλατο ως μηχανακι και να χει πινακιδες ασφαλεια κλπ? Φτιαχνω ενα ηλεκτρικο 1500w απο 600w που ειναι τωρα, που ουσιαστικα θα γινει αντιστοιχο με 50cc 2hp μηχανακι και θελω αν γινεται να ειμαι νομιμος στο δρομο γιατι οταν εισαι σε ηλεκτρικο ποδηλατο ειδικα δε σε βλεπει κανεις και δεν υπολογιζουν την ταχυτητα σου, εχω κινδυνεψει ηδη πολλες φορες με 25-30 χμ/ωρα, δε θελω να μπλεξω εγω κι απο πανω αν με τρακαρουν...

Λογικά θα υπάρχει αλλά θα πρέπει να είναι τρελή μανούρα και εκτιμώ δεν αξίζει. Αν εσύ κινείσαι περίπου όπως κινείται ένα συμβατικό ποδήλατο ή νόμιμο ebike (κόφτη στα 25χμ/ω), δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο σενάριο που θα έχεις πρόβλημα, ακόμη και αν είναι το χειρότερο, π.χ. να σκοτώσεις κάποιον άνθρωπο. Μου φαίνεται απίθανο να παίξει ρόλο το ότι το ποδήλατο σου ήταν custom ebike γιατί πρώτον θα το καταλάβουν ελάχιστοι και δεύτερον, δεν έκανες κάτι που δεν θα έκανε ένα νόμιμο ποδήλατο. Αν είναι να πηγαίνεις ***ντας όπως κάτι πατίνια που πάνε με 70χμ, τότε ναι, καλύτερα να είσαι νόμιμος γιατί είναι θέμα χρόνου να γίνει η μαλακία και όσοι εμπλακούν θα παρατηρήσουν ότι η ταχύτητα ήταν μη αναμενόμενη.

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδιά

Θα ηθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το κινούμαι ηλεκτρικά 2...

1) Αγορά ebike από kosmoride με ημερομηνία αίτησης την 18/8/22.

2) Το status αλλάζει στις 4/11/22 σε: Η κατάσταση της αίτησης άλλαξε σε Εγκεκριμένη Αίτηση προς υπαγωγή

Περιμένω λοιπόν σαν τον μ***** για μήνες (ενώ είχαν πει πως δε θα έχουμε πάλι αυτές τις καθυστερήσεις για πληρωμή της επιδότησης όπως στον πρώτο κύκλο) και ξαφνικά μπαίνω σήμερα και διαβάζω:

3) Το status ξανααλλάζει στις 17/1/23 σε: Η κατάσταση της αίτησης άλλαξε σε Υπαχθείσα Αίτηση σε φάση Υποβολής δικαιολογητικών Ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν αποφαση ΥΠΕΝ/ΑΤΗ/5000/69/17-01-2023

Και μου ζητάει να κάνω είτε:

α) υποβολή δικαιολογητικών ολοκλήρωσης

Β) υποβολή δικαιολογητικών τροποποιησης 

Γ) υποβολή αιτήματος παράτασης

Τι, πραγματικά πείτε μου τι πρέπει να κάνω για να πάρω αυτά που δικαιούμαι από αυτό το μπου****κράτος? 

Φοβαμαι μην κανω και τίποτα λάθος και χρειαστεί να περιμένω αλλους 6 μήνες για να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι και υποτίθεται θα έπαιρνα σε 2 μήνες από την αίτηση.

Αυτά από έναν άνθρωπο που ποτέ δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ σε κανέναν και πληρώνει πάντα στην ώρα του.

Σας παρακαλώ για μια απάντηση εαν κάποιος γνωρίζει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 ώρες πριν, batig0al είπε

Για τον ίδιο κύκλο επιδότησης, δεν γνωρίζω αλλά για διαφορετικούς, ισχύει το παρακάτω καθώς μου το απάντησαν επίσημα και έψαξα και το βρήκα και στο ΦΕΚ. Αν κάποιος πήρε ebike στον πρώτο κύκλο (π.χ. εγώ), στον δεύτερο κύκλο δεν μπορεί να επιδοτηθεί ξανά το ίδιο όχημα αλλά μπορεί να επιδοτηθεί οποιοδήποτε άλλο όχημα (μηχανάκι ή αυτοκίνητο).

