Προς το περιεχόμενο

Intel Core i9-12900KF Review


Hardware Busters

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στις 4 Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν και επίσημα οι 12ης γενιάς επεξεργαστές της Intel, με την κωδική ονομασία Alder Lake, οι οποίοι υπόσχονται δραματική αύξηση στις επιδόσεις σε σχέση με τους προηγούμενους Rocket Lake.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Intel τα καινούρια CPUs διαλύουν τους AMD Zen 3, με τους τελευταίους να βρίσκονται στην αγορά αρκετό καιρό όμως και σύντομα η AMD θα τους ανανεώσει οπότε ο πόλεμος θα αρχίσει ξανά.

Η πιο σημαντική αλλαγή στους Alder Lake είναι η κατασκευή τους η οποία ανομάζεται Intel 7. Στην ουσία πρόκεται για λιθογραφία των 10nm αλλά μέσω ειδικού σχεδιασμού έχει τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με την Intel πάντα, σε εξοικονόμιση χώρου με την 7nm λιθογραφία που χρησιμοποιούν άλλοι κατασκευαστές. Οπότε και η Intel την ονομάζει Intel 7, σε μια προσπάθεια να τραβήξει τα βλέματα μακρυά από τα πραγματικά νανόμετρα. Το μάρκετινγ σε όλο το μεγαλείο του. Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τον ανταγωνισμό σε κάτι, μετενόμασε το!

Οι καινούριοι Alder Lake έρχονται σε έξι εκδόσεις και αποτελούνται από δύο ειδών πυρήνες, τους υψηλής απόδοσης, Golden Cove, και τους  χαμηλής κατανάλωσης, Gracemont. Η Intel υπόσχεται 19% αυξημένες επιδόσεις στους Golden Cove ή P πυρήνες έναντι των Cypress Cove των Rocket Lake και περίπου 20% αύξηση σε σχέση με τους AMD Zen 3.

156516595_intelcorei9_12900kf2.jpg.fc08edb37c394c36645aa5d5a9814247.jpgIMG_0882.jpg.9f337be79842546099de6a876b782a66.jpg

Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι η UHD770 για την οποία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μιας και δεν είναι καινούρια. Αν θέλετε κάτι απλά για να κρατάει το καλώδιο σύνδεσης με την οθόνη στη θέση του, θα βολέψει. Αν όμως θέλετε να παίζεται κανά παιχνίδι που και που, τότε θα χρειαστείτε ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Οι μεγάλες αλλαγές, εκτός από τους νέους πυρήνες, είναι o νέας τεχνολογίας PCIe δίαυλος επικοινωνίας και η καινούριου τύπου μνήμη που υποστηρίζουν οι Alder Lake. Ευτυχώς, για εσάς που δε θέλετε να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, υπάρχει υποστήριξη DDR4. Οι Alder Lake υποστηρίζουν μέχρι και 12GB DDR5-4800 MHz RAM και έχουν 40-bit κανάλια επικοινωνίας για κάθε ζεύγος μνημών DIMMs, ενώ η DDR4 χρησιμοποιεί ένα 64-bit κανάλι για κάθε DIMM.

Διαβάστε ολόκληρο το review

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 40
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Με τις τιμές στο ρεύμα βέβαια μάλλον θέλει βαθιά τσέπη εκτός των χρημάτων απόκτησης.

Πρώτα λαηκ και μετά διαβάζουμε την υπερανάλυση του Άρη. Ευχαριστούμε :D

  • Like 10
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Είδα το βίντεο χθες. Πάντα πρώτος (χρονικά) με τις αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες δοκιμές ο Άρης!

Επεξ/σία από Τέρης Α.
  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η σύγκριση με τον RYZEN από +50% έως -50% είναι γεμάτη ερωτηματικά και όποιος είναι έτοιμος  να αγορασει άμεσα σίγουρα θα πρέπει να το δει αναλυτικά.  killer εκτός από τις θερμοκρασίες δεν τον λες πάντως με τα δεδομένα αυτά.😄

Επεξ/σία από busellatos
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχήν μπράβο για το υπερ αναλυτικό review. Να είσαι γερός και δυνατός και να μας χαρίζεις απλόχερα τις γνώσεις σου. Και γιατί όχι να στηλιτεύεις τα κακός δρώμενα των εταιρειών.

Άρη θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η ίντελ έχει γρήγορους επεξεργαστές αλλά εκεί που διαφωνώ είναι στο ότι δεν ξέρω πως θα τα πάει σε θέματα vulnerability καθότι εκεί ε.. δεν έχει αφήσει και το καλύτερο όνομα. Εγώ πάντως είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω ταχύτητα για χάρη της ασφάλειας. Επίσης ένα κακό πράγμα που έχει είναι να αλλάζει socket που δείχνει να μην σέβεται εμάς τους καταναλωτές καθώς πολλοί απο εμάς τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αλλάζουμε και μητρική μαζί με τον επεξεργαστή. 

