Ntinlanden Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 6 λεπτά πριν, m4is είπε Η υποκειμενικότητα του τι ξεχωρίζει ο καθένας στις φωτογραφίες που του αρέσουν είναι και ο λόγος για τον οποίο θέτω το ερώτημα. Ως προβληματισμό προς βελτίωση των φωτογραφιών μας. Προσωπικά εκτιμώ την επεξεργασία που αναδεικνύει ήπια ένα καλό καδράρισμα. Και εδω συμφωνώ! Και να παραθέσω οτι για εμενα, απλα θα κοιτάξω το τελικο αποτέλεσμα που θα δω μπροστά μου, αυτο που επέλεξε δηλ να παρουσιάσει, να μοιραστει ο δημιουργός. Τωρα αν εχει 100 κιλα επεξεργασίας* ή καθόλου το ιδιο και το αυτο. Αν μου αρεσει μου αρεσει τελος. Ουτε ποση ωρα εφαγε στο post ουτε τι εκανε, ούτε τι δεν εκανε.. *100 κιλα καλής επεξεργασίας, σωστης, ωστε να μη κλωτσάει, ωστε να φαίνεται ενα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα. 1
babisskg Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 26 λεπτά πριν, m4is είπε Η υποκειμενικότητα του τι ξεχωρίζει ο καθένας στις φωτογραφίες που του αρέσουν είναι και ο λόγος για τον οποίο θέτω το ερώτημα. Ως προβληματισμό προς βελτίωση των φωτογραφιών μας. Προσωπικά εκτιμώ την επεξεργασία που αναδεικνύει ήπια ένα καλό καδράρισμα. Το " αναδεικνύει ήπια " είναι η πλέον κατάλληλη προσέγγιση για το μέτρο του post processing . Δεν είναι κακό να διορθωθεί μία βιαστική λήψη . 1 ώρα πριν, pifilos είπε Σεβόμενος την άποψη του Μπάμπη θα πω πως είμαι στην απέναντι ακριβώς μεριά. Αντιμετωπίζω τις μηχανές σαν ατελή μηχανήματα που δύσκολα θα μου δώσουν εξαρχής αυτό που θέλω - περιμένω, οπότε θα εκμεταλλευτώ αυτό που μπορούν να δώσουν μέσω επεξεργασίας. Ωστόσο, κάποιες που θα τύχει να μη χρειαστεί επεξεργασία δεν έχω και παράπονο. Βέβαια έχει σημασία τι ορίζει ο καθένας σαν επεξεργασία. Το να πετάξω τον γαλαξία πάνω από την Αθήνα, η να αλλάξω ουρανό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ουσιαστικά δύο ήλιοι με σκιές αλλού για αλλού π.χ. για μένα δεν είναι επεξεργασία... (Και το έχω δει αυτό και από επαγγελματίες φωτογράφους γάμου π.χ. εκτός αν είναι για να ικανοποιήσουν πελάτες ποιος ξέρει) Όσο για το τι ξεχωρίζει ναι πιστεύω και εγώ πως είναι υποκειμενικό. Μπορεί να είναι κάποια γεωμετρία ή κάποιο χρώμα. Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν φωτογραφίες που είναι (σχεδόν) αντικειμενικά ωραίες. Έτσι κι' αλλιώς ήταν μηχανήματα από ανέκαθεν , αναλογικά , ψηφιακά κλπ . Έτσι κι' αλλιώς υπήρχε το post processing σε μορφή εμφάνισης φιλμ η επεξεργασίας ψηφιακού αρχείου σε ηλεκτρονική εφαρμογή . Η δοσολογία της επεξεργασίας παραμένει για μένα ζήτημα προς διερεύνηση . Μέχρι που είναι αρκετή , ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της φωτογραφίας . Μήπως δλδ τζάμπα κουβαλάω ότι κουβαλάω και τυραννιέμαι . 2
Ntinlanden Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, m4is είπε Ο προβληματισμός μου είναι το τι κάνει μία φωτογραφία να ξεχωρίζει στο μάτι του καθενός και το δικό μου. Είναι η έντονη κόκκινη απόχρωση στα σύννεφα, ή το καλά μελετημένο κάδρο; Ίσως τελικά, όσο λιγότερο επεξεργάζεται κάποιος τις φωτογραφίες του τόσο να αποκτά το κίνητρο για καλύτερο καδράρισμα. Εδω νομίζω το νοημα ειναι στην σωστή και μελετημένη επεξεργασία και οχι λιγότερη. Μπορει να εχει 100 κιλα..αλλα ο δημιουργός να ξερει τι κανει, δεν υπερβάλει, εχει σαφως τις γνώσεις να το κανει ολο αυτο. Αρα μπορει στα ματια μας να φαίνεται οτι εχει λιγότερη επεξεργασία, αλλα στην ουσια να εχει απλα σωστη επεξεργασία.. Ενα τυχαιο και τυπικο παράδειγμα το παρακάτω, δεν ειναι δικια μου, αλλα εχω ακούσει 2 λογια απο τον δημιουργό της τι και πως.. Κιλα επεξεργασίας θα εχει, dodge and burn, κρυψιμο σημειων που δε θελουμε να πεσει το ματι, εμφαση σε αυτα που θέλουμε να πεσει και αλλα πολλά.. σωστή επεξεργασία με λιγα λογια.. Επισης ειναι 2 ληψεις (bracketing) Για την ιστορία το φως που πέφτει επάνω στο καστρο και το φωτίζει ειναι αληθινο, οτι πέτυχε τη συγκεκριμένη στιγμή δηλ. Στα ματια μου η παρακάτω ειναι ενα θεσπέσιο landscape.. Δεν με ενδιαφέρει τι εκανε και τι δεν έκανε. Απλα τη βλεπω και κρεμαω σαγόνι.. Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2022 από Ntinlanden 5
pifilos Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 26 λεπτά πριν, babisskg είπε Το " αναδεικνύει ήπια " είναι η πλέον κατάλληλη προσέγγιση για το μέτρο του post processing . Δεν είναι κακό να διορθωθεί μία βιαστική λήψη . Έτσι κι' αλλιώς ήταν μηχανήματα από ανέκαθεν , αναλογικά , ψηφιακά κλπ . Έτσι κι' αλλιώς υπήρχε το post processing σε μορφή εμφάνισης φιλμ η επεξεργασίας ψηφιακού αρχείου σε ηλεκτρονική εφαρμογή . Η δοσολογία της επεξεργασίας παραμένει για μένα ζήτημα προς διερεύνηση . Μέχρι που είναι αρκετή , ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της φωτογραφίας . Μήπως δλδ τζάμπα κουβαλάω ότι κουβαλάω και τυραννιέμαι . Συμφωνώ και για μένα η δοσολογία είναι προς διερεύνηση. Για παράδειγμα βάζω τις παρακάτω εικόνες από βραβεία (από τα δεκάδες που υπάρχουν πλέον). Μου αρέσουν πολύ ωστόσο σε κάποιες θεωρώ πως το νυστέρι έκοψε λίγο παραπάνω για το στυλ μου πάντα. https://m.dpreview.com/news/2226209537/slideshow-winners-of-the-8th-international-landscape-photographer-of-the-year-competition?utm_source=self-mobile&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source 2
babisskg Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 22 λεπτά πριν, pifilos είπε Συμφωνώ και για μένα η δοσολογία είναι προς διερεύνηση. Για παράδειγμα βάζω τις παρακάτω εικόνες από βραβεία (από τα δεκάδες που υπάρχουν πλέον). Μου αρέσουν πολύ ωστόσο σε κάποιες θεωρώ πως το νυστέρι έκοψε λίγο παραπάνω για το στυλ μου πάντα. https://m.dpreview.com/news/2226209537/slideshow-winners-of-the-8th-international-landscape-photographer-of-the-year-competition?utm_source=self-mobile&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source Εντάξει , αν αυτές οι εικόνες λέγονται με οποιονδήποτε τρόπο as is .........
Dr_73 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Ήθελα κι εγώ να αναφερθώ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό του dpreview . Οι 5,8,11,12,13,14 είναι πολύ ωραίες φωτογραφίες με βάση τα γούστα μου. Οι υπόλοιπες, είναι ωραίες, αλλά με βάση τα γούστα μου, δεν είναι φωτογραφίες. Είναι τόσο επιλεκτικό και αποκομμένο το κάδρο , που φέρνει σε ζωγραφιά. Πιστεύω ότι η φωτογραφία , πρέπει να έχει κάποια κοινά με εικόνες της πραγματικότητας που βλέπουμε όταν κινούμαστε στον πραγματικό κόσμο . Στο μέτρο που δεν μιλάμε για εξειδικευμένη φωτογραφία , επαγγελματικού ή άλλου ειδικού σκοπού. Όπως διάσημες φωτογραφίες του henri bresson πχ 4
Ntinlanden Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Οι παραπάνω φωτογραφίες απο τα βραβεία ναι..εχουν κιλα επεξεργασίας.. Αλλα για εμενα σωστής. Μ αρέσουν και μαλιστα παρα πολυ. Θα ήθελα πολύ να μπορώ να φτάσω σε αυτο το επίπεδο καποια στιγμή. Σε αυτες που ειδαμε εκει απο αυτα τα παραδείγματα δηλ. Μπορει κάποιες για τα δικα μου ματια να εχουν λιγο παραπανω(οχι ολες, καποιες) αλλα δεν ειναι υπερβολικες και δε κλωτσάει τίποτα, για τα δικα μου γούστα παντα. Τρομερες είναι, χαίρομαι να τις χαζεύω. Με τι βγήκαν με τι δε βγηκε τι έκαναν και τι δεν έκαναν δεν μ ενδιαφέρει θα ξαναπω.. Η φωτογραφία ειναι μια τέχνη, τα απο κατω της (εξοπλισμός..επεξεργασία κλπ) δεν μου λενε τίποτα..να εντυπωσιάστω δηλ και να δωσω τα εύσημα μονο κ μονο γι αυτο. Ειναι απλα εργαλεία που μας βοηθάνε να κανουμε αυτη τη τέχνη.. Δηλ δεν θα δω μια φωτογραφία με αλλη ματια εαν ξερω οτι αλλος εχει ριξει 5 ωρες επεξεργασία ή εχει βγει με εξοπλισμό απο επανω ράφι. ή το αντίθετο, το..με τη ποταπο εξοπλισμό την εβγαλα ή πχ δεν εχει καθόλου επεξεργασία. Μονο το τελικο αποτέλεσμα θα κοιτάξω.. Και πισω απο αυτα δεν παιζει ρολο ουτε ο εξοπλισμός, ουτε η επεξεργασία αλλα οι γνώσεις που εχει ο δημιουργός και πως θα το χειριστεί.. Να μην παρεξηγηθώ, δεν βάζω τον εαυτο μου μεσα στα παραπάνω, σε καμια περιπτωση. Σε βρεφικό στάδιο, αν με ρωτησει καποιος, θεωρώ τον εαυτό μου και στην ληψη αλλα και στην επεξεργασία. Δεν μ αρέσουν οι φωτογραφίες μου.. Σε σημείο μάλιστα να απογοητευόμαι μερικες φορες, αλλα το προσπαθώ και κυρίως κανω τα γούστα μου... Που θα παει, οτι βρω, οποτε το βρω και αν το βρω.. Οι πισω φωτογραφίες του bresson είναι μεχρι και σήμερα σεμινάρια φωτογραφίας..όπως πολλες αλλες δικες του.. Μαζι με την παρακάτω που την εβγαλε κατα τυχη οπως εχει πει ο ίδιος, χωρις να βλέπει.. Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2022 από Ntinlanden 3
TouPia Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Ntinlanden είπε Σε βρεφικό στάδιο, αν με ρωτησει καποιος, θεωρώ τον εαυτό μου και στην ληψη αλλα και στην επεξεργασία. Δεν μ αρέσουν οι φωτογραφίες μου.. Πάντως σε εμένα αρέσουν, και σίγουρα σε πολλούς άλλους εδώ μέσα. Δεν σχολιάζω συχνά σε αυτό το forum, αλλά σε/σας παρακολουθώ με προσήλωση! Και φυσικά όλοι φωτογραφίζουμε δ' αἰεὶ πολλά διδασκόμενοι! Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2022 από TouPia 1
Agmourk Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Νομίζω πως το πρώτο ζητούμενο όταν βγαίνει μια φωτογραφία, είναι η "ιστορία που θέλει να πεί". Ακούγεται κοινότυπο (και ίσως είναι) αλλά οι φωτογραφίες που μου αρέσουν είναι αυτές που παρακινούν κάποιον να συνεχίσει την ιστορία στην φαντασία του. Ή να φανταστεί τι γινόταν πιο πριν. Το δεύτερο ζητούμενο είναι το συναίσθημα κατ' εμέ. Βγάζοντας μια φωτογραφία, αποτυπώνουμε μια στιγμή η οποία μας έχει δημιουργήσει απο πριν ένα συναίσθημα (θυμό, γαλήνη, ηρεμία, ανακούφιση κλπ κλπ). Προφανώς για να τα πετύχουμε αυτά χρειάζεται ελάχιστη έως αρκετή επεξεργασία, όποιος δεν χρειάζεται επεξεργασία είναι τυχερός 😛 . Εξάλλου νομίζω πως ο φωτογράφος βλέπει μια στιγμή, την αποτυπώνει και διαλέγει πως την παρουσιάζει (ιστορία, συναίσθημα, τεχνική). 3
qrstuv Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Καλησπέρα, πολύ δυνατός ο H.C.Bresson που παρατηρώ όπως και άλλοι Magnum photographers.. Δεν ξέρω αν είμαι εντός θέματος, ήθελα να ρωτήσω πόσοι από εσάς κάνετε ψηφιακές εκτυπώσεις στο σπίτι με εκτυπωτές/πολυμηχανήματα; Ποια διαδικασία ακολουθείτε; Σε ποια μορφή αρχείου TIFF ή JPEG ή κάτι άλλο; Τι επιλογές υπάρχουν; Γιατί βλέπω ότι οι εκτυπωτές για Α3+ διαστάσεις ξεφεύγουν στην τιμή. Οι Α4 όμως είναι εντάξη. Έχω έναν παλιότερο Canon εκτυπωτή ο οποίος έχει να λειτουργήσει χρόνια.. και δεν ξέρω αν αξίζει να αγοράσω μελανάκια (παίρνει 2 δοχεία μαύρο και έγχρωμο) και αν θα μπορεί να εκτυπώσει. Η κεφάλι του ξεράθηκε (;) Και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του τυπώνει φωτογραφικά χαρτιά μόνο μέχρι 10x15 και 13x18 εκ. Θυμάμαι πάντως - και από δείγματα που έχω κρατήσει από αυτόν σε ένα συρτάρι - ότι είχε καλή ακρίβεια στα χρώματα. Τουλάχιστον έδινε ό,τι έβλεπα στην οθόνη. Καλό αυτό. Θα ήθελα λοιπόν μερικές γνώμες στο θέμα ψηφιακή εκτύπωση στο σπίτι. Τι και πως κλπ και αν αξίζει μέχρι 100, 200 ευρώ (;) για λίγες εκτυπώσεις την εβδομάδα. Αντέχουν; Λειτουργικό χρησιμοποιώ adobe Lightroom (το καινούριο όχι το classic). Βάζω ένα βίντεο για το κλίμα : )
qrstuv Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Σήμερα όμως έβλεπα τον G540 που είναι σκέτος εκτυπωτής και παίρνει τα ίδια ink tank με τον G640 (τα GL-43) τα οποία αν πεις να τα πάρεις μαζί βγαίνουν κάπου 10-12 ευρώ το ένα. Επί 6. Δεν είναι και λίγα. https://www.canon.gr/printers/pixma-g540/specifications/ Επίσης τι σημαίνει το droplet που βλέπουμε αλλού 3,3 αλλού 2; Ποιά τιμή είναι ας πούμε καλύτερη;
Dr_73 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 (επεξεργασμένο) Το να έχει μια φωτογραφία ιστορία και συγκεκριμένο σκοπό, δεν είναι άποψη που ασπάζομαι . Πιστεύω ότι με τέτοιο σκεπτικό , θα έβγαιναν πολύ λιγότερες , ειδικά παλιότερα που ήταν πιο δαπανηρό , δύσκολο και χρονοβόρο . Αρκεί να αποτυπώνει πετυχημένα μία στιγμή . Με άρτια τεχνική. Π.χ. η παρακάτω φωτογραφία . Καμία ιδιαίτερη σύνθεση , κανένα ιδιαίτερο θέμα. 75 χρόνια μετά, έχει ενδιαφέρον και αξία. Μεταφέρει όσους ζουν σήμερα στη νέα υόρκη , 75 χρόνια πριν . Επεξ/σία 8 Φεβρουαρίου 2022 από Dr_73 4
qrstuv Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2022 49 λεπτά πριν, highpriest είπε Φοράει ακριβώς την ίδια μηχανή με τον G640 αλλά είναι σκέτος εκτυπωτής χωρίς σκάνερ. Ιδια φάση όμως αν το θες μονο για εκτύπωση Αν σου φαίνονται τα 12Χ6 ευρώ πολλά, για κάποιες χιλιάδες φωτογραφιές που θα σου διαρκέσουν, τότε : 1. Μην κοιτάς καν εκτυπωτές με κασσέτες μελανιών, θα κλάψεις 2. Πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν η εκτύπωση φωτογραφιών στο σπίτι είναι για εσένα. Δεν είναι φτηνό χόμπι Καλά ναι ανέκαθεν η φωτογραφία δεν ήταν φτηνό χόμπι.. Σ' ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα το σκεφτώ, δεν έχω αποφασίσει αν αξίζει να το κάνω σπίτι ή καλύτερα να δίνω έξω για επαγγελματικές εκτυπώσεις. Για κυρίως μεγάλες εκτυπώσεις.
stratigos24 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Δε ξέρω ποσό κολλάει με το θέμα αλλά ήθελα κάπου να το βάλω μιας και το πέτυχα τυχαία και το βρήκα ενδιαφέρον. Μια χαλαρή συνέντευξη στο ραδιο ενός έλληνα φωτογράφου που κάνει φωτογραφία δρόμου: και ακόμα: https://www.sbs.com.au/language/greek/audio/the-street-photographer-obsessed-with-melbourne-s-cbd-and-citizens Επεξ/σία 1 Μαρτίου 2022 από stratigos24 3
babisskg Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2022 2 ώρες πριν, stratigos24 είπε Δε ξέρω ποσό κολλάει με το θέμα αλλά ήθελα κάπου να το βάλω μιας και το πέτυχα τυχαία και το βρήκα ενδιαφέρον. Μια χαλαρή συνέντευξη στο ραδιο ενός έλληνα φωτογράφου που κάνει φωτογραφία δρόμου: και ακόμα: https://www.sbs.com.au/language/greek/audio/the-street-photographer-obsessed-with-melbourne-s-cbd-and-citizens Γνωστός και μη εξαιρετέος ο Γιάννης ! 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα