Προς το περιεχόμενο

Ψησταρια Υγραεριου


DAVE

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

εξαρτάτε ποσό γαργαντουας είσαι, ετσι πάει κ η μεριδα 🤣

όταν μαζευόμαστε αντροπαρεα για bbq με "καλα" κρεατα υπολογίζουμε 750- 800 γρ το κεφαλι μετα το ψήσιμο δλδ κάπου κιλο..!

ναι για φυσιολογικές καταστάσεις 300-350 γρ είναι εξαιρετική μερίδα!

Επεξ/σία από sndev
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 20,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2125

  • ilpapacha

    1959

  • sndev

    1092

  • ηνίοχος

    566

Έχω πάρει αυτό το βουρτσάκι για να καθαρίζω τις σχάρες μετά το ψήσιμο και την πυρόλυση, το οποίο από την κάτω μεριά στην μέση έχει μία ροδέλα φαρδιά με βίδα.

Περιπλανώμενος στο MART, βρήκα ανταλλακτικά για τέτοια βουρτσάκια (εννοώ το βουρτσάκι από κάτω) σετ 10 τμχ στα 2€.

Όποιος ψάχνει ή θα ψάξει για το μέλλον να το έχει υπόψη του να μην αγοράσει εκ νέου όλο το σετ.

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, thomasIos είπε

πως το ψήνετε αυτό, ολόκληρο ή το κόβετε σε μπριζόλες?

ολοκληρο και το κοβουμε μετα σε λεπτες φετες. Για 2 ατομα ειναι κομπλε, γιατι σκεψου δεν πετας τπτ, οποτε βγαινει 500-550 στο ατομο.

BBQtruth: There are two different grains within tri-tip. For maximum  tenderness, always slice a… | Smoked food recipes, Traeger grill recipes,  Pellet grill recipes

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα,

Εντελώς Rookie στην ψησταριά υγραερίου. Πριν από 6 εβδομάδες πήρα μία Napoleon Rogue με 3+1. Έψησα με επιτυχία απλά (και φτηνά) κρέατα όπως σουβλάκια (κοτό/χοιρο), μπιφτέκια για hamburgers, κεμπάπ, απλή μοσχαρίσια, λουκάνικα (μοσχάρι/χοιρο/αγριόχοιρο) και παϊδάκι(αρνί). Από την ημέρα που αγοράστηκε δεν έχει χάσει ΣΚ σε ψήσιμο (βοηθάει και ο CoViD). 12 ψησίματα δηλαδή.
1ον Απλά ως σχόλιο, με εντυπωσιάζει πόσο κρατάτει η φιάλη μου - έχει αγοραστεί ΚΑΙ εφεδρική
2ον Ερώτηση Α: Τί κάνουμε για να γλυτώσουμε αναφλέξεις στα πολύ λιπαρά κρέατα; 
3ον Ερώτηση Β: Δεδομένης της απειρίας, σε τί κρέας, σε τί μέρος και σε τί ψήσιμο προτείνετε να πάω; Θέλω να δοκιμάσω να κάνω πράγματα αλλά δεδομένης της απειρίας, δεν λέει να πάω σε κομμάτια/μέρη κρέατα που αν αποτύχω θα κλαίω 100€. Μέχρι τώρα αποτυχία δεν υπήρξε αλλά και να είχε υπάρξει, δεν θα είχε πονέσει η τσέπη. 
Edit: ας αφήσουμε εκτός συζήτησης το ψάρι...........

Επεξ/σία από jon_pallis
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 λεπτά πριν, jon_pallis είπε

Καλησπέρα,

Εντελώς Rookie στην ψησταριά υγραερίου. Πριν από 6 εβδομάδες πήρα μία Napoleon Rogue με 3+1. Έψησα με επιτυχία απλά (και φτηνά) κρέατα όπως σουβλάκια (κοτό/χοιρο), μπιφτέκια για hamburgers, κεμπάπ, απλή μοσχαρίσια, λουκάνικα (μοσχάρι/χοιρο/αγριόχοιρο) και παϊδάκι(αρνί). Από την ημέρα που αγοράστηκε δεν έχει χάσει ΣΚ σε ψήσιμο (βοηθάει και ο CoViD). 12 ψησίματα δηλαδή.
1ον Απλά ως σχόλιο, με εντυπωσιάζει πόσο κρατάτει η φιάλη μου - έχει αγοραστεί ΚΑΙ εφεδρική
2ον Ερώτηση Α: Τί κάνουμε για να γλυτώσουμε αναφλέξεις στα πολύ λιπαρά κρέατα; 
3ον Ερώτηση Β: Δεδομένης της απειρίας, σε τί κρέας, σε τί μέρος και σε τί ψήσιμο προτείνετε να πάω; Θέλω να δοκιμάσω να κάνω πράγματα αλλά δεδομένης της απειρίας, δεν λέει να πάω σε κομμάτια/μέρη κρέατα που αν αποτύχω θα κλαίω 100€. Μέχρι τώρα αποτυχία δεν υπήρξε αλλά και να είχε υπάρξει, δεν θα είχε πονέσει η τσέπη. 
Edit: ας αφήσουμε εκτός συζήτησης το ψάρι...........

1. σχετικο, 20 ε η μπουκαλα θα σε βγάλει πολλά ψησίματα αλλά πες οτι θα το έβλεπες +20 ε αναλογικα στη δεη το 4μηνο κ λογικα στο 4 μηνο θα σε στις 2 μιση μπουκάλες αρα πες 40 ε στη δεη φουρνο κτλ

2. μαθαίνεις τη ψησταριά σου και ΜΟΝΟ!

3.δεν υπάρχει απειρια, υπαρχουν δοκιμές ολα τα κρεατα να τα δοκιμάσεις οτι τραβαει η ψυχη σου και τα ακριβα παρέα με ενα καλο θερμομετρακι το ποσοστό αποτυχίας περιορίζετε σημαντικα δε θα κλαψεις τπτ - δεν ειναι τπτ δύσκολο και ολα στο μυαλο μας είναι τι δλδ σκέψου δε θα βγει το rib eye στους 58 κ θα βγει στους 62-65 κ τι εγινε δε θα το απολαυσεις? :)  το να το πας 70 με θερμόμετρο το θεωρώ τρελά απίστευτο

 

@AristidisZ νομιζω δεν εχει αλλα εχεις ελαχιστο οριο παραγγελίας 100 ε. γνωμη μου πρώτη φορα να πας βολτα από κει να δεις τα μεγέθη κρέατος.. πχ μπορεί να λεει στο καλάθι 2,5 κιλα σύνολο 100 ε κ το κομματι να σου ρθει 4 κιλα κ να πληρώνεις διαφορά. το θέμα δεν είναι η διαφορά γτ πανε το κιλο αλλά τι θα κανεις 4 κιλα κρέας στο ψυγείο 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, sndev είπε

@AristidisZ νομιζω δεν εχει αλλα εχεις ελαχιστο οριο παραγγελίας 100 ε. γνωμη μου πρώτη φορα να πας βολτα από κει να δεις τα μεγέθη κρέατος.. πχ μπορεί να λεει στο καλάθι 2,5 κιλα σύνολο 100 ε κ το κομματι να σου ρθει 4 κιλα κ να πληρώνεις διαφορά. το θέμα δεν είναι η διαφορά γτ πανε το κιλο αλλά τι θα κανεις 4 κιλα κρέας στο ψυγείο 

Πρώτα ο Θεός θα πεταχτώ μια βόλτα το Σάββατο

Tα μεταφορικά τα ρώταγα γιατί έλεγα να βάλω μια παραγγελία για ψώνια για το σπίτι, έχει συμφέρουσες τιμές αν είσαι της λογικής να στοκάρεις 

thanks :)

Επεξ/σία από AristidisZ
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

46 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

ολοκληρο και το κοβουμε μετα σε λεπτες φετες. Για 2 ατομα ειναι κομπλε, γιατι σκεψου δεν πετας τπτ, οποτε βγαινει 500-550 στο ατομο.

BBQtruth: There are two different grains within tri-tip. For maximum  tenderness, always slice a… | Smoked food recipes, Traeger grill recipes,  Pellet grill recipes

@SagoniasSlutRos ποσο το ειχες παρει απο το themart και για τι διαφορα τιμης μιλαμε απο ενα χασαπικο ?

δωσε καμια αναλυτικη οδηγια για το ψησιμο... το βαζεις στον μεσαιο indirect στην αρχη και μετα τους αναβεις ολους για να ανεβασει θερμοκρασια ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μπα.. ιδιες τιμες με το super market εχει κάποιες φορες κ ποιο ακριβές ανα κιλο αμα το ψάξεις απλα σε πολλά βολεύουν γτ εχει τεράστιες συσκευασίες που πιάνουν λιγότερο χώρο σπιτι.

εντομεταξυ το νου σου γτ ειναι τιμη χωρις φπα κ τιμη με φπα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, jon_pallis said:

Καλησπέρα,

Εντελώς Rookie στην ψησταριά υγραερίου. Πριν από 6 εβδομάδες πήρα μία Napoleon Rogue με 3+1. Έψησα με επιτυχία απλά (και φτηνά) κρέατα όπως σουβλάκια (κοτό/χοιρο), μπιφτέκια για hamburgers, κεμπάπ, απλή μοσχαρίσια, λουκάνικα (μοσχάρι/χοιρο/αγριόχοιρο) και παϊδάκι(αρνί). Από την ημέρα που αγοράστηκε δεν έχει χάσει ΣΚ σε ψήσιμο (βοηθάει και ο CoViD). 12 ψησίματα δηλαδή.
1ον Απλά ως σχόλιο, με εντυπωσιάζει πόσο κρατάτει η φιάλη μου - έχει αγοραστεί ΚΑΙ εφεδρική
2ον Ερώτηση Α: Τί κάνουμε για να γλυτώσουμε αναφλέξεις στα πολύ λιπαρά κρέατα; 
3ον Ερώτηση Β: Δεδομένης της απειρίας, σε τί κρέας, σε τί μέρος και σε τί ψήσιμο προτείνετε να πάω; Θέλω να δοκιμάσω να κάνω πράγματα αλλά δεδομένης της απειρίας, δεν λέει να πάω σε κομμάτια/μέρη κρέατα που αν αποτύχω θα κλαίω 100€. Μέχρι τώρα αποτυχία δεν υπήρξε αλλά και να είχε υπάρξει, δεν θα είχε πονέσει η τσέπη. 
Edit: ας αφήσουμε εκτός συζήτησης το ψάρι...........

1) λίγα δεδομένα. 1kg LPG=1.96 liters. 1 λιτρο LPG, έχει θερμογόνο δύναμη 45 MegaJoule, και περιπου 23700 BTU!
Τώρα το 1KW ειναι 3.412 KBTU την ώρα.... οπότε κάνε πράξεις και θα το βρεις. Ενα μέσο burner ειναι 3KW ενω σπανια βρισκεις 3.3-3.5KW τα πιο δυνατα στις πιο "λουξ" -δες και το manual σου.
Aν αναψεις ενα burner ή 5 αλλάζει η καταναλωση οπως καταλαβαινεις.

2) δεν υπαρχει κανενας τροπος να μην εχεις καθολου αναφλέξεις. Θα εχεις ομως πολυ λιγοτερες αν καταλαβεις τη λογικη. Πέφτει λιπος στη φλογα κατω στο burner, αρπάζει και ανεβαίνει η φλογα και καιει το κρέας. Αρα θες "εμποδιο" στη διαδρομη να "σπασει-διαχυσει τη φλογα δεξια-αριστερα. Εμποδια είναι είτε οι πλακες μαντεμιου (εξ ορισμου συμπαγεις αρα δεν τις διαπερνα φλογα), είτε οι σχαρες grillgrate (σχεδον συμπαγεις με μικες οπες), ειτε κεραμικα flametamers αναμεσα στα Burner και τις σχαρες σου. (Υποτιθεται ειναι η μοντέρνα εξελιξη στα BBQ μετα τις πετρες λαβας τις δεκαετιας του 90 και μετα τις μεταλλικες γωνιές flavorizer bars που εχουν ολοι απο το 2010 και μετα). Θα τα βρεις σε πανακριβες υλοποιησεις τυπου lynx, firemagic, Lion και BBQ που κοστιζουν 5χιλιαρα και 10χιλιαρα κλπ κλπ (ντροπη αλλα υπαρχουν πράγματι τετοια αμερικανικα). Εμπόδιο θα ήταν (θεωρητικα για να καταλαβεις) επίσης flame tamer πανω απο το burner αλλα έτσι θα σκοτωνες και τη ζέστη που θα γινει trap μεσα σε χαμηλο όγκο και θα κανεις "μπουμ" οποτε ουτε να το διανοηθεις να πνιξεις τον αερα πανω απο το burner- ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τα Κεραμικά flame tamers λοιπον (συνηθες υλικο ειναι ο κορδιεριτης που ειναι σαν πυροτουβλο αλλα χωρις συστολο-διστολες) Δεν πουλάει κανενας μα κανένας σε όλη την Ευρώπη (ακόμα),  οποτε ή θα παρεις απο amazon αμερικη που με δασμους θα σου βγουν 250 ευρω (τρελο νουμερο) ή θα αγορασεις κεραμικες μπρικετες-πλακες (στην Ελλαδα κυκλοφορει μονο της campingaz με 2 κουτια των 15 ευρω εισαι οκ) και θα κανεις ιδιοκατασκευη απο διπλες σχάρες μονος σου να τα στηριξεις. Η λογικη λέει αυτονομες σχαριτσες των 20 ποντων μια για καθε burner. Ξαναλέω θές να περναει η ζέστη απο πανω προς τα κατω αλλά όχι το λιπος όταν πεφτει (δυσκολο να συμβει γιατι θα βρωμισει) ή η φλογα του καμμενου λιπους οταν ανεβαινει να μπλοκάρεται. Το είπα λιγο απλα και μπακαλίστικα. Αν βαλεις κεραμικα να ξερεις θα αργησει λιγο να ζεσταθει, θα κρατησει περισσοτερη ωρα η ζεστη, θα παρεις ζεστη απο ακτινοβολια (radiation) και όχι τοσο απο επαγωγη (convection) μεσω του ζεστου αερα που ανεβαινει. Θα είναι και "ελαφρα" πιο ομοιομορφη αλλα ποτέ πληρως ομοιομορφη οτι και να κανεις.

Amazon.com : Coyote Ceramic Briquette Flame Tamer Set for 34-Inch Grills -  CBRIQ34 : Garden & Outdoor

3) να μαθεις να κανεις indirect heat (φλογα στο δεξι- "μαντρωμένη" με πυροτουβλο, κρέας στο αριστερο). Οταν με θερμομετρα το σταθεροποιησεις (θα μαθεις), θα αρχισεις να κανεις ολα τα αμερικανικα ribs-briskets κλπ. το πιο απλο να ξεκινησεις ειναι ενα κοτσι με τις ωρες στο χαμηλο 120-130 βαθμους 5 ωρες και απο κατω ταψακι με νερο να μαζευει λιπη και να δινει υγρασια. Αδυνατον να αποτυχεις δεν καιγεται που να χτυπιεσαι στο χαμηλο. Και μετα ανεβαινεις σε δυσκολια.

καλό κόλλημα. Αν αρχίσεις δεν ξεκολλας μετα...

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Elderman_19730 είπε

1) λίγα δεδομένα. 1kg LPG=1.96 liters. 1 λιτρο LPG, έχει θερμογόνο δύναμη 45 MegaJoule, και περιπου 23700 BTU!
Τώρα το 1KW ειναι 3.412 KBTU την ώρα.... οπότε κάνε πράξεις και θα το βρεις. Ενα μέσο burner ειναι 3KW ενω σπανια βρισκεις 3.3-3.5KW τα πιο δυνατα στις πιο "λουξ" -δες και το manual σου.
Aν αναψεις ενα burner ή 5 αλλάζει η καταναλωση οπως καταλαβαινεις.

2) δεν υπαρχει κανενας τροπος να μην εχεις καθολου αναφλέξεις. Θα εχεις ομως πολυ λιγοτερες αν καταλαβεις τη λογικη. Πέφτει λιπος στη φλογα κατω στο burner, αρπάζει και ανεβαίνει η φλογα και καιει το κρέας. Αρα θες "εμποδιο" στη διαδρομη να "σπασει-διαχυσει τη φλογα δεξια-αριστερα. Εμποδια είναι είτε οι πλακες μαντεμιου (εξ ορισμου συμπαγεις αρα δεν τις διαπερνα φλογα), είτε οι σχαρες grillgrate (σχεδον συμπαγεις με μικες οπες), ειτε κεραμικα flametamers αναμεσα στα Burner και τις σχαρες σου. (Υποτιθεται ειναι η μοντέρνα εξελιξη στα BBQ μετα τις πετρες λαβας τις δεκαετιας του 90 και μετα τις μεταλλικες γωνιές flavorizer bars που εχουν ολοι απο το 2010 και μετα). Θα τα βρεις σε πανακριβες υλοποιησεις τυπου lynx, firemagic, Lion και BBQ που κοστιζουν 5χιλιαρα και 10χιλιαρα κλπ κλπ (ντροπη αλλα υπαρχουν πράγματι τετοια αμερικανικα). Εμπόδιο θα ήταν (θεωρητικα για να καταλαβεις) επίσης flame tamer πανω απο το burner αλλα έτσι θα σκοτωνες και τη ζέστη που θα γινει trap μεσα σε χαμηλο όγκο και θα κανεις "μπουμ" οποτε ουτε να το διανοηθεις να πνιξεις τον αερα πανω απο το burner- ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τα Κεραμικά flame tamers λοιπον (συνηθες υλικο ειναι ο κορδιεριτης που ειναι σαν πυροτουβλο αλλα χωρις συστολο-διστολες) Δεν πουλάει κανενας μα κανένας σε όλη την Ευρώπη (ακόμα),  οποτε ή θα παρεις απο amazon αμερικη που με δασμους θα σου βγουν 250 ευρω (τρελο νουμερο) ή θα αγορασεις κεραμικες μπρικετες-πλακες (στην Ελλαδα κυκλοφορει μονο της campingaz με 2 κουτια των 15 ευρω εισαι οκ) και θα κανεις ιδιοκατασκευη απο διπλες σχάρες μονος σου να τα στηριξεις. Η λογικη λέει αυτονομες σχαριτσες των 20 ποντων μια για καθε burner. Ξαναλέω θές να περναει η ζέστη απο πανω προς τα κατω αλλά όχι το λιπος όταν πεφτει (δυσκολο να συμβει γιατι θα βρωμισει) ή η φλογα του καμμενου λιπους οταν ανεβαινει να μπλοκάρεται. Το είπα λιγο απλα και μπακαλίστικα. Αν βαλεις κεραμικα να ξερεις θα αργησει λιγο να ζεσταθει, θα κρατησει περισσοτερη ωρα η ζεστη, θα παρεις ζεστη απο ακτινοβολια (radiation) και όχι τοσο απο επαγωγη (convection) μεσω του ζεστου αερα που ανεβαινει. Θα είναι και "ελαφρα" πιο ομοιομορφη αλλα ποτέ πληρως ομοιομορφη οτι και να κανεις.

Amazon.com : Coyote Ceramic Briquette Flame Tamer Set for 34-Inch Grills -  CBRIQ34 : Garden & Outdoor

3) να μαθεις να κανεις indirect heat (φλογα στο δεξι- "μαντρωμένη" με πυροτουβλο, κρέας στο αριστερο). Οταν με θερμομετρα το σταθεροποιησεις (θα μαθεις), θα αρχισεις να κανεις ολα τα αμερικανικα ribs-briskets κλπ. το πιο απλο να ξεκινησεις ειναι ενα κοτσι με τις ωρες στο χαμηλο 120-130 βαθμους 5 ωρες και απο κατω ταψακι με νερο να μαζευει λιπη και να δινει υγρασια. Αδυνατον να αποτυχεις δεν καιγεται που να χτυπιεσαι στο χαμηλο. Και μετα ανεβαινεις σε δυσκολια.

καλό κόλλημα. Αν αρχίσεις δεν ξεκολλας μετα...

πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για το χρόνο σου.
Αν καταλαβαίνω σωστά, η απλούστερη λύση είναι οι συμπαγείς πλάκες από μαντέμι. Προφανώς, με αυτή τη λύση, θα έχω και λιγότερο καθάρισμα αλλά δεν θα παίρνω το εφέ που δίνει η σχάρα......
Η ιδιοκατασκευή δεν μοιάζει φοβερά δύσκολη και μάλλον είναι πιο οικονομική από τις πλάκες....
Ευχαριστώ !!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@jon_pallis Η μαντεμοπλακα ειπαμε ειναι Must για καποια ειδη ψησιματος (οχι για ολα), απλα επιπροσθετα θα γλυτωσεις flareups.

Αλλα και παλι με τη λογικη θα το βρεις. Τι θα γινει το λιπος οσο ψήνεις? δεν θα πεσει μεν μεσα για να καει και να βγαλει φλογες, αλλα... θα λιμνασει και θα βρασει το κρεας σου μεσα σε στρωμα λιπους. Αρα? Αρα καλο το μαντεμι πλακα για smash burgers, κακό για κοτοπουλα μπουτια που θέλουν κρουστα πετσας. Καλο για στεκια αλλα κακο γιατι δεν θα κανουν γραμμες searmarks σχαρας. λογικο δεν ειναι? Αν ψήσεις προβατινα παϊδακι και δεν σταξει-φυγει το λιπος, θα το φας πανω στην επιφάνεια και οπως θα καιγεται θα μαυριζει κιολας. Απλη λογικη ειναι. Ομοιως Δεν θα μπορεσεις να "σιγοψήσεις" ενα χοντρο κομματι στην πλακα γιατι λογω επαφής θα ερθει η θερμοτητα με conduction (επαφη) που ειναι το πιο γρήγορο και θα το καψεις (εκει θας σχαρα καποιου τυπου). Απλα γιαυτο παραπανω ειπα τα grillgrates. Best of both worlds αλλα ειχαμε το θεμα του αλουμινιου που ανέφερε ο φίλος.
Να σου δώσω μια συμβουλη αν επιτρέπεις? Ολα καλα θα βγουν, ξεκινα να ψήνεις πραγματακια πιο συνθετα απο παϊδάκια, σουβλάκια και πανσετουλες που θα τα έκανες και σε τηγανι γκριλιέρα και σε καρβουνιερα των 30 ευρω, και αρχισε να παιζεις με πιο δυσκολα και ας το χαλασεις στην αρχη. Πηρες ολοκληρο napoleon. Σκιστο! Κανε πράγματα. Βαλε σουβλες. βάλε πιτσοπλακες. βαλε smoker box με ροκανιδια μηλιας-δρυος. Κανε μαγκιες να παιξεις. Και ας βγει και λιγο "καμμε΄νο" δεν πειράζει θα μαθεις! Σιγα την επιστημη ρε φιλε. Δεν ειναι και πυρηνικη φυσική. Χομπι ειναι! Ξερεις ποσα κρεατα εχω καψει εγω και τι δουλεμα εχω φαει με τα χρονια μέχρι να βελτιωθω??  και ακομα μαθαινω.

@jon_pallis για καθαρισμα μαντεμοπλακες μην ξαναπεις! το πιο δυσκολο και το πιο γ@μημενο πραγμα ειναι (αν το κανεις σωστα και αν δεν σε νοιαζει σε 3 χρονια να την πεταξεις και να παρεις αλλη). Τριψε μονο με χαρτι και χοντρο αλατι μην τη γδάρεις. τριψε με σιλικονες οχι με βουρτσες συρμα ομοιως. σκουπισε επιμελως μη μεινει υγρασια και σκουριασει. λαδωσε να μη χαλασει το seasoning. σκουπισε το πολυ λάδι. βαλε στο φουρνο στους 50 βαθμους μια ωρα να κανει κρουστα το νεο seasoning. αυτα που σου περιγραφω ειναι η επισημη διαδικασια καθαρισμου συντηρησης (δες πχ lodge). Ξερεις τι πιπ@ ειναι αυτο μετα απο λιγο? μιση ωρα ψησιμο μιαμιση ωρα καθαρισμα. Αυτα εγραφα παραπανω 

 

Επεξ/σία από Elderman_19730
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

13 λεπτά πριν, Elderman_19730 είπε

@jon_pallis για καθαρισμα μαντεμοπλακες μην ξαναπεις! το πιο δυσκολο και το πιο γ@μημενο πραγμα ειναι (αν το κανεις σωστα και αν δεν σε νοιαζει σε 3 χρονια να την πεταξεις και να παρεις αλλη). Τριψε μονο με χαρτι και χοντρο αλατι μην τη γδάρεις. τριψε με σιλικονες οχι με βουρτσες συρμα ομοιως. σκουπισε επιμελως μη μεινει υγρασια και σκουριασει. λαδωσε να μη χαλασει το seasoning. σκουπισε το πολυ λάδι. βαλε στο φουρνο στους 50 βαθμους μια ωρα να κανει κρουστα το νεο seasoning. αυτα που σου περιγραφω ειναι η επισημη διαδικασια καθαρισμου συντηρησης (δες πχ lodge). Ξερεις τι πιπ@ ειναι αυτο μετα απο λιγο? μιση ωρα ψησιμο μιαμιση ωρα καθαρισμα. Αυτα εγραφα παραπανω 

Εντάξει και για να ρυθμίσεις βαλβίδες σε παπί αν πας σύμφωνα με το manual θες κάνα δίωρο, αλλά πιτσιρικάδες το κάναμε μόνοι μας εντελώς πρακτικά και μπαμ μπαμ κιόλας 

(και για να σε προλάβω δεν τις καρφώναμε :P

2 ώρες πριν, sndev είπε

μπα.. ιδιες τιμες με το super market εχει κάποιες φορες κ ποιο ακριβές ανα κιλο αμα το ψάξεις απλα σε πολλά βολεύουν γτ εχει τεράστιες συσκευασίες που πιάνουν λιγότερο χώρο σπιτι.

εντομεταξυ το νου σου γτ ειναι τιμη χωρις φπα κ τιμη με φπα.

Νομίζω είναι κατάτι καλύτερες από ότι είδα 

Συν τοις άλλοις, έχει τεράστια ποικιλία, οπότε όλο και κάτι θα πετύχεις σε προσφορά 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

35 λεπτά πριν, Elderman_19730 είπε

@jon_pallis Η μαντεμοπλακα ειπαμε ειναι Must για καποια ειδη ψησιματος (οχι για ολα), απλα επιπροσθετα θα γλυτωσεις flareups.

Αλλα και παλι με τη λογικη θα το βρεις. Τι θα γινει το λιπος οσο ψήνεις? δεν θα πεσει μεν μεσα για να καει και να βγαλει φλογες, αλλα... θα λιμνασει και θα βρασει το κρεας σου μεσα σε στρωμα λιπους. Αρα? Αρα καλο το μαντεμι πλακα για smash burgers, κακό για κοτοπουλα μπουτια που θέλουν κρουστα πετσας. Καλο για στεκια αλλα κακο γιατι δεν θα κανουν γραμμες searmarks σχαρας. λογικο δεν ειναι? Αν ψήσεις προβατινα παϊδακι και δεν σταξει-φυγει το λιπος, θα το φας πανω στην επιφάνεια και οπως θα καιγεται θα μαυριζει κιολας. Απλη λογικη ειναι. Ομοιως Δεν θα μπορεσεις να "σιγοψήσεις" ενα χοντρο κομματι στην πλακα γιατι λογω επαφής θα ερθει η θερμοτητα με conduction (επαφη) που ειναι το πιο γρήγορο και θα το καψεις (εκει θας σχαρα καποιου τυπου). Απλα γιαυτο παραπανω ειπα τα grillgrates. Best of both worlds αλλα ειχαμε το θεμα του αλουμινιου που ανέφερε ο φίλος.
Να σου δώσω μια συμβουλη αν επιτρέπεις? Ολα καλα θα βγουν, ξεκινα να ψήνεις πραγματακια πιο συνθετα απο παϊδάκια, σουβλάκια και πανσετουλες που θα τα έκανες και σε τηγανι γκριλιέρα και σε καρβουνιερα των 30 ευρω, και αρχισε να παιζεις με πιο δυσκολα και ας το χαλασεις στην αρχη. Πηρες ολοκληρο napoleon. Σκιστο! Κανε πράγματα. Βαλε σουβλες. βάλε πιτσοπλακες. βαλε smoker box με ροκανιδια μηλιας-δρυος. Κανε μαγκιες να παιξεις. Και ας βγει και λιγο "καμμε΄νο" δεν πειράζει θα μαθεις! Σιγα την επιστημη ρε φιλε. Δεν ειναι και πυρηνικη φυσική. Χομπι ειναι! Ξερεις ποσα κρεατα εχω καψει εγω και τι δουλεμα εχω φαει με τα χρονια μέχρι να βελτιωθω??  και ακομα μαθαινω.

@jon_pallis για καθαρισμα μαντεμοπλακες μην ξαναπεις! το πιο δυσκολο και το πιο γ@μημενο πραγμα ειναι (αν το κανεις σωστα και αν δεν σε νοιαζει σε 3 χρονια να την πεταξεις και να παρεις αλλη). Τριψε μονο με χαρτι και χοντρο αλατι μην τη γδάρεις. τριψε με σιλικονες οχι με βουρτσες συρμα ομοιως. σκουπισε επιμελως μη μεινει υγρασια και σκουριασει. λαδωσε να μη χαλασει το seasoning. σκουπισε το πολυ λάδι. βαλε στο φουρνο στους 50 βαθμους μια ωρα να κανει κρουστα το νεο seasoning. αυτα που σου περιγραφω ειναι η επισημη διαδικασια καθαρισμου συντηρησης (δες πχ lodge). Ξερεις τι πιπ@ ειναι αυτο μετα απο λιγο? μιση ωρα ψησιμο μιαμιση ωρα καθαρισμα. Αυτα εγραφα παραπανω 

Θα συμφωνήσω με τον γέροντα, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι του πειραματισμού.

Το ψήσιμο είναι μια απόλαυση, χόμπι, είναι κάτι που φέρνει ανθρώπους, παρέες πιο κοντά. Δε νομίζω να πήρε κάποιος μια ψησταριά, οποιουδήποτε τύπου, απλά για να ψήνει για τον εαυτό του. Πρόσφατα έκανα κι εγώ μια αγορά σε Napoleon με sizzle zone για το μπαλκόνι, έπειτα από αρκετό ψάξιμο και χωρίς να βιάζομαι ιδιαίτερα. Όντως πολύ καλή κατασκευή και πιστεύω ότι θα την χαρούμε για αρκετά χρόνια.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ψήνω χρόνια σε κτιστό μπάρμπεκιου με κάρβουνο και κάποιες φορές σε μια μικρή ψησταριά αερίου. Οι ψησταριές αερίου έχουν το καλό ότι φτάνουν εύκολα σε θερμοκρασία ψησίματος και δεν υπάρχει η κάπνα/βρωμιά του κάρβουνου. 

Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν αρκετά επιμορφωτικά βίντεο στο YouTube είτε από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τις ψησταριές είτε από μερακλήδες, όπως εμείς, που πάντα ψάχνουν να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους ψησίματος.

Στην τελική το πως θα ψήσεις κάποιο κρέας, λαχανικό κτλ είναι θέμα προσωπικού γούστου. Δοκιμάζεις διάφορες συνταγές και προτάσεις και στο τέλος κρατάς αυτή που σου αρέσει περισσότερο.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...