ΟΚ καλό αυτό

Να υποθέσω ότι η επιδότηση ισχύει ανά ΑΦΜ, έτσι;Δηλαδή σε μια οικογένεια θα μπορούσε ο πατέρας να πάρει ηλεκτρικό ποδήλατο χρησιμοποιόντας τον ΑΦΜ του και η μητέρα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιόντας τον δικό της;

Επεξ/σία από duckino
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 30/1/2023 στις 5:10 ΜΜ, kostasgr78 είπε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και το χρόνο σου.

Έχω από παλιά MTB Ideal, αλλά τώρα ψάχνω για κάποιες συνθήκες city commuting, ένα ηλεκτρικό σε πιο όρθια θέση. Από αυτά που βλέπω στη Giant, βλέπω το παρακάτω trekking, για να μη ξεφύγω από τα 1700+ ευρώ που είναι το ταβάνι που έχω στοχεύσει.

https://www.kosmoride.gr/product/giant-explore-e-4-gts/

Μού είναι τελείως άγνωστοι άλλοι κατασκευαστές που βλέπω μέχρι αυτή την τιμή και σε ακόμα πιο όρθιες θέσεις. Είμαι πάντα ανοιχτός να ακούσω και άλλες λύσεις.

Όντως ισχύει πως στο έτοιμο ebike, στο κομμάτι μοτέρ, 99/100 χρήστες δεν μπορούν να επέμβουν και ακόμη και στους τεχνικούς ποδηλάτων, μερικοί δεν θα το πιάσουν καν στα χέρια τους και μερικοί θα ασχοληθούν χωρίς να έχουν τις γνώσεις οπότε μάλλον θα πρέπει να το πας σε κάποιο μαγαζί που πουλάει ποδήλατα με αυτό το μοτέρ ώστε να έχουν ανάλογη εμπειρία. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα αλλά κατ'εμέ τα πλεονεκτήματα είναι τόσο πολλά που η ζυγαριά γέρνει υπέρ των ebikes, όχι βέβαια για καθολική αντικατάσταση των συμβατικών ποδηλάτων αλλά για μερική. Επίσης πιστεύω πως τα ebikes γενικά είναι υπερτιμημένα (εννοώ το κόστος αγοράς τους), ειδικά στην Ελλάδα που δεν βρίσκεις ποτέ κάποια αξιόλογη προσφορά.

Στην Ελλάδα δύσκολα θα βρεις κάτι καλύτερο από το Giant που έβαλες. Η μπαταρία των 400mA είναι μικρή και το πιρούνι μάπα αλλά δεν βρίσκεις κάτι καλύτερο συν το ότι στη Kosmoride μπορείς να το δεις/οδηγήσεις και παίρνεις άμεσα την επιδότηση. Προσωπικά θα έπαιρνα αυτό, ακριβώς ίδια specs αλλά χωρίς stand, λασπωτήρες, σχάρα, φώτα που με 330€ μπορείς να βάλεις μόνος aftermarket όσα από αυτά θες. Αν βέβαια τα θες όλα χωρίς να ασχοληθείσαι περαιτέρω, προφανώς καλύτερα το έτοιμο. Υπάρχει και αυτό που σε μεγάλο βαθμό είναι ίδιο αλλά πιο mountain (λάστιχα και πιρούνι).

Αν αγόραζα εγώ, θα έπαιρνα από το εξωτερικό όπου υπάρχουν πραγματικές προσφορές με το μειονέκτημα της ταλαιπωρίας της γραφειοκρατίας και αναμονής για την επιδότηση. Εν τέλει βέβαια βγαίνεις κερδισμένος (προσωπική άποψη καθώς το έχω κάνει). Σε 20+ χώρες της Ε.Ε. όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν άπειρες επιλογές αλλά κάνοντας τώρα επιτόπου μια μικρή έρευνα για εσένα, αυτά που ξεχώρισα για να πάρεις μια ιδέα (σειρά προτίμησης δικής μου):

• GIANT FASTROAD E+2 PRO, πιο αναλυτικά στο site της Giant εδώ. 19 κιλά αντί για το κλασικό 25 των ebikes. Αυτό επιτυγχάνεται γενικά από τα πιο ποιοτικά υλικά αλλά κυρίως από το ότι έχει πιρούνι χωρίς ανάρτηση που σε χαμηλό budget είναι πάντα μάπα. Στους άπειρους αυτό μοιάζει χειρότερο αλλά στους έμπειρους αυτό είναι πολύ καλύτερο γιατί στον δρόμο είναι πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο. Μειονέκτημα το ότι είναι μέγεθος medium δηλαδή κάνει σε πολλούς αλλά όχι όλους. Κόστος 2000+125€ μεταφορικά (στο site δεν έχει αποστολή Ελλάδα αλλά αν τους στείλεις email απαντάνε άμεσα, τόσο μου είχαν πει έξοδα αποστολής). Ουσιαστικά η επιδότηση θα βγει 645€ δηλαδή εν τέλει θα σου κοστίσει 1480.
  • Specialized TURBO VADO 3, πιο αναλυτικά στο site της Specialized εδώ. Στο στυλ του Giant αλλά ανώτερο σε όλα, καλύτερο πιρούνι, μπαταρία 530, φρένα κτλ. Μειονέκτημα ξανά το μέγεθος medium και το αυξημένο κόστος. €2833+54έξοδα αποστολής, προφανώς μέγιστη επιδότηση 800€ δηλαδή τελικό κόστος 2087€.
  • Cube Reaction Hybrid Performance 500, παρόμοιο με το Giant απλά πιο mountain λάστιχα και ανάρτηση. Κερδίζεις στη μπαταρία (500 αντί 400) και στη τιμή. Διαθέσιμο σε όλα τα μεγέθη, €2031+100 έξοδα αποστολής, ουσιαστικά από την επιδότηση θα λάβεις 2031/1.24(ελληνικός ΦΠΑ)=1638€(τιμή προ ΦΠΑ)x0.4=655€ άρα το ebike θα καταλήξει να έχει κοστίσει 2131-655=1476.

Δεν ασχολούμαι με τις τιμές καταλόγου γιατί είναι παραπλανητικές (αν μπορούσαν να τα πουλήσουν πιο ακριβά, θα το έκαναν) και με την εμφάνιση γιατί σε μεγάλο βαθμό είναι υποκειμενική. Παρακολουθώντας πάντως την αγορά, τα παραπάνω είναι όντως προσφορές, καλά για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι ληστεία.

7 ώρες πριν, duckino είπε

Να υποθέσω ότι η επιδότηση ισχύει ανά ΑΦΜ, έτσι;Δηλαδή σε μια οικογένεια θα μπορούσε ο πατέρας να πάρει ηλεκτρικό ποδήλατο χρησιμοποιόντας τον ΑΦΜ του και η μητέρα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρησιμοποιόντας τον δικό της;

Σωστά. Με άλλα λόγια, αν έχεις άτομα εμπιστοσύνης μπορείς να πάρεις όσες επιδοτήσεις γουστάρεις. Βέβαια με τις τιμές της Ελληνικές αγοράς οι επιδοτήσεις είναι ένα απλό επιπλέον κίνητρο, δεν είναι κάτι φοβερό.

20 ώρες πριν, zacharias99 είπε

....

Είσαι πεπεισμένος πως τα έχεις καταθέσει σωστά; Μιας και το πήρες από kosmoride που έχουν εμπειρία στις αιτήσεις, ίσως να τους ρωτήσεις. Αλλιώς επικοινώνησε με τη πλευρά του κράτους μέσω της φόρμας ή του email που έχουν μήπως και βγάλεις άκρη. Τα λεφτά δεν τα χάνεις, απλώς είναι ταλαιπωρία και καθυστέρηση.

Χθεσινή βόλτα στον Υμηττό, με βγαλμένη τη μπαταρία βέβαια αλλά τυπικά ebike είναι!
Η κάμερα κουνάει πολύ, next time better.

Επεξ/σία από batig0al
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 9/2/2023 στις 10:39 ΜΜ, zacharias99 είπε

Καλησπέρα παιδιά

2) Το status αλλάζει στις 4/11/22 σε: Η κατάσταση της αίτησης άλλαξε σε Εγκεκριμένη Αίτηση προς υπαγωγή

Περιμένω λοιπόν σαν τον μ***** για μήνες (ενώ είχαν πει πως δε θα έχουμε πάλι αυτές τις καθυστερήσεις για πληρωμή της επιδότησης όπως στον πρώτο κύκλο) και ξαφνικά μπαίνω σήμερα και διαβάζω:

3) Το status ξανααλλάζει στις 17/1/23 σε: Η κατάσταση της αίτησης άλλαξε σε Υπαχθείσα Αίτηση σε φάση Υποβολής δικαιολογητικών Ολοκλήρωσης, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν αποφαση ΥΠΕΝ/ΑΤΗ/5000/69/17-01-2023

Τι, πραγματικά πείτε μου τι πρέπει να κάνω για να πάρω αυτά που δικαιούμαι από αυτό το μπου****κράτος? 

Φοβαμαι μην κανω και τίποτα λάθος και χρειαστεί να περιμένω αλλους 6 μήνες για να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι και υποτίθεται θα έπαιρνα σε 2 μήνες από την αίτηση.

Αυτά από έναν άνθρωπο που ποτέ δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ σε κανέναν και πληρώνει πάντα στην ώρα του.

καλησπερα φίλε,στο kosmoride δεν την έχουν έτοιμη την επιδότηση?

Από εξωτερικό αν πάρεις ebike δικαιούσαι επιδότηση?

Δημοσ.
7 hours ago, barrcode said:

καλησπερα φίλε,στο kosmoride δεν την έχουν έτοιμη την επιδότηση?

Από εξωτερικό αν πάρεις ebike δικαιούσαι επιδότηση?

Καλησπέρα! Οταν το πηρα εγω δεν σου αφαιρουσαν την επιδοτηση απο την τιμη.. το ξεκινησαν απο black friday και μετα..

απο εξωτερικο δεν ξερω καθολου τι παιζει...

Δημοσ.
Στις 9/2/2023 στις 10:39 ΜΜ, zacharias99 είπε

Καλησπέρα παιδιά

Καταρχην τα δικαιολογητικα τα καταθετεις σε δυο φασεις οποτε τωρα εαν δεν το εχεις κανει πρεπει να καταθεσεις τα δικαολογητικα της δευτερης φασης.Εαν τα εχεις καταθεσει παρε τους τηλεφωνο,ειναι κατι κοπελες πολυ εξυπηρετικες και θα σου πουν ακριβως τι παιζει με την αιτηση σου.Σε εμενα ειχε κολλησει απο τον Σεπτεμβριο και τους πηρα τηλ και μου ειπαν οτι η αιτηση ειναι ενταξει απλα αυτοι δεν εχουν ελεγκτες και για αυτο καθηστερουν

Δημοσ.
3 hours ago, CarlitoGR said:

Καταρχην τα δικαιολογητικα τα καταθετεις σε δυο φασεις οποτε τωρα εαν δεν το εχεις κανει πρεπει να καταθεσεις τα δικαολογητικα της δευτερης φασης.Εαν τα εχεις καταθεσει παρε τους τηλεφωνο,ειναι κατι κοπελες πολυ εξυπηρετικες και θα σου πουν ακριβως τι παιζει με την αιτηση σου.Σε εμενα ειχε κολλησει απο τον Σεπτεμβριο και τους πηρα τηλ και μου ειπαν οτι η αιτηση ειναι ενταξει απλα αυτοι δεν εχουν ελεγκτες και για αυτο καθηστερουν

Αν μπορεις στειλε μ σε παρακαλω το τηλ σε μηνυμα διοτι περα απο email δε βρηκα αλλο τροπο επικοινωνιας... Ευχαριστώ 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...