Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, giatrostiskoilias είπε

Εβαλε η γυναίκα μου τις μαντεμένιες σχάρες και τα καλύμματα των καυστήρων απο ψησταριά Weber Spirit II e-310 στο πλυντήριο πιάτων. Τελοσπάντων έγινε το κακό, τώρα διαπιστώνω όταν τις έβγαλε ότι έχουν κομματάκια 'μαυρακια' σαν να έφυγε μία φλούδα από επάνω τους και εσπασε σε διαφορα κομμάτια. Εκείνο που δε ξέρω είναι αν είναι κάποια ειδική επιστρωση που ΄έφυγε ή αν ήταν καμμένα υπολείμματα λίπους/τροφών κλπ που έφυγαν και με βούρτσισμα θα καθαρίσει εντελώς. Εχει κανείς ανάλογη εμπειρία; Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω; Στο site της Weber ειδα ότι δεν πρέπει να μπούν μαντεμενια εξαρτήματα στο πλυντήριο πιάτων. Ελπίζω να μην καταστράφηκαν οι σχάρες, είναι ψησταριά ενός μηνός......

Αν είναι μαντέμι, νομίζω δεν θα έχεις πρόβλημα να το επαναφέρεις. Δες μια και το παρακάτω βίντεο

 

  • Απαντ. 22,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2504

  • ilpapacha

    2199

  • sndev

    1178

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ.

Ειναι ωραιο να τα βλέπουμε σε βίντεο, στη πραξη ειναι πολυ διαφορετικο κ ατομο που εβαλε μαντεμι σε πλυντηρίο αμα παει νa κανει κ seasoning που δε θα πετύχει κιολαςς με τη μια για διαφορους λογους, θα νε σιγουρος καυγας κ αιτία διαζυγίου... 100 ε λιγοτερα στο προϋπολογισμό για νεα σχαρα κ γλυτωνεις εξοδα δικηγορων κ πανω απο ολα κερδίζεις τη ψυχικη σου υγεία. Η ταπεινή μου γνώμη 🤩

Δεν εχετε ιδεα τη μποχα κ κάπνα βγαζει το καμενο λαδι στο φουρνο πανω στο μαντεμι επι 4 ωρες.. 

Δημοσ.

Να το κάνει στο bbq έξω, δεν υπάρχει λόγος να το βάλει στο φούρνο. Νομίζω σιγά σιγά θα το καταφέρει. 

Όντως βγάζει τρελή κάπνα το λάδι στο φούρνο ή πάνω στο μάτι της κουζίνας.

Δημοσ.

Τωρα που πιάσαμε το κόστος νέας σχάρας, έχει φτιαξει τελικά κανένας ανοξείδωτη, για να μας πει πάνω κάτω τι κοστίζει; Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά για τη Weber μου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

4 ωρες  θα καταναλωσει μια μπουκάλα αρα 17 ε μετα θα θέλει κ δεύτερη άλλα 17 ε.. Κ για να γινει καλα θελει κ Τρίτη αλλα 17 ε..  Συνολο 8 με 12 ωρες.. Χαλαλι τα 50 ε παραπάνω για νεα σχαρα. Τα λεω γτ το χω κανει 4 φορες σε lodge που χω καταστρέψει.. Ποτε ξανα! 

Επεξ/σία από sndev
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τόσες πολλές ώρες θέλει σε κάθε πέρασμα? Έχω την εντύπωση ότι μόλις αρχίσει να καπνίζει το αφήνεις κανένα τέταρτο και είναι έτοιμο.

Εγώ θα πήγαινα στο χασάπη να πάρω χοιρινό λίπος σε κομμάτια. Θα ζεσταινα τη σχάρα όπως είναι στο bbq και με μια τσιμπίδα θα πέρναγα τις σχάρες με το λίπος. Όπως είναι ζέστη η σχάρα θα λιώνει και θα αφήνει λαδιλα πάνω. Μόλις κρυώσει, ανάβεις πάλι κανένα 20' στο φουλ να κάψει και κάνε πάλι το ίδιο με νέο κομμάτι λίπος. Αυτό 3-4 φορές.

Μετά πάρε και 2-3 κιλά προβατίνα και ψησε ή πανσετες. Επίσης όσο πιο συχνά μπορείς να λαδώνεις τη σχάρα με λάδι ή με λίπος. Πιστεύω θα στρώσει. 

 

Έχω χρησιμοποιήσει στη δική μου λίπος από picanha που έχω αφαιρέσει και κάνει τρομερή δουλειά. 

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

4 ωρο θελει δυστηχως για να γινει σωστά.. Το χω δοκιμασει να το αφήσω 1 ωρα κ στη βδομαδα" ξαναχαλασε ".  Αν χαλασει η αρχικη πατινα κ δε γινει σωστό καρυκεύμα ξεκιναει με το καιρο η σκουριά κ στο πλυντήριο ειμαι σιγουρος χαλασε... Οπως χαλασε κ σε μένα γτ ναι κ γω τα πρωτα μου lodge (2013)  τα βαλα πλυντηρίο ειπα σιγά τι ξερουν αυτοί

Ε μετα τον ήπια 🤣

Η σωστη διαδικασία ειναι απλα να ζεσταθεί 70 βαθμοί ξερω γω να ανοιξουν οι ποροι να μπει πανω λαδι ΚΑΙ ΝΑ μη καπνίσει να περιμενει να κρυωσει με το λαδι το οποίο πρεπει να νε ισα ισα κ όχι πολυ.. Κ μετα να ξαναπερασει λαδι το οποιο θα μπει 4 ωριτσες 220+++

Κ μετα το τελευταιο βημα οσες περισσοτερες φορες τοσο πιο καλα

Επεξ/σία από sndev
  • Like 1
Δημοσ.

Βρε μήπως η καλύτερη λύση είναι αυτή  της ανοξείδωτης σχάρας ;

Έτσι γλιτώνει κανείς γιατρούς φάρμακα δικηγόρους διαζύγια λάδια ξύδια αέρια και ... το κεφάλι του γιατί το χουν το βάρος τους 😛

Δημοσ.
10 ώρες πριν, aenaos15 είπε

Κανενα τυλιγμα δεν χρειαζεται. Ποσα κιλα ψαρι θα ψησεις; 

600αρες τσιπουρες ψηνω συνεχεια σε direct.

Εξακοσάρα τσιπούρα συγκαταλέγεται στα μικρά. Εννοείται άμεσο ψήσιμο.

Διόμιση - τρία κιλά φαγκρί ας πούμε, θέλει ή χαράκωμα στην πλάτη, η καλύτερα τύλιγμα.

Τύλιγμα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για άμεσο αν χρησιμοποιείς ξεσκέπαστη ψησταριά, ή μόνο λαδόκολλα αν έχεις χώρο για έμμεσο σε ψησταριά με καπάκι.

Στο εξοχικό που η ψησταριά είναι απλή κλασσική κάρβουνου ξεσκέπαστη με τον πρώτο τρόπο, εδώ με την την weber χρησιμοποιώ και τον δεύτερο τρόπο γιατί υπάρχει και η δυνατότητα του έμμεσου, αν βεβαίως χωράει στο 1/3 της ψησταριάς το "πακέτο".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 ώρες πριν, sndev είπε

4 ωρο θελει δυστηχως για να γινει σωστά.. Το χω δοκιμασει να το αφήσω 1 ωρα κ στη βδομαδα" ξαναχαλασε ".  Αν χαλασει η αρχικη πατινα κ δε γινει σωστό καρυκεύμα ξεκιναει με το καιρο η σκουριά κ στο πλυντήριο ειμαι σιγουρος χαλασε... Οπως χαλασε κ σε μένα γτ ναι κ γω τα πρωτα μου lodge (2013)  τα βαλα πλυντηρίο ειπα σιγά τι ξερουν αυτοί

Ε μετα τον ήπια 🤣

Η σωστη διαδικασία ειναι απλα να ζεσταθεί 70 βαθμοί ξερω γω να ανοιξουν οι ποροι να μπει πανω λαδι ΚΑΙ ΝΑ μη καπνίσει να περιμενει να κρυωσει με το λαδι το οποίο πρεπει να νε ισα ισα κ όχι πολυ.. Κ μετα να ξαναπερασει λαδι το οποιο θα μπει 4 ωριτσες 220+++

Κ μετα το τελευταιο βημα οσες περισσοτερες φορες τοσο πιο καλα

Δηλαδή είμαστε σίγουροι ότι χάλασε; Θα βγάλω φωτογραφία και θα την ανεβάσω για εκτίμηση της ζημιάς...

Επεξ/σία από giatrostiskoilias
Δημοσ.

παιδια μην χαραζετε τα ψαρια ειναι κριμα πραγματικα

δεν χρειαζονται χαραγμα το μονο που πετυχαινετε με αυτο τον τροπο ειναι να τα στεγνωνετε 

απλα βαλτε το πανω στην σχαρα και αφηστε το λιγο παραπανω χρονο 

καλημερα σε ολους

  • Like 8
Δημοσ.

Πολύ σωστός. Μέχρι και σε 2-2.5 κιλά ψάρι που έχω ψήσει, δεν το χάραξα και βγήκε τέλειο. Θέλει απλώς να παίζεις με τις θερμοκρασίες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συμφωνω και εγω, η δικια μου εμπειρια με τα ψαρια ειναι οτι δεν χρειαζεται χαραγμα, τα πιο μεγαλα θελουν απλα πιο πολυ χρονο.

Ο δικος μου κανονας λεει 5 λεπτα σε μετρια φωτια ανα εκατοστο παχους, δηλαδη αν εχουμε ενα ψαρι 8 εκ παχος, το ψηνουμε 40 λεπτα, 20 απο τη μια και 20 απο την αλλη. Βγαινουν παντα καλοψημενα-ζουμερα.

Επεξ/σία από gtheod
Δημοσ.
8 ώρες πριν, SagoniasSlutRos είπε

Τόσες πολλές ώρες θέλει σε κάθε πέρασμα? Έχω την εντύπωση ότι μόλις αρχίσει να καπνίζει το αφήνεις κανένα τέταρτο και είναι έτοιμο.

Εγώ θα πήγαινα στο χασάπη να πάρω χοιρινό λίπος σε κομμάτια. Θα ζεσταινα τη σχάρα όπως είναι στο bbq και με μια τσιμπίδα θα πέρναγα τις σχάρες με το λίπος. Όπως είναι ζέστη η σχάρα θα λιώνει και θα αφήνει λαδιλα πάνω. Μόλις κρυώσει, ανάβεις πάλι κανένα 20' στο φουλ να κάψει και κάνε πάλι το ίδιο με νέο κομμάτι λίπος. Αυτό 3-4 φορές.

Μετά πάρε και 2-3 κιλά προβατίνα και ψησε ή πανσετες. Επίσης όσο πιο συχνά μπορείς να λαδώνεις τη σχάρα με λάδι ή με λίπος. Πιστεύω θα στρώσει. 

 

Έχω χρησιμοποιήσει στη δική μου λίπος από picanha που έχω αφαιρέσει και κάνει τρομερή δουλειά. 

Κι εγώ έτσι τα κάνω. Στην παλιά μου ψησταριά που είχαν σκουριάσει τα μαντέμια τα έβαλα πρώτα σε ξύδι για 3 μέρες για να φύγει η πολλή σκουριά (και η πατίνα εννοείται) και μετά τα έτριψα με γυαλόχαρτο για να εμφανιστεί το μέταλλο. Οπότε φαντάζομαι θα έγιναν όπως του @giatrostiskoilias. Μετά άρχισα την διαδικασία του seasoning με ελαιόλαδο, όπως περίπου λέει ο @SagoniasSlutRos. Μια στρώση λάδι, άναμμα ψησταριάς να φτάσει περίπου 180 (ή όπου αρχίσει να καπνίζει το λάδι) και σε 15 λεπτά σβήσιμο. Κρύωμα, νέα στρώση λάδι, άναμμα ψησταριάς να φτάσει περίπου 180 (ή όπου αρχίσει να καπνίζει το λάδι) και σε 15 λεπτά σβήσιμο. Το έκανα 3 ή 4 φορές και είχα φτιάξει μια λεία μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια που νόμιζα ότι αν την ακουμπήσω θα με λαδώσει και όμως ήταν θεόστεγνη. Η ψησταριά μετά απο μερικά χρόνια μου σάπισε και το μόνο που έμεινε στην θέση του ήταν τα μαντέμια με το seasoning που τους είχα κάνει. Εγώ στη θέση σου θα το έβλεπα σαν ευκαιρία να πειραματιστώ με το seasoning, μετά θα τα γουστάρεις περισσότερο τα μαντέμια σου! Αλλιώς ρώτα στην weber για καινούρια ή πήγαινε σε κανέναν σιδερά και βάλε ανοξείδωτη σχάρα (αν και δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα κάνεις αντικολλητικά τα ανοξείδωτα).

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, giatrostiskoilias είπε

Δηλαδή είμαστε σίγουροι ότι χάλασε; Θα βγάλω φωτογραφία και θα την ανεβάσω για εκτίμηση της ζημιάς.. 

Βγάλε φώτο, οτι χαλασε η πατινα εως ενα βαθμο ναι τι χαλασες το θεμα ειναι σε τι σημείο.. Δε γνωριζω η σχαρα ποσο "μαντεμένια" ειναι κ τι προσμίξεις εχει κ αν απο πανω εχεξ καποια προστασία ολως αρκετές. Εμενα που ταν σκετο μαντεμι (1βδομαδας)  εφτασε σε σημειο να μπει απλα βρωμικο κ να βγει σκετο σκουριά εσενα μπορεί απλα να χρειάζεται κατι απλο οπως λεει ο φανης με λίπος κ να στρώσει με το καιρο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...