Προς το περιεχόμενο

Τα βινύλια ξεπερνούν σε πωλήσεις τα CD για πρώτη φορά μετά τα 80’s!


dimakisk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Loinen said:

... και οχι το σαπιο κενγουντ με τα τρανζιστορ τα οποια εχουν φαινομενο καταρακτη ( τι σου ειπα τωρα ε;;;) τα οποια κοβουν πλευρικες συχνοτητες, ...

τι είναι το φαινόμενο καταρράκτη και γιατί αυτό μας πειράζει εμάς πιό πολύ  από τα άλλα 499 φαινόμενα που έχουν τα BJTs και FETs-MOSFETs?

Επεξ/σία από eyw
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 231
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

11 ώρες πριν, keysmith είπε

Άντε να δούμε και τις κασέτες πάλι.. Αυτές οι άσπρες με τυπωμένα γράμματα οι οριτζιναλ όχι οι αντιγραμμένες; 

spacer.png

Το ορίτζιναλ αντίγραφο για την ακρίβεια χαχαχα

Ελπίζω να μην πεις άλλος για δίσκο γραμμοφώνου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ιστορία #1 (πραγματική, πρόσφατη):

- 5χρονη κόρη: Μπαμπά, τι είναι αυτά τα μικρούλια που κρέμονται και κάνουν αντανάκλαση εκεί ψηλά στο απέναντι μπαλκόνι;

- Μπαμπάς (εγώ): Παιδί μου, είναι ένα πράγμα που το λένε σι-ντι, ένα μικρό στρογγυλό δισκάκι σαν καθρεφτάκι. Τα πολύ παλιά χρόνια το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να ακούνε μουσική. Εσύ δεν έχεις δει ποτέ τέτοιο. Τώρα πια τα σι-ντι τα έχουν οι άνθρωποι για να διώχνουν τις δεκαοχτούρες γιατί τη μουσική την ακούμε από το κινητόοοο, από το τάααμπλετ, από το λάααπτοπ και λοιπά.

Ιστορία #2 (ανέκδοτο):

- Πως ξέρεις ότι κάποιος είναι audiophile;

- Θα στο πει ο ίδιος.

Ιστορία #3 (απόφθεγμα δικό μου):

Σε μια εποχή όπου επτά, οκτώ ή ακόμα και εννιά στους δέκα:

α) ακούν μουσική στο πόδι (ή στο τρέξιμο) σε οποιαδήποτε συσκευή με οποιοδήποτε τρόπο ή/και

β) ακούν κυρίως podcasts ή/και

γ) αντί να ακούσουν το ίδιο το άλμπουμ, κάθονται και παρακολουθούν ευλαβικά reviews και reactions στο Youtube από τρίτους που λένε τη γνώμη τους για το άλμπουμ ή/και

δ) ακούν ό,τι άκουγαν στα νιάτα τους πριν -άντα χρόνια χωρίς να πολυενδιαφέρονται για νέες κυκλοφορίες (παράδειγμα: η χάρη μου)

νομίζω λίγο κόσμο ενδιαφέρει αν τελικά είναι καλύτερο το CD ή το βινύλιο και ποιο από τα δύο έχει τις περισσότερες πωλήσεις.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

6 ώρες πριν, DisRaptor είπε

Μεγαλωσα στα 80s κα δεν πιανω το αστειο, θες να εξηγησεις?

Καλά, δε θα ξεκαρδιστείς κιόλας... Εννοώ πως ως default μέσο αναπαραγωγής τότε, κάπου ανάμεσα στα home stereo systems με την μίζερη βελονίτσα και στους δίσκους-φρίσμπι που παράγονταν μαζικά (που ενίοτε τα "μέσα" κομμάτια ακούγονταν χειρότερα από τα "έξω"), τα περί υψηλής πιστότητας ακούγονται σήμερα λίγο... meh. To cd ήρθε και μας άνοιξε τα αυτιά κανονικά.

Εννοείται πως υπήρχε και ο κόσμος που ασχολούνταν με hi-end συστήματα (και ολόκληρη κουλτούρα γύρω από αυτό, περιοδικά, μαγαζιά, δισκάδικα) αλλά όλα αυτά ήταν ακριβό σπορ και η μάζα είχε ένα χαρακτηριστικά μέτριο ηχοσύστημα (αυτή είναι η δική μου εντύπωση τουλάχιστον) και όλα αυτά περί νοσταλγίας κλπ έχουν να κάνουν περισσότερο με την γενικότερη αίσθηση παρά με την υψηλή πιστότητα του ήχου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

11 ώρες πριν, Retromaniac είπε

Ο τίτλος έπρεπε να είναι "Η άνοδος της αγοράς μουσικής μέσω ίντερνετ έριξε τις πωλήσεις του cd κάτω από του βινυλίου."

Και όσοι λένε για τον αναλογικό δίσκο και τους λαμπατους ενισχυτές, ότι έχουν καλύτερη ποιότητα/πιστότητα, δυστυχώς δεν έχουν. Έχουν απλά ένα διαφορετικό ήχο που τον είχαμε συνηθίσει.

 

Τα βινύλια έχουν πιο "ζεστό" ήχο θα έλεγα και όχι καλύτερο σε σχέση με τα cd

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα κ καλή εβδομάδα.Το βινύλιο,δεν έχει πέσει τόσο πολύ οσο το cd,γιατί είναι κλασσικό....Το cd,απλά είναι πιο εύκολο,πιο μικρό κλπ.Είναι όπως τα παλαιά αυτοκίνητα,δλδ απο το 80' κ πριν,είναι όμορφα,κλασσικά κλπ,αλλά το κακό είναι οτι δεν έχουν ευκολίες,π.χ. υδραυλικό τιμόνι,κλιματισμό κλπ.

Όπως κ οι παλιές κονσόλες,μπορέις να τα έχεις όλα σε emulator,αλλά έχει άλλη ''χάρη/φάση'' να ανοίγεις το κουτί της δισκέτας κ να τη βάζεις στην κονσόλα....

Απλά φυσικά,πρέπει να διαθέσεις κ πιο πολλά λεφτά στην απόκτηση κ στην συντήρηση.....Κ θέλει κ χώρο......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 ώρες πριν, alex_under είπε

Ένα αναλογικό σήμα περιέχει άπειρες πιθανές τιμές. Ένα ψηφιακό σήμα περιέχει ένα πεπερασμένο αριθμό τιμών οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν μπορεί να έχει ανάμεσα σε αυτές καμιά ενδιάμεση. Όσο πιο πολλές οι τιμές, τόσο πιο κοντά στο αναλογικό αλλά και μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου...

Στην περίπτωση του ήχου όπου γίνεται η συζήτηση, ένα CD για παράδειγμα έχει 44.100 τιμές ανά δευτερόλεπτο. Στο ίδιο δευτερόλεπτο ένας δίσκος έχει άπειρες θεωρητικά τιμές. Εκεί έρχεται και η συμπίεση των αρχείων (πχ mp3) σε μια προσπάθεια για καλό αποτέλεσμα αλλά και μικρό μέγεθος. Για όσους επιζητούν την καλύτερη πιστότητα υπάρχουν και lossless αρχεία (raw) που δεν έχουν συμπίεση και έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος τιμών για να "φτάσουν" το αναλογικό.

Αντίστοιχη περίπτωση και στην εικόνα (Φιλμ vs Digital) όπου αντίστοιχα υπάρχουν φορμάτ raw που έχουν πολύ μεγάλη διαφορά από ένα JPEG.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι η ευκολία που μας δίνουν τα ψηφιακά μέσα δεν έχει καμία σχέση με τα αναλογικά και πλέον ζώντας σε μια ψηφιακή εποχή πολλές καταγραφές γίνονται απευθείας σε ψηφιακή μορφή οπότε δεν έχουμε απώλειες σε μετατροπές, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ψηφιοποίησης παλαιών ηχογραφήσεων/εικόνων/βίντεο κλπ.

Πολλές φορές όμως και αυτό το αναφέρω κυρίως για νεότερα παιδιά που δεν ήρθαν σε επαφή με αναλογικά μέσα, όταν ασχοληθείς με την τελετουργία του αναλογικού μέσου, σου δίνεται η δυνατότητα του χρόνου επεξεργασίας.

Ένα παράδειγμα για να γίνει ξεκάθαρο αυτό που θέλω να πω.

Σαν επαγγελματίας φωτογράφος δεν έζησα την αναλογική εποχή. Μπορεί σαν χομπίστας να φωτογράφιζα και να εμφάνιζα (μαγική εμπειρία) τις φωτογραφίες μου, αλλά σαν επαγγελματίας πάντα δούλευα ψηφιακά. Όταν όμως ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι προσπαθούσα να λειτουργώ σα να έχω φιλμ. Δλδ, έβγαζα λίγες φώτο, σα να είχα 36ρια φιλμ. Δεν κοιτούσα τι έβγαζα (στην οθόνη) και προσπαθούσα να φανταστώ το τελικό αποτέλεσμα πριν το δω. Με τον τρόπο αυτό έδινα χρόνο στον εαυτό μου να δουλέψω στο μυαλό μου τις εικόνες και όταν τις έβλεπα (1-2 μέρες μετά) καταλάβαινα τι είχα κάνει και πως θα το διόρθωνα. Χρόνος που είναι απαραίτητος για να ωριμάσεις τεχνικά και καλλιτεχνικά.

Αυτό είναι που δε σου δίνει η ψηφιακή εποχή. Το χρόνο. Την τελετουργία, η οποία είναι απαραίτητη για να αγαπήσεις μια διαδικασία.
Ίσως και τη νοσταλγία σε όσους το έζησαν σε μια πιο τρυφερή ηλικία...



 

Analog-and-Digital.png

Θα ήθελα φίλε μου να σου δώσω ένα μετάλλιο για αυτό σου το σχόλιο, ειλικρινά.. Ζούμε όμως δυστυχώς (κατ'εμέ το δυστυχώς) στην εποχή του fast, και δεν "ζούμε" τη διαδικασία παρά μόνο το αποτέλεσμα πλέον..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 ώρες πριν, Looter είπε

Το βυνίλιο δε θα πεθάνει ποτέ.

Ο τρόπος αναπαραγωγής είναι ιεροτελεστία , η ποιότητα για αυτούς που επενδύουν σε εξοπλισμό κορυφαία και η συλλογή δίσκων ήταν , είναι και θα είναι hobby από μόνη της..

Το CD ήταν απλά ένα ψηφιακό μέσο αποθήκευσης που θα περάσει στην ιστορία , τίποτα παραπάνω.

vinyl GIF

Τα ίδια είναι αν τα βάλεις δίπλα δίπλα... ο τρόπος αναπαραγωγής, η συλλογή σαν χόμπι, μέσο αποθήκευσης και τα δύο, καθάρισμα θέλουν για να παίζουν καλά και οι δίσκοι και οι κεφαλές, και για τον εξοπλισμό να σας θυμίσω τα υπερτούμπανα cd player που μας ανάγκαζε να πάρουμε το HITECH για να έχουμε κορυφαίο εξοπλισμό...

άντε τώρα στα μαγαζιά να δείς τα σκουπίδια turntables που πουλάνε με 50€ που είναι μέσα σε βαλίτσες και σώβρακα και δεν ξέρω εγώ τι άλλο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, DisRaptor είπε

Δεν καταλαβαινουμε ολοι μας απαραιτητα διαφορες σε καλο ή κακό ηχο, εδω οι περισσοτεροι δεν καταλαβαθνουν διαφορα σε   mp3 με flac.

Ο τελειος ηχος 1) ειναι υποκειμενικος 2) θελει λεφτα 3) θελει γνωση και εμπειρια στο στησιμο. Ποσοι απο μας εχουμε a/b testing cd vs vinyl σε σωστο συστημα και εχουμε αποψη?

Προσωπικη μου εμπειρια απο vinyl που ακουσα σε σοβαρο (€€€€€) συστημα, ηταν οτι καλυτερο εχω ακουσει. Ακουγα το school απο supertrump και για 10 sec νομιζα οτι ακουω αλλο track. Οι λεπτομερειες που ακουγα δεν περιγραφονται,  στο σημειο που χωνανε μαζι ολα τα οργανα.. .

Στην θεωρια τα CD ειναι ανωτερα, εχω διαβασει τα αρθρα αλλα εμπιστευωμαι τα αυτια μου. 

Δεν εχω ουτε ενα βινυλιο. Δεν θα βρω ποτε τα λεφτα για να κανω τετοιο συστημα, και να μαζεψω την συλλογη που θελω σε βινυλια. Ακομα και αν εβρισκα τα λεφτα θα τα χαλουσα αλλου. Αλλα ειναι οτι καλυτερο, αν κυνηγας την κορυφη. Ενταξει παιζουν και πολλοι χιπστερ που παιρνουν βινυλια γιατι χαψανε το marketing, αλλα δεν ειναι κοροιδα ΟΛΟΙ οι χαιφιντελακιδες

Πέστα χρυσόστομε!!!!!!!!!!

Ακριβώς αυτό!

Οποιος μπορεί ας κάνει ένα απλό πείραμα. Ας παρει τον δίσκο του Billy Cobham Warning και ας τον ακούσει σε καλό σύστημα vs ψηφιακά στο ίδιο σύστημα.

Εκεί θα δεί την διαφορά αναλογικού-ψηφιακού. Καμμία σχέση όμως.

Αλλα μεταβατικά και επίσης άλλες αρμονικές.

Επεξ/σία από gzkat
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

49 λεπτά πριν, SeaLion είπε

Καλά, δε θα ξεκαρδιστείς κιόλας... Εννοώ πως ως default μέσο αναπαραγωγής τότε, κάπου ανάμεσα στα home stereo systems με την μίζερη βελονίτσα και στους δίσκους-φρίσμπι που παράγονταν μαζικά (που ενίοτε τα "μέσα" κομμάτια ακούγονταν χειρότερα από τα "έξω"), τα περί υψηλής πιστότητας ακούγονται σήμερα λίγο... meh. To cd ήρθε και μας άνοιξε τα αυτιά κανονικά.

Εννοείται πως υπήρχε και ο κόσμος που ασχολούνταν με hi-end συστήματα (και ολόκληρη κουλτούρα γύρω από αυτό, περιοδικά, μαγαζιά, δισκάδικα) αλλά όλα αυτά ήταν ακριβό σπορ και η μάζα είχε ένα χαρακτηριστικά μέτριο ηχοσύστημα (αυτή είναι η δική μου εντύπωση τουλάχιστον) και όλα αυτά περί νοσταλγίας κλπ έχουν να κάνουν περισσότερο με την γενικότερη αίσθηση παρά με την υψηλή πιστότητα του ήχου.

Οκ, συμφωνω με οσα ειπες. Οντως ενα συστημα CD των 300 ( player ηχεια ενισχητη) θα ακουστει πολυ καλυτερα απο το αντιστοιχο συστημα με pickup. 

Αλλο τα βινυλια που ειχαμε στο μεσο νοικυριο πριν 30 χρονια (εξ ου και οι απειρες ιστοριες για χρατσ χρουτσ) και αλλο τα συστηματα hi end. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσεις οι δίσκοι βινυλίου πλένονται, αν έχει μαζέψει σκόνη.

Που είναι λογικό γιατί το βινύλιο το ακούς "γυμνό" και όχι σε κάπoιο tray.

Και ακούγετε μόνο με ανοιχτό καπάκι, ένας από τους λόγους που μπορεί να έχεις κακό ήχο από το πικάπ, είναι να παίζει με το καπάκι κλειστό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, DisRaptor είπε

Δεν καταλαβαινουμε ολοι μας απαραιτητα διαφορες σε καλο ή κακό ηχο, εδω οι περισσοτεροι δεν καταλαβαθνουν διαφορα σε   mp3 με flac.

Ο τελειος ηχος 1) ειναι υποκειμενικος 2) θελει λεφτα 3) θελει γνωση και εμπειρια στο στησιμο. Ποσοι απο μας εχουμε a/b testing cd vs vinyl σε σωστο συστημα και εχουμε αποψη?

Δεν εχω ουτε ενα βινυλιο. Δεν θα βρω ποτε τα λεφτα για να κανω τετοιο συστημα, και να μαζεψω την συλλογη που θελω σε βινυλια. Ακομα και αν εβρισκα τα λεφτα θα τα χαλουσα αλλου. Αλλα ειναι οτι καλυτερο, αν κυνηγας την κορυφη. Ενταξει παιζουν και πολλοι χιπστερ που παιρνουν βινυλια γιατι χαψανε το marketing, αλλα δεν ειναι κοροιδα ΟΛΟΙ οι χαιφιντελακιδες

Mε bold μερικές από τις μεγάλες αλήθειες που έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής στη συζήτηση. Όσα λεφτά και να δαπανήσεις για την ακουστική διασκέδασή σου (αν φυσικά σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο), πάντα θα υπάρχει κάποιος που έχει κάτι περισσότερο/καλύτερο από εσένα:

 

Επεξ/σία από nzeppos
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, nikoskon είπε

Από πότε έχεις να ασχοληθείς με τα του ήχου; Πέρνα μια βόλτα από Tsakiridis Devices να δεις λαμπάτους, line conditioners, καλώδια και να το συζητήσουμε εκ νέου.
Με λίγα λόγια, ενημερώσου και ξαναπόσταρε.

EDIT: Και βάζε τόνους...

Ενω εσυ που εμαθες την tsakiridis και παραλληλα πιστευεις στα καλωδια, το κατεχεις το θεμα... Και τα tsakiridis κι οτι αλλο λαμπατο βρεις εχουν μετρηθει και ισχυουν απολυτως οσα εγραψα περι παραμπρφωσης και αρμονικων. Το οτι εσυ εμαθες μια midrange μαρκα που κατα κανονα κατασκευαζει κι εμπορευεται λαμπατα components δεν σε καθιστα με καποιο τροπο γνωστη. Τα γραφομενα σου , ειδικα περι καλωδιων, μαλλον φανερωνουν το αναποδο. 

 

ΥΓ. Υποδειξεις και προστακτικες στα φιλαρακια σου . 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...