Προς το περιεχόμενο

The photoelectric thread. Tα λέμε όλα για τα φωτοβολταικά!


PC_MAGAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, FishFIsh είπε

Καλημέρα. Έχω μια σημαντική ερώτηση σχετικά με την γείωση ενός hybrid inverter. Είμαι στην διαδικασία να φτιάξω πίνακα για την εγκατάσταση μου με την βοήθεια ηλεκτρολόγου, αλλά 3 ηλεκτρολόγους που ρώτησα, δεν ξέρουν να μου πουν τι πρέπει να κάνω... 

Μια μικρή εισαγωγή: 

Σε γενικές γραμμές έχω ακούσει ότι τα inverter ή Γερμανία θα κατασκευάζονται ή Κίνα (και την γρήγορη ματιά μου που έριξα στην Ελληνική αγορά, είδα τα Victron και είδα κι ένα σωρό άλλα που λέγανε "Ευρωπαϊκό" αλλά άμα έμπαινα σε κινεζοσάιτ, έβρισκα ακριβώς τα ίδια μηχανήματα και δυστυχώς κάτω από το μισό της τιμής. Οπότε το αν θα πάρω Victron ή αν θα πάρω Κινέζο εναπόκειται για εμένα στην διαφορά κόστους και στο πόσο δοκιμασμένος/αξιόπιστος είναι ο εκάστοτε Κινέζος αν αποφασίσω να πάω προς τα εκεί. 

Αυτά σαν justification ας πούμε επειδή τελικά πήρα κάποιον Κινέζο που θεωρώ σχετικά οκ. Το ερώτημα που εγώ θέλω να κάνω έχει να κάνει με το πως γειώνεις κατάλληλα ένα υβριδικό inverter... όχι με το γιατί αγόρασα Κινέζο, αλλά επειδή φοβάμαι πως θα υπάρξουν άτομα που θα κολλήσουν εκεί: 1ον. Μπορούσα να αγοράσω "Ευρωπαϊκό" κινέζο από Ελλάδα και να πληρώσω πάνω από τα διπλά, αλλά πολύ ηλίθιος δεν είμαι και δεν με πειράζει η διαφορά στην πολιτική εγγύησης συγκριτικά με την διαφορά στο κόστος. 

2ον. Ρωτάω κάτι άλλο... Αν μπορείτε να βοηθήσετε με το ερώτημα ευχαριστώ... Αν όχι, μην με ζαλίζετε με άλλα ζητήματα... παρακαλώ...

Η όλη εισαγωγή με τον Κινέζο και την τιμή συνδέεται απ'ότι έχω καταλάβει με το ζήτημα της γείωσης καθώς όπως ακούω ορισμένα "φθηνότερα" inverter παρουσιάζουν την δυσκολία που συνάντησα. Τα ακριβότερα ειλικρινά δεν γνωρίζω τι κάνουν, μιας και είμαι καινούργιος στο hobby ας πούμε των φωτοβολταϊκών και ο χρόνος που είχα στην διάθεση μου για έρευνα, καταναλώθηκε στο να μάθω πράγματα για φθηνότερα συστήματα σαν το δικό μου. 

 

Στο hybrid inverter λοιπόν που έχω, υπάρχει εισαγωγή AC, υπάρχει εξαγωγή AC. 

Και τα δύο έχουν συνδέσεις για γείωση, ουδέτερο, φάση. 

Σε ένα σπίτι αν πάρω ένα πολύμετρο και μετρήσω τις πρίζες, έχω τις εξής τάσεις αν δυο πόλους:

Ουδέτερο+Φάση=220V

Φάση+Γείωση=220V

Ουδέτερο+Γείωση=0V

Αν πάρεις κι ένα socket tester, και το κουμπώσεις, αν έχεις αυτά, μάλλον θα σου βγάλει ότι είσαι οκ. 

 

Το inverter μου (το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο σε δίκτυο παρόχου, είναι τελείως off grid) ωστόσο βγάζει τα παρακάτω:

Ουδέτερο+Φάση=220V

Φάση+Γείωση=160V

Ουδέτερο+Γείωση=60V

 

Αυτό πέρα από το ότι το socket tester παραπονιέται, σύμφωνα με μια κάποια έρευνα που έκανα έχει ως αποτέλεσμα απ'ότι ακούω να καθιστά τα ρελέ ηλεκτροπληξίας άχρηστα. Η έρευνα λέει ότι δεν θα πέφτουν και 2 ηλεκτρολόγοι σχολιάζουν ότι απλά θα είναι μόνιμα πεσμένη λόγω αυτής της τάσης. Ηλεκτρολόγος δεν είμαι γι'αυτό και θα προσλάβω έναν, αλλά εν πάση περιπτώσει, το ρελέ ηλεκτροπληξίας δεν δουλεύει. 

 

Μπαίνουμε λοιπόν στο ζήτημα της γείωσης. Πάλι από την σχετική έρευνα, είδα ότι το να γειώσω απλά την γείωση της εξόδου του inverter, δεν θα μου λύσει τα προβλήματα μου. Πάλι θα έχω τάση μεταξύ γείωσης και ουδετέρου και το ρελέ ηλεκτροπληξίας δεν θα λειτουργεί. 

Σαν μόνη πιθανή λύση, βρήκα το γεφύρωμα της γείωσης με τον ουδέτερο δημιουργώντας έτσι μια "ουδετερογείωση" όπως την λένε λαϊκά. Έτσι όπως λένε η τάση έρχεται στους αριθμούς ενός σπιτιού και το ρελέ λειτουργεί. 

Από περαιτέρω έρευνα, διάβασα ότι και το δίκτυο ηλεκτροδότησης κάνει κάτι παρόμοιο αν όχι το ίδιο πράγμα, γεφυρώνοντας γείωση με ουδέτερο λίγο πριν την είσοδο της παροχής στις κατοικίες. 

Αυτή λοιπόν φαίνεται να είναι μια πιθανή λύση. 

Αυτό που με ενδιαφέρει όμως είναι το αν είναι και μια ασφαλής λύση (ως προς τη γείωση του συστήματος, επαναλαμβάνω δεν μιλάμε για το αν πήρα Κινέζο, έχουμε ένα κύκλωμα με κάποια ιδιαιτερότητα, μην πιάνουμε ποιος το έφτιαξε το κύκλωμα, αλλά πως αντιμετωπίζεται η ιδιαιτερότητα... ευχαριστώ...)

 

Τι λέτε; Εσείς πως θα γειώνατε ένα σύστημα σαν αυτό ούτως ώστε να λειτουργήσει και το ρελέ ηλεκτροπληξίας; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας. 

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κάνουν παραγωγή στην Κίνα, λόγω κόστους, αλλά τα συστήματα είναι δική τους σχεδίασης και ελέγχονται για την ποιότητά τους, όπως η Tesla έχει επίσης εργοστάσιο στην Κίνα.

Τα inverter π.χ της Victron δεν έχουν πιστοποιητικά από μόνα τους να μπουν στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ και είναι για αυτόνομα συστήματα, μόνο, αυτό λέει η Victron.

Αν λοιπόν φτιάξεις ένα αυτόνομο Φ/Β με victron βάζεις κανονικά πίνακα AC με ΔΔΡ στην έξοδο του και τροφοδοτείς τα κυκλώματά σου από εκεί. Χρειάζεται γείωση με ράβδο, θεμελειακή, κλπ, όπως ακριβώς το περιγράφει το πρότυπο ΕΗΕ.

Δεν θα απαντήσω αναλυτικά στην ερώτηση πως γειώνεις σωστά ένα αυτόνομο Φ/Β, υπάρχουν σχολές τεχνικών Φ/Β για αυτή τη διαδικασία που μαθαίνεις και για τα αντικεραυνικά, κλπ.

Εάν μπλέξεις τον πίνακα της παροχής σου, που παίρνει από το ΔΕΔΔΗΕ, με το κύκλωμα του Victron, ο Victron πρέπει να παίρνει πριν από το ΔΔΡ του πίνακα του ΔΕΔΔΗΕ και να έχει όπως είπαμε δικό του πίνακα με δικό του ΔΔΡ, αλλιώς όταν τροφοδοτείς από τον Victron ο ΔΔΡ του πίνακα βλέπει διαρροή και πέφτει.

Για την ασφάλεια της γραμμής από τον πίνακα της παροχής του ΔΕΔΔΗΕ, έως τον Victron δεν μπορεί να μπει ΔΔΡ => η παροχή του Victron δεν προστατεύεται από διαρροή !!!

