Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, dletkas είπε

καλησπερα . να παρω 3 κλιματιστικα για 3 υπνοδωματια . ποια ειναι τα ποιο vfm που παιζουν αυτοι την στιγμη? κυριως θελω να τα χρησιμοποιησω για θερμανση οταν δεν θελω να ανοιξω το καλοριφερ διοτι το σπιτι ειναι 170 μετρα και πολυ κοστοβορο προφανως . ειναι καλυτερα να παω σε κατι αλλο αντι κλιματιστικων ?

https://www.elith.gr/calc/index.php

Ξεκινά από αυτό να έχεις μια ιδέα ,καλημέρα 

• Απαντ. 31,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• liakjim

5364

• Dare-Devil

2162

• banned_acc

1683

• Rnd1978

1481

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
12 ώρες πριν, smav82 είπε

Δεν θέλω να σε στεναχωρησω αλλά με άλλο μοντέλο θα πλήρωνες λιγότερο από τα μισά, εγώ όπως τα έχω υπολογίσει με το 9αρι daikin 25 ATX θα βγει καναν50 αρικο για  την σεζόν . Αφού στις τωρινές συνθήκες μου καίει 1,20 κιλοβατώρες την βραδιά , ενώ το το δικό μου toyotomi 9αρι και αυτό διπλάσια κατανάλωση και κάτι παραπάνω. Και εγώ ευχαριστημένος είμαι με το toyotomi αλλά καμία σχέση αν συγκριθεί με τις τοπ μάρκες. Παιδιά δεν είναι θέμα ανταγωνισμού στο ποιος έχει το καλύτερο αλλά τελικά τι είναι το καλύτερο

- Το συγκεκριμένο Daikin δεν είναι και κανένα τεχνολογικό επίτευγμα, αποδίδει 2.8kW (θέρμανσης) και έχει COP 4.01, άρα έχει και μία συγκεκριμένη αποδοτικότητα που δεν είναι η καλύτερη.

- Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα, επειδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εισάγονται ελάχιστα «ποιοτικά» κλιματιστικά (στις χαμηλές κατηγορίες τιμής). Υπάρχουν σε Ελληνικά σπίτια μερικές χιλιάδες κλιματιστικά 6-10 ετών που είναι το ίδιο ή περισσότερο ισχυρά και αποδοτικά. Κλιματιστικά τυπικά "9άρια" με απόδοση 2.9 έως 3.20kW και COP 4.20-4.60.

- Επίσης, οι τωρινές κλιματολογικές συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση με τον πραγματικό χειμώνα και φυσικά οι καταναλώσεις του κλιματιστικού σου δεν θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα. Είναι πολύ νωρίς για να κάνεις υπολογισμούς για τη συνολική κατανάλωσή του. Αν ενθουσιάζεσαι εσύ με αυτή την κατανάλωση, εγώ που έχω τρία (3) ηλικίας 7-8 ετών κλιματιστικά που καταναλώνουν όλα μαζί έως 4kW το αντίστοιχο διάστημα αν και έχουν (συνολικά) την υπερ-τετραπλάσια θερμική απόδοση σε σύγκριση με το δικό σου Daikin, τι θα έπρεπε να κάνω;

Δημοσ.
5 ώρες πριν, rbx1000 είπε

Εννοεις οτι προτεινουν μεγαλυτερα απο οτι χρειαζεται?

Ναι θέλεις γιατί θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι θα σε καλύψει σίγουρα, θέλεις γιατί πιστεύουν ότι το μεγάλο γίνεται μικρό, θέλεις γιατί με το μεγάλο θα κερδίσουν περισσότερα η και όλα αυτά μαζί, προτείνουν μεγαλύτερο από ότι χρειάζεται,με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, filipN είπε

- Το συγκεκριμένο Daikin δεν είναι και κανένα τεχνολογικό επίτευγμα, αποδίδει 2.8kW (θέρμανσης) και έχει COP 4.01, άρα έχει και μία συγκεκριμένη αποδοτικότητα που δεν είναι η καλύτερη.

5.78 έχει .

20191010102929_5062e64e.jpeg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, liakjim είπε

5.78 έχει .

Και τι ακριβώς μας λέει το συγκεκριμένο ταμπελάκι, αν δεν ανέβηκε μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις;

SCOP και COP είναι το ίδιο πράγμα; Είναι το ένα ανεξάρτητο από το άλλο;

https://www.daikinairconditioning.com/global/media/pdf/1530002869-2983.pdf

Επεξ/σία από filipN
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, filipN είπε

Και τι ακριβώς μας λέει το συγκεκριμένο ταμπελάκι, αν δεν ανέβηκε μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις;

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Είπες 4.01 ενώ έχει 5.78.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, dletkas είπε

το εκανα αλλα δεν γνωριζω απο αυτα .

Αν τρέξεις το τεστ αυτό των 20 ερωτήσεων θα δεις ποιες (περίπου) είναι οι ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σου συνολικά η μπορείς και για κάθε δωμάτιο συγκεκριμένα ώστε να δεις ποσό κοστοβόρο η ενεργοβόρο όπως είπες είναι το σπιτι σου και να δεις ποιο είδος θέρμανσης σε συμφέρει 

μετά πας εδώ https://convertlive.com/el/u/μετατροπή/βατ/σε/βρετανικές-θερμικές-μονάδες-ανά-ώρα

βαζεις την τιμή που έβγαλες και την μετατρέπεις σε ότι θες η σε btu η σε kcal 

Επεξ/σία από dimostr
Δημοσ.
1 ώρα πριν, grizos είπε

Ναι θέλεις γιατί θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι θα σε καλύψει σίγουρα, θέλεις γιατί πιστεύουν ότι το μεγάλο γίνεται μικρό, θέλεις γιατί με το μεγάλο θα κερδίσουν περισσότερα η και όλα αυτά μαζί, προτείνουν μεγαλύτερο από ότι χρειάζεται,με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Νομίζω ότι απλά είναι προσεκτικοί (όπως και προσωπικά κάνω) γιατί ξέρουν ότι το 99,999% δεν έχει κάνει μελέτη απωλειών και ότι αν ο άλλος λέει ότι το θέλει ως μοναδική λύση θέρμανσης χωρίς backup , τότε είναι σαφώς προτιμότερο να έχει ένα υπερδιαστασιολογημένο μηχάνημα που θα τον καλύψει στο 100% των περιπτώσεων ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες όπου θα έχουμε μια συνήθη -40% της απόδοσης (ακόμα και αν κάνει on-off σε μερικά φορτία), παρά ένα σπίτι που θα κρυώνουν.

Εδώ έρχονται τα καλά inventer τα οποία και καλύπτουν το φάσμα των απαιτήσεων αλλά και πέφτουν όσο χαμηλά χρειαστεί αλλά ακόμα ακόμα μπορούν να μετατραπούν σε μικρότερα (βλ Toshiba με power select).

• Like 1
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, liakjim είπε

Νομίζω ότι απλά είναι προσεκτικοί (όπως και προσωπικά κάνω) γιατί ξέρουν ότι το 99,999% δεν έχει κάνει μελέτη απωλειών και ότι αν ο άλλος λέει ότι το θέλει ως μοναδική λύση θέρμανσης χωρίς backup , τότε είναι σαφώς προτιμότερο να έχει ένα υπερδιαστασιολογημένο μηχάνημα που θα τον καλύψει στο 100% των περιπτώσεων ακόμα και με χαμηλές θερμοκρασίες όπου θα έχουμε μια συνήθη -40% της απόδοσης (ακόμα και αν κάνει on-off σε μερικά φορτία), παρά ένα σπίτι που θα κρυώνουν.

Εδώ έρχονται τα καλά inventer τα οποία και καλύπτουν το φάσμα των απαιτήσεων αλλά και πέφτουν όσο χαμηλά χρειαστεί αλλά ακόμα ακόμα μπορούν να μετατραπούν σε μικρότερα (βλ Toshiba με power select).

Νομίζω ότι το power select του shorai αλλά και η λειτουργία eco του daikin atxc 25 τα οποία έχω και τα δυο είναι για να περιορίζουν την μέγιστη ένταση που μπορούν να φτάσουν τα μηχανήματα σε περίπτωση που στη γραμμή που είναι υπάρχουν και άλλες συσκευές και δεν μπορεί το δίκτυο να σηκώσει την μέγιστη ένταση στην οποία μπορούν να φτάσουν 

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, liakjim είπε

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Είπες 4.01 ενώ έχει 5.78.

Μπορείς να ξανα-διαβάσεις προσεκτικά αυτό που γράφω.

Και σταμάτα να λες πως είπαν οι άλλοι αυτό που εσύ κατάλαβες. Δεν το κάνεις πρώτη φορά και είναι περίεργο από τη στιγμή που είπες πρόσφατα σε άλλο μέλος πως διαστρεβλώνει όσα λες!

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, filipN είπε

Μπορείς να ξανα-διαβάσεις προσεκτικά αυτό που γράφω.

Και σταμάτα να λες πως είπαν οι άλλοι αυτό που εσύ κατάλαβες. Δεν το κάνεις πρώτη φορά και είναι περίεργο από τη στιγμή που είπες πρόσφατα σε άλλο μέλος πως διαστρεβλώνει όσα λες!

οκ, by bad, είπες COP και όχι SCOP .

Παρόλα αυτά, είναι πολύ περιοριστικό να συγκρίνουμε μηχανήματα με COP μιας και το SCOP μετράει την απόδοση ολιστικά .

Αν διαβάσεις εδώ θα καταλάβεις

ΥΓ Δεν σε πιάνω ακόμα τι θες να πεις ή να υπονοήσεις.

23 λεπτά πριν, dimostr είπε

Νομίζω ότι το power select του shorai αλλά και η λειτουργία eco του daikin atxc 25 τα οποία έχω και τα δυο είναι για να περιορίζουν την μέγιστη ένταση που μπορούν να φτάσουν τα μηχανήματα σε περίπτωση που στη γραμμή που είναι υπάρχουν και άλλες συσκευές και δεν μπορεί το δίκτυο να σηκώσει την μέγιστη ένταση στην οποία μπορούν να φτάσουν 

Στο daikin δεν είμαι σίγουρος. Έχω καταλάβει ότι είναι σαν να πατάς -1C στη ρύθμιση θερμοκρασίας.