  • Like 2
  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Αν θέλετε κάτι απλά για να κρατάει το καλώδιο σύνδεσης με την οθόνη στη θέση του, θα βολέψει." 

i see what you did there bill hader GIF

Ας περιμένουμε i9 με ryzen 9 (5900x 5950x). Και δε ξέρω αν αναφέρεται μέσα στο άρθρο (δε το πρόσεξα) αν στα windows 11 εχει βγει κι έχει περαστεί patch που διορθώνει τα θέματα απόδοσης των ryzen στο λειτουργικό. Απότι κατάλαβα από θερμοκρασίες και καταναλώσεις, πρεπει να είναι λίγο ψηστιέρα. Και αν είδα καλά τη λιθογραφία κατασκευής την λέει intel 7 και είναι στα 10nm? Βρε πως άλλαξαν οι καιροί..

  • Like 2
  • Confused 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άτοπη η σύγκριση με 5800X, δεν είναι σε ίδιο price point. Με 5900X/5950X έπρεπε να γίνει η σύγκριση. Καταλαβαίνω πως ενδεχομένως να μην υπήρχε στη διάθεση του reviewer, αλλά το να συγκρίνεις ένα επεξεργαστή 660 ευρώ με έναν των 380 ευρώ (σημερινές τιμές) δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

 

  • Like 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το άρθρο ξεκινά με χαμηλού επιπέδου σχόλια και κρίσεις με απαράδεκτες εκφράσεις

α) Ενώ η λιθογραφία όπως την μετράει η INTEL χωράει όσα τρανζίστορ χωράνε των άλλων κατασκευαστών τα 7νμ , ο αρθρογράφος εκφράζεται απρεπώς.

β) Η UHD 770 είναι αξιοπρεπής ενσωματωμένη όπου αναπαράγει video 4K/8K σε υψηλά Hz λειτουργόντας στο ρελαντί. Επίσης έχει OPENGL σοβαρή υποστήριξη και πολλοί επαγγελματίες που το χρειάζονται γλυτώνουν κάρτα γραφικών. Πράγματι ο 5700G/5600G βγάζει κάποια FPS παραπάνω αλλά είναι εντελώς ανούσια γιατί αμφότεροι δεν κάνουν για gaming. Εξυπνάδες του στυλ "κάτι απλά για να κρατάει το καλώδιο σύνδεσης με την οθόνη στη θέση του" είναι χαμηλού επιπέδου σχόλιο.

Ευτυχώς ο αρθρογράφος στο κυρίως θέμα όταν σταμάτησε τον εξυπνακιδίστικο σχολιασμό και πέρασε στην ουσία έκανε καλύ δουλειά και έδωσε πολλά αποτελέσματα για σύγκριση. Προς αρθρογράφο , όταν παραμένετε εντός θέματος και βασίζεστε σε απτά αποτελέσματα της εργασίας σας είστε πολύ καλός.   Μην το χαλάτε με φθηνές-αίολες κρίσεις.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 7
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αναφορά σε κείμενο

Οπότε και η Intel την ονομάζει Intel 7, σε μια προσπάθεια να τραβήξει τα βλέματα μακρυά από τα πραγματικά νανόμετρα. Το μάρκετινγ σε όλο το μεγαλείο του. Αν δεν μπορείς να ακολουθήσεις τον ανταγωνισμό σε κάτι, μετενόμασε το!

Αναφορά σε κείμενο

Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών είναι η UHD770 για την οποία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, μιας και δεν είναι καινούρια. Αν θέλετε κάτι απλά για να κρατάει το καλώδιο σύνδεσης με την οθόνη στη θέση του, θα βολέψει.

"Αντικειμενικό" intro σε review, που με απωθεί από το να διαβάσω οτιδήποτε παρακάτω. Συγχαρητήρια...

  • Like 4
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, TNT2 είπε

Ναι ναι .. τα 10νμ χωράνε σε ίδιο όγκο οσο και τα 7...sureeeee. Η μπλε καντίνα με watt χειρότερα και από 9590fx πρέπει να πει κάτι για τις εντυπώσεις. 

Αν και δε συμφωνώ απόλυτα με τον @jgeorgiou , σε αυτό έχει δίκιο. Τα 10nm της Intel έχουν μεγαλύτερο density από τα 7nm της TSMC.

density.jpg.e72188f5d34c75a2b02b0273e241ea81.jpg

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αναφορά σε κείμενο

Οι Alder Lake υποστηρίζουν μέχρι και 128MB DDR5-4800 MHz RAM

Ενδιαφέρον, ελπίζω να είναι ταχύτεροι από τον Pentium II που έχω τώρα 😆

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίο review, μπράβο για τις Noctua, Patriot παραμένουν σοβαρές εταιρίες. Τέρας επιδόσεων ο 12900Κ, όντως ότι καλύτερο για gaming, άλλα πολλά τα βατ, δύσκολο ειδικά για το καλοκαίρι στην Ελλάδα, κάτι ήξεραν πού τον έβγαλαν τέτοια εποχή 😛 Το μόνο κακό η σύγκριση με τον 5800, θα έπρεπε να γίνει σύγκριση με τον 5950 και μόνο. Το χιούμορ με τις onboard vga της intel καλό είναι να το παίρνετε όλοι σαν χιούμορ αφού χιουμοριστικές είναι και οι επιδόσεις τούς.

Επεξ/σία από SkaL-
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...