Ηλεκτρολόγοι που έχουν ασχοληθεί με Η/Ζ (γεννήτριες) γνωρίζουν πως να σου συνδέσουν αυτόματο μεταγωγής στην παροχή σου, αλλά δεν εκδίδουν ΥΔΕ για τα Φ/Β συστήματα που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, εκτός από την νόμιμη διαδικασία στην Ελλάδα για Φ/Β δηλ.το νετ μετερινγκ, με ή χωρίς (net zero) έγχυση ενέργειας στο δίκτυο. Αυτοί οι inverters έχουν πιστοποιητικά και υπάρχουν στο site του ΔΕΔΔΗΕ, o Victron π.χ δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς.

Δεν υπάρχει νόμιμη διαδικασία για γείωση των "υβριδικών" στην Ελλάδα, αφού είναι παράνομοι και οι αδειούχοι ηλεκτρολόγοι δεν μπορούν να το κάνουν, αφού είναι παράνομο.

Δεν είναι νόμιμο να συνδέσεις αυτόνομο Φ/Β με την παροχή του ΔΕΔΔΗΕ. Δεν υφίσταται ο όρος "υβριδικός" στην Ελληνική νομοθεσία. Οι inverters δικτύου, με μπαταρίες, είναι νόμιμοι και έχουν λειτουργία backup, για περίπτωση διακοπής του δικτύου, πάντα όμως σταματούν την έγχυση προς το δίκτυο, σε περίπτωση διακοπής και απομονώνουν την παροχή από το δίκτυο, όταν λειτουργούν σαν backup.

Σε περίπτωση διακοπής ή βλάβης του δικτύου οι inverters δικτύου σταματούν αυτόματα. Εάν υπάρχει ένας "υβριδικός"  inverter πάνω στο δίκτυο, χωρίς πιστοποιημένη απομόνωση, δεν θα σταματήσουν, αφού ο "υβριδικός" δεν θα "κόψει", με αποτέλεσμα όλο το δίκτυο να είναι σε τάση, με πιθανότητα ατυχήματος στους εναερίτες και καταστροφής συσκευών που είναι στο δίκτυο.

Με άλλα λόγια τα 600W που μπορεί να δώσει ο "υβριδικός" πίσω στο δίκτυο, σε περίπτωση διακοπής, τροφοδοτούν και κρατούν "ζωντανά" όλα τα net metering της περιοχής, για αυτό χρειάζεται  πιστοποιημένος inverter και όχι να στηριζόμαστε στο s/w του κάθε μη πιστοποιημένου inverter, όπως της Victron ή της κάθε αντιγραφής του.

Ελπίζω να βοήθησα.

Επεξ/σία από DimitrPa
  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 1,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

https://deddie.gr/media/8342/ελεγχοι-δεδδηε-επί-της-υδε-30122020.pdf

"β) Φωτοβολταϊκή Μονάδα:

• Ελέγχεται εάν είναι συμπληρωμένη η Τάση και η Ισχύς της.

• Στο πεδίο “Προστασία έναντι νησιδοποίησης” πρέπει υποχρεωτικά να είναι συμπληρωμένο το πλαίσιο ελέγχου (check box) ΝΑΙ.

• Στο πεδίο “Κατά” συμπληρώνεται VDE 0126"

 

Για να εισαι νομιμος ο,τι βαλεις πρεπει να ειναι συμβατο με το προτυπο VDE 0126 (μη νησιδοποιηση), και να μη δινεις ρευμα πισω στο δικτυο αν δεν εχεις συμβαση για αυτο.

Τα Microinverter π.χ. υποστηριζουν το προτυπο αυτο, και στην Γερμανια μεχρι 800W επιτρεπονται με απλη δηλωση, στην ουσια προκειται για ενα απλο net metering χωρις πολυπλοκες εγκαταστασεις και αδειες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

35 λεπτά πριν, gpapadakis είπε

https://deddie.gr/media/8342/ελεγχοι-δεδδηε-επί-της-υδε-30122020.pdf

"β) Φωτοβολταϊκή Μονάδα:

• Ελέγχεται εάν είναι συμπληρωμένη η Τάση και η Ισχύς της.

• Στο πεδίο “Προστασία έναντι νησιδοποίησης” πρέπει υποχρεωτικά να είναι συμπληρωμένο το πλαίσιο ελέγχου (check box) ΝΑΙ.

• Στο πεδίο “Κατά” συμπληρώνεται VDE 0126"

 

Για να εισαι νομιμος ο,τι βαλεις πρεπει να ειναι συμβατο με το προτυπο VDE 0126 (μη νησιδοποιηση), και να μη δινεις ρευμα πισω στο δικτυο αν δεν εχεις συμβαση για αυτο.

Τα Microinverter π.χ. υποστηριζουν το προτυπο αυτο, και στην Γερμανια μεχρι 800W επιτρεπονται με απλη δηλωση, στην ουσια προκειται για ενα απλο net metering χωρις πολυπλοκες εγκαταστασεις και αδειες.

Τα microinverters είναι inverters δικτύου. Δεν συνδέονται με μπαταρίες, δεν λειτουργούν σε διακοπή του δικτύου. Δεν έχουν σχέση με τα αυτόνομα Φ/Β.

Άλλη νοοτροπία στη Γερμανία. Στη Γερμανία εάν έχει όριο ταχύτητας 100 km/h δεν πηγαίνουν με 160. Στην Ελλάδα εάν το όριο είναι 80km/h δεν μπορείς να πας με κάτω από 100, ούτε και στην δεξιά λωρίδα, θα σε πατήσουν οι νταλίκες και οι κάγκουρες και Έλληνες και ξένοι οδηγοί !!. Με άλλα λόγια εάν επιτρέψουν on-grid 800 Wp, χωρίς αλλαγή της ΥΔΕ και έγκριση από το ΔΕΔΔΗΕ, θα βάλουμε μετά 8.000 Wp ο καθένας και θα κινδυνέψει η ευστάθεια του δικτύου. Εδώ έχουν βάλει "υβριδικά". Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, DimitrPa said:

Τα microinverters είναι inverters δικτύου. Δεν συνδέονται με μπαταρίες, δεν λειτουργούν σε διακοπή του δικτύου. Δεν έχουν σχέση με τα αυτόνομα Φ/Β.

Άλλη νοοτροπία στη Γερμανία. Στη Γερμανία εάν έχει όριο ταχύτητας 100 km/h δεν πηγαίνουν με 160. Στην Ελλάδα εάν το όριο είναι 80km/h δεν μπορείς να πας με κάτω από 100, ούτε και στην δεξιά λωρίδα, θα σε πατήσουν οι νταλίκες και οι κάγκουρες και Έλληνες και ξένοι οδηγοί !!. Με άλλα λόγια εάν επιτρέψουν on-grid 800 Wp, χωρίς αλλαγή της ΥΔΕ και έγκριση από το ΔΕΔΔΗΕ, θα βάλουμε μετά 8.000 Wp ο καθένας και θα κινδυνέψει η ευστάθεια του δικτύου. Εδώ έχουν βάλει "υβριδικά". Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Και στη Γερμανία βάζουν παραπάνω και 1200 και 1500 microinverters και κάνεις δεν ασχολείται...

Απλά εδώ δεν υπάρχει και βιομηχανία, οπότε όλη σχεδόν η μάσα είναι στη μαρίδα τη χαμηλή τάση... Σιγά μην τα επιτρέψουν...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπερα στην ομαδα, ξερω θα ριξω κροτου-λαμψης, αλλα το σκεφτομαι σοβαρα για φωτοβολταικο μπαλκονιου και επειδη τα πανελ θα τα αγορασω απο ελλαντα, θελω τη γνωμη σας για το συστηματακι

1. https://eu.zendure.com/products/solarflow-hub2000

2. https://inergion.com/wp-content/uploads/2023/09/20221122-LONGi-Data-Sheet-LR5-54HTH-435-450M-Scientist-DG-Version-PreLim....pdf 

τεσσερα απο τα lr5-54hth-450m, τα ζευγαρια παραλληλα και η τετραδα σε σειρα

3. https://www.skroutz.gr/s/49173639/Hoymiles-HMS-800-2T-Inverter-900W-Monofasiko.html

Επεξ/σία από BELL
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρίς άδεια πάλι μιλάμε για κάτι παράνομο.

Θα πρέπει να βάλεις και μετρητή για να μήν παράγει περισσότερο απο όσο καταναλώνεις οπότε χάνεις σε απόδοση. Βάλε κοστολόγιο, κάνε τις πράξεις και πιστεύω ότι θα βρείς ότι δε συμφέρει.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φαντάζομαι θα έχει απαντηθεί, αλλά το σύστημα χρειάζεται άδεια εφόσον εκχεεις ρεύμα στο δίκτυο. Αν το περιορίζεις στο δίκτυό σου δεν είναι παράνομο. Αν λοιπόν σταθούμε στα παραπάνω με συμφέρει με χίλια, διότι η χρήση του δεν θα είναι μόνο για τις ανάγκες σε ρεύμα, αλλά και σε θέρμανση ψύξη.

Το σπίτι είναι μικρό και το αιρκοντίσιον είναι πολύ οικονομικό. 400wh στη θέρμανση, 80wh στην αφυγρανση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είναι παράνομο (διάβασε παραπάνω) αλλά πές ότι δε σε ενδιαφέρει αυτό.

 

Για το αν συμφέρει θα πρέπει να καταναλώνεις όταν παράγεις. Δηλαδή τον χειμώνα θα κερδίζεις ελάχιστα. Αν καταναλώνεις 300 και μπορεί να παράξει 1000 θα παράγει μόνο 300. Με την μπαταρία κάτι γίνεται αλλά είναι πολύ μικρή (το ωφέλιμο είναι πολύ λιγότερο). 

Το καλοκαίρι θα πετάς το περισσότερο και τον χειμώνα θα πρέπει να συγχρονίζεις τις συσκευές σου με τα σύννεφα. 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου δεν βοηθάς, άστο προχωράμε. Δεν μπαίνεις καν στον κόπο να ρωτησεις για τις καταναλώσεις μου. Για να λέω ότι το σύστημα αποδίδει στην περίπτωσή μου, αποδίδει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν αφήστε τις ταρζανιές, τα πάντα αδειοδοτούνται και ΠΡΕΠΕΙ να αδειοδοτούνται, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Προβλέπει κανονικά ο ΔΕΔΔΗΕ αδειοδότηση για zero feed in σύστημα, με μπαταρία ή χωρίς. Άρα είναι άνευ αντικρύσματος η συζήτηση αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται άδεια, αν δεν εγχέεις στο σύστημα.

Αν θες να είσαι παράνομος από επιλογή, είναι άλλο θέμα (και η επιλογή συνίσταται στο αν δεν θες να πληρώσεις έναν μηχανικό να σου υποβάλει τον φάκελο ηλεκτρονικά, ή στο να επιλέξεις εξοπλισμό που δεν κάνει πιστοποιημένο ή καθόλου περιορισμό έγχυσης ή και τα 2)

  • Like 6
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 λεπτά πριν, mechpanos είπε

Προβλέπει κανονικά ο ΔΕΔΔΗΕ αδειοδότηση για zero feed in σύστημα, με μπαταρία ή χωρίς. Άρα είναι άνευ αντικρύσματος η συζήτηση αν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται άδεια, αν δεν εγχέεις στο σύστημα.

Αυτό δεν το γνώριζα. Έχεις κάποιο λινκ?

 

@BELL εγώ θα κάνω τις πράξεις για εσένα? Σου είπα, βγάλε κοστολόγιο και κάνε τις πράξεις. Σου εξήγησα τους περιορισμούς που θα έχεις. 

Παρακαλώ ;)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 λεπτά πριν, teodor_ch είπε

Αυτό δεν το γνώριζα. Έχεις κάποιο λινκ?

 

@BELL εγώ θα κάνω τις πράξεις για εσένα? Σου είπα, βγάλε κοστολόγιο και κάνε τις πράξεις. Σου εξήγησα τους περιορισμούς που θα έχεις. 

Παρακαλώ ;)

Μάλλον έχεις κοντή μνήμη. Σε παραπέμπω στο αρχικό μου ερώτημα. Δες λίγο τι ζητάω. Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι εκ των ων ουκ άνευ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σου εξήγησα τους περιορισμούς του συστήματος που προτείνεις και ότι είναι ελλιπές έτσι.

Το τί καταλαβαίνεις είναι δικό σου θέμα. 

 

Inverter που βασίζεται σε shelly προσωπικά δεν θα άγγιζα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

23 minutes ago, mechpanos said:

Αυτό το link δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έγραψες πριν (zero feed in σύστημα), αφορά ενεργειακό συμψηφισμό ο οποίος προϋποθέτει την έγχυση ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...