Αν ίσχυε αυτό που λες, μάλλον θα μας έριχνε και την ελάχιστη κατανάλωση αλλά από αυτά που έχω δει δεν νομίζω. Δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά βέβαια.

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, liakjim είπε

5.78 έχει .

Τελικα πως μετριουνται;  Βλεπω καποιες διαφορες που δεν τις καταλαβαινω. Στην ψυξη παραπλησια Kw και λογο καλυτερου seer στο MHI βλεπω και καταναλωση χρονου καλυτερο νουμερο (133 vs 103) . Στην θερμανση ομως βλεπω τεραστιες διαφορες στα kw, δηλαδη στο ενα 3,3 kw και το αλλο 2,05; Ακομη το MHI με καλυτερο scop εχει Kwh/annum 784 vs 496.

Τελικα πως βγαζεις ακρη ποιο εχει καλυτερη καταναλωση;

μηι.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, liakjim είπε

οκ, by bad, είπες COP και όχι SCOP .

Παρόλα αυτά, είναι πολύ περιοριστικό να συγκρίνουμε μηχανήματα με COP μιας και το SCOP μετράει την απόδοση ολιστικά .

Αν διαβάσεις εδώ θα καταλάβεις

ΥΓ Δεν σε πιάνω ακόμα τι θες να πεις ή να υπονοήσεις.

Να καταλάβω ένα ακόμα λάθος σου;

Μια ακόμα αδυναμία σου να καταλάβεις τα αυτονόητα;

Και σταμάτα να παραπέμπεις σε αυτή την απάντηση, δεν έχει καμία σχέση-και πάλι-με αυτά που είπα εγώ. Μάλλον εσύ θα πρέπει να προσπαθήσεις να την καταλάβεις!

Η έλλειψη τεχνικών γνώσεων δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τη ρίψη ρητορικών σχημάτων περί ολιστικών (sic) μετρήσεων!

Επεξ/σία από filipN
  • Confused 1
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, c-max είπε

Τελικα πως μετριουνται;  Βλεπω καποιες διαφορες που δεν τις καταλαβαινω. Στην ψυξη παραπλησια Kw και λογο καλυτερου seer στο MHI βλεπω και καταναλωση χρονου καλυτερο νουμερο (133 vs 103) . Στην θερμανση ομως βλεπω τεραστιες διαφορες στα kw, δηλαδη στο ενα 3,3 kw και το αλλο 2,05; Ακομη το MHI με καλυτερο scop εχει Kwh/annum 784 vs 496.

Τελικα πως βγαζεις ακρη ποιο εχει καλυτερη καταναλωση;

μηι.jpg

Χωρίς να είμαι ειδικός, φαίνεται ότι το Kwh/annum δεν είναι σωστός τρόπος σύγκρισης μιας και υπολογίζεται σε διαφορετικά φορτία. πχ είναι λογικό ένα κλιματιστικό με μεγαλύτερο scop να έχει περισσότερο Kwh/annum από την στιγμή που υπολογίζεται σε μεγαλύτερο φορτίο.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει και το ψάχνουμε ( @Rnd1978 ), είναι ποιος αποφασίζει πόσο θα είναι το φορτίο αυτό.

15 λεπτά πριν, filipN είπε

Να καταλάβω ένα ακόμα λάθος σου;

Μια ακόμα αδυναμία σου να καταλάβεις τα αυτονόητα;

Και σταμάτα να παραπέμπεις σε αυτή την απάντηση, δεν έχει καμία σχέση-και πάλι-με αυτά που είπα εγώ. Μάλλον εσύ θα πρέπει να προσπαθήσεις να την καταλάβεις!

Να σου πω τι κατάλαβα, γιατί γραπτός λόγος έτσι;

Ότι λες πως υπάρχουν ήδη στην αγορά μηχανήματα με το ίδιο ή ανώτερο cop από το daikin οπότε δεν είναι και κάτι το τρομερό.

Από την άλλη στο λινκ που σου έθεσα λέει :  

Screenshot-14.png

Άρα μπορεί ένα παλιό κλιματιστικό να έχει το ίδιο cop με το πχ daikin αλλά αν ισχύει αυτό που λέει στο κείμενο, ενδεχομένως το παλιό κλιματιστικό να έχει ρυθμιστεί ώστε να πιάνει σε ένα μεμονωμένο σημείο υψηλό cop αλλά να μειονεκτεί στις άλλες συνθήκες (που τελικά θα κληθεί να δουλέψει στην πραγματική ζωή).

Έρχεται λοιπόν το scop και το διορθώνει αυτό.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι είναι προτιμότερο ένα κλιματιστικό με scop 5.5 και cop 4 από ένα άλλο με scop 5 και cop επίσης 4.

Όχι???

ΥΓ Γιατί αρπάζεσαι;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...