Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, skskre είπε

Αυτή είναι η 1η και βασική χρήση που έχω στο μυαλό μου..

Το θέμα του μαγειρέματος με σάλτσες κοκκινιστά κ.τ.λ είναι η άλλη χρήση που προορίζεται - κυρίως απο τη γυναίκα μου η οποία φυσικά προτιμα την πορσελάνινη π.χ https://www.amazon.fr/Puricon-Cocotte-Emaillée-Casserole-Induction/dp/B07QH5K3P4/ref=sr_1_6?__mk_fr_FR=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=Puricon&qid=1615302313&sr=8-6&th=1

Για τα ψητά μέσα στη ψησταριά,  έμμεσα και μη,  είναι κατάλληλη, σωστά?

Μια χαρά κάνουν τα μαντεμένια σκεύη. Έχω βάλει ουκ ολίγες φορές μοσχαράκι με κρεμμυδάκια, πιπεριές και τα συναφή, στο σκεύος που έχω στην φωτό. Δεν έχω μαντεμένιο σκεύος με πορσελάνινη επίστρωση, αλλά πάνω κάτω είχα τους ίδιους ενδοιασμούς που αναφέρει και ο @SagoniasSlutRos.

  • Απαντ. 22,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2504

  • ilpapacha

    2199

  • sndev

    1178

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ένα dutch oven της Lodge και μου αρέσει πολύ, δε το χρησιμοποιώ συχνά βέβαια γιατί έχει την φασαρία του, αλλά μιλάμε το πετάς μέσα στο τζάκι και το ευχαριστιέται η ψυχή σου :P

Στα συν ότι το καπάκι γίνεται ωραιότατο τηγάνι

edit: @ilpapacha το ίδιο προφανώς έχουμε :)

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 1
Δημοσ.

Κάνει και το γυμνό μαντεμι για κοκκινιστό, απλά τρώει λίγο η ντομάτα το coating. 

Η γυναίκα σου θα το προσέχει όταν μαγειρεύει και μετά το πλένει? Αν όχι, πάρε το πορσελανινο που θέλει λιγότερη φροντίδα. Για το αν αντέχει το infrared, μπες στης σελίδα της lodge και ψάξε. Εγώ θα το φοβόμουν πάντως για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση.

  • Like 3
Δημοσ.

Καλά οι γυναίκες έχουν μια καταστροφική τάση με τα σκεύη, σπίτι τα τηγάνια στραβώνουν για πλάκα... 

Έλεγα είναι μόνο η δικιά μου, αλλά όσο το συζητάω ανακαλύπτω ότι δεν είμαι μόνος εκεί έξω... 🤪

  • Like 3
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Καλά οι γυναίκες έχουν μια καταστροφική τάση με τα σκεύη, σπίτι τα τηγάνια στραβώνουν για πλάκα... 

Έλεγα είναι μόνο η δικιά μου, αλλά όσο το συζητάω ανακαλύπτω ότι δεν είμαι μόνος εκεί έξω... 🤪

Έχω δει το μαντεμενιο τηγάνι να το έχει αφήσει κάνα 2ωρο σε νερό να μουλιασει. Άλλη φορά το είχε αφήσει μέσα στο φούρνο να στεγνώσει και το είχε ξεχάσει κανένα 3ωρο και κατέστρεψε το coating. Άλλη φορά της είχα αφήσει συνταγή για ζύμη  πίτσας, έβαλε το μίξερ στο τέρμα και έφυγε και έπεσε το μίξερ από τον πάγκο και έσπασε ο κάδος ο γυάλινος. 

Γενικά με κάτι τέτοια είναι τελείως απροσεκτες.

Όπως καταλαβαίνετε δεν είμαστε πλέον μαζί. 😝

  • Like 2
Δημοσ.

Η πορσελάνινη είναι πιο όμορφη και έχει λιγότερο μπελά όμως η μαύρη είναι πιο σίγουρη και η συντήρηση της δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα. Επειδή έχω το πλαϊνό infrared θα με βολέψει καλύτερα νομίζω.

Έχω και ένα μαντεμένιο τηγάνι χωρίς καπάκι,αχρησιμοποίητο δώρο το οποίο σκέφτομαι να δοκιμάσω συντομα, κάποια συνταγή-πρόταση κανείς?

  • Like 1
Δημοσ.

Εγώ έχω μια Le Creuset (enameled) και ο αδερφός μου μια Lodge σκέτο μαντέμι. Τα υπέρ και τα κατά είναι όπως τα λέτε. Θεωρώ την Le Creuset μου πιο all around σκεύος, μπορείς να δουλέψεις με κόκκινες σάλτσες, κρασιά κλπ, δηλαδή μπορείς να κάνεις ένα σωστό coq au vin ή boeuf bourguignon με μαγείρεμα στον φούρνο, που με το σκέτο μαντέμι δεν γίνεται. Και όντως είναι πολύ πιο εύκολη στο καθάρισμα, απλώς την πλένεις με το σφουγγάρι, μπορείς να την αφήσεις και με απορρυπαντιό να μουλιάσει, κάτι που δεν γίνεται στο σκέτο μαντέμι. Θεωρώ όμως ότι σε κρέας σκέτο low and slow το σκέτο μαντέμι είναι καλύτερο. Χωρίς σάλτσες κλπ εννοώ. Επίσης νομίζω ότι είναι πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες το σκέτο μαντέμι. Εγώ την Le Creuset δεν την έχω βάλει στην ψησταριά μου ποτέ και ούτε πρόκειται γιατί την φοβάμαι. Καλώς ή κακώς δεν ξέρω. Το Lodge ο αδερφός μου δεν έχει κανένα θέμα να το πετάξει σε τζάκι, ψησταριά κλπ. 

  • Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, gdeli είπε

Εγώ έχω μια Le Creuset (enameled) και ο αδερφός μου μια Lodge σκέτο μαντέμι. Τα υπέρ και τα κατά είναι όπως τα λέτε. Θεωρώ την Le Creuset μου πιο all around σκεύος, μπορείς να δουλέψεις με κόκκινες σάλτσες, κρασιά κλπ, δηλαδή μπορείς να κάνεις ένα σωστό coq au vin ή boeuf bourguignon με μαγείρεμα στον φούρνο, που με το σκέτο μαντέμι δεν γίνεται. Και όντως είναι πολύ πιο εύκολη στο καθάρισμα, απλώς την πλένεις με το σφουγγάρι, μπορείς να την αφήσεις και με απορρυπαντιό να μουλιάσει, κάτι που δεν γίνεται στο σκέτο μαντέμι. Θεωρώ όμως ότι σε κρέας σκέτο low and slow το σκέτο μαντέμι είναι καλύτερο. Χωρίς σάλτσες κλπ εννοώ. Επίσης νομίζω ότι είναι πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες το σκέτο μαντέμι. Εγώ την Le Creuset δεν την έχω βάλει στην ψησταριά μου ποτέ και ούτε πρόκειται γιατί την φοβάμαι. Καλώς ή κακώς δεν ξέρω. Το Lodge ο αδερφός μου δεν έχει κανένα θέμα να το πετάξει σε τζάκι, ψησταριά κλπ. 

Και εγώ απο εκεί ξεκίνησα, γιατί είδαμε με τη γυναίκα μου  όλη την κατασκευή των Le Creuset (enameled) και ενθουσιαστήκαμε, αλλά στην πράξη- πέραν του φούρνου- δεν ξέρω αν κάνει για το bbq

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, skskre είπε

Η πορσελάνινη είναι πιο όμορφη και έχει λιγότερο μπελά όμως η μαύρη είναι πιο σίγουρη και η συντήρηση της δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα. Επειδή έχω το πλαϊνό infrared θα με βολέψει καλύτερα νομίζω.

Έχω και ένα μαντεμένιο τηγάνι χωρίς καπάκι,αχρησιμοποίητο δώρο το οποίο σκέφτομαι να δοκιμάσω συντομα, κάποια συνταγή-πρόταση κανείς?

Με το τηγάνι ξεκίνα κάνοντάς του ένα καλό seasoning. Στην ψησταριά θα σου σύστηνα, γιατί στην κουζίνα θα γεμίσει λαδίλα το σπίτι (εγώ στην κουζίνα το έκανα βέβαια 😁). Για συνταγή ξεκίνα με αυγά τηγανητά! Είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις και να βελτιώσεις την πατίνα και θα βγουν και πολύ πιο νόστιμα από τα απλά αντικολλητικά τηγάνια. Εμένα μου αρέσει να τα βάζω όταν κάψει το λάδι (πριν καπνίσει όμως) και μετά απολαμβάνω την κρούστα του ασπραδιού. Οι μπριζόλες να ξέρεις γίνονται τέλειες επίσης στο μαντεμένιο τηγάνι.

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gdeli είπε

Με το τηγάνι ξεκίνα κάνοντάς του ένα καλό seasoning. Στην ψησταριά θα σου σύστηνα, γιατί στην κουζίνα θα γεμίσει λαδίλα το σπίτι (εγώ στην κουζίνα το έκανα βέβαια 😁). Για συνταγή ξεκίνα με αυγά τηγανητά! Είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις και να βελτιώσεις την πατίνα και θα βγουν και πολύ πιο νόστιμα από τα απλά αντικολλητικά τηγάνια. Εμένα μου αρέσει να τα βάζω όταν κάψει το λάδι (πριν καπνίσει όμως) και μετά απολαμβάνω την κρούστα του ασπραδιού. Οι μπριζόλες να ξέρεις γίνονται τέλειες επίσης στο μαντεμένιο τηγάνι.

Πόση ώρα θέλει κάψιμο θέλει για το seasoning  το τηγάνι? Επίσης για μπριζόλες φαντάζομαι εννοείς το searing?

Δημοσ.

Για μπριζόλες κανονικό ψήσιμο! Αν είναι πολύ χοντρές μπορείς να κάνεις το searing (κανονικό ή reverse) στο τηγάνι και το ψήσιμο στον φούρνο, πάλι στο τηγάνι μιας και μπαίνει κανονικά στον φούρνο.

Για το seasoning υπάρχουν πολλές τεχνικές στο youtube, δες και αποφάσισε ποια σου κάνει. Αν θυμάμαι καλά το δικό μου το είχα αφήσει 45' αλλά έχουν περάσει και 5 χρόνια.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάποιος φίλος χρήστης από εδώ ..παρέλαβε πριν 2-3 εβδομάδες μια ναπολεον 525 από Γερμανία αν δεν κάνω λάθος...

 

Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις αν έκανες αλλαγή σε ανταπτορα ή όλο το ρουξουνι για να ταιριάξει την ελληνική μπουκάλα...?

 

Όχι τίποτε άλλο πλέον όλα είναι δύσκολα λόγω λοκνταουν και όλα πρέπει να παραγγελθούν...δεν πας απλά κάπου να βρεις...

Ευχαριστώ πολύ

Επεξ/σία από Evgenios_V
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, ilpapacha είπε

Η πρώτη διαφορά που βλέπω είναι γύρω στα 80€ 😁

Μια άλλη διαφορά είναι στο μέγεθος. Η πορσελάνινη επίστρωση δεν έχω καταλήξει αν όντως είναι καλύτερη...

Προσωπικα έχω το σκεύος από το 2ο link, που έχεις ανεβάσει και όταν είναι να τηγανίσω πατάτες, βάζω ένα καλαθάκι.

image.jpeg.5d625347c98a0690f20f6e20b7a23ff4.jpeg
 

Επιπρόσθετα το καπάκι της μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως μικρό τηγάνι. Πίστεψέ με βολεύει πάρα πολύ.

να κάνω την ερώτηση; βλέπω το καπάκι έχει λαβή. όταν το γυρίζεις ανάποδα για να το κάνεις τηγάνι, η λαβή χωράει ανάμεσα από τα ανοίγματα της σχάρας;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 λεπτά πριν, adnis είπε

να κάνω την ερώτηση; βλέπω το καπάκι έχει λαβή. όταν το γυρίζεις ανάποδα για να το κάνεις τηγάνι, η λαβή χωράει ανάμεσα από τα ανοίγματα της σχάρας;

Νομίζω κάπου μπερδεύτηκες. Η φωτό με τις πατάτες, έχει την γάστρα/κατσαρόλα χωρίς το καπάκι, αλλά με καλαθάκι για τηγάνισμα.

Το σκεύος είναι αυτό

image.jpeg.1fcadf0b6b74f6f0af421dcab2dd37e9.jpegimage.jpeg.ce3e2833274a3a4c94ab668db8b33588.jpeg

Θεωρώ ότι είναι vfm, καθώς ουσιαστικά έχεις 2 σκεύη σε ένα και απ ότι φαίνεται το έχουμε αρκετά παιδιά από εδώ μέσα.

https://lodgecastiron.gr/el/product/gastres-katsaroles/combo-mantemenio-dutch-oven-4-73-lt-me-mantemenio-kapaki-tigani-27-18-ek/

Επεξ/σία από ilpapacha
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, ilpapacha είπε

Το σκεύος είναι αυτό

Θεωρώ ότι είναι vfm, καθώς ουσιαστικά έχεις 2 σκεύη σε ένα και απ ότι φαίνεται το έχουμε αρκετά παιδιά από εδώ μέσα.

https://lodgecastiron.gr/el/product/gastres-katsaroles/combo-mantemenio-dutch-oven-4-73-lt-me-mantemenio-kapaki-tigani-27-18-ek/

Είναι όμως εξαντλημένο.... Είδα οτι χρησιμοποιείς το infrared για πατάτες, την ένταση με το μαντέμι που την έχεις, αντέχει δυνατή φωτιά? Επίσης, έχω μια παλιά κατσαρόλα για πέταμα, να την δοκιμάσω για πατάτες στο μάτι θα αντέξει